Материалдар / Ғылыми жоба Тақырыбы: Ара балының емдік қасиеті.

Ғылыми жоба Тақырыбы: Ара балының емдік қасиеті.

Материал туралы қысқаша түсінік
Бұл ғылыми жоба барлық сынып мұғалімдеріне арналады. Қазіргі өмірде кез келген заттарды зерттей білуге үйрету үшін қолдануға көмек ретінде пайдалануға болатын жоба.
Авторы:
Автор материалды ақылы түрде жариялады. Сатылымнан түскен қаражат авторға автоматты түрде аударылады. Толығырақ
23 Қырқүйек 2018
660
2 рет жүктелген
770 ₸
Бүгін алсаңыз
+39 бонус
беріледі
Бұл не?
Бүгін алсаңыз +39 бонус беріледі Бұл не?
Тегін турнир Мұғалімдер мен Тәрбиешілерге
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
Бұл бетте материалдың қысқаша нұсқасы ұсынылған. Материалдың толық нұсқасын жүктеп алып, көруге болады
img_page_1
Ресми байқаулар тізімі
Республикалық байқауларға қатысып жарамды дипломдар алып санатыңызды көтеріңіз!
Материалдың қысқаша түсінігі
№ 1 орта мектебінің 3 “б” сынып оқушысы Садвакасова Самал Тақырыбы: «Ара балының қасиеті» Жетекшісі: Садвакасова Кулайым Ай

1 слайд
№ 1 орта мектебінің 3 “б” сынып оқушысы Садвакасова Самал Тақырыбы: «Ара балының қасиеті» Жетекшісі: Садвакасова Кулайым Айтбаевна

1 слайд

№ 1 орта мектебінің 3 “б” сынып оқушысы Садвакасова Самал Тақырыбы: «Ара балының қасиеті» Жетекшісі: Садвакасова Кулайым Айтбаевна

Мақсаты: Балдың емдік қасиеті мен құрамын зерттеу. Міндеттері: 1. Ара балы жайлы кітаптармен, оқулықтармен, зертт

2 слайд
Мақсаты: Балдың емдік қасиеті мен құрамын зерттеу. Міндеттері: 1. Ара балы жайлы кітаптармен, оқулықтармен, зерттеулермен танысу; 2.Ара балының құрамын анықтау, деректер жинақтау.   3. Ара отбасымен танысу.

2 слайд

Мақсаты: Балдың емдік қасиеті мен құрамын зерттеу. Міндеттері: 1. Ара балы жайлы кітаптармен, оқулықтармен, зерттеулермен танысу; 2.Ара балының құрамын анықтау, деректер жинақтау.   3. Ара отбасымен танысу.

Өзектілігі: Балдың қасиетінің жан-жақтылығы . Болжам: Егер біз балдың қасиетін толық білсек, оны одан әрі пайдасын

3 слайд
Өзектілігі: Балдың қасиетінің жан-жақтылығы . Болжам: Егер біз балдың қасиетін толық білсек, оны одан әрі пайдасын анықтап емдік, ашылмаған жақтарын ашар едік. Күтілетін нәтиже: іздену нәтижесінде ара балының қасиеті жөнінде толық мағлұмат алу.

3 слайд

Өзектілігі: Балдың қасиетінің жан-жақтылығы . Болжам: Егер біз балдың қасиетін толық білсек, оны одан әрі пайдасын анықтап емдік, ашылмаған жақтарын ашар едік. Күтілетін нәтиже: іздену нәтижесінде ара балының қасиеті жөнінде толық мағлұмат алу.

Зерттеу әдістері  Әдебиеттерден бал туралы ақпараттарға шолу жасау, эксперименттерді жүргізу әдістерімен танысып, ла

4 слайд
Зерттеу әдістері  Әдебиеттерден бал туралы ақпараттарға шолу жасау, эксперименттерді жүргізу әдістерімен танысып, лаборатория жағдайында өткізу.

4 слайд

Зерттеу әдістері  Әдебиеттерден бал туралы ақпараттарға шолу жасау, эксперименттерді жүргізу әдістерімен танысып, лаборатория жағдайында өткізу.

Жұмысшы бал арасының гүлді өсімдіктердің шырынынан өңдеп шығаратын өнімі – қоймалжың, тәтті сұйықты бал деп атайды

5 слайд
Жұмысшы бал арасының гүлді өсімдіктердің шырынынан өңдеп шығаратын өнімі – қоймалжың, тәтті сұйықты бал деп атайды

5 слайд

Жұмысшы бал арасының гүлді өсімдіктердің шырынынан өңдеп шығаратын өнімі – қоймалжың, тәтті сұйықты бал деп атайды

Балара отбасы  Ара топтасып тіршілік етеді. Ара үйірі бір ғана ара патшасы мен бірнеше жүздеген аталық арадан және о

6 слайд
Балара отбасы  Ара топтасып тіршілік етеді. Ара үйірі бір ғана ара патшасы мен бірнеше жүздеген аталық арадан және он мыңдаған жұмысшы аралардан құралады

6 слайд

Балара отбасы  Ара топтасып тіршілік етеді. Ара үйірі бір ғана ара патшасы мен бірнеше жүздеген аталық арадан және он мыңдаған жұмысшы аралардан құралады

Жұмысшы ара Ара патшасыАталық ара

7 слайд
Жұмысшы ара Ара патшасыАталық ара

7 слайд

Жұмысшы ара Ара патшасыАталық ара

Ара балының бөлінуі  Негізінен, ара балы бір шырынды және көп шырынды болып бөлінеді.  Бір шырынды бал – тек өсімдіктерді

8 слайд
Ара балының бөлінуі  Негізінен, ара балы бір шырынды және көп шырынды болып бөлінеді.  Бір шырынды бал – тек өсімдіктердің бір түрінен ғана жиналған шырын. Оны өсімдіктердің түріне қарай – қарақұмық балы, жөке ағашының балы деп, неше түрлі атайды.  Көп шырынды бал – өсімдіктердің бірнеше түрінен жиналған шырын. Оны табиғи бал беретін өңірлерге байланысты дала балы, тау балы, бақ балы деп ерекшелейді.

8 слайд

Ара балының бөлінуі  Негізінен, ара балы бір шырынды және көп шырынды болып бөлінеді.  Бір шырынды бал – тек өсімдіктердің бір түрінен ғана жиналған шырын. Оны өсімдіктердің түріне қарай – қарақұмық балы, жөке ағашының балы деп, неше түрлі атайды.  Көп шырынды бал – өсімдіктердің бірнеше түрінен жиналған шырын. Оны табиғи бал беретін өңірлерге байланысты дала балы, тау балы, бақ балы деп ерекшелейді.

Балдың түрлері

9 слайд
Балдың түрлері

9 слайд

Балдың түрлері

С уы қ тигенде,ты м ау А сқазан,іш ек Ж араға ем Күйген ж ерге Ж үрек, бауы рға Іш қатуға Улы ж әндіктерАуыз уылғанда Т

10 слайд
С уы қ тигенде,ты м ау А сқазан,іш ек Ж араға ем Күйген ж ерге Ж үрек, бауы рға Іш қатуға Улы ж әндіктерАуыз уылғанда Т істің түбін бекітеді Қан қысымға Ит қапқанда Мәйтті сақтауға Ұйқысыздықтан құтқару Бауыр, өт жолдарына өкпеге Салмақты тастауға Ағзаның қалыпты қызметінеАра балы -дертке дәрі А уы зды қ,қоты рға Құлақ ауруы на Жөтелді басу үшін Кеуде қысып ауырғанда

10 слайд

С уы қ тигенде,ты м ау А сқазан,іш ек Ж араға ем Күйген ж ерге Ж үрек, бауы рға Іш қатуға Улы ж әндіктерАуыз уылғанда Т істің түбін бекітеді Қан қысымға Ит қапқанда Мәйтті сақтауға Ұйқысыздықтан құтқару Бауыр, өт жолдарына өкпеге Салмақты тастауға Ағзаның қалыпты қызметінеАра балы -дертке дәрі А уы зды қ,қоты рға Құлақ ауруы на Жөтелді басу үшін Кеуде қысып ауырғанда

Практикалық бөлім  Мен сыныпта зерттеу жүргіздім. Ол үшін балаларға балдың қасиеті,маңызы туралы пайдалы кеңе

11 слайд
Практикалық бөлім  Мен сыныпта зерттеу жүргіздім. Ол үшін балаларға балдың қасиеті,маңызы туралы пайдалы кеңестерді оқымастан бұрын сауалнама алдым.  Жауабы: 1. Балды күнделікті дастарханға қоясыздар ма? -10 пайыз  2. Бал қоспасы бар тағамдарды отбастарыңыз тұтына ма?-30 пайыз  3. Ара балы шынымен пайдалы ма?-20 пайыз  4.Барлығы дұрыс жауап берді. 

11 слайд

Практикалық бөлім  Мен сыныпта зерттеу жүргіздім. Ол үшін балаларға балдың қасиеті,маңызы туралы пайдалы кеңестерді оқымастан бұрын сауалнама алдым.  Жауабы: 1. Балды күнделікті дастарханға қоясыздар ма? -10 пайыз  2. Бал қоспасы бар тағамдарды отбастарыңыз тұтына ма?-30 пайыз  3. Ара балы шынымен пайдалы ма?-20 пайыз  4.Барлығы дұрыс жауап берді. 

Б) Бір апта бойы сыныптастарыма балдың қасиеті,маңызы туралы пайдалы кеңестер бердім. Соңында бастапқы сауалнаманы алдым,

12 слайд
Б) Бір апта бойы сыныптастарыма балдың қасиеті,маңызы туралы пайдалы кеңестер бердім. Соңында бастапқы сауалнаманы алдым, нәтижесі мынадай болды. 1. Балды күнделікті дастарханға қоясыздар ма? -40 пайыз 2. Бал қоспасы бар тағамдарды отбастарыңыз тұтына ма?-50 пайыз 3. Ара балы шынымен пайдалы ма?-100 пайыз 4.Барлығы дұрыс жауап берді Балалардың бал туралы білім жинақтағанын аңғардым. Сауалнама №2

12 слайд

Б) Бір апта бойы сыныптастарыма балдың қасиеті,маңызы туралы пайдалы кеңестер бердім. Соңында бастапқы сауалнаманы алдым, нәтижесі мынадай болды. 1. Балды күнделікті дастарханға қоясыздар ма? -40 пайыз 2. Бал қоспасы бар тағамдарды отбастарыңыз тұтына ма?-50 пайыз 3. Ара балы шынымен пайдалы ма?-100 пайыз 4.Барлығы дұрыс жауап берді Балалардың бал туралы білім жинақтағанын аңғардым. Сауалнама №2

 Эксперимент №2  Өмірде табиғи балды ажырату оңай емес .Сатушылар « табиғи бал» деп  алдап сатады. Жасанды ба

13 слайд
 Эксперимент №2  Өмірде табиғи балды ажырату оңай емес .Сатушылар « табиғи бал» деп  алдап сатады. Жасанды балдың құрамында қант, крахмал, ұн, желім, гипс болады.

13 слайд

 Эксперимент №2  Өмірде табиғи балды ажырату оңай емес .Сатушылар « табиғи бал» деп  алдап сатады. Жасанды балдың құрамында қант, крахмал, ұн, желім, гипс болады.

№ 1 Қарақұмық балы қоңыр түсті №2 шабындық балы алтын түсті

14 слайд
№ 1 Қарақұмық балы қоңыр түсті №2 шабындық балы алтын түсті

14 слайд

№ 1 Қарақұмық балы қоңыр түсті №2 шабындық балы алтын түсті

4 тәжірибеге бөлеміз

15 слайд
4 тәжірибеге бөлеміз

15 слайд

4 тәжірибеге бөлеміз

механикалық қоспалар,қалдықтарды анықтау

16 слайд
механикалық қоспалар,қалдықтарды анықтау

16 слайд

механикалық қоспалар,қалдықтарды анықтау

Құрамында крахмал мен ұнның болуын анықтау.

17 слайд
Құрамында крахмал мен ұнның болуын анықтау.

17 слайд

Құрамында крахмал мен ұнның болуын анықтау.

Қант сиропын анықтау

18 слайд
Қант сиропын анықтау

18 слайд

Қант сиропын анықтау

Балдың тазалығын анықтау.

19 слайд
Балдың тазалығын анықтау.

19 слайд

Балдың тазалығын анықтау.

№ 3 эксперимент Балдың құрамын анықтау. Қасиеті нәтижесі 1.физ

20 слайд
№ 3 эксперимент Балдың құрамын анықтау. Қасиеті нәтижесі 1.физикалық қасиеті а)сары б) хош иісті в) дәмі ұнамды 2.механикалық қоспалар,қалдықтар Бал таза мөлдір. Тұнба түзген жоқ 3.крахмал, ұн Көк түске боялған жоқ 4.қант сиропы Осы реактивтермен тұңба түзген жоқ 5.балдың тазалығы балдың түсі өзгерген жоқ.

20 слайд

№ 3 эксперимент Балдың құрамын анықтау. Қасиеті нәтижесі 1.физикалық қасиеті а)сары б) хош иісті в) дәмі ұнамды 2.механикалық қоспалар,қалдықтар Бал таза мөлдір. Тұнба түзген жоқ 3.крахмал, ұн Көк түске боялған жоқ 4.қант сиропы Осы реактивтермен тұңба түзген жоқ 5.балдың тазалығы балдың түсі өзгерген жоқ.

Нәтижесінде бал таза екеніне көзімді жеткіздім.

21 слайд
Нәтижесінде бал таза екеніне көзімді жеткіздім.

21 слайд

Нәтижесінде бал таза екеніне көзімді жеткіздім.

Қорытынды Аралар - аса пайдалы жәндіктер. Емдік қасиеті мол тағам түрлерінің ішінде табиғи балдың алар орны ерекше . Гре

22 слайд
Қорытынды Аралар - аса пайдалы жәндіктер. Емдік қасиеті мол тағам түрлерінің ішінде табиғи балдың алар орны ерекше . Грек елінің ұлы ғалымы Пифагор «Ұзақ өмір сүрудің себебі - балды жиі қабылдағаннан» десе, әлемге әйгілі медицина ғалымы, жазушы Абу Али Ибн Сина «Егер жастық шағыңды сақтап қалғың келсе, балды жиі же!» - деген екен. Қолда бар заттың қадірін біліп , дұрыстап тұтына білейік!

22 слайд

Қорытынды Аралар - аса пайдалы жәндіктер. Емдік қасиеті мол тағам түрлерінің ішінде табиғи балдың алар орны ерекше . Грек елінің ұлы ғалымы Пифагор «Ұзақ өмір сүрудің себебі - балды жиі қабылдағаннан» десе, әлемге әйгілі медицина ғалымы, жазушы Абу Али Ибн Сина «Егер жастық шағыңды сақтап қалғың келсе, балды жиі же!» - деген екен. Қолда бар заттың қадірін біліп , дұрыстап тұтына білейік!

23 слайд

23 слайд

24 слайд

24 слайд

Осы аптаның ең үздік материалдары
Педагогтардың біліктілігін арттыру курстары
Аттестацияда (ПББ) 100% келетін
тақырыптармен дайындаймыз
Аттестацияда (ПББ) келетін тақырыптар бойынша жасалған тесттермен дайындалып, бізбен бірге тестілеуден оңай өтесіз
Өткен жылы бізбен дайындалған ұстаздар 50/50 жинап рекорд жасады
Толығырақ