Материалдар / Адам организміндегі химиялық элементтер
МИНИСТРЛІКПЕН КЕЛІСІЛГЕН КУРСҚА ҚАТЫСЫП, АТТЕСТАЦИЯҒА ЖАРАМДЫ СЕРТИФИКАТ АЛЫҢЫЗ!
Сертификат Аттестацияға 100% жарамды
ТОЛЫҚ АҚПАРАТ АЛУ

Адам организміндегі химиялық элементтер

Материал туралы қысқаша түсінік
әдістемелік көмек мұғалімдер үшін қажет
Авторы:
Автор материалды ақылы түрде жариялады. Сатылымнан түскен қаражат авторға автоматты түрде аударылады. Толығырақ
14 Мамыр 2020
1201
0 рет жүктелген
770 ₸
Бүгін алсаңыз
+39 бонус
беріледі
Бұл не?
Бүгін алсаңыз +39 бонус беріледі Бұл не?
Тегін турнир Мұғалімдер мен Тәрбиешілерге
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
Бұл бетте материалдың қысқаша нұсқасы ұсынылған. Материалдың толық нұсқасын жүктеп алып, көруге болады
img_page_1
Ресми байқаулар тізімі
Республикалық байқауларға қатысып жарамды дипломдар алып санатыңызды көтеріңіз!
Материалдың қысқаша түсінігі
Химия-биология пәнінің мұғалімі: Алайдарова Жанат Калдарбековна№5 А ?арал жалпы білім беретін мектеп -гимназиясы

1 слайд
Химия-биология пәнінің мұғалімі: Алайдарова Жанат Калдарбековна№5 А ?арал жалпы білім беретін мектеп -гимназиясы Химия -биология п ?ніні ? м ?? алімі:Алайдарова Жанат

1 слайд

Химия-биология пәнінің мұғалімі: Алайдарова Жанат Калдарбековна№5 А ?арал жалпы білім беретін мектеп -гимназиясы Химия -биология п ?ніні ? м ?? алімі:Алайдарова Жанат

Осы сабақта қол жеткізілетін оқу мақсаттары 7.5.1.1 -тағам өнімдерін химиялық заттардың жиынтығы деп түсіну; адам органи

2 слайд
Осы сабақта қол жеткізілетін оқу мақсаттары 7.5.1.1 -тағам өнімдерін химиялық заттардың жиынтығы деп түсіну; адам организміне кіретін элементтерді (О,С,Р,Н,Са,К, S ) білу. Сабақтың мақсаты -тағам құрамындағы қоректік микро, макро элементтерді ажырата алады, ағзалық заттардың маңызын сипаттай алады, -құнарлы тағамдарды анықтап, топтама жасап, ұсыныс береді

2 слайд

Осы сабақта қол жеткізілетін оқу мақсаттары 7.5.1.1 -тағам өнімдерін химиялық заттардың жиынтығы деп түсіну; адам организміне кіретін элементтерді (О,С,Р,Н,Са,К, S ) білу. Сабақтың мақсаты -тағам құрамындағы қоректік микро, макро элементтерді ажырата алады, ағзалық заттардың маңызын сипаттай алады, -құнарлы тағамдарды анықтап, топтама жасап, ұсыныс береді

БАҒАЛАУ КРИТЕРИЙІ EVALUATION CRITERIA  - тағам құрамында қоректік заттар болатынын, адам ағзасына пайдасын біледі  -

3 слайд
БАҒАЛАУ КРИТЕРИЙІ EVALUATION CRITERIA  - тағам құрамында қоректік заттар болатынын, адам ағзасына пайдасын біледі  -тағам өнімдерінің химиялық қосылыстар жиынтығы екенін түсінеді  -қоректік заттардың маңызы туралы біледі  -қорытынды жасай біледі

3 слайд

БАҒАЛАУ КРИТЕРИЙІ EVALUATION CRITERIA  - тағам құрамында қоректік заттар болатынын, адам ағзасына пайдасын біледі  -тағам өнімдерінің химиялық қосылыстар жиынтығы екенін түсінеді  -қоректік заттардың маңызы туралы біледі  -қорытынды жасай біледі

ТІЛДІК МАҚСАТТАР LANGUAGE OBJECTIVES  Пәнге қатысты лексика және терминология: Lexicon and terminology in the subject  Termi

4 слайд
ТІЛДІК МАҚСАТТАР LANGUAGE OBJECTIVES  Пәнге қатысты лексика және терминология: Lexicon and terminology in the subject  Terminological dictionary  Protein-белок-ақуыз  carbohydrates-углевод-көмірсу  Lipids- Fats (oils)-майлар  Vitamin-витамин-дәрумен  Mineral -минерал-минерал  Organic matter - органикалық заттар-органические вещества  Mineral salts -минеральные соли-минералды тұз  Water-вода-су

4 слайд

ТІЛДІК МАҚСАТТАР LANGUAGE OBJECTIVES  Пәнге қатысты лексика және терминология: Lexicon and terminology in the subject  Terminological dictionary  Protein-белок-ақуыз  carbohydrates-углевод-көмірсу  Lipids- Fats (oils)-майлар  Vitamin-витамин-дәрумен  Mineral -минерал-минерал  Organic matter - органикалық заттар-органические вещества  Mineral salts -минеральные соли-минералды тұз  Water-вода-су

ДИАЛОГҚА ҚАТЫСТЫ АЙТЫЛЫМ МЕН ЖАЗЫЛЫМ:  Азық адам денсаулығын сақтау үшін және оның жұмыс қабілеттілігі үшін маңызды фактор б

5 слайд
ДИАЛОГҚА ҚАТЫСТЫ АЙТЫЛЫМ МЕН ЖАЗЫЛЫМ:  Азық адам денсаулығын сақтау үшін және оның жұмыс қабілеттілігі үшін маңызды фактор болып табылады.  Nutrition is an important factor in maintaining and maintaining human  health

5 слайд

ДИАЛОГҚА ҚАТЫСТЫ АЙТЫЛЫМ МЕН ЖАЗЫЛЫМ:  Азық адам денсаулығын сақтау үшін және оның жұмыс қабілеттілігі үшін маңызды фактор болып табылады.  Nutrition is an important factor in maintaining and maintaining human  health

ҚҰ НДЫЛЫҚТАРҒА БАУЛУ VALUE INVOLVEMENT  Жеке жұмыстар бойынша оқушылардың өз бетімен жұмыс істеп, іздену қабілетін арттыру, с

6 слайд
ҚҰ НДЫЛЫҚТАРҒА БАУЛУ VALUE INVOLVEMENT  Жеке жұмыстар бойынша оқушылардың өз бетімен жұмыс істеп, іздену қабілетін арттыру, сын тұрғысынан ойлауға үйрету, шығармашылыққа баулу, білім алуға дайын болу  Жұптық жұмыс арқылы қарым-қатынас жасау қабілеті,өзгелердің көзқарастарына құрметпен қарау  Топтық жұмыс арқылы бірлесе жұмыс жасау, белсенді болу, жауапкершілікті сезіну, ынтымақтастық, жауапкершілік құндылықтарына баулу

6 слайд

ҚҰ НДЫЛЫҚТАРҒА БАУЛУ VALUE INVOLVEMENT  Жеке жұмыстар бойынша оқушылардың өз бетімен жұмыс істеп, іздену қабілетін арттыру, сын тұрғысынан ойлауға үйрету, шығармашылыққа баулу, білім алуға дайын болу  Жұптық жұмыс арқылы қарым-қатынас жасау қабілеті,өзгелердің көзқарастарына құрметпен қарау  Топтық жұмыс арқылы бірлесе жұмыс жасау, белсенді болу, жауапкершілікті сезіну, ынтымақтастық, жауапкершілік құндылықтарына баулу

ПӘНАРАЛЫҚ БАЙЛАНЫС CROSS CURRICULAR LINKS  7сынып Биология  7. 3. 15. Тірі организмдер үшін судың маңызы  7. 3. 16.Микроэлем

7 слайд
ПӘНАРАЛЫҚ БАЙЛАНЫС CROSS CURRICULAR LINKS  7сынып Биология  7. 3. 15. Тірі организмдер үшін судың маңызы  7. 3. 16.Микроэлементтің және макроэлементтің организмдер тіршілігіндегі ролі  7. 3. 17.Азық-түліктердегі көмірсулардың, нәруыздардың және майлардың маңызы  7.18.Минералды тыңайтқыштардағы азоттың, калийдің және фосфордың маңызы  5сынып Жаратылыстану  5.5.43.Адамға энергияның қандай түрлері белгілі?  7 c ынып Химия

7 слайд

ПӘНАРАЛЫҚ БАЙЛАНЫС CROSS CURRICULAR LINKS  7сынып Биология  7. 3. 15. Тірі организмдер үшін судың маңызы  7. 3. 16.Микроэлементтің және макроэлементтің организмдер тіршілігіндегі ролі  7. 3. 17.Азық-түліктердегі көмірсулардың, нәруыздардың және майлардың маңызы  7.18.Минералды тыңайтқыштардағы азоттың, калийдің және фосфордың маңызы  5сынып Жаратылыстану  5.5.43.Адамға энергияның қандай түрлері белгілі?  7 c ынып Химия

QUESTION RACE СҰРАҚТАР САЙЫСЫ INGING  Тағам өнімдеріндегі пайдалы заттар.  Useful ingredients in food  1.Адам ағзасына т

8 слайд
QUESTION RACE  СҰРАҚТАР САЙЫСЫ  INGING  Тағам өнімдеріндегі пайдалы заттар.  Useful ingredients in food  1.Адам ағзасына тамақтанудың әсері қандай?  What is the nutritional effect of the human body?  2.Күнделікті тағам өнімдерін пайдаланғанда нені ескеру керек?  What should be taken into account when using the daily food?  3.Қоректік заттар дегеніміз не және олардың әсері қандай?  What are nutrients, and what are their effects?  4.Адам ағзасындағы қоректік заттардың үлестік мөлшері қандай?  What is the proportion of nutrients in the human body?  5.Қоректік заттардың адам ағзасына жетіспеуінің салдары қандай?  What is the implication that nutrients lack human organisms?

8 слайд

QUESTION RACE  СҰРАҚТАР САЙЫСЫ  INGING  Тағам өнімдеріндегі пайдалы заттар.  Useful ingredients in food  1.Адам ағзасына тамақтанудың әсері қандай?  What is the nutritional effect of the human body?  2.Күнделікті тағам өнімдерін пайдаланғанда нені ескеру керек?  What should be taken into account when using the daily food?  3.Қоректік заттар дегеніміз не және олардың әсері қандай?  What are nutrients, and what are their effects?  4.Адам ағзасындағы қоректік заттардың үлестік мөлшері қандай?  What is the proportion of nutrients in the human body?  5.Қоректік заттардың адам ағзасына жетіспеуінің салдары қандай?  What is the implication that nutrients lack human organisms?

ЭЛЕМЕНТТЕР АДАМ АҒЗАСЫНДА:  Өкпеде - L і, N а  Қанда - Ғе, N а, L і, Са, Н.  Қалқанша безінде -

9 слайд
ЭЛЕМЕНТТЕР АДАМ АҒЗАСЫНДА:  Өкпеде - L і, N а  Қанда - Ғе, N а, L і, Са, Н.  Қалқанша безінде - I, Zn, Br  Тісте - Ғ, Са, Mg, Р  Гипофизде - Zn, Br, М n, Cr  Мида - Na, Mg, К  Шашта - Al, А s, СІ  Жүректе - Са, К  Ұйқы безінде - Mg  Бауырда - L і , S е, Мо, Zn,  Са, М n, К, С u

9 слайд

ЭЛЕМЕНТТЕР АДАМ АҒЗАСЫНДА:  Өкпеде - L і, N а  Қанда - Ғе, N а, L і, Са, Н.  Қалқанша безінде - I, Zn, Br  Тісте - Ғ, Са, Mg, Р  Гипофизде - Zn, Br, М n, Cr  Мида - Na, Mg, К  Шашта - Al, А s, СІ  Жүректе - Са, К  Ұйқы безінде - Mg  Бауырда - L і , S е, Мо, Zn,  Са, М n, К, С u

2 ТАПСЫРМА  Мына элементтерді макро және микроэлементтерге жіктеңіз: K, Fe, Zn, Ca, F, Mg, P, Cu,

10 слайд
2 ТАПСЫРМА  Мына элементтерді макро және микроэлементтерге жіктеңіз: K, Fe, Zn, Ca, F, Mg, P, Cu,Cl,Na,I,S,Co,O,H,Ni      Макроэлементтер Микроэлементтер

10 слайд

2 ТАПСЫРМА  Мына элементтерді макро және микроэлементтерге жіктеңіз: K, Fe, Zn, Ca, F, Mg, P, Cu,Cl,Na,I,S,Co,O,H,Ni      Макроэлементтер Микроэлементтер

3-ТАПСЫРМА. АДАМ АҒЗАСЫНА ҚАЖЕТТІ ТАҒАМДЫҚ ӨНІМДЕРДІ ҚОРЕКТІК ЗАТТАРҒА БАЙ БОЛУЫНА БАЙЛАНЫСТЫ КЕСТЕДЕГІ БАҒАНҒА +БЕЛГІСІН ҚО

11 слайд
3-ТАПСЫРМА. АДАМ АҒЗАСЫНА ҚАЖЕТТІ ТАҒАМДЫҚ ӨНІМДЕРДІ ҚОРЕКТІК ЗАТТАРҒА БАЙ БОЛУЫНА БАЙЛАНЫСТЫ КЕСТЕДЕГІ БАҒАНҒА +БЕЛГІСІН ҚОЙЫП ТОЛТЫРЫҢЫЗ. Са Мg Fe P K Алма apple Банан banana Айран kefir Балық fish Құрма date

11 слайд

3-ТАПСЫРМА. АДАМ АҒЗАСЫНА ҚАЖЕТТІ ТАҒАМДЫҚ ӨНІМДЕРДІ ҚОРЕКТІК ЗАТТАРҒА БАЙ БОЛУЫНА БАЙЛАНЫСТЫ КЕСТЕДЕГІ БАҒАНҒА +БЕЛГІСІН ҚОЙЫП ТОЛТЫРЫҢЫЗ. Са Мg Fe P K Алма apple Банан banana Айран kefir Балық fish Құрма date

Тағам аты Food name Құрамындағы In composition Нәруыз protein Көмірсу carbohydrates Май Лар Fats (oils) Дәрумендер Vitamin4-тапс

12 слайд
Тағам аты Food name Құрамындағы In composition Нәруыз protein Көмірсу carbohydrates Май Лар Fats (oils) Дәрумендер Vitamin4-тапсырма Қоректік заттарға бай тағам аттарын жазып, кестені толтырыңыздар

12 слайд

Тағам аты Food name Құрамындағы In composition Нәруыз protein Көмірсу carbohydrates Май Лар Fats (oils) Дәрумендер Vitamin4-тапсырма Қоректік заттарға бай тағам аттарын жазып, кестені толтырыңыздар

 Дескриптор:  -тағам құрамындағы макроэлементтерді көрсетеді:  -тағам құрамындағы микроэлементтерді көрсетеді:  -химиялық

13 слайд
 Дескриптор:  -тағам құрамындағы макроэлементтерді көрсетеді:  -тағам құрамындағы микроэлементтерді көрсетеді:  -химиялық элементтердің адам ағзасында жетіспеуінің сыртқы көріністерін атайды.

13 слайд

 Дескриптор:  -тағам құрамындағы макроэлементтерді көрсетеді:  -тағам құрамындағы микроэлементтерді көрсетеді:  -химиялық элементтердің адам ағзасында жетіспеуінің сыртқы көріністерін атайды.

TASK1 «ОЙЛАН, ЖҰПТАС, БӨЛІС» ӘДІСІ ТОПТЫҚ ЖҰМЫС THINK,PAIR,SHARE

14 слайд
TASK1 «ОЙЛАН, ЖҰПТАС, БӨЛІС» ӘДІСІ ТОПТЫҚ ЖҰМЫС THINK,PAIR,SHARE ЭЛЕМЕНТТЕРДІ ТАУЫП КЕСТЕГЕ БЕЛГІЛЕП, АДАМ АҒЗАСЫНДА ОСЫ ЭЛЕМЕНТТЕРДІҢ ЖЕТІСПЕУ БЕЛГІЛЕРІН АТАУ. FIND THE ELEMENTS AND PLACE THEM ON THE TABLE AND NAME THE MISSING ELEMENTS OF THESE ELEMENTS IN THE HUMAN BODY.

14 слайд

TASK1 «ОЙЛАН, ЖҰПТАС, БӨЛІС» ӘДІСІ ТОПТЫҚ ЖҰМЫС THINK,PAIR,SHARE ЭЛЕМЕНТТЕРДІ ТАУЫП КЕСТЕГЕ БЕЛГІЛЕП, АДАМ АҒЗАСЫНДА ОСЫ ЭЛЕМЕНТТЕРДІҢ ЖЕТІСПЕУ БЕЛГІЛЕРІН АТАУ. FIND THE ELEMENTS AND PLACE THEM ON THE TABLE AND NAME THE MISSING ELEMENTS OF THESE ELEMENTS IN THE HUMAN BODY.

2.ӨЗІНІҢ АС МӘЗІРІНДЕГІ ТАҒАМДЫҚ ӨНІМДЕРДІ ХИМИЯЛЫҚ ЗАТТАРДЫҢ ЖИЫНТЫҒЫНА БАЙЛАНЫСТЫ ЖІКТЕЙДІ. ДЕСКРИПТОР:-АС МӘЗІРІНДЕГІ Н

15 слайд
2.ӨЗІНІҢ АС МӘЗІРІНДЕГІ ТАҒАМДЫҚ ӨНІМДЕРДІ ХИМИЯЛЫҚ ЗАТТАРДЫҢ ЖИЫНТЫҒЫНА БАЙЛАНЫСТЫ ЖІКТЕЙДІ. ДЕСКРИПТОР:-АС МӘЗІРІНДЕГІ НӘРУЫЗҒА БАЙ ТАҒАМДАРДЫ КӨРСЕТЕДІ -АС МӘЗІРІНДЕГІ КӨМІРСУЛАРҒА БАЙ ТАҒАМДАРДЫ КӨРСЕТЕДІ -АС МӘЗІРІНДЕГІ МАЙЛАРҒА БАЙ ТАҒАМДАРДЫ КӨРСЕТЕДІ -АС МӘЗІРІНДЕГІ ДӘРУМЕНДЕРГЕ БАЙ ТАҒАМДАРДЫ КӨРСЕТЕДІ

15 слайд

2.ӨЗІНІҢ АС МӘЗІРІНДЕГІ ТАҒАМДЫҚ ӨНІМДЕРДІ ХИМИЯЛЫҚ ЗАТТАРДЫҢ ЖИЫНТЫҒЫНА БАЙЛАНЫСТЫ ЖІКТЕЙДІ. ДЕСКРИПТОР:-АС МӘЗІРІНДЕГІ НӘРУЫЗҒА БАЙ ТАҒАМДАРДЫ КӨРСЕТЕДІ -АС МӘЗІРІНДЕГІ КӨМІРСУЛАРҒА БАЙ ТАҒАМДАРДЫ КӨРСЕТЕДІ -АС МӘЗІРІНДЕГІ МАЙЛАРҒА БАЙ ТАҒАМДАРДЫ КӨРСЕТЕДІ -АС МӘЗІРІНДЕГІ ДӘРУМЕНДЕРГЕ БАЙ ТАҒАМДАРДЫ КӨРСЕТЕДІ

 Task3 Сыныптық жұмыс  Логикалық сұрақ: «Олимпиада чемпиондары жарысқа дайындық барысында қандай калориялы тамақтармен

16 слайд
 Task3 Сыныптық жұмыс  Логикалық сұрақ: «Олимпиада чемпиондары жарысқа дайындық барысында қандай калориялы тамақтармен қоректену керек?»  What calories should be eaten during the Olympic champions preparation?  Дескриптор:- қажетті калориялы тамақтарды анықтайды  -анықтаған тамақтарының әсерін түсіндіреді  -негізгі ойын қорытындылайды

16 слайд

 Task3 Сыныптық жұмыс  Логикалық сұрақ: «Олимпиада чемпиондары жарысқа дайындық барысында қандай калориялы тамақтармен қоректену керек?»  What calories should be eaten during the Olympic champions preparation?  Дескриптор:- қажетті калориялы тамақтарды анықтайды  -анықтаған тамақтарының әсерін түсіндіреді  -негізгі ойын қорытындылайды

PISA,TIMSS ТАПСЫРМАЛАРЫ ТЕСТ.  1.ТАПСЫРМА.  Иммунитетті қалпына келтір

17 слайд
PISA,TIMSS ТАПСЫРМАЛАРЫ ТЕСТ.  1.ТАПСЫРМА.  Иммунитетті қалпына келтіру – адамның өз организміне қамқорлықпен қарауды талап ететін кешенді үдеріс. Иммунитетті нығайтудың тәсілдері (өз ойларыңызды жазыңыздар):  Restoring immunity is a complex process that reguires a person to take care of his or her body.     1. Ұйқы – sleep  2. Дұрыс тамақтану – Healthy ( proper) nutrition  3. Белсенді дене шынықтыру әрекеті – active physical activity  4. Күйзеліс әсеріне шектеу қою – limitation of stress effect

17 слайд

PISA,TIMSS ТАПСЫРМАЛАРЫ ТЕСТ.  1.ТАПСЫРМА.  Иммунитетті қалпына келтіру – адамның өз организміне қамқорлықпен қарауды талап ететін кешенді үдеріс. Иммунитетті нығайтудың тәсілдері (өз ойларыңызды жазыңыздар):  Restoring immunity is a complex process that reguires a person to take care of his or her body.     1. Ұйқы – sleep  2. Дұрыс тамақтану – Healthy ( proper) nutrition  3. Белсенді дене шынықтыру әрекеті – active physical activity  4. Күйзеліс әсеріне шектеу қою – limitation of stress effect

 Дұрыс тамақтану әр адамның денсаулығының кепілі.  Бекіту сұрақтары  1.Тағам құрамындағы химиялық элементтердің өзара байл

18 слайд
 Дұрыс тамақтану әр адамның денсаулығының кепілі.  Бекіту сұрақтары  1.Тағам құрамындағы химиялық элементтердің өзара байланыста болуының қандай маңызы бар?  2.Қоректік заттардың жетіспеуі организмге қалай әсер етеді?  3.Тағамның құнарлылығы қалай анықталады?

18 слайд

 Дұрыс тамақтану әр адамның денсаулығының кепілі.  Бекіту сұрақтары  1.Тағам құрамындағы химиялық элементтердің өзара байланыста болуының қандай маңызы бар?  2.Қоректік заттардың жетіспеуі организмге қалай әсер етеді?  3.Тағамның құнарлылығы қалай анықталады?

КЕРІ БАЙЛАНЫС  Мен білемін .................................................................... ....

19 слайд
КЕРІ БАЙЛАНЫС  Мен білемін .................................................................... ......  Не қиындық тудырады ................................................................ ..........  Бұл сабақ сізге қандай ой салды?.....................................................  Үй тапсырмасы 18п,100бет. https://bilimland.kz/kk/subject/ximiya/7-synyp/ta ham-quramyndahy-qorektik-zattar? mid=f59eade0-9ee4-11e9-a361-1f1ed251dcfe

19 слайд

КЕРІ БАЙЛАНЫС  Мен білемін .................................................................... ......  Не қиындық тудырады ................................................................ ..........  Бұл сабақ сізге қандай ой салды?.....................................................  Үй тапсырмасы 18п,100бет. https://bilimland.kz/kk/subject/ximiya/7-synyp/ta ham-quramyndahy-qorektik-zattar? mid=f59eade0-9ee4-11e9-a361-1f1ed251dcfe