Дұрыс тамақтану
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
1 слайд
Шараның тақырыбы:
ДҰРЫС ТАМАҚТАНУ –
ДЕНСАУЛЫҚ КЕПІЛІ
Мақсаты: Оқушылар арасында дұрыс
тамақтану ережесін насихаттай отырып,
дамыту, ата-аналар мен оқушылардың
эстетикалық және кулинарлық талғамдарын
шыңдау, ұлттық тағамдар мен салауатты
өмір салтына деген оқушы қызығушылығын
арттыру.
1 слайд
Шараның тақырыбы: ДҰРЫС ТАМАҚТАНУ – ДЕНСАУЛЫҚ КЕПІЛІ Мақсаты: Оқушылар арасында дұрыс тамақтану ережесін насихаттай отырып, дамыту, ата-аналар мен оқушылардың эстетикалық және кулинарлық талғамдарын шыңдау, ұлттық тағамдар мен салауатты өмір салтына деген оқушы қызығушылығын арттыру.
2 слайд
Шараның жүру барысы:
1. Командалық таныстыру
2. Таныстырылым
3. Сурет салу
4. Пайдалы ас блогы
5. Сұрақ – бізден, жауап – сізден
2 слайд
Шараның жүру барысы: 1. Командалық таныстыру 2. Таныстырылым 3. Сурет салу 4. Пайдалы ас блогы 5. Сұрақ – бізден, жауап – сізден
3 слайд
Денсаулыққа оң әсер ететін факторлар
1. Дұрыс тамақтану
2. Қоршаған орта тазалығы
3. Дене шынықтыру
4. Денсаулық сақтау, медициналық көмектің
сапалы болуы
5. Зиянды заттардан аулақ болу
6. Жеке бас тазалығының сақталуы
7. Қоршаған орта
8. Эмоциялардың оң болуы
9. Өзіңді қоршаған адамдармен дұрыс қарым-
қатынаста болу
3 слайд
Денсаулыққа оң әсер ететін факторлар 1. Дұрыс тамақтану 2. Қоршаған орта тазалығы 3. Дене шынықтыру 4. Денсаулық сақтау, медициналық көмектің сапалы болуы 5. Зиянды заттардан аулақ болу 6. Жеке бас тазалығының сақталуы 7. Қоршаған орта 8. Эмоциялардың оң болуы 9. Өзіңді қоршаған адамдармен дұрыс қарым- қатынаста болу
4 слайд
Дұрыс тамақтану ережесі
Ас ішер алдында қолыңды жуу керек
1
Өз уақытында тамақтануды әдетке айналдыру қажет
2
Ас мөлшерін сақтау керек
3
Тамақтанудың белгілі тәртібін сақтау
4
Тамақты уақытымен ішу
5
Қолайлы температураның сақталуын қадағалау
6
Төрт мезгілден кем тамақтанбау
7
Тағамды асықпай жеу қажет
8
Тамақтану кезінде теледидер, ұялы телефон қарауға, кітап
оқуға болмайды
4 слайд
Дұрыс тамақтану ережесі Ас ішер алдында қолыңды жуу керек 1 Өз уақытында тамақтануды әдетке айналдыру қажет 2 Ас мөлшерін сақтау керек 3 Тамақтанудың белгілі тәртібін сақтау 4 Тамақты уақытымен ішу 5 Қолайлы температураның сақталуын қадағалау 6 Төрт мезгілден кем тамақтанбау 7 Тағамды асықпай жеу қажет 8 Тамақтану кезінде теледидер, ұялы телефон қарауға, кітап оқуға болмайды
5 слайд
5 слайд
6 слайд
ФАСТ – ФУД өнімдеріне тиым
салуға тырысыңыз!
6 слайд
ФАСТ – ФУД өнімдеріне тиым салуға тырысыңыз!
7 слайд
І тур
Командалық таныстыру
ШАРТЫ: Әр топ өз командаларын ерікті
формада таныстырады. Ұзақтығы – 3 минут
7 слайд
І тур Командалық таныстыру ШАРТЫ: Әр топ өз командаларын ерікті формада таныстырады. Ұзақтығы – 3 минут
8 слайд
Каллориясы өте жоғары;
Құрамында май, тұз мөлшері өте
жоғары;
Дәрумендер жоқ;
Биоқоспалар мен консерванттар
шектен тыс көп;
Тіл үйіретін дәмі үшін химиялық
дәмдеуіштер қосылады ІІ тур
ТАНЫСТЫРЫЛЫМ
8 слайд
Каллориясы өте жоғары; Құрамында май, тұз мөлшері өте жоғары; Дәрумендер жоқ; Биоқоспалар мен консерванттар шектен тыс көп; Тіл үйіретін дәмі үшін химиялық дәмдеуіштер қосылады ІІ тур ТАНЫСТЫРЫЛЫМ
9 слайд
7 сынып – Дұрыс тамақтану режимі
9 слайд
7 сынып – Дұрыс тамақтану режимі
10 слайд
Каллориясы өте жоғары;
Құрамында май, тұз мөлшері өте
жоғары;
Дәрумендер жоқ;
Биоқоспалар мен консерванттар
шектен тыс көп;
Тіл үйіретін дәмі үшін химиялық
дәмдеуіштер қосылады 8 сынып –
Фаст фуд өнімдерінің зияны
10 слайд
Каллориясы өте жоғары; Құрамында май, тұз мөлшері өте жоғары; Дәрумендер жоқ; Биоқоспалар мен консерванттар шектен тыс көп; Тіл үйіретін дәмі үшін химиялық дәмдеуіштер қосылады 8 сынып – Фаст фуд өнімдерінің зияны
11 слайд
9 сынып –
Пайдалы ас рационы
11 слайд
9 сынып – Пайдалы ас рационы
12 слайд
Қазақ дастарханы
Мал төресі – жылқы, сусын төресі – қымыз
БАЙҒОЗИНА ГҮЛСІМ
12 слайд
Қазақ дастарханы Мал төресі – жылқы, сусын төресі – қымыз БАЙҒОЗИНА ГҮЛСІМ
13 слайд
ІІІ тур
Сурет салу
1
2 3
13 слайд
ІІІ тур Сурет салу 1 2 3
14 слайд
1 – Қазақ дастарханы
2 – Күз өнімі
3- Біздің мектеп асханасы
14 слайд
1 – Қазақ дастарханы 2 – Күз өнімі 3- Біздің мектеп асханасы
15 слайд
ІУ тур –
Пайдалы ас блогы
15 слайд
ІУ тур – Пайдалы ас блогы
16 слайд
7 сынып – Ең пайдалы сусындар
8 сынып – Ең пайдалы ыстық ас
9 сынып – Ең үнемді ас мәзірі
ШАРТЫ: Қатысушы ата-ана жарнама жасауы қажет
16 слайд
7 сынып – Ең пайдалы сусындар 8 сынып – Ең пайдалы ыстық ас 9 сынып – Ең үнемді ас мәзірі ШАРТЫ: Қатысушы ата-ана жарнама жасауы қажет
17 слайд
Қазақ дастарханы
Қазақтың сүт өнімдері
ИБРАЕВА ЖАЗИРА
17 слайд
Қазақ дастарханы Қазақтың сүт өнімдері ИБРАЕВА ЖАЗИРА
18 слайд
Сұрақ – бізден,
жауап - сізденУ бөлім
18 слайд
Сұрақ – бізден, жауап - сізденУ бөлім
19 слайд
№ Қойылған сұрақ
1 Қазыбек би: «Түйенің қомында, аттың бауырында өмір сүрген әр қазақ міндетті ішуге тиісті асы
не?»
2 Француз асханасынан шыққан ең көп таралған ас мәзірі не?
3 Ең атақты қазақстандық бизнесмен, есімі фаст буд мейрамханаларымен байланысты?
4 Ресей мемлекетіне ең алғашқы «ШАНЫШҚЫ ҚОЮ» үлгісін ұсынған патша кім?
5 Қазақ ас үйінде болуы қажетті қымбат металл?
6 Тәрбиеде «Ошақтың үш аяғындай» деген ұғым кіммен байланысты?
7 Тазалық туралы ғылым
8 Ғалымдар күніне қанша рет тамақтанғандығы дұрыс деп санайды, ұзақтығы қанша болу керек?
9 Капустада қай витамин басым?
10 Зерен деген не?
19 слайд
№ Қойылған сұрақ 1 Қазыбек би: «Түйенің қомында, аттың бауырында өмір сүрген әр қазақ міндетті ішуге тиісті асы не?» 2 Француз асханасынан шыққан ең көп таралған ас мәзірі не? 3 Ең атақты қазақстандық бизнесмен, есімі фаст буд мейрамханаларымен байланысты? 4 Ресей мемлекетіне ең алғашқы «ШАНЫШҚЫ ҚОЮ» үлгісін ұсынған патша кім? 5 Қазақ ас үйінде болуы қажетті қымбат металл? 6 Тәрбиеде «Ошақтың үш аяғындай» деген ұғым кіммен байланысты? 7 Тазалық туралы ғылым 8 Ғалымдар күніне қанша рет тамақтанғандығы дұрыс деп санайды, ұзақтығы қанша болу керек? 9 Капустада қай витамин басым? 10 Зерен деген не?
20 слайд
№ Қойылған сұрақ Жауабы
1 Қазыбек би: «Түйенің қомында, аттың бауырында өмір сүрген әр қазақ
міндетті ішуге тиісті асы не?» Құрт
2 Француз асханасынан шыққан ең көп таралған ас мәзірі не? Омлет
3 Ең атақты қазақстандық бизнесмен, есімі фаст буд мейрамханаларымен
байланысты? Болат Өтемұратов
4 Ресей мемлекетіне ең алғашқы «ШАНЫШҚЫ ҚОЮ» үлгісін ұсынған
патша кім? І Петр
5 Қазақ ас үйінде болуы қажетті қымбат металл? Күміс
6 Тәрбиеде «Ошақтың үш аяғындай» деген ұғым кіммен байланысты? Аиа-ана-мектеп - бала
7 Тазалық туралы ғылым Гигиена
8 Ғалымдар күніне қанша рет тамақтанғандығы дұрыс деп санайды,
ұзақтығы қанша болу керек? 5 рет, ұзақтығы 2-3 сағат
9 Капустада қай витамин басым? С
10 Зерен деген не? Қымыз құюға арналған
ыдыс
20 слайд
№ Қойылған сұрақ Жауабы 1 Қазыбек би: «Түйенің қомында, аттың бауырында өмір сүрген әр қазақ міндетті ішуге тиісті асы не?» Құрт 2 Француз асханасынан шыққан ең көп таралған ас мәзірі не? Омлет 3 Ең атақты қазақстандық бизнесмен, есімі фаст буд мейрамханаларымен байланысты? Болат Өтемұратов 4 Ресей мемлекетіне ең алғашқы «ШАНЫШҚЫ ҚОЮ» үлгісін ұсынған патша кім? І Петр 5 Қазақ ас үйінде болуы қажетті қымбат металл? Күміс 6 Тәрбиеде «Ошақтың үш аяғындай» деген ұғым кіммен байланысты? Аиа-ана-мектеп - бала 7 Тазалық туралы ғылым Гигиена 8 Ғалымдар күніне қанша рет тамақтанғандығы дұрыс деп санайды, ұзақтығы қанша болу керек? 5 рет, ұзақтығы 2-3 сағат 9 Капустада қай витамин басым? С 10 Зерен деген не? Қымыз құюға арналған ыдыс