Материалдар / Ертегілер әлеміндегі - ғажайып саяхат
2023-2024 оқу жылына арналған

қысқа мерзімді сабақ жоспарларын

жүктеп алғыңыз келеді ма?
ҚР Білім және Ғылым министірлігінің стандартымен 2022-2023 оқу жылына арналған 472-бұйрыққа сай жасалған

Ертегілер әлеміндегі - ғажайып саяхат

Материал туралы қысқаша түсінік
Балабақшаға
Материал тегін
Тегін турнир Мұғалімдер мен Тәрбиешілерге
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
Бұл бетте материалдың қысқаша нұсқасы ұсынылған. Материалдың толық нұсқасын жүктеп алып, көруге болады
img_page_1
Материал жариялап тегін сертификат алыңыз!
Бұл сертификат «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық жұмысын жарияланғанын растайды. Журнал Қазақстан Республикасы Ақпарат және Қоғамдық даму министрлігінің №KZ09VPY00029937 куәлігін алған. Сондықтан аттестацияға жарамды
Ресми байқаулар тізімі
Республикалық байқауларға қатысып жарамды дипломдар алып санатыңызды көтеріңіз!
Ғылыми жоба Тақырыбы: Тәттінің зияны Жұмыстың авторы: Ержан Қазыбек Медетұлы Жоба жетекшісі: Сманова Еркежан Сатылхановна

1 слайд
Ғылыми жоба Тақырыбы: Тәттінің зияны Жұмыстың авторы: Ержан Қазыбек Медетұлы Жоба жетекшісі: Сманова Еркежан Сатылхановна Сынып: 4 Түркістан облысы Қазығұрт ауданы « Қызылдихан » жалпы орта білім беретін мектебі

Жоспар І.Кіріспе 1.Тәттілердің пайда болу тарихы ІІ.Негізгі бөлім. 2.Тәттілердің әртүрлілігі 3. Тәттілердің тістерге әсері 4. За

2 слайд
Жоспар І.Кіріспе 1.Тәттілердің пайда болу тарихы ІІ.Негізгі бөлім. 2.Тәттілердің әртүрлілігі 3. Тәттілердің тістерге әсері 4. Зауытта және үйде пісіру 5. Тәтті туралы пайдалы кеңестер 7. Сауалнама нәтижелерін талдау 8. Практикалық бөлім. ІІІ. Қорытынды бөлім.

І.Кіріспе ТӘТТІЛЕРДІҢ ПАЙДА БОЛУ ТАРИХЫ "Кәмпит" сөзі латын тілінен "пісірілген дәрі"деп аударылады. Алғашқы кәмпит

3 слайд
І.Кіріспе ТӘТТІЛЕРДІҢ ПАЙДА БОЛУ ТАРИХЫ "Кәмпит" сөзі латын тілінен "пісірілген дәрі"деп аударылады. Алғашқы кәмпиттер дәріханаларда сатылды. Олар қантталған немесе джемге өңделген жемістер болды және дәрі ретінде пайдаланылды. Алғашқы кондитерлер ежелгі Египетте пайда болды, онда асыл азаматтар әрқашан аспаздық ләззаттарға деген сүйіспеншілігімен ерекшеленді: ол кезде қант әлі белгісіз болғандықтан, олар бал мен құрмадан кәмпит дайындады. Ежелгі Римде жаңғақтар, көкнәр дәндері, бал және күнжіт кәмпиттерінің рецепті өте құпия болды. Ресейде кәмпиттер бал, жидектер мен жемістерден де дайындалды. Кәмпиттер рөлін балда қайнатылған алма, алмұрт және кептірілген жемістер атқарды. Шаруалар мүкжидек пен таңқурайдан қант пен бал глазурінде ем дайындады. Еуропада қанттың көп мөлшері пайда бола бастағанда, кондитерлік өнімдер өнердің тағы бір түріне айналды. Шоколадты Колумб Американы ашқанға дейін ойлап тапқан. Археологиялық олжалардың арқасында какао бұршақтарын-олмек үндістерін жеген алғашқы өркениет табылды. Олардың діни қызметкерлеріне тиесілі қабірлердің қабырғаларында ғалымдар тайпаның ең маңызды адамдары ғана сынап көре алатын ұнтақталған тұқымдардан ащы көбікті салқын сусын өндірісінің суреттерін көрді. Тұқымдардың өзі діни қызметкерлердің қалдықтарының жанынан табылды. Олар оларды ақыретке құдайларға ақы ретінде немесе басқа мақсаттар үшін алды – белгісіз.

ТӘТТІЛЕРДІҢ ӘРТҮРЛІЛІГІ Тәттілерді қалай жейтініміз ғана емес, сонымен қатар Қандай тәтті тағамды таңдағанымыз да

4 слайд
ТӘТТІЛЕРДІҢ ӘРТҮРЛІЛІГІ Тәттілерді қалай жейтініміз ғана емес, сонымен қатар Қандай тәтті тағамды таңдағанымыз да маңызды. Жемістер мен кептірілген жемістер, үйдегі сүт коктейльдері, шоколад, бал тістерді бұзатын кәмпиттерге қарағанда пайдалы. Бірақ бал мен шоколад және кейбір жемістер аллергия тудыруы мүмкін. Балалардың сүзбелері мен шырындары, сүт десерттері мен сусындары көбінесе жарнама айтқандай пайдалы емес. Ересектер бізге денсаулыққа зиян келтірмейтін тағамды таңдауға көмектесе алады. Бал. Бұл өнімнің 100 г құрамында темір, магний және марганецтің күнделікті мөлшері бар. Егер сізде, әрине, ара өнімдеріне аллергия болмаса, балға ауысуға болады. Бал тек микробқа қарсы қасиеттерге ие емес, сонымен қатар суық тию, ұйқысыздық және тіпті іш қату үшін қажет. Калория мөлшері (100 г) – 320 ккал. Мармелад. Мармеладқа бай пектин өте пайдалы, өйткені ол организмнен токсиндерді, сондай-ақ радионуклидтер мен ауыр металдардың тұздарын кетіре алады, мармелад денені "жаман холестериннен"тазартуға көмектеседі. Калория мөлшері (100 г) – 290 ккал.

Шоколад. Мен бәрінің сүйікті шоколады туралы аздап айтқым келеді. Оның тарихы өте қызықты. Шоколадты бәрі біледі және жақсы көр

5 слайд
Шоколад. Мен бәрінің сүйікті шоколады туралы аздап айтқым келеді. Оның тарихы өте қызықты. Шоколадты бәрі біледі және жақсы көреді. Тәтті, аузыңызда ериді, хош иісті… Егер Мен сізден көзіңізді жұмып, шоколадты елестетуді сұрасам, көптеген адамдар бірден қатты және тегіс қоңыр бар туралы ойлайды. Бұл жаңғақ, мейіз немесе қытырлақ шарлармен толтырылған шоколад болуы мүмкін. Мүмкін, қиял сізге ауа көпіршіктерімен толтырылған кеуекті шоколадты салады.Кептірілген жемістер . Олар талшыққа ғана емес (әсіресе урюк пен құрма), сонымен қатар темірге, сондай – ақ магнийге бай- жүрек, асқазан-ішек жолдары мен тамырлардың дұрыс жұмыс істеуі үшін пайдалы заттар. Калория мөлшері (100 г) – 240 - 270 ккал. Зефир. Бұл ең пайдалы десерттен алыс болса да, кәмпиттер мен торттарға қарағанда аз зиян келтіреді. Зефир құрамында ақуыз, темір және фосфор көп. Калория мөлшері (100 г) - 300 ккал\

ТӘТТІЛЕРДІҢ ТІСКЕ ӘСЕРІ Барлық тәттілерде қант бар-глюкоза, сахароза, фруктоза және т.б. Сахароза ауыздағы қышқылдық ортаны арт

6 слайд
ТӘТТІЛЕРДІҢ ТІСКЕ ӘСЕРІ Барлық тәттілерде қант бар-глюкоза, сахароза, фруктоза және т.б. Сахароза ауыздағы қышқылдық ортаны арттыратын сүт қышқылын құрайды. Нәтижесі-тіс эмальы қорғалмаған күйінде қалады, нәтижесінде кариес қаупі бар.. Тиісінше, біз өзіміз — өз еркімізбен және дәмнен ләззат ала отырып — аузымызда бактериялар үшін қоректік орта құрып, тістерімізді бүлдіреміз. Сонымен қатар, бұл тұйық шеңбер болып шығады: біз карамель жейміз, одан ұзақ уақыт ләззат алуға тырысамыз, осы уақытта бактериялардың белсенді тамақтануы жүреді және сүт қышқылының өндірісі ынталандырылады, бұл тіс эмальының бұзылуына және тіс жегісінің пайда болуына әкеледі. Кариес-бұл тістің қатты тіндерін бұзудың баяу процесі. Ол бляшек құрамындағы бактериялардың қатысуымен дамиды. Ауыз қуысының гигиенасы жеткіліксіз, бляшкалардың жиналуына әкеледі. Бляшка құрамындағы бактериялар тістердегі тамақ қалдықтарын органикалық қышқылдарға айналдырады. Тіс эмальымен байланыста болған кезде бұл қышқылдар оны ерітеді.

ӨНДІРІСТІК ЖӘНЕ ҮЙ ТӘТТІЛЕРІН ДАЙЫНДАУ Өзіңізді ұстап тұру және толық торттармен, түрлі-түсті торттармен және ештеңе сатып алм

7 слайд
ӨНДІРІСТІК ЖӘНЕ ҮЙ ТӘТТІЛЕРІН ДАЙЫНДАУ Өзіңізді ұстап тұру және толық торттармен, түрлі-түсті торттармен және ештеңе сатып алмау арқылы витринаның жанынан өту өте қиын. Дүкендегі тәттілер өте тартымды көрінеді және сатып алушылар арасында үлкен сұранысқа ие. Бірақ қосымша калориядан басқа, дүкен торты көптеген қауіпті ингредиенттерді жасырады. Қазіргі заманғы кондитерлік кондитерлік өнімдер көбінесе біздің сүйікті торттарымыздың классикалық формулаларына ешқандай қатысы жоқ, өйткені тамақ өнеркәсібі бұрын ешқандай консервант пен химиялық қоспалармен таныс емес еді. Бұған сену қиын болуы мүмкін, бірақ үйде ғана емес, дүкеннен сатып алынған торттар бұрын тек жұмыртқа мен майға негізделген табиғи өнімдерден пісірілген. Үйде пісіру өте пайдалы және оны жеуге тұрарлық деп саналады. Үйдегі пирогтардың, нан мен торттардың ең маңызды қасиеті-оларды дайындаған үй иесінің сүйіспеншілігі мен қамқорлығы. Зауыттан алынған нан өнімдерінің бірде-бір түрі бұл сапаға ие емес. Үйде пісіру кезінде қолданылатын табиғи компоненттерде концентраттар мен зиянды компоненттер аз болады Зауыттық пісіру - жасанды бояғыштар - зиянды дәм күшейткіштер - жұмыртқаның орнына, жұмыртқа ұнтақ - майдың орнына, жасанды майлар Үйде пісіру - бояғыштар жоқ - күшейткіштер жоқ дәмі - тек табиғи өнімдер!

ТӘТТІ ТУРАЛЫ ПАЙДАЛЫ КЕҢЕСТЕР ПАЙДАЛЫ КЕҢЕС: ТӘТТІНІ 14-00-ГЕ ДЕЙІН ЖЕҢІЗ Күннің екі сағатынан кейін тәтті ғана емес, сонымен қа

8 слайд
ТӘТТІ ТУРАЛЫ ПАЙДАЛЫ КЕҢЕСТЕР ПАЙДАЛЫ КЕҢЕС: ТӘТТІНІ 14-00-ГЕ ДЕЙІН ЖЕҢІЗ Күннің екі сағатынан кейін тәтті ғана емес, сонымен қатар ботқа мен макарон түріндегі барлық көмірсулар өңделмейді және май қорын қалыптастыруға кетеді. Сондықтан, егер сіз тойлағыңыз келсе, оны түскі асқа дейін жасаңыз. Айтпақшы, ғалымдар таңғы 7-8-де жеген кез-келген тәттіні ағза толығымен өңдейтінін және майға мүлдем салынбайтынын дәлелдеді. Ерте тұрудың керемет себебі неде? ПАЙДАЛЫ КЕҢЕС: ТӘТТІ ШАЙ ІШПЕҢІЗ Жақсы-бір нәрсемен шай ішуді әдетке айналдырмаңыз. Мұның үш маңызды себебі бар. Біріншіден, тәтті шайды ішу арқылы сіз оның қантты дәмін сұйылтасыз Екіншіден, ыстық шай шоколадтың шынайы дәмін кетіреді және оны аузыңызда қантты нәрсе етеді. Ләззат жоқ. Үшіншіден, ағзаға тамақпен бірге жіберетін сұйықтық асқазан сөлін сұйылтады және ас қорыту процесін айтарлықтай баяулатады. Нәтижесінде сізде көп калория және сәйкесінше килограмм сақталады.

ПРАКТИКАЛЫҚ БӨЛІМ № 1 тәжірибе. Кім тез? Мақсаты : қай тәттінің қалғандарына қарағанда тез еритінін және тістерге аз зиян ке

9 слайд
ПРАКТИКАЛЫҚ БӨЛІМ № 1 тәжірибе. Кім тез? Мақсаты : қай тәттінің қалғандарына қарағанда тез еритінін және тістерге аз зиян келтіретінін анықтау. Мен шоколадты, мармеладты және карамель Чупа-Чупсты жылы қышқылданған суға салып, уақытты белгіледім (Қосымша 1-сурет). Шоколад ең жылдам ериді (1 м 32 секундта). Мармелад 3м 44сек ішінде ерітілді. Чупа-Чупс ұзақ уақыт бойы еріген - 21м 15сек. Осы тәжірибеден мен карамельдің ауызда өте ұзақ уақыт еритінін түсіндім. Осы уақыт ішінде ауыз қуысында қышқыл пайда болады, ол тістерді бұзады. Тәжірибе көрсеткендей, Чупа-Чупс карамелі ұзақ уақыт бойы ериді. Осы уақыт ішінде біз карамельді жеп жатқанда, онымен біз ғана емес, бактериялар да қоректенеді. Қорытынды: Чупа - Чупс пен карамель тіске көбірек зиян келтіреді.

№ 2 тәжірибе. Кім күшті? Мақсаты: тәттілердің жұмыртқа қабығына қалай әсер ететінін тексеру. Жұмыртқа қабығында тістеріміз си

10 слайд
№ 2 тәжірибе. Кім күшті? Мақсаты: тәттілердің жұмыртқа қабығына қалай әсер ететінін тексеру. Жұмыртқа қабығында тістеріміз сияқты көп кальций бар. Мен тәттілер тіске зиянды болса, жұмыртқаның қабығын өзгертеді деп ойладым. Мен қайнатылған жұмыртқаны концентрлі ерітінділерге қойдым: 1 - мармелад ерітіндісінде, 2 - шоколад ерітіндісінде 3 - Чупа - Чупсов ерітіндісіне. Жұмыртқалар 9 ақпаннан 22 ақпанға дейін ерітіндіде болды - шамамен 2 апта. Мен оларды ерітіндіден шығарған кезде, жұмыртқалар тәттілердің түстеріне боялған. Бірақ ешқандай зақым немесе жарықтар болған жоқ. Тек Чупа-Чупс ерітіндісіндегі қабықшада көптеген ойыстар болды. (Қосымша. 2-сурет) Мен бұл қабық сынғыш болып кетті деп ойладым. Міне, жеңіл соққыдан қабық құлады. Қабық бөлшектері өте кішкентай болды. Басқа шешімдерден алынған жұмыртқалар айтарлықтай күшті болды - оларды сындыру үшін қатты соғу керек болды. Және олар басқа жолмен - үлкен бөліктерге бөлінді. Қорытынды: қанттың ұзақ әсер етуі жұмыртқаның қабығын әлсіретеді, сондықтан тіс эмальі де әлсірейді.

№ 3 тәжірибе. Ең жарқын. Мақсаты: Тағамды бояйтын заттар туралы білу. Кәмпиттердің құрамында химиялық бояғыштар бар екеніне

11 слайд
№ 3 тәжірибе. Ең жарқын. Мақсаты: Тағамды бояйтын заттар туралы білу. Кәмпиттердің құрамында химиялық бояғыштар бар екеніне көз жеткізіңіз. Майлықты сулап, оған жасыл M&M орап қойдым. Мен қызылша мен сәбізді майда үккіште үгітемін, содан кейін шырынын сығып алдым. Мен бір стақан таза суға аздап қызылша шырынын қостым - су түсті. Бұл қызылшада түс беретін заттар бар дегенді білдіреді. Мен екінші салфетканы қызылша шырынына малдым. Үшінші майлықты сәбіз шырынына малдым. Мен не байқадым? Тәттілер оралған майлық ашық жасыл түсті (Қосымша 3- сурет). Қызылша мен сәбізде болған майлықтардың қанықпаған бозғылт түсі бар. Жасанды бояуы бар майлықтардан айырмашылығы, олар ағынды суда оңай жуылды. 1-қорытынды : көкөністер мен жемістердің құрамында бояғыш зат бар. Бірақ майлықтағы кәмпиттердің бояуы өте жарқын болды, ал көкөніс шырынының бояуы бозғылт болды. 2-қорытынды: Тәттілерді безендіру үшін өндірушілер жасанды түстерді пайдаланады, бұл денсаулыққа зиян.

№ 4 тәжірибе. Мақсаты: Ас содасы мен қышқылдың реакциясын көру. Пісіру кезінде содаға қосылатын сірке суы жиі қолданылады. Со

12 слайд
№ 4 тәжірибе. Мақсаты: Ас содасы мен қышқылдың реакциясын көру. Пісіру кезінде содаға қосылатын сірке суы жиі қолданылады. Сода, қышқылмен әрекеттескенде, ысқырады және көпіршіктер пайда болады (көмірқышқыл газы бөлінеді). Мен бір стақан карамельге сода қостым, сол реакцияны көрдім: су ысқырып, көпіршікті (қосымшаны қараңыз). Бұл Chupa Chups құрамында қышқыл бар екенін көрсетеді. Қорытынды: Карамель Чупа-Чупс құрамында тіске ғана емес, асқазанға да зиянды қышқыл бар. Тәжірибе №5 Үй кәмпиттері. Мен барлық жемістерде кездесетін қанттың тағы бір түрі бар екенін білдім - фруктозаның тіске зияны жоқ. Сондықтан жемістер мен жидектер, сондай-ақ кептірілген жемістер тәттілердің құрамына тіске зиян келтіретін әдеттегі қантты алмастыра алады. Мен тәжірибе жасағым келді - өзімнің пайдалы тәттілерімді жасау. Пісіру : Бастау үшін кептірілген жемістерді жақсылап жуып, үстіне қайнаған су құйыңыз. Жақсы жуылған кептірілген жемістерді ет тартқышпен ұнтақтаңыз Жаңғақтарды да тураңыз. Біз туралған жаңғақтар мен кептірілген жемістерді араластырамыз және шарлар түрінде тәттілерді қалыптастыруға кірісеміз (Қосымша, 4-суретті қараңыз). Дайын шарды какаоға немесе кокос жаңғағына айналдырып, ыдысқа салыңыз. Дайын тәттілерді тоңазытқышта бірнеше сағатқа жіберуге болады, сонда олар жақсы қатып қалады. Қорытынды: Мен денсаулыққа пайдалы, тәтті, дәмді, тістеріме зиян келтірмейтін табиғи ем алдым (Қосымшаны қараңыз).

ЭКСПЕРИМЕНТТІК ЖОЛМЕН АЛЫНҒАН ҚОРЫТЫНДЫЛАР 1-қорытынды: тәттілер ауызда ең аз уақыт болуы керек, карамельді біраз уақыт аузында

13 слайд
ЭКСПЕРИМЕНТТІК ЖОЛМЕН АЛЫНҒАН ҚОРЫТЫНДЫЛАР 1-қорытынды: тәттілер ауызда ең аз уақыт болуы керек, карамельді біраз уақыт аузында ұстағаннан гөрі күн ішінде 2-3 шоколад жеген дұрыс. Тәттілерді жегеннен кейін тістеріңізді сумен шайыңыз. Су қышқылды бейтараптандырады және тәттінің қалдықтарынан тістерді тазартады. Біздің сауалнама көрсеткендей, балалардың көпшілігі тістерін шаяды (81 респонденттің 49-ы) - бұл өте жақсы. 2-қорытынды: тәттілік тіске жабыспауы керек, өйткені бұл қайтадан қышқылдың пайда болуына және тіс эмальының бұзылуына әкеледі. Тәтті қышқыл болса да жаман - бұл бактериялар түзетін қышқылдың әсерін күшейтеді. Сауалнама қорытындысы бойынша мен балалар көбіне шоколадты ұнататынын білдім (47 дауыс), ал тісіне жабысатын ирис соңғы орында (18 дауыс). Рас, көптен бері аузында жүрген Чупа-Чупс карамельдері де алдыңғы қатарда. Және бұл ренжітеді. 3-қорытынды: Дүкендегі кәмпиттердің сыртқы түрін тартымды ету үшін химиялық бояулар бар. Бұл бояғыштар денеде аллергиялық реакцияларды тудыруы мүмкін, теріде бөртпе немесе қышудың пайда болуы. Мен кәмпит әдемі, жарқын, тартымды көрінсе, сіз оны шынымен жегіңіз келетінін түсіндім, бірақ бұл жарқын глазурьдің құрамында химиялық бояу бар екенін есте сақтау керек. Бізде көптеген таңдау бар: с...