Материалдар / Наурыз мерекесінің тағамдары!
МИНИСТРЛІКПЕН КЕЛІСІЛГЕН КУРСҚА ҚАТЫСЫП, АТТЕСТАЦИЯҒА ЖАРАМДЫ СЕРТИФИКАТ АЛЫҢЫЗ!
Сертификат Аттестацияға 100% жарамды
ТОЛЫҚ АҚПАРАТ АЛУ

Наурыз мерекесінің тағамдары!

Материал туралы қысқаша түсінік
Наурызды тойлау барысы
Авторы:
Автор материалды ақылы түрде жариялады. Сатылымнан түскен қаражат авторға автоматты түрде аударылады. Толығырақ
04 Мамыр 2021
501
1 рет жүктелген
770 ₸
Бүгін алсаңыз
+39 бонус
беріледі
Бұл не?
Бүгін алсаңыз +39 бонус беріледі Бұл не?
Тегін турнир Мұғалімдер мен Тәрбиешілерге
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
Бұл бетте материалдың қысқаша нұсқасы ұсынылған. Материалдың толық нұсқасын жүктеп алып, көруге болады
img_page_1
Ресми байқаулар тізімі
Республикалық байқауларға қатысып жарамды дипломдар алып санатыңызды көтеріңіз!
Материалдың қысқаша түсінігі
Наурыз мерекесінің тағамдары!

1 слайд
Наурыз мерекесінің тағамдары!

1 слайд

Наурыз мерекесінің тағамдары!

Наурыз мейрамы, қазақ халқында және Азия елдерінде ең ежелгі және жылдағы басты мейрамның бірі болып табылады. Бұл мейра

2 слайд
Наурыз мейрамы, қазақ халқында және Азия елдерінде ең ежелгі және жылдағы басты мейрамның бірі болып табылады. Бұл мейрам табиғаттың, жаңа өмірдің келуінің және күн мен түннің теңелуінің нышаны. Наурызды тойлау барысы Наурыздың басты тағамы  наурыз-көже  болып табылады, ол 7 тағамнан тұрады: - Су; - Ет; - Тұз; - Ұн; - Май; - Дәнді дақылдар; - Айран. Көженің кейбір ингредиенттері Қазақстан аймақтарының ерекшеліктеріне қарай әр түрлі болуы мүмкін. Бірақ көженің ішінде жеті тағам болуы тиіс, себебі жеті саны қасиетті сан болып саналады. Бұл даналықтың, сәтіліктің, байлықтың, денсаулықтың белгісі болып саналды.

2 слайд

Наурыз мейрамы, қазақ халқында және Азия елдерінде ең ежелгі және жылдағы басты мейрамның бірі болып табылады. Бұл мейрам табиғаттың, жаңа өмірдің келуінің және күн мен түннің теңелуінің нышаны. Наурызды тойлау барысы Наурыздың басты тағамы  наурыз-көже  болып табылады, ол 7 тағамнан тұрады: - Су; - Ет; - Тұз; - Ұн; - Май; - Дәнді дақылдар; - Айран. Көженің кейбір ингредиенттері Қазақстан аймақтарының ерекшеліктеріне қарай әр түрлі болуы мүмкін. Бірақ көженің ішінде жеті тағам болуы тиіс, себебі жеті саны қасиетті сан болып саналады. Бұл даналықтың, сәтіліктің, байлықтың, денсаулықтың белгісі болып саналды.

Бауырсақ кез келген дастарханның сәні болып табылады. «Бауырсақ» атауы бауырласу, бауыр деген сөзден шықты. Бауырсақтың

3 слайд
Бауырсақ   кез келген дастарханның сәні болып табылады. «Бауырсақ» атауы бауырласу, бауыр деген сөзден шықты. Бауырсақтың ингредиенттері – ұн, сүт, қант, маргарин, дрожжи, тұз, қуыруға арналған май. Кейде бауырсақты дайындау ингредиенттерін өз қалаулары бойынша өзгертіп отырады.

3 слайд

Бауырсақ   кез келген дастарханның сәні болып табылады. «Бауырсақ» атауы бауырласу, бауыр деген сөзден шықты. Бауырсақтың ингредиенттері – ұн, сүт, қант, маргарин, дрожжи, тұз, қуыруға арналған май. Кейде бауырсақты дайындау ингредиенттерін өз қалаулары бойынша өзгертіп отырады.

Дастарханға шелпек те ұсынылады. Кей аңыз бойынша шелпектің пішіні күн көзінен туындады деген түсінік бар. Шелпек қайна

4 слайд
Дастарханға  шелпек  те ұсынылады. Кей аңыз бойынша шелпектің пішіні күн көзінен туындады деген түсінік бар. Шелпек қайнаған майда қуырылады. Шелпекті жасаудың ингредиенті: Су, ұн, тұз және қуыруға арналған май.

4 слайд

Дастарханға  шелпек  те ұсынылады. Кей аңыз бойынша шелпектің пішіні күн көзінен туындады деген түсінік бар. Шелпек қайнаған майда қуырылады. Шелпекті жасаудың ингредиенті: Су, ұн, тұз және қуыруға арналған май.

Құрт – дастарханға қойылатын дәстүрлі сүт тағамы. Бірнеше түрге бөлінеді: 1. Тұздалып және кептірілген. Ірімшікті сүзгі а

5 слайд
Құрт  – дастарханға қойылатын дәстүрлі сүт тағамы. Бірнеше түрге бөлінеді: 1. Тұздалып және кептірілген. Ірімшікті сүзгі арқылы өткізіп, тұздап, кептіреді. 2. Пісіріліп және кептірілген. Ірімшікті пісіріп, 2-3 сағат кептіреді, шар тәріздес етіп пішінге келтіреді, күн көзіне кептіреді. 3. Пастатәрізді және пісірілген. Пісіріліп, сүзгіден өткізілген қатықтан жасалады, тұз салынбайды. Бұл құртты әдетте сорпаға қосады.

5 слайд

Құрт  – дастарханға қойылатын дәстүрлі сүт тағамы. Бірнеше түрге бөлінеді: 1. Тұздалып және кептірілген. Ірімшікті сүзгі арқылы өткізіп, тұздап, кептіреді. 2. Пісіріліп және кептірілген. Ірімшікті пісіріп, 2-3 сағат кептіреді, шар тәріздес етіп пішінге келтіреді, күн көзіне кептіреді. 3. Пастатәрізді және пісірілген. Пісіріліп, сүзгіден өткізілген қатықтан жасалады, тұз салынбайды. Бұл құртты әдетте сорпаға қосады.

Наурыз мейрамының тағы бір тағамы – қымыз. Қымыз ашытқан сүт өнімі. Қымыз ағзаны сергітіп, шөлді қандырады.

6 слайд
Наурыз мейрамының тағы бір тағамы –  қымыз.  Қымыз ашытқан сүт өнімі. Қымыз ағзаны сергітіп, шөлді қандырады.

6 слайд

Наурыз мейрамының тағы бір тағамы –  қымыз.  Қымыз ашытқан сүт өнімі. Қымыз ағзаны сергітіп, шөлді қандырады.

СҰРАҚ 1. Наурыз мейрамы қандай мейрам? - Құнарлылық мейрамы - Халықтың ұлылығы - Масленица - Ұлттық мейрам 2. Салтанатты даста

7 слайд
СҰРАҚ 1. Наурыз мейрамы қандай мейрам? - Құнарлылық мейрамы - Халықтың ұлылығы - Масленица - Ұлттық мейрам 2. Салтанатты дастарханның ұннан жасалатын міндетті тағамын ата. - Балқаймақ - Бауырсақ - Қымыз - Сумаляк

7 слайд

СҰРАҚ 1. Наурыз мейрамы қандай мейрам? - Құнарлылық мейрамы - Халықтың ұлылығы - Масленица - Ұлттық мейрам 2. Салтанатты дастарханның ұннан жасалатын міндетті тағамын ата. - Балқаймақ - Бауырсақ - Қымыз - Сумаляк

3. Жіңішке әрі дөңгелек дәстүрлі жұқа нан қалай аталады? - Жент - Шалап - Бауырсақ - Шелпек 4. Қымыз деген не? - Ашытқан сүт

8 слайд
3. Жіңішке әрі дөңгелек дәстүрлі жұқа нан қалай аталады? - Жент - Шалап - Бауырсақ - Шелпек   4. Қымыз деген не? - Ашытқан сүт сусыны, сиыр сүтінен жасалады - Ашытқан сүт сусыны, ешкі сүтінен жасалады - Ашытқан сүт сусыны, жылқы сүтінен жасалады - Ашытқан сүт сусыны, түйе сүтінен жасалады

8 слайд

3. Жіңішке әрі дөңгелек дәстүрлі жұқа нан қалай аталады? - Жент - Шалап - Бауырсақ - Шелпек   4. Қымыз деген не? - Ашытқан сүт сусыны, сиыр сүтінен жасалады - Ашытқан сүт сусыны, ешкі сүтінен жасалады - Ашытқан сүт сусыны, жылқы сүтінен жасалады - Ашытқан сүт сусыны, түйе сүтінен жасалады

Назарларыңызға рахмет!

9 слайд
Назарларыңызға рахмет!

9 слайд

Назарларыңызға рахмет!