Оқушылардың “Аспазшы” мамандығына қызығушылығын арттыруда инновациялық технологияларды қолданудың тиімділігі.
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
1 слайд
Оқушылардың “Аспазшы” мамандығына қызығушылығын арттыруда
инновациялық технологияларды қолданудың тиімділігі.
Мастер – класс.
Хайруллина Зубарзат Кенесовна
жоғары санатты өндірістік
оқыту шебері
1 слайд
Оқушылардың “Аспазшы” мамандығына қызығушылығын арттыруда инновациялық технологияларды қолданудың тиімділігі. Мастер – класс. Хайруллина Зубарзат Кенесовна жоғары санатты өндірістік оқыту шебері
2 слайд
Жаңа педагогикалық технологиялар
Оқушылардың іс-әрекеттік белсендіру және күшейту негізіндегі
педагогикалық технологиялар
Проблемалық
оқыту Ойын
технологиясы
іскерлік
имитациялық
Оқыту үрдісін тиімді басқару және ұйымдастыру негізіндегі
педагогикалық технологиялар
Ақпараттық-
коммуникациялық
технология Ұжымдық және
топтық оқыту
технологиясы Компьютерлік
технология
2 слайд
Жаңа педагогикалық технологиялар Оқушылардың іс-әрекеттік белсендіру және күшейту негізіндегі педагогикалық технологиялар Проблемалық оқыту Ойын технологиясы іскерлік имитациялық Оқыту үрдісін тиімді басқару және ұйымдастыру негізіндегі педагогикалық технологиялар Ақпараттық- коммуникациялық технология Ұжымдық және топтық оқыту технологиясы Компьютерлік технология
3 слайд
Әдістемелік тақырыбымның не гізгі ережелері:
Ақпараттық – коммуникативтік
технологияны пайдалану (мультимедиялық
жобалар, компьютерлік презентациялар,
ғаламтор пайдаланып өткізілген сабақтар)
оқушылардың қабілеттілігіне сәйкес, оқу
материалын іріктеу іс-әрекетінің түрі мен
тәсілдері;
оқушылардың сабақта, сабақтан тыс
қызметінде танымдық және
шығармашылық белсенділігін дамыту.
3 слайд
Әдістемелік тақырыбымның не гізгі ережелері: Ақпараттық – коммуникативтік технологияны пайдалану (мультимедиялық жобалар, компьютерлік презентациялар, ғаламтор пайдаланып өткізілген сабақтар) оқушылардың қабілеттілігіне сәйкес, оқу материалын іріктеу іс-әрекетінің түрі мен тәсілдері; оқушылардың сабақта, сабақтан тыс қызметінде танымдық және шығармашылық белсенділігін дамыту.
4 слайд
Мақсаты:
Инновациялық
технологияларды
қолдана отырып
сабақты топтық
оқыту әдісімен
жүргізу. Өндірістік
оқытудағы тиімді
әдістерін көрсету.Инновациялық
технологиялардың
сабақты
өткізудегі
маңызын таныту .
4 слайд
Мақсаты: Инновациялық технологияларды қолдана отырып сабақты топтық оқыту әдісімен жүргізу. Өндірістік оқытудағы тиімді әдістерін көрсету.Инновациялық технологиялардың сабақты өткізудегі маңызын таныту .
5 слайд
Тапсырмаларды әр
оқушының өзінің білім
деңгейіне қарай
таңдап, орындауына
мүмкіндік беріледі Өз бетімен әрекет етуге,
өздігінен білім алуға,
ізденушілікке үйрету ,кәсіби
құзыреттіліктерін дамыту
және қалыптастыру, пәнге
деген қызығушылығын
арттыру. Өз ойларын жеткізе білуге
үйрету , берілген
тапсырмаларды орындауда
шығармашылық
қабілеттерін арттыру
5 слайд
Тапсырмаларды әр оқушының өзінің білім деңгейіне қарай таңдап, орындауына мүмкіндік беріледі Өз бетімен әрекет етуге, өздігінен білім алуға, ізденушілікке үйрету ,кәсіби құзыреттіліктерін дамыту және қалыптастыру, пәнге деген қызығушылығын арттыру. Өз ойларын жеткізе білуге үйрету , берілген тапсырмаларды орындауда шығармашылық қабілеттерін арттыру
6 слайд
Сабақтың тақырыбы: Ұсақ кесекті ет шала
фабрикаттарынан тағам түрлерін дайындау: бұқтырылған
тағамдар
Білімділік: оқушыларды технология талаптарын сақтай отырып,
ұсақ кесекті ет ш/ф тағам түрлерін дайындауға үйрету, оның
түрлерімен, әсемдеу және ұсыну тәсілдерімен таныстыру. Ет турау
түрлері тәжірибесін нығайту. Ыстық тағамдарды сақтау мерзімін
ұсыну температурасын қадағалау .
Дамытушылық: Оқушылардың сөздік қорын, тіл байлығын
жетілдіру, шығармашылық ой-өрісін, өзін-өзі қадағалауын дамыту.
Тәрбиелік: Оқушыларды құрал-жабдықтарға, жұмыс орнындағы
ұқыптылыққа, азық-түлікті ысыраптамауға үйрету.
6 слайд
Сабақтың тақырыбы: Ұсақ кесекті ет шала фабрикаттарынан тағам түрлерін дайындау: бұқтырылған тағамдар Білімділік: оқушыларды технология талаптарын сақтай отырып, ұсақ кесекті ет ш/ф тағам түрлерін дайындауға үйрету, оның түрлерімен, әсемдеу және ұсыну тәсілдерімен таныстыру. Ет турау түрлері тәжірибесін нығайту. Ыстық тағамдарды сақтау мерзімін ұсыну температурасын қадағалау . Дамытушылық: Оқушылардың сөздік қорын, тіл байлығын жетілдіру, шығармашылық ой-өрісін, өзін-өзі қадағалауын дамыту. Тәрбиелік: Оқушыларды құрал-жабдықтарға, жұмыс орнындағы ұқыптылыққа, азық-түлікті ысыраптамауға үйрету.
7 слайд
Сабақтың көрнекілігі ретінде «Ет және ет өнімдері»
тақырыбындағы оқулық құралы пайдаланылды. Ұсынылып
отырған «Ет және ет өнімдері» электронды құралға
жинақталып «Аспазшы» мамандығы бойынша оқушылардың
өз білімін жетілдіріп бақылауға арналған
Бұл құрал үш бөлімнен тұрады:
«Ет және ет өнімдерін өңдеу»;
«Ауылшаруашылық құстары мен жабайы қанаттыларды
өңдеу»;
«Ет және ет өнімдерінен әзірленген тағамдар».
Электронды құралда барлық тақырып бойынша теория
негізі, оқушының оқытылған материалды қаншалықты
менгергендігін бақылауға әртүрлі тапсырмалар мен тест
сұрақтары берілген. Кейбір технологиялық процесстердің,
өнімдер мен тағамдардың атаулары, орысша-қазақша сөздік,
мағыналық түсініктемелері,сілтемелері ұсынылды.
Оқытушыларға,өндірістік-оқыту шеберлеріне, кәсіптік-
техникалық білім алушы оқушыларға әдістемелік тұрғысынан
көмегі тиері сөзсіз. Ұсақ кесекті ет шала фабрикаттарынан тағам
түрлерін дайындау: бұқтырылған тағам түрлері
7 слайд
Сабақтың көрнекілігі ретінде «Ет және ет өнімдері» тақырыбындағы оқулық құралы пайдаланылды. Ұсынылып отырған «Ет және ет өнімдері» электронды құралға жинақталып «Аспазшы» мамандығы бойынша оқушылардың өз білімін жетілдіріп бақылауға арналған Бұл құрал үш бөлімнен тұрады: «Ет және ет өнімдерін өңдеу»; «Ауылшаруашылық құстары мен жабайы қанаттыларды өңдеу»; «Ет және ет өнімдерінен әзірленген тағамдар». Электронды құралда барлық тақырып бойынша теория негізі, оқушының оқытылған материалды қаншалықты менгергендігін бақылауға әртүрлі тапсырмалар мен тест сұрақтары берілген. Кейбір технологиялық процесстердің, өнімдер мен тағамдардың атаулары, орысша-қазақша сөздік, мағыналық түсініктемелері,сілтемелері ұсынылды. Оқытушыларға,өндірістік-оқыту шеберлеріне, кәсіптік- техникалық білім алушы оқушыларға әдістемелік тұрғысынан көмегі тиері сөзсіз. Ұсақ кесекті ет шала фабрикаттарынан тағам түрлерін дайындау: бұқтырылған тағам түрлері
8 слайд
Ұйымдастыру кезеңі.
Оқушылардың жұмыс орнының дайындығын, сабаққа қатысуын, сыртқы
келбеттерінің санитария және гигиена талаптарына сай болуын тексеру.
Санитария және гигиена талаптарың тексерген кезде жағдаяттар тудыру.
Оқушыларға интерактивті тақта арқылы оқушылардың суреттері
көрсетіледі.санитарлық-гигиеналық талаптары ережесін бұзылуын бағалау
керек.
Өндірістік жағдаяттар № 1
- Оқушы уақытты үнемдеу үшін қолын
жуып,құрғатпай тоқ көзін айыра бастады.
- Оқушы өндірістік жұмыс кезінде
құлағында сырға,шашы колпактың сыртына
шығып тұр.
- Оқушы кайнап жатқан кастрөлдін қақпағын
өзіне қарай ашып тұр.
- Жұмыс кезінде оқушы аяғына биік тақалы
туфли киген.
- Жұмыс кезінде арнайы киімнін қалтасында
телефон салулы.
8 слайд
Ұйымдастыру кезеңі. Оқушылардың жұмыс орнының дайындығын, сабаққа қатысуын, сыртқы келбеттерінің санитария және гигиена талаптарына сай болуын тексеру. Санитария және гигиена талаптарың тексерген кезде жағдаяттар тудыру. Оқушыларға интерактивті тақта арқылы оқушылардың суреттері көрсетіледі.санитарлық-гигиеналық талаптары ережесін бұзылуын бағалау керек. Өндірістік жағдаяттар № 1 - Оқушы уақытты үнемдеу үшін қолын жуып,құрғатпай тоқ көзін айыра бастады. - Оқушы өндірістік жұмыс кезінде құлағында сырға,шашы колпактың сыртына шығып тұр. - Оқушы кайнап жатқан кастрөлдін қақпағын өзіне қарай ашып тұр. - Жұмыс кезінде оқушы аяғына биік тақалы туфли киген. - Жұмыс кезінде арнайы киімнін қалтасында телефон салулы.
9 слайд
Топқа бөлу: ұсақ кесекті шала фабрикаттардан дайындалатын тағамдардың
дайындалу тәсілі қағазға жазылып таратылады ,бірақ қандай процестің жүзеге асып
жатқаны айтылмайды : Оқушылар өздеріне берілген қағаз қиындысына жазылған
сөйлемнің мағынасын салыстыра отырып топқа бірігеді, сонан соң нәтижесінде не
жасалып жатқанын табады:
•
Массасы 20-30г.текшеше
туралған ет
•
ұсақ туралған пияз,сәбіз
•
күріш
•
Қазандағы аз майға
пісіріледі
- Металл кәуапсымға
бүйректің жартысын
-
сосын шала тұздалған ет
кесегін
-
-одан соң бүйректің келесі
жартысын
-
сосын ет кесегін
-
сосын бүйрек жартысын -Ұзындығы 30-40 см томаршаларға
турайды.
-Жақсы қыздырылған майы бар табаға
салады.
-Тұз, бұрыш сеуіп, тез 3-5 мин.
қуырады.
- Қуырылған етке шала қуырылған
басты пиязды, қаймақ тұздығы,
- “Оңтүстік” тұздығын қосып,
қайнатады.
.
- Гарнир ретінде пісіріп қуырылған
және фри картопты қосады.
9 слайд
Топқа бөлу: ұсақ кесекті шала фабрикаттардан дайындалатын тағамдардың дайындалу тәсілі қағазға жазылып таратылады ,бірақ қандай процестің жүзеге асып жатқаны айтылмайды : Оқушылар өздеріне берілген қағаз қиындысына жазылған сөйлемнің мағынасын салыстыра отырып топқа бірігеді, сонан соң нәтижесінде не жасалып жатқанын табады: • Массасы 20-30г.текшеше туралған ет • ұсақ туралған пияз,сәбіз • күріш • Қазандағы аз майға пісіріледі - Металл кәуапсымға бүйректің жартысын - сосын шала тұздалған ет кесегін - -одан соң бүйректің келесі жартысын - сосын ет кесегін - сосын бүйрек жартысын -Ұзындығы 30-40 см томаршаларға турайды. -Жақсы қыздырылған майы бар табаға салады. -Тұз, бұрыш сеуіп, тез 3-5 мин. қуырады. - Қуырылған етке шала қуырылған басты пиязды, қаймақ тұздығы, - “Оңтүстік” тұздығын қосып, қайнатады. . - Гарнир ретінде пісіріп қуырылған және фри картопты қосады.
10 слайд
“ Техника қауіпсіздігі “ ережелерін рэп түрінде
екі оқушы айтып шығады.
Біріншіден арнайы киім керек жұмысқа
Жеңі болса ілгекпен немесе жеңі қысқа .
Баскиімсіз болмайды, шаштарыңды жинақтап.
Тырнағыңды өсіріп, сәнденіп бояу жақпа .
Аяқ киім ыңғайлы болсын және аласа
Осы тәртіпті қатаң сақта!
Пешпен жұмыс жасағанда қадағала тоқ көзін,
Аяқ асты кілемшең резеңкеден боп тұрсын.
Рұқсатынсыз шебердің ештеңеге тиіспе
Құралдарың таза боп, өз орнында дөп тұрсын.
Тында ол кісіні ең дұрысы!
Шу шығарып орнында тәртіпсіздік болмасын,
Қолынды жу мұқият бұрын және болғасын,
Пышақ пенен тақтайша болу керек арнайы
Пайдаланғын сақтықпен,ыңғайсыздық болмасын,
Бүгіп ұста саусақты,кесіп алмай қорғашы
Әшекейді жинап қой,болса егер бойында
Дайындаған тамақ пен сорпа ішінде тұрмасын!
Телефоның ұялы тұрсын сөніп орнында
Жұмыстан соң жинақтап,ережені орында.
Асхана тазалығы-ол денсаулық кепілі.
Бүгінгі оқушы –ертеңгі ол маман !
Болашағы елімнің сеніңде бір қолыңда!
10 слайд
“ Техника қауіпсіздігі “ ережелерін рэп түрінде екі оқушы айтып шығады. Біріншіден арнайы киім керек жұмысқа Жеңі болса ілгекпен немесе жеңі қысқа . Баскиімсіз болмайды, шаштарыңды жинақтап. Тырнағыңды өсіріп, сәнденіп бояу жақпа . Аяқ киім ыңғайлы болсын және аласа Осы тәртіпті қатаң сақта! Пешпен жұмыс жасағанда қадағала тоқ көзін, Аяқ асты кілемшең резеңкеден боп тұрсын. Рұқсатынсыз шебердің ештеңеге тиіспе Құралдарың таза боп, өз орнында дөп тұрсын. Тында ол кісіні ең дұрысы! Шу шығарып орнында тәртіпсіздік болмасын, Қолынды жу мұқият бұрын және болғасын, Пышақ пенен тақтайша болу керек арнайы Пайдаланғын сақтықпен,ыңғайсыздық болмасын, Бүгіп ұста саусақты,кесіп алмай қорғашы Әшекейді жинап қой,болса егер бойында Дайындаған тамақ пен сорпа ішінде тұрмасын! Телефоның ұялы тұрсын сөніп орнында Жұмыстан соң жинақтап,ережені орында. Асхана тазалығы-ол денсаулық кепілі. Бүгінгі оқушы –ертеңгі ол маман ! Болашағы елімнің сеніңде бір қолыңда!
11 слайд
Кіріспе нұсқау .Өткен тақырыпты қайталау сұрақтары: өткен
тақырыпты қайталау кезеңінде “Ет және ет өнімдері”электронды
құралы арқылы тест тапсырмаларын орындайды.
1. Қалындығы 1,5-2 см, формасы сүйірлі сопақ, сыбағалық шала фабрикат
•
Антрекот*
•
ромштекс
•
бифштекс
•
сүбе
•
лангет
2. Қалындығы 1,5-2 см, сүйексіз, шошқа етінен дайындалған сыбағалық шала фабрикат
1.табиғи котлет
2.шницель
3.эскалоп*
4.кәуап
5..котлет
3.«Бефстроганов» шалафабрикаттың формасы
•
томарша*
•
сабанша
•
текше
•
тілімше
•
домалақ
4. Қалындығы 2 см, формасы сүйыр-домалақ, бір порцияға бір дана, шабылған массадан дайындалған шала фабрикат
•
табиғи шабылған шницель
•
фрикаделька
•
шабылған бифштекс*
•
люля-кебаб
•
шабылған ромштекс
•
5.Қалындығы 1,5-2 см, салмағы 10-15 г, жамбас-сан бөлігінің бүйір және сыртқы кесектерінен, жаныштап, томарша формасында
туралған ұсақ кесекті шалафабрикат
•
бефстроганов
•
қуырдаққа туралған ет (поджарка)*
•
гуляш
•
мәскеу кәуабы
•
азу
11 слайд
Кіріспе нұсқау .Өткен тақырыпты қайталау сұрақтары: өткен тақырыпты қайталау кезеңінде “Ет және ет өнімдері”электронды құралы арқылы тест тапсырмаларын орындайды. 1. Қалындығы 1,5-2 см, формасы сүйірлі сопақ, сыбағалық шала фабрикат • Антрекот* • ромштекс • бифштекс • сүбе • лангет 2. Қалындығы 1,5-2 см, сүйексіз, шошқа етінен дайындалған сыбағалық шала фабрикат 1.табиғи котлет 2.шницель 3.эскалоп* 4.кәуап 5..котлет 3.«Бефстроганов» шалафабрикаттың формасы • томарша* • сабанша • текше • тілімше • домалақ 4. Қалындығы 2 см, формасы сүйыр-домалақ, бір порцияға бір дана, шабылған массадан дайындалған шала фабрикат • табиғи шабылған шницель • фрикаделька • шабылған бифштекс* • люля-кебаб • шабылған ромштекс • 5.Қалындығы 1,5-2 см, салмағы 10-15 г, жамбас-сан бөлігінің бүйір және сыртқы кесектерінен, жаныштап, томарша формасында туралған ұсақ кесекті шалафабрикат • бефстроганов • қуырдаққа туралған ет (поджарка)* • гуляш • мәскеу кәуабы • азу
12 слайд
С ұрақтары Пайдалы қасиеттері
Бұқтырылған еттің ...
Ет тағамдарының адам ағзасына ...
Ет тағамдарының адам ағзаға
пайдалы дәрумендері6. Қой етінің арқа – бел бөлігінен, жамбас-сан бөлігінен маринадтап, салмағы 30-40 г, текше формасында, 5-6 кесектен шпажкаға
шаншып дайындалған майда кесекті шала фабрикат
•
кавказша кәуап*
•
гуляш
•
палау
•
рагу
•
кар кәуабы
7 .Жаңа сойылған малдың өкпе-бауырынан, мойын, төстік еттерінен, жүрек-бүйрек, сондай ақ ішек қарыннан ұсақтап турап әзірленген
қуырылған тағам
•
беспармақ
•
төңкерме
•
тары көже
•
бидай көже
•
қуырдақ*
8.Қой және шошқа еттерінен алынатын ұсақ кесекті шала фабрикат
•
қуырылған қой
•
эскалоп, жаншылған шницель
•
төстік тартымы
•
табиғи котлет, жаншылған котлет
•
кәуап, рагу, палау гуляш, поджарка*
9.Салмағы 30-40 г, ойынды еттен, жеңіл жаныштап, текше формасында туралған, май, пияз қосып , кәуап сымға шаншылып
дайындалған ұсақ кесекті шала фабрикат
•
мәскеу кәуабы*
•
гуляш
•
бефстроганов
•
азу
•
қуырдаққа туралған ет
10. Сиыр етінен алынатын сыбаға шала фабрикаттары
1. мәскеу кәуабы
2.гуляш, поджарка
3.азу, бефстроганов
4.филе, лангет, антрекот, бифштекс, ромштекс, зразы*
5.ростбиф, түйрелген ет, піскен ет
12 слайд
С ұрақтары Пайдалы қасиеттері Бұқтырылған еттің ... Ет тағамдарының адам ағзасына ... Ет тағамдарының адам ағзаға пайдалы дәрумендері6. Қой етінің арқа – бел бөлігінен, жамбас-сан бөлігінен маринадтап, салмағы 30-40 г, текше формасында, 5-6 кесектен шпажкаға шаншып дайындалған майда кесекті шала фабрикат • кавказша кәуап* • гуляш • палау • рагу • кар кәуабы 7 .Жаңа сойылған малдың өкпе-бауырынан, мойын, төстік еттерінен, жүрек-бүйрек, сондай ақ ішек қарыннан ұсақтап турап әзірленген қуырылған тағам • беспармақ • төңкерме • тары көже • бидай көже • қуырдақ* 8.Қой және шошқа еттерінен алынатын ұсақ кесекті шала фабрикат • қуырылған қой • эскалоп, жаншылған шницель • төстік тартымы • табиғи котлет, жаншылған котлет • кәуап, рагу, палау гуляш, поджарка* 9.Салмағы 30-40 г, ойынды еттен, жеңіл жаныштап, текше формасында туралған, май, пияз қосып , кәуап сымға шаншылып дайындалған ұсақ кесекті шала фабрикат • мәскеу кәуабы* • гуляш • бефстроганов • азу • қуырдаққа туралған ет 10. Сиыр етінен алынатын сыбаға шала фабрикаттары 1. мәскеу кәуабы 2.гуляш, поджарка 3.азу, бефстроганов 4.филе, лангет, антрекот, бифштекс, ромштекс, зразы* 5.ростбиф, түйрелген ет, піскен ет
13 слайд
Сабақтың жаңа тақырыбын анықтау: Берілген мәтін бойынша
технологиялық карта құрастыру
Топтық жұмыс: 1-тапсырма: Әр топқа ас мәзірі беріледі. Берілген суретті мәтінге технологиялық
карта құрастырып,тағамның атауын табу тапсырылады.
20-30 г. Болатын текшеше түрінде туралған етті қалыңдығы 1-1,5 см
қыздырылған майы бар табаға салып, тұз, бұрыш себеді де қуырма қабық
пайда болғанша қуырады. Қуырылған етті шұңғыл ыдысқа ауыстырып
салып, ыстық сорпа не су құяды., шала қуырылған томат пюресін қосып,
1-1,5 сағ. бұқтырады. Сосын сұйытылған қызыл шала қуырма,
ұсақталынып туралған басты пияз шала қуырмасын, дәнекті бұрыш, лавр
жапырағын қосып, даяр болғанша 25-30 мин. баяу қайнатып бұқтырады.
Кеспек етке сарымсақ салып, қаймақ қосуға болады.
Піскен кезде арнайы ыдысқа не тарелкеге гарнир салып, жанына кеспек
ет салады, ұсақталынған көк себеді. Гарнир ретінде сусымалы ботқа,
піскен жұмыр кеспе, ұнтақ жармадан жасалған үзбелер, картопты
пайдалануға болады. Күңгірт-қызыл түсті болады, консистенция-
жұмсақ.Дәмі мен иісі-көкөніс пен дәмдеуішдәмі мен иісіне тән
болады.Көкөністербұқтырылған етпен бірге өз формасын сақтауы керек
Сиыр еті 107/79, малдың майы 5/ 5, карттоп 197/144, сәбіз 24/20,
басты пияз 18/15, томат пюре 12/12, бидай ұны 4/4 ,макарон 100/100
шығымы: 255
.
13 слайд
Сабақтың жаңа тақырыбын анықтау: Берілген мәтін бойынша технологиялық карта құрастыру Топтық жұмыс: 1-тапсырма: Әр топқа ас мәзірі беріледі. Берілген суретті мәтінге технологиялық карта құрастырып,тағамның атауын табу тапсырылады. 20-30 г. Болатын текшеше түрінде туралған етті қалыңдығы 1-1,5 см қыздырылған майы бар табаға салып, тұз, бұрыш себеді де қуырма қабық пайда болғанша қуырады. Қуырылған етті шұңғыл ыдысқа ауыстырып салып, ыстық сорпа не су құяды., шала қуырылған томат пюресін қосып, 1-1,5 сағ. бұқтырады. Сосын сұйытылған қызыл шала қуырма, ұсақталынып туралған басты пияз шала қуырмасын, дәнекті бұрыш, лавр жапырағын қосып, даяр болғанша 25-30 мин. баяу қайнатып бұқтырады. Кеспек етке сарымсақ салып, қаймақ қосуға болады. Піскен кезде арнайы ыдысқа не тарелкеге гарнир салып, жанына кеспек ет салады, ұсақталынған көк себеді. Гарнир ретінде сусымалы ботқа, піскен жұмыр кеспе, ұнтақ жармадан жасалған үзбелер, картопты пайдалануға болады. Күңгірт-қызыл түсті болады, консистенция- жұмсақ.Дәмі мен иісі-көкөніс пен дәмдеуішдәмі мен иісіне тән болады.Көкөністербұқтырылған етпен бірге өз формасын сақтауы керек Сиыр еті 107/79, малдың майы 5/ 5, карттоп 197/144, сәбіз 24/20, басты пияз 18/15, томат пюре 12/12, бидай ұны 4/4 ,макарон 100/100 шығымы: 255 .
14 слайд
С ұрақтары Пайдалы қасиеттері
Бұқтырылған еттің ...
Ет тағамдарының адам ағзасына ...
Ет тағамдарының адам ағзаға
пайдалы дәрумендеріМассасы 30-40 г-дай етіп шабылған ет кесектерін жақсы қыздырылған майы
бар табаға не суырма табаға салып, тұз, бұрыш себеді де қуырады. Сосын
шұңғыл ыдысқа салып, үстіне ыстық сорпа не ыстық су құяды. Шала
қуырылған томат пюресін қосып, 30-40 мин. бұқтырылады. Сәбізді,
шалқанды, басты пиязды, ақжелкекті бөлекшелерге не текшешеге турап, шала
қуырады.Картопты да бөлікшеге не текшешеге турап қуырады. Жартылай
даяр болған бұқтырылған етке сұйытылған қызыл шала қуырма, шала сәбіз,
ақжелкек, шалқан, пияз қуырылған картоп, дәнекті бұрыш, лавр жапырағын
салып, дайын болғанша бұқтырады. Дайын турам етке піскен көк бұршақ
қосуға болады.Жоғарыда аталған көкөністерден басқа кәділер, баклажандар,
қызанақтар, түсті орамжапырақ, үрме бұршақ, қынабын,тәтті бұрыш қосуға
болады.Піскен кезде турам етті арнайы ыдысқа не тарелкеге салып, үстіне
ұсақталған ақжелкек не аскөк көгін себеді. Көп мөлшерде дайындаған кезде
қуырылған етке сорпа құйып,томат пюресін қосып, 30-40 мин. бұқтырады.
Сосын сұйытылған шала қуырма, шала қуырылған сәбіз, пияз, ақжелкек,
бұрыш, лавр жапырағын қосып, даяр болғанша бұқтырады. Гарнирді бөлек
дайындайды.Ұсынарда арнайы ыдысқа не тарелкеге гарнир салып, жанына
турам етті тұздықпен бірге қояды. Үстіне ұсақталған көк себеді. Күңгірт-
қызыл түсті болады.консистенция-жұмсақ.Дәмі мен иісі-көкөніс пен
дәмдеуішдәмі мен иісіне тән болады.Көкөністербұқтырылған етпен бірге өз
формасын сақтауы керек. Сиыр еті немесе қойдың төс еті мен омыртқа
еті. 107/79, малдың майы 5/ 5, картоп 197/144, сәбіз 24/20,
басты пияз 18/15, томат пюре 12/12, шығымы: 275
14 слайд
С ұрақтары Пайдалы қасиеттері Бұқтырылған еттің ... Ет тағамдарының адам ағзасына ... Ет тағамдарының адам ағзаға пайдалы дәрумендеріМассасы 30-40 г-дай етіп шабылған ет кесектерін жақсы қыздырылған майы бар табаға не суырма табаға салып, тұз, бұрыш себеді де қуырады. Сосын шұңғыл ыдысқа салып, үстіне ыстық сорпа не ыстық су құяды. Шала қуырылған томат пюресін қосып, 30-40 мин. бұқтырылады. Сәбізді, шалқанды, басты пиязды, ақжелкекті бөлекшелерге не текшешеге турап, шала қуырады.Картопты да бөлікшеге не текшешеге турап қуырады. Жартылай даяр болған бұқтырылған етке сұйытылған қызыл шала қуырма, шала сәбіз, ақжелкек, шалқан, пияз қуырылған картоп, дәнекті бұрыш, лавр жапырағын салып, дайын болғанша бұқтырады. Дайын турам етке піскен көк бұршақ қосуға болады.Жоғарыда аталған көкөністерден басқа кәділер, баклажандар, қызанақтар, түсті орамжапырақ, үрме бұршақ, қынабын,тәтті бұрыш қосуға болады.Піскен кезде турам етті арнайы ыдысқа не тарелкеге салып, үстіне ұсақталған ақжелкек не аскөк көгін себеді. Көп мөлшерде дайындаған кезде қуырылған етке сорпа құйып,томат пюресін қосып, 30-40 мин. бұқтырады. Сосын сұйытылған шала қуырма, шала қуырылған сәбіз, пияз, ақжелкек, бұрыш, лавр жапырағын қосып, даяр болғанша бұқтырады. Гарнирді бөлек дайындайды.Ұсынарда арнайы ыдысқа не тарелкеге гарнир салып, жанына турам етті тұздықпен бірге қояды. Үстіне ұсақталған көк себеді. Күңгірт- қызыл түсті болады.консистенция-жұмсақ.Дәмі мен иісі-көкөніс пен дәмдеуішдәмі мен иісіне тән болады.Көкөністербұқтырылған етпен бірге өз формасын сақтауы керек. Сиыр еті немесе қойдың төс еті мен омыртқа еті. 107/79, малдың майы 5/ 5, картоп 197/144, сәбіз 24/20, басты пияз 18/15, томат пюре 12/12, шығымы: 275
15 слайд
Массасы 10-15 г томарша етіп туралған етті қабаты 1-1,5 см
етіп жақсы қыздырылған майы бар табаға не суырма табаға
салып,тұз, бұрыш себеді де қуырады және мезгіл-мезгіл
араластырады. Қуырылған етті шұңғыл ыдысқа салып, ыстық
сорпа не су құяды. Шала қуырылған картоп пюресін қосып
бұқтырады. Бөлекшеге не томаршаға туралған картопты
қуырады, ал басты пиязды сабаншаға ұсақтап турап, шала
қуырады. Тұзды қиярды ірі емес бөлекшелерге не
сабаншаларға турайды және көбейтеді. Сұйытылған қызыл
шала пияз, картоп, ащы қияр, дәнекті бұрыш, лавр жапырағын
қосып 15-20 мин. даяр болғанша бұқырады. Ұсынар алдында
ұсақтап шабылған немесе үгілген сарымсақ салады.
Бөлікшелерге туралған жас қызанақты салуға да болады және
оны картоппен қосып береді.
Әзір болған кезде арнайы ыдысқа салып, ақжелкек
немесе аскөк көгін себеді. Көп мөлшерде бұқтырылған кезде
картопты салмайды, бірақ ұсынарда қуырылған картопты
гарнир ретінде пайдаланады.
Сиыр еті 162, басты пияз 30,, тортасы айырылған жануар
майы 12, томат пюресі 15, бидай ұны-5,тұздалған қияр-
50,картоп-193,сарымсақ-1, Шығым: 325.
Күңгірт-қызыл түсті болады.консистенция-жұмсақ.Дәмі мен
иісі-көкөніс пен дәмдеуішдәмі мен иісіне тән
болады.Көкөністербұқтырылған етпен бірге өз формасын
сақтауы керек.
15 слайд
Массасы 10-15 г томарша етіп туралған етті қабаты 1-1,5 см етіп жақсы қыздырылған майы бар табаға не суырма табаға салып,тұз, бұрыш себеді де қуырады және мезгіл-мезгіл араластырады. Қуырылған етті шұңғыл ыдысқа салып, ыстық сорпа не су құяды. Шала қуырылған картоп пюресін қосып бұқтырады. Бөлекшеге не томаршаға туралған картопты қуырады, ал басты пиязды сабаншаға ұсақтап турап, шала қуырады. Тұзды қиярды ірі емес бөлекшелерге не сабаншаларға турайды және көбейтеді. Сұйытылған қызыл шала пияз, картоп, ащы қияр, дәнекті бұрыш, лавр жапырағын қосып 15-20 мин. даяр болғанша бұқырады. Ұсынар алдында ұсақтап шабылған немесе үгілген сарымсақ салады. Бөлікшелерге туралған жас қызанақты салуға да болады және оны картоппен қосып береді. Әзір болған кезде арнайы ыдысқа салып, ақжелкек немесе аскөк көгін себеді. Көп мөлшерде бұқтырылған кезде картопты салмайды, бірақ ұсынарда қуырылған картопты гарнир ретінде пайдаланады. Сиыр еті 162, басты пияз 30,, тортасы айырылған жануар майы 12, томат пюресі 15, бидай ұны-5,тұздалған қияр- 50,картоп-193,сарымсақ-1, Шығым: 325. Күңгірт-қызыл түсті болады.консистенция-жұмсақ.Дәмі мен иісі-көкөніс пен дәмдеуішдәмі мен иісіне тән болады.Көкөністербұқтырылған етпен бірге өз формасын сақтауы керек.
16 слайд
С ұрақтары Пайдалы қасиеттері
Бұқтырылған еттің ...
Ет тағамдарының адам ағзасына ...
Ет тағамдарының адам ағзаға
пайдалы дәрумендері
С ұрақтары Айырмашылығы
Бұқтырылған еттің қуырылған
еттен ...
Азу мен қуырдақтың ...
Азу мен бефстрогановтың...Жаңа тақырыпты бекіту сұрақтары:
Оқушыларға ұсақ кесекті шала фабрикаттардан дайындалған бұқтырылған тағамдар
түрлерін слайд арқылы көрсету, интервью-тест, арқылы бекітіп шығу .
С ұрақтары Пайдалы қасиеттері
Бұқтырылған еттің ...
Ет тағамдарының ада...
16 слайд
С ұрақтары Пайдалы қасиеттері Бұқтырылған еттің ... Ет тағамдарының адам ағзасына ... Ет тағамдарының адам ағзаға пайдалы дәрумендері С ұрақтары Айырмашылығы Бұқтырылған еттің қуырылған еттен ... Азу мен қуырдақтың ... Азу мен бефстрогановтың...Жаңа тақырыпты бекіту сұрақтары: Оқушыларға ұсақ кесекті шала фабрикаттардан дайындалған бұқтырылған тағамдар түрлерін слайд арқылы көрсету, интервью-тест, арқылы бекітіп шығу . С ұрақтары Пайдалы қасиеттері Бұқтырылған еттің ... Ет тағамдарының ада...