Наурыз мерекесінің тағамдары!

Тақырып бойынша 11 материал табылды

Наурыз мерекесінің тағамдары!

Материал туралы қысқаша түсінік
Наурызды тойлау барысы
Материалдың қысқаша нұсқасы
img_page_1
Жүктеу
bolisu
Бөлісу
ЖИ арқылы жасау
Слайдтың жеке беттері
Наурыз мерекесінің тағамдары!

#1 слайд
Наурыз мерекесінің тағамдары!

1 слайд

Наурыз мерекесінің тағамдары!

Наурыз мейрамы, қазақ халқында және Азия елдерінде ең ежелгі және жылдағы басты мейрамның бірі болып табылады. Бұл мейра

#2 слайд
Наурыз мейрамы, қазақ халқында және Азия елдерінде ең ежелгі және жылдағы басты мейрамның бірі болып табылады. Бұл мейрам табиғаттың, жаңа өмірдің келуінің және күн мен түннің теңелуінің нышаны. Наурызды тойлау барысы Наурыздың басты тағамы  наурыз-көже  болып табылады, ол 7 тағамнан тұрады: - Су; - Ет; - Тұз; - Ұн; - Май; - Дәнді дақылдар; - Айран. Көженің кейбір ингредиенттері Қазақстан аймақтарының ерекшеліктеріне қарай әр түрлі болуы мүмкін. Бірақ көженің ішінде жеті тағам болуы тиіс, себебі жеті саны қасиетті сан болып саналады. Бұл даналықтың, сәтіліктің, байлықтың, денсаулықтың белгісі болып саналды.

2 слайд

Наурыз мейрамы, қазақ халқында және Азия елдерінде ең ежелгі және жылдағы басты мейрамның бірі болып табылады. Бұл мейрам табиғаттың, жаңа өмірдің келуінің және күн мен түннің теңелуінің нышаны. Наурызды тойлау барысы Наурыздың басты тағамы  наурыз-көже  болып табылады, ол 7 тағамнан тұрады: - Су; - Ет; - Тұз; - Ұн; - Май; - Дәнді дақылдар; - Айран. Көженің кейбір ингредиенттері Қазақстан аймақтарының ерекшеліктеріне қарай әр түрлі болуы мүмкін. Бірақ көженің ішінде жеті тағам болуы тиіс, себебі жеті саны қасиетті сан болып саналады. Бұл даналықтың, сәтіліктің, байлықтың, денсаулықтың белгісі болып саналды.

Бауырсақ кез келген дастарханның сәні болып табылады. «Бауырсақ» атауы бауырласу, бауыр деген сөзден шықты. Бауырсақтың

#3 слайд
Бауырсақ   кез келген дастарханның сәні болып табылады. «Бауырсақ» атауы бауырласу, бауыр деген сөзден шықты. Бауырсақтың ингредиенттері – ұн, сүт, қант, маргарин, дрожжи, тұз, қуыруға арналған май. Кейде бауырсақты дайындау ингредиенттерін өз қалаулары бойынша өзгертіп отырады.

3 слайд

Бауырсақ   кез келген дастарханның сәні болып табылады. «Бауырсақ» атауы бауырласу, бауыр деген сөзден шықты. Бауырсақтың ингредиенттері – ұн, сүт, қант, маргарин, дрожжи, тұз, қуыруға арналған май. Кейде бауырсақты дайындау ингредиенттерін өз қалаулары бойынша өзгертіп отырады.

Дастарханға шелпек те ұсынылады. Кей аңыз бойынша шелпектің пішіні күн көзінен туындады деген түсінік бар. Шелпек қайна

#4 слайд
Дастарханға  шелпек  те ұсынылады. Кей аңыз бойынша шелпектің пішіні күн көзінен туындады деген түсінік бар. Шелпек қайнаған майда қуырылады. Шелпекті жасаудың ингредиенті: Су, ұн, тұз және қуыруға арналған май.

4 слайд

Дастарханға  шелпек  те ұсынылады. Кей аңыз бойынша шелпектің пішіні күн көзінен туындады деген түсінік бар. Шелпек қайнаған майда қуырылады. Шелпекті жасаудың ингредиенті: Су, ұн, тұз және қуыруға арналған май.

Құрт – дастарханға қойылатын дәстүрлі сүт тағамы. Бірнеше түрге бөлінеді: 1. Тұздалып және кептірілген. Ірімшікті сүзгі а

#5 слайд
Құрт  – дастарханға қойылатын дәстүрлі сүт тағамы. Бірнеше түрге бөлінеді: 1. Тұздалып және кептірілген. Ірімшікті сүзгі арқылы өткізіп, тұздап, кептіреді. 2. Пісіріліп және кептірілген. Ірімшікті пісіріп, 2-3 сағат кептіреді, шар тәріздес етіп пішінге келтіреді, күн көзіне кептіреді. 3. Пастатәрізді және пісірілген. Пісіріліп, сүзгіден өткізілген қатықтан жасалады, тұз салынбайды. Бұл құртты әдетте сорпаға қосады.

5 слайд

Құрт  – дастарханға қойылатын дәстүрлі сүт тағамы. Бірнеше түрге бөлінеді: 1. Тұздалып және кептірілген. Ірімшікті сүзгі арқылы өткізіп, тұздап, кептіреді. 2. Пісіріліп және кептірілген. Ірімшікті пісіріп, 2-3 сағат кептіреді, шар тәріздес етіп пішінге келтіреді, күн көзіне кептіреді. 3. Пастатәрізді және пісірілген. Пісіріліп, сүзгіден өткізілген қатықтан жасалады, тұз салынбайды. Бұл құртты әдетте сорпаға қосады.

Наурыз мейрамының тағы бір тағамы – қымыз. Қымыз ашытқан сүт өнімі. Қымыз ағзаны сергітіп, шөлді қандырады.

#6 слайд
Наурыз мейрамының тағы бір тағамы –  қымыз.  Қымыз ашытқан сүт өнімі. Қымыз ағзаны сергітіп, шөлді қандырады.

6 слайд

Наурыз мейрамының тағы бір тағамы –  қымыз.  Қымыз ашытқан сүт өнімі. Қымыз ағзаны сергітіп, шөлді қандырады.

СҰРАҚ 1. Наурыз мейрамы қандай мейрам? - Құнарлылық мейрамы - Халықтың ұлылығы - Масленица - Ұлттық мейрам 2. Салтанатты даста

#7 слайд
СҰРАҚ 1. Наурыз мейрамы қандай мейрам? - Құнарлылық мейрамы - Халықтың ұлылығы - Масленица - Ұлттық мейрам 2. Салтанатты дастарханның ұннан жасалатын міндетті тағамын ата. - Балқаймақ - Бауырсақ - Қымыз - Сумаляк

7 слайд

СҰРАҚ 1. Наурыз мейрамы қандай мейрам? - Құнарлылық мейрамы - Халықтың ұлылығы - Масленица - Ұлттық мейрам 2. Салтанатты дастарханның ұннан жасалатын міндетті тағамын ата. - Балқаймақ - Бауырсақ - Қымыз - Сумаляк

3. Жіңішке әрі дөңгелек дәстүрлі жұқа нан қалай аталады? - Жент - Шалап - Бауырсақ - Шелпек 4. Қымыз деген не? - Ашытқан сүт

#8 слайд
3. Жіңішке әрі дөңгелек дәстүрлі жұқа нан қалай аталады? - Жент - Шалап - Бауырсақ - Шелпек   4. Қымыз деген не? - Ашытқан сүт сусыны, сиыр сүтінен жасалады - Ашытқан сүт сусыны, ешкі сүтінен жасалады - Ашытқан сүт сусыны, жылқы сүтінен жасалады - Ашытқан сүт сусыны, түйе сүтінен жасалады

8 слайд

3. Жіңішке әрі дөңгелек дәстүрлі жұқа нан қалай аталады? - Жент - Шалап - Бауырсақ - Шелпек   4. Қымыз деген не? - Ашытқан сүт сусыны, сиыр сүтінен жасалады - Ашытқан сүт сусыны, ешкі сүтінен жасалады - Ашытқан сүт сусыны, жылқы сүтінен жасалады - Ашытқан сүт сусыны, түйе сүтінен жасалады

Назарларыңызға рахмет!

#9 слайд
Назарларыңызға рахмет!

9 слайд

Назарларыңызға рахмет!

Файл форматы:
pptx
04.05.2021
697
Жүктеу
ЖИ арқылы жасау
Жариялаған:
Бұл материалды қолданушы жариялаған. Ustaz Tilegi ақпаратты жеткізуші ғана болып табылады. Жарияланған материалдың мазмұны мен авторлық құқық толықтай автордың жауапкершілігінде. Егер материал авторлық құқықты бұзады немесе сайттан алынуы тиіс деп есептесеңіз,
шағым қалдыра аласыз
Қазақстандағы ең үлкен материалдар базасынан іздеу
Сіз үшін 400 000 ұстаздардың еңбегі мен тәжірибесін біріктіріп, ең үлкен материалдар базасын жасадық. Төменде керек материалды іздеп, жүктеп алып сабағыңызға қолдана аласыз
Материал жариялап, аттестацияға 100% жарамды сертификатты тегін алыңыз!
Ustaz tilegi журналы министірліктің тізіміне енген. Qr коды мен тіркеу номері беріледі. Материал жариялаған соң сертификат тегін бірден беріледі.
Оқу-ағарту министірлігінің ресми жауабы
Сайтқа 5 материал жариялап, тегін АЛҒЫС ХАТ алыңыз!
Қазақстан Республикасының білім беру жүйесін дамытуға қосқан жеке үлесі үшін және де Республика деңгейінде «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық материалыңызбен бөлісіп, белсенді болғаныңыз үшін алғыс білдіреміз!
Сайтқа 25 материал жариялап, тегін ҚҰРМЕТ ГРОМАТАСЫН алыңыз!
Тәуелсіз Қазақстанның білім беру жүйесін дамытуға және білім беру сапасын арттыру мақсатында Республика деңгейінде «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық жұмысын жариялағаны үшін марапатталасыз!
Министірлікпен келісілген курстар тізімі