Материалдар / Голштино-фриз - асыл тұқымы (ғылыми зерттеу жұмысы)

Голштино-фриз - асыл тұқымы (ғылыми зерттеу жұмысы)

Материал туралы қысқаша түсінік
Ғылыми зерттеу жұмысы
Авторы:
Автор материалды ақылы түрде жариялады. Сатылымнан түскен қаражат авторға автоматты түрде аударылады. Толығырақ
30 Қырқүйек 2019
665
0 рет жүктелген
770 ₸
Бүгін алсаңыз
+39 бонус
беріледі
Бұл не?
Бүгін алсаңыз +39 бонус беріледі Бұл не?
Тегін турнир Мұғалімдер мен Тәрбиешілерге
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
Бұл бетте материалдың қысқаша нұсқасы ұсынылған. Материалдың толық нұсқасын жүктеп алып, көруге болады
img_page_1
Ресми байқаулар тізімі
Республикалық байқауларға қатысып жарамды дипломдар алып санатыңызды көтеріңіз!
Материалдың қысқаша түсінігі
Атырау облысы Индер ауданы Бөдене ауылы Бөдене орта мектебі Сағын Іңкәр Есболқызы 7 сынып оқушысы Голштино-фриз – асыл тұқым З

1 слайд
Атырау облысы Индер ауданы Бөдене ауылы Бөдене орта мектебі Сағын Іңкәр Есболқызы 7 сынып оқушысы Голштино-фриз – асыл тұқым Зейнолла Ақмоншақ Нұрпейсқызы 7 сынып оқушысы Жетекшісі: Халин Саламат

1 слайд

Атырау облысы Индер ауданы Бөдене ауылы Бөдене орта мектебі Сағын Іңкәр Есболқызы 7 сынып оқушысы Голштино-фриз – асыл тұқым Зейнолла Ақмоншақ Нұрпейсқызы 7 сынып оқушысы Жетекшісі: Халин Саламат

Сиыр тұқымдарының пайда болуы туралы қысқаша түсінік, сүтті бағыттағы сиырлар Қазіргі үй сиырларының шыққан тегі тур деп аталад

2 слайд
Сиыр тұқымдарының пайда болуы туралы қысқаша түсінік, сүтті бағыттағы сиырлар Қазіргі үй сиырларының шыққан тегі тур деп аталады. Ал як пен зебу солардың түрлерінің бірі. Үй сиырларынан як (ұзын салалы түкті) пен зебудің (шоқтықты, шүйделі келеді) айырмашылықтары бар. Бұлардан басқа, сиырды тағы бір тұқымдары: қой өгіз, (мүйізді, жылқы құйрықты, салалы қылшық түкті) бен буйвол (қауға басты, тықыр түкті). Тур тұқымына шаруалардың үй сиырлары жатады. Бұлар пайдалану жақтарына қарай, бірнеше түрге бөлінеді. Бұл тұқымдарды өсірілген жеріне, еліне, тұқымына, түстері мен беретін өніміне, бас пен түк, мүйіздеріне қарай, құйрық бітістері ерекшеліктеріне байланысты түрліше атай береді. Тур деген жабайы сиырды қолға асырап, үйретілгеннен кейін үй сиыры пайда болған. Оған дәлел – ертедегі жерасты қазбалардан табылған сүйектердің қаңқаларын үй сиырларының сүйектерімен салыстырғанда жабайы сиыр тұқымынан екендігі анықталған. Зерттеп, анықтау барысында олардың сүйектері бір-біріне өте ұқсас екендігі білінген. Бірақ бертін келе ол сүйек қаңқалардың бір-бірінен айырмашылығы барлығы да білінген. Жабайы сиырлармен салыстырғанда, үй сиырларының аяқтары қысқа, денелері ірі, үлкен, шекелері кіші болып келеді. Бұл ірі қара әр түрлі тұқымдардың шағылысуы арқылы көптеген будандарға айналады. Мұндай сиырлар Қазақстан, Өзбекстан, Қырғызстан, Тәжікстан, Түркіменстан тағы басқа елдерде кейінен таралып өсті. Жергілікті сиыр тұқымдары көбейді.

2 слайд

Сиыр тұқымдарының пайда болуы туралы қысқаша түсінік, сүтті бағыттағы сиырлар Қазіргі үй сиырларының шыққан тегі тур деп аталады. Ал як пен зебу солардың түрлерінің бірі. Үй сиырларынан як (ұзын салалы түкті) пен зебудің (шоқтықты, шүйделі келеді) айырмашылықтары бар. Бұлардан басқа, сиырды тағы бір тұқымдары: қой өгіз, (мүйізді, жылқы құйрықты, салалы қылшық түкті) бен буйвол (қауға басты, тықыр түкті). Тур тұқымына шаруалардың үй сиырлары жатады. Бұлар пайдалану жақтарына қарай, бірнеше түрге бөлінеді. Бұл тұқымдарды өсірілген жеріне, еліне, тұқымына, түстері мен беретін өніміне, бас пен түк, мүйіздеріне қарай, құйрық бітістері ерекшеліктеріне байланысты түрліше атай береді. Тур деген жабайы сиырды қолға асырап, үйретілгеннен кейін үй сиыры пайда болған. Оған дәлел – ертедегі жерасты қазбалардан табылған сүйектердің қаңқаларын үй сиырларының сүйектерімен салыстырғанда жабайы сиыр тұқымынан екендігі анықталған. Зерттеп, анықтау барысында олардың сүйектері бір-біріне өте ұқсас екендігі білінген. Бірақ бертін келе ол сүйек қаңқалардың бір-бірінен айырмашылығы барлығы да білінген. Жабайы сиырлармен салыстырғанда, үй сиырларының аяқтары қысқа, денелері ірі, үлкен, шекелері кіші болып келеді. Бұл ірі қара әр түрлі тұқымдардың шағылысуы арқылы көптеген будандарға айналады. Мұндай сиырлар Қазақстан, Өзбекстан, Қырғызстан, Тәжікстан, Түркіменстан тағы басқа елдерде кейінен таралып өсті. Жергілікті сиыр тұқымдары көбейді.

Ірі қара тұқымдарын өнім бағытына қарай Сүтті бағыттағы сиырлар өсіру Етті бағыттағы сиырлар өсіру Голланд тұқымы Эстон қара а

3 слайд
Ірі қара тұқымдарын өнім бағытына қарай Сүтті бағыттағы сиырлар өсіру Етті бағыттағы сиырлар өсіру Голланд тұқымы Эстон қара ала тұқымы

3 слайд

Ірі қара тұқымдарын өнім бағытына қарай Сүтті бағыттағы сиырлар өсіру Етті бағыттағы сиырлар өсіру Голланд тұқымы Эстон қара ала тұқымы

Голштин тұқымыДаттың қызыл тұқымы Қырдың қызыл сиыры

4 слайд
Голштин тұқымыДаттың қызыл тұқымы Қырдың қызыл сиыры

4 слайд

Голштин тұқымыДаттың қызыл тұқымы Қырдың қызыл сиыры

«5 реформа 100 қадам» «Біріншіден, бізге тұрақтылығымыздың тірегі ретінде орта таптық үлесін ұлғайтып, бизнесті дамыту

5 слайд
«5 реформа 100 қадам» «Біріншіден, бізге тұрақтылығымыздың тірегі ретінде орта таптық үлесін ұлғайтып, бизнесті дамыту және елге орта табысы бар тұрғындарының саны басым мемлекет болуға көмектесу керек. Екіншіден, біз ұлан ғайыр елміз. Сондықтан бізге біртұтас ішкі нарықты дамыту және бүкіл өңірді теңдестіре дамыту керек. Үшіншіден, жемқорлықпен күрес біздің жұмысымыздың басты басымдықтарының бірі болып табылады. Төртіншіден жаңа жұмыс орындарын құру. Ол үшін жаңа индустриялды бағдарлама жүзеге асырылып бизнес дамытуымыз керек. Бесіншіден, тарихтың жаңа белесінде ұлттың бірлігін нығайту».

5 слайд

«5 реформа 100 қадам» «Біріншіден, бізге тұрақтылығымыздың тірегі ретінде орта таптық үлесін ұлғайтып, бизнесті дамыту және елге орта табысы бар тұрғындарының саны басым мемлекет болуға көмектесу керек. Екіншіден, біз ұлан ғайыр елміз. Сондықтан бізге біртұтас ішкі нарықты дамыту және бүкіл өңірді теңдестіре дамыту керек. Үшіншіден, жемқорлықпен күрес біздің жұмысымыздың басты басымдықтарының бірі болып табылады. Төртіншіден жаңа жұмыс орындарын құру. Ол үшін жаңа индустриялды бағдарлама жүзеге асырылып бизнес дамытуымыз керек. Бесіншіден, тарихтың жаңа белесінде ұлттың бірлігін нығайту».

«Первомайский» сүт өндіру зауытының ашылуы

6 слайд
«Первомайский» сүт өндіру зауытының ашылуы

6 слайд

«Первомайский» сүт өндіру зауытының ашылуы

«Первомайский» сүт өндіру зауыты

7 слайд
«Первомайский» сүт өндіру зауыты

7 слайд

«Первомайский» сүт өндіру зауыты

«Первомайский» сүт өндіру зауыты

8 слайд
«Первомайский» сүт өндіру зауыты

8 слайд

«Первомайский» сүт өндіру зауыты

9 слайд

9 слайд

Испандық әдіс « гидропоника өсіру »

10 слайд
Испандық әдіс « гидропоника өсіру »

10 слайд

Испандық әдіс « гидропоника өсіру »

11 слайд

11 слайд

«Елде болса ерінге, ауылда болса ауызға тиеді»

12 слайд
«Елде болса ерінге, ауылда болса ауызға тиеді»

12 слайд

«Елде болса ерінге, ауылда болса ауызға тиеді»

Сүт және сүт өнімдері

13 слайд
Сүт және сүт өнімдері

13 слайд

Сүт және сүт өнімдері

Асыл тұқымды сиырларды көбейтуде құрылғының маңызы

14 слайд
Асыл тұқымды сиырларды көбейтуде құрылғының маңызы

14 слайд

Асыл тұқымды сиырларды көбейтуде құрылғының маңызы

Ұсыныс: Осы ғылыми жоба жергілікті тұрғындардың асыл тұқымды голштино-фриз туралы біліміне қатысты ақпараттық кемістікті белгі

15 слайд
Ұсыныс: Осы ғылыми жоба жергілікті тұрғындардың асыл тұқымды голштино-фриз туралы біліміне қатысты ақпараттық кемістікті белгілі бір дәрежеде толықтыруға жазылды. Осы кемістіктерді толықтыру үшін мынадай жұмыстарды: • Голштино-фриз – асыл тұқымды ірі қараның санын арттырса; • Асыл тұқымды сиыр малының өнімінің химиялық құрамын зерттеу; • Ірі қараның пайдалы қасиеттерін ескере отырып ауыл шаруашылығында, соның ішінде мал шаруашылығының дамуына жағдай жасауды; • Өз ауданымыз Индерде осы асыл тұқымды өсіруді ұсынамыз. Нәтиже: • 1. Өз бетімен жұмыс істеуді; • 2. Кітапханамен жұмыс істеу арқылы материалдарды тиімді пайдалануды; • 3. Интернет арқылы елдердің экологиялық жағдайын; • 4. Сүт және сүт өнімдерін тиімді пайдалануды; • 5. Алған білімімді өмірмен байланыстыруды білдім.

15 слайд

Ұсыныс: Осы ғылыми жоба жергілікті тұрғындардың асыл тұқымды голштино-фриз туралы біліміне қатысты ақпараттық кемістікті белгілі бір дәрежеде толықтыруға жазылды. Осы кемістіктерді толықтыру үшін мынадай жұмыстарды: • Голштино-фриз – асыл тұқымды ірі қараның санын арттырса; • Асыл тұқымды сиыр малының өнімінің химиялық құрамын зерттеу; • Ірі қараның пайдалы қасиеттерін ескере отырып ауыл шаруашылығында, соның ішінде мал шаруашылығының дамуына жағдай жасауды; • Өз ауданымыз Индерде осы асыл тұқымды өсіруді ұсынамыз. Нәтиже: • 1. Өз бетімен жұмыс істеуді; • 2. Кітапханамен жұмыс істеу арқылы материалдарды тиімді пайдалануды; • 3. Интернет арқылы елдердің экологиялық жағдайын; • 4. Сүт және сүт өнімдерін тиімді пайдалануды; • 5. Алған білімімді өмірмен байланыстыруды білдім.

Осы аптаның ең үздік материалдары
Педагогтардың біліктілігін арттыру курстары
Аттестацияда (ПББ) 100% келетін
тақырыптармен дайындаймыз
Аттестацияда (ПББ) келетін тақырыптар бойынша жасалған тесттермен дайындалып, бізбен бірге тестілеуден оңай өтесіз
Өткен жылы бізбен дайындалған ұстаздар 50/50 жинап рекорд жасады
Толығырақ