Лайм




1 слайд
ЛАЙМ
ЛАЙМ НАСТОЯЩИЙ
Citrus aurantiifolia
1 слайд
ЛАЙМ ЛАЙМ НАСТОЯЩИЙ Citrus aurantiifolia

2 слайд
ТҰҚЫМДЫҚ : Аңдыздылар, Рутовые, Rutaceae
ТУЫСЫ: Цитрустылар,Цитрусовые, Citrus
НЕГІЗГІ ТҮРЛЕРІ: Нағыз лайм (Citrus aurantiifolia)
ШЫҒУ ОРТАЛЫҒЫ : Индонезиялық-үндіқытайлық
ГҮЛ ШОҒЫРЫ : Шашақгүл
ЖЕМІСІ: Померанецтар тобы
ӨСІМДІКТІҢ ТІРШІЛІК ФОРМАСЫ : кішігірім ағаш немесе
бұта
СҰРЫПТАР:Палестинский (сладкий), Персидский, Каффир,
Пустынный, Пальчиковый
2 слайд
ТҰҚЫМДЫҚ : Аңдыздылар, Рутовые, Rutaceae ТУЫСЫ: Цитрустылар,Цитрусовые, Citrus НЕГІЗГІ ТҮРЛЕРІ: Нағыз лайм (Citrus aurantiifolia) ШЫҒУ ОРТАЛЫҒЫ : Индонезиялық-үндіқытайлық ГҮЛ ШОҒЫРЫ : Шашақгүл ЖЕМІСІ: Померанецтар тобы ӨСІМДІКТІҢ ТІРШІЛІК ФОРМАСЫ : кішігірім ағаш немесе бұта СҰРЫПТАР:Палестинский (сладкий), Персидский, Каффир, Пустынный, Пальчиковый

3 слайд
Лайм – Үндістанда өсетін цитрус тұқымдас өсімдіктің жемісі,
генетикалық тұрғыдан лимонмен ұқсас келеді. Әлем елдері
кейде оны лима немесе жасыл лимон деп атап жатады.
Лаймның отаны Малакка жартылай аралы саналады. Лаймды
өсіру мәдениеті Монтсеррат (Кіші Антиль аралдарынан)
аралында өткен ғасырдың жетпісінші жылдарынан етек алды.
3 слайд
Лайм – Үндістанда өсетін цитрус тұқымдас өсімдіктің жемісі, генетикалық тұрғыдан лимонмен ұқсас келеді. Әлем елдері кейде оны лима немесе жасыл лимон деп атап жатады. Лаймның отаны Малакка жартылай аралы саналады. Лаймды өсіру мәдениеті Монтсеррат (Кіші Антиль аралдарынан) аралында өткен ғасырдың жетпісінші жылдарынан етек алды.

4 слайд
Таралуы
Үндістанда, Шри-Ланкада, Индонезияда, Мьянмада,
Бразилияда, Венесуэлада және Батыс Африкада көптеген лайм
ағаштары өсіріледі. Халықаралық нарыққа лайм негізінен
Мексика, Египет, Үндістан, Куба және Антиль аралдарынан
келеді. Қазақстанда жылыжайда өсіруге болады.
4 слайд
Таралуы Үндістанда, Шри-Ланкада, Индонезияда, Мьянмада, Бразилияда, Венесуэлада және Батыс Африкада көптеген лайм ағаштары өсіріледі. Халықаралық нарыққа лайм негізінен Мексика, Египет, Үндістан, Куба және Антиль аралдарынан келеді. Қазақстанда жылыжайда өсіруге болады.

5 слайд
Ботаникалық сипаттамасы
Лайм-биіктігі 1,5-тен 5,0 м-ге дейінгі кішкентай ағаш немесе
бұта. Тамыр түктері болмайды,оның орнын микориза
алмастырады. Бөрікбасы тығыз, бұтақтары қысқа тікенектермен
жабылған.Жапырақтары сопақша, тегіс, қою жасыл, ұзындығы
6 см-ге дейін және ені 4 см-ге дейін жетеді. Сағақтары қысқа.
Гүлшоғырында 1-7 гүлі бар, гүлденуі ремонтантты; жемісі-
померанецтер тобына жатады, жемістері кішкентай — диаметрі
3,5-6 см, жұмыртқа пішіндес, түсі жасыл, шырынды, өте
қышқыл. Қабығы жасыл, сарғыш-жасыл немесе сары.Лайм
қабығы лимон қабығынан жұқа.
5 слайд
Ботаникалық сипаттамасы Лайм-биіктігі 1,5-тен 5,0 м-ге дейінгі кішкентай ағаш немесе бұта. Тамыр түктері болмайды,оның орнын микориза алмастырады. Бөрікбасы тығыз, бұтақтары қысқа тікенектермен жабылған.Жапырақтары сопақша, тегіс, қою жасыл, ұзындығы 6 см-ге дейін және ені 4 см-ге дейін жетеді. Сағақтары қысқа. Гүлшоғырында 1-7 гүлі бар, гүлденуі ремонтантты; жемісі- померанецтер тобына жатады, жемістері кішкентай — диаметрі 3,5-6 см, жұмыртқа пішіндес, түсі жасыл, шырынды, өте қышқыл. Қабығы жасыл, сарғыш-жасыл немесе сары.Лайм қабығы лимон қабығынан жұқа.

6 слайд
6 слайд

7 слайд
БИОЛОГИЯЛЫҚ ЕРЕКШЕЛІКТЕРІ
Лайм-жарықсүйгіш өсімдіктердің бірі. Лайм төмен температураларға төзімділігі
бойынша соңғы орындардың бірін алады, минус 1-2°C кезінде зақымдалады, ылғалды
тропикалық климат жағдайларына жақсы бейімделген. Гүлдену мен жемістердің пісуі
жыл бойы жүреді. Алайда, негізгі гүлдену жаңбырлы маусымның басталуымен
байқалады (мамыр - маусым). Бүршіктер мен гүлдердің дамуы үшін оңтайлы
температура 16-18 °c, ылғалдылық 70-80% құрайды. Өсімдіктер құрғақшылыққа
төзімсіз. Сонымен қатар, шамадан тыс жауын-шашын көбінесе ағаштардың өнімділігі
мен беріктігін күрт төмендететін бактериялық аурулардың (цитрус қатерлі ісігі және
т.б.) жаппай дамуына әкеледі.Ең жақсы топырақ-жақсы дренажы бар жеңіл
саздақтар.Орташа өмір сүру ұзақтығы: 50-70 жыл. Лайм тұқыммен немесе вегетативті
жолмен таралады (телу).Лаймның тағы бір биологиялық ерекшелігі-олар үнемі өсіп
отырмайды, белгілі бір кезеңдерде, яғни периодтылықпен өседі.Жыл ішінде екі-үш өсу
периоды болады, арасында тыныштық кезеңіне кетеді.
7 слайд
БИОЛОГИЯЛЫҚ ЕРЕКШЕЛІКТЕРІ Лайм-жарықсүйгіш өсімдіктердің бірі. Лайм төмен температураларға төзімділігі бойынша соңғы орындардың бірін алады, минус 1-2°C кезінде зақымдалады, ылғалды тропикалық климат жағдайларына жақсы бейімделген. Гүлдену мен жемістердің пісуі жыл бойы жүреді. Алайда, негізгі гүлдену жаңбырлы маусымның басталуымен байқалады (мамыр - маусым). Бүршіктер мен гүлдердің дамуы үшін оңтайлы температура 16-18 °c, ылғалдылық 70-80% құрайды. Өсімдіктер құрғақшылыққа төзімсіз. Сонымен қатар, шамадан тыс жауын-шашын көбінесе ағаштардың өнімділігі мен беріктігін күрт төмендететін бактериялық аурулардың (цитрус қатерлі ісігі және т.б.) жаппай дамуына әкеледі.Ең жақсы топырақ-жақсы дренажы бар жеңіл саздақтар.Орташа өмір сүру ұзақтығы: 50-70 жыл. Лайм тұқыммен немесе вегетативті жолмен таралады (телу).Лаймның тағы бір биологиялық ерекшелігі-олар үнемі өсіп отырмайды, белгілі бір кезеңдерде, яғни периодтылықпен өседі.Жыл ішінде екі-үш өсу периоды болады, арасында тыныштық кезеңіне кетеді.

8 слайд
Қолданылуы
1.Аспаздық саласында тағамдар мен сусындарға қышқылдық, хош иіс беру үшін пайдаланылады.
2.Лаймның құрамында А, В, С дәрумендері, калий, кальций, фосфор, железо, тиамин, рибофлавин,
пектин бар. Жүрек қан тамырлары ауруларына шалдыққан науқастарға лаймды пайдалануға кеңес
беріледі. Лаймның бойындағы пектин біздің ағзамыздағы уытты заттардың шығуына жағдай жасайды.
Асқазан, ішек жолдарындағы ауруды басады.Лаймның эфир майы асқорыту үдерісін жақсартып,
тәбетті жоғарылатады.
3.Лайм шырынын антисептикалық, антивирустық құрал деуге әбден болады. Оны медицина саласында
ұшықты, сүйелді, папилломманы (тері мен оның шырышты қабаттарында өсетін сүйелше ісік),
безгекті, суық тиюді емдеу үшін қолданады.
4.Косметологияда лайм шырыны кремдер мен лосьондардың құрамына қосылады. Ол тері клеткаларын
белсенді етіп, нәрлендіреді, ағартады,әжімдердің алдын алады. Шаш пен тырнақты қатайтуға қабілеті
бар. Лайм сығындысының парфюрмерия мен ароматерапияда өзіндік орны бар. Лайм жүйке жүйесін
тыныштандырады
8 слайд
Қолданылуы 1.Аспаздық саласында тағамдар мен сусындарға қышқылдық, хош иіс беру үшін пайдаланылады. 2.Лаймның құрамында А, В, С дәрумендері, калий, кальций, фосфор, железо, тиамин, рибофлавин, пектин бар. Жүрек қан тамырлары ауруларына шалдыққан науқастарға лаймды пайдалануға кеңес беріледі. Лаймның бойындағы пектин біздің ағзамыздағы уытты заттардың шығуына жағдай жасайды. Асқазан, ішек жолдарындағы ауруды басады.Лаймның эфир майы асқорыту үдерісін жақсартып, тәбетті жоғарылатады. 3.Лайм шырынын антисептикалық, антивирустық құрал деуге әбден болады. Оны медицина саласында ұшықты, сүйелді, папилломманы (тері мен оның шырышты қабаттарында өсетін сүйелше ісік), безгекті, суық тиюді емдеу үшін қолданады. 4.Косметологияда лайм шырыны кремдер мен лосьондардың құрамына қосылады. Ол тері клеткаларын белсенді етіп, нәрлендіреді, ағартады,әжімдердің алдын алады. Шаш пен тырнақты қатайтуға қабілеті бар. Лайм сығындысының парфюрмерия мен ароматерапияда өзіндік орны бар. Лайм жүйке жүйесін тыныштандырады

9 слайд
9 слайд

10 слайд
НАЗАРЛАРЫҢЫЗҒА
РАҚМЕТ!!!!!!!
10 слайд
НАЗАРЛАРЫҢЫЗҒА РАҚМЕТ!!!!!!!