Ғылыми жоба: "Авокадо " жемісі
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
1 слайд
Ғылыми жоба тақырыбы :
Орындаған : Жұмабек
Ақнұр Жұманқызы
Сынып : 3 вАвокадо Мұғалімі : Жумабекова
Айжан Сламжан овна
1 слайд
Ғылыми жоба тақырыбы : Орындаған : Жұмабек Ақнұр Жұманқызы Сынып : 3 вАвокадо Мұғалімі : Жумабекова Айжан Сламжан овна
2 слайд
Авокадо - мәңгі жасыл тәжі бар лавр
отбасының жеміс беретін ағаштары.
Оның аттарының бірі - аллигатор
алмұрты, авокадо жеміс терісінің
арқасында пайда болды, ол
аллигатордың терісіне ұқсайды.
Авокадо тарихы IV-III ғасырларда
басталады. BC Мексикада. «Авокадо»
атауы кейінірек пайда болды, оны 1669
жылы сэр Генри Слоан ойлап тапты, ал
атау 1697 жылдан бастап американдық
баспа сөзде шыға бастады.
Мексиканы аралап жүрген испандық
саяхатшылар бұл таңғажайып жемісті
жеген ацтектерді тапты. Алайда, оны
сынап көргеннен кейін, авокадо дәмсіз
тағамға жатқызылды.
Алайда, авокадо туралы ақпараттың
ресми пайда болу күні даулы болып
табылады, өйткені 1518 жылы испан
конкистадоры Мартин Фернандес де
Энцисо (1470-1528 жж.) Өзінің ашылған
кітабында жарияланған, авокадо
ағашының дәл сипаттамасы.
Біраз уақыттан кейін, 1519 жылы
испандық Эрнан Кортес (1485-1547)
қонды.Авокадо тарихы
2 слайд
Авокадо - мәңгі жасыл тәжі бар лавр отбасының жеміс беретін ағаштары. Оның аттарының бірі - аллигатор алмұрты, авокадо жеміс терісінің арқасында пайда болды, ол аллигатордың терісіне ұқсайды. Авокадо тарихы IV-III ғасырларда басталады. BC Мексикада. «Авокадо» атауы кейінірек пайда болды, оны 1669 жылы сэр Генри Слоан ойлап тапты, ал атау 1697 жылдан бастап американдық баспа сөзде шыға бастады. Мексиканы аралап жүрген испандық саяхатшылар бұл таңғажайып жемісті жеген ацтектерді тапты. Алайда, оны сынап көргеннен кейін, авокадо дәмсіз тағамға жатқызылды. Алайда, авокадо туралы ақпараттың ресми пайда болу күні даулы болып табылады, өйткені 1518 жылы испан конкистадоры Мартин Фернандес де Энцисо (1470-1528 жж.) Өзінің ашылған кітабында жарияланған, авокадо ағашының дәл сипаттамасы. Біраз уақыттан кейін, 1519 жылы испандық Эрнан Кортес (1485-1547) қонды.Авокадо тарихы
3 слайд
100 г тағамдық
құндылығы
Калория мөлшері
Ақуыз
Майлар
Көмірсулар
Тағамдық талшық
Су
3 слайд
100 г тағамдық құндылығы Калория мөлшері Ақуыз Майлар Көмірсулар Тағамдық талшық Су
4 слайд
Витаминдер мен минералдар
4 слайд
Витаминдер мен минералдар
5 слайд
Авокадоның пайдасы
Авокадо –
пайдалы әсері мол
америкалық
жаңғақ. Оның
бетімізді
ылғалдап,
жұмсартатын
қасиеті бар. Олар Е, В, А, К дәруменіне
және фолий қышқылына бай
осы жемісте целлюлоза жейді.
Авокадо минералдарға бай -
кальций, фосфор, калий, темір,
мыс, күкірт, йод, хлор, кобальт
және марганец. Авокадода көп
мөлшерде қанықпаған майлар
бар, олар организмге жақсы
сіңеді.
5 слайд
Авокадоның пайдасы Авокадо – пайдалы әсері мол америкалық жаңғақ. Оның бетімізді ылғалдап, жұмсартатын қасиеті бар. Олар Е, В, А, К дәруменіне және фолий қышқылына бай осы жемісте целлюлоза жейді. Авокадо минералдарға бай - кальций, фосфор, калий, темір, мыс, күкірт, йод, хлор, кобальт және марганец. Авокадода көп мөлшерде қанықпаған майлар бар, олар организмге жақсы сіңеді.
6 слайд
Бір жемістің құрамында:
1. калий - 10%
2. магний - 7,5 %
3. мырыш - 5%
4. темір - 4,5%
5. кальций - 1%.
6 слайд
Бір жемістің құрамында: 1. калий - 10% 2. магний - 7,5 % 3. мырыш - 5% 4. темір - 4,5% 5. кальций - 1%.
7 слайд
Авокадоның медицинаға пайдасы
Авокадо дәстүрлі медицинада белсенді
қолданылады. Мысалы, шығыс елдерінде тек
целлюлоза ғана емес, сонымен қатар тамыр,
бұтақтар, жапырақтары мен қабығы
қолданылады. Олар асқазан, ішек, тырысқақ
инфекциясын емдейді. Инфузия экзема,
артроз, пародонт аурулары үшін пайдалы.
Бірақ өзін-өзі емдеуге болмайды.
7 слайд
Авокадоның медицинаға пайдасы Авокадо дәстүрлі медицинада белсенді қолданылады. Мысалы, шығыс елдерінде тек целлюлоза ғана емес, сонымен қатар тамыр, бұтақтар, жапырақтары мен қабығы қолданылады. Олар асқазан, ішек, тырысқақ инфекциясын емдейді. Инфузия экзема, артроз, пародонт аурулары үшін пайдалы. Бірақ өзін-өзі емдеуге болмайды.
8 слайд
Авокадо қажет болатын аурулардың тізімі
1. атеросклероз
2. ұйқысыздық
3. іш қату
4. үнемі шаршау сезімі
5. есте сақтау қабілетінің бұзылуы
6. жоғары қан қысымы
7. анемия
8. тұмау
9. анемия
10. ашуланшақтық.
8 слайд
Авокадо қажет болатын аурулардың тізімі 1. атеросклероз 2. ұйқысыздық 3. іш қату 4. үнемі шаршау сезімі 5. есте сақтау қабілетінің бұзылуы 6. жоғары қан қысымы 7. анемия 8. тұмау 9. анемия 10. ашуланшақтық.
9 слайд
Авокадо: денсаулыққа пайдасы
Бұл жемісті өсімдік майымен қанықтыру ерекше
құндылық болып табылады. Тағамдық құндылығы
жоғары болғанына қарамастан, ұрық ауыр тамақ
емес және дене салмағының қалыпты тепе-
теңдігін бұзбайды.
Бұл майлы жемісте әсерлі дәрумендер мен
минералдар бар:
С дәрумені - 10 мг
Е дәрумені - 2,65 мг,
К дәрумені - 22 мкг,
А дәрумені - 146 IU,
В1 дәрумені (тиамин) - 7% дейін,
В5 дәрумені (пантотен қышқылы) - 28%.
9 слайд
Авокадо: денсаулыққа пайдасы Бұл жемісті өсімдік майымен қанықтыру ерекше құндылық болып табылады. Тағамдық құндылығы жоғары болғанына қарамастан, ұрық ауыр тамақ емес және дене салмағының қалыпты тепе- теңдігін бұзбайды. Бұл майлы жемісте әсерлі дәрумендер мен минералдар бар: С дәрумені - 10 мг Е дәрумені - 2,65 мг, К дәрумені - 22 мкг, А дәрумені - 146 IU, В1 дәрумені (тиамин) - 7% дейін, В5 дәрумені (пантотен қышқылы) - 28%.
10 слайд
Авокадо денсаулыққа зиян
Авокадоның зақымдануы көбінесе жеке
төзбеушілікпен ғана шектеледі. Алайда, егер бәрі
тәртіппен болса және сіз бұл жемісті жей алсаңыз,
оны асыра алмаңыз. Бұл жемісте көптеген
минералдар мен микроэлементтер бар. Сондықтан
олардың бір тамағы ағзаға авокадо әсер етуі мүмкін.
Бұл шараппен бірдей. Аз мөлшерде пайдалы болуы
мүмкін.
МАҢЫЗДЫ: Авокадо сүйегі мен қабығы құрамында
улы элементтер бар, сондықтан қолданар алдында
сүйекті бөліп алып, қабығын алып тастау керек
10 слайд
Авокадо денсаулыққа зиян Авокадоның зақымдануы көбінесе жеке төзбеушілікпен ғана шектеледі. Алайда, егер бәрі тәртіппен болса және сіз бұл жемісті жей алсаңыз, оны асыра алмаңыз. Бұл жемісте көптеген минералдар мен микроэлементтер бар. Сондықтан олардың бір тамағы ағзаға авокадо әсер етуі мүмкін. Бұл шараппен бірдей. Аз мөлшерде пайдалы болуы мүмкін. МАҢЫЗДЫ: Авокадо сүйегі мен қабығы құрамында улы элементтер бар, сондықтан қолданар алдында сүйекті бөліп алып, қабығын алып тастау керек
11 слайд
11 слайд