1 слайд
Реакция белгісі – ерітінді түсінің Реакция белгісі – ерітінді түсінің
ақтанақтан
көккөк
түске түске
өзгеруіөзгеруіЙод ерітіндісінен крахмалдың боялуы
2 слайд
Ой қозғау
Неліктен йод қоңыр түсті болғанымен,
картоп көк түске боялды?
Тірі жасуша құрамында қандай
органикалық заттар болады?
Спортшылар, өздерінің дене бітімі мен
салмағына көңіл бөлетін адамдар әсіресе
қандай заттарға ерекше көңіл бөледі?
3 слайд
What is common in these
products?
4 слайд
Белок неден тұрады?
Protein is a biologically important molecule made up of more than a hundred amino acids
connected by a peptide bond.
O
2
N
C H
2
S
5 слайд
alevelbiology.co.uk
Р roteins
6 слайд
«МАЙЛАР»
7 слайд
Майлар - глицерин мен жо ғары
карбон қышқылдарының күрделі
эфирлері
CH
2 -O-CO-R
1
I
CH- О -CO-R
2
I
CH
2 -O-CO-R
3 ,
Мұндағы R
1 , R
2 және R
3 — радикалдар
(кейде әртүрлі)
8 слайд
Күнделікті өмірде
көмірсуларды қандай
тағамдар құрамынан
кездестіреміз?
9 слайд
1854ж М .Бертло глицерин мен карбон қышқылын қыздырып,
майларға ұқсас зат алды.
CH
2 -O Н НО -CO-R
1 CH
2 -O -CO-R
1
I I
CH- ОН + НО -CO-R
2
→ CH- О -CO-R
2 + 3Н
2 О
I I
CH
2 -OН НО -CO-R
3 CH
2 -O -CO-R
3
Қаныққан карбон
қышқылдары Қанықпаған карбон
қышқылдары
С
15 Н
31 СООН Пальмитин
қышқылы С
17 Н
33 СООН Олеин
қышқылы
С
17 Н
35 СООН Стеарин
қышқылы С
17 Н
31 СООН Линол
қышқылы
С
17 Н
29 СООН Линолен
қышқылы
10 слайд
КӨМІРСУЛАРКӨМІРСУЛАР
11 слайд
Көмірсулардың
ағзаға түсетін
негізгі көздері
12 слайд
13 слайд
Сабақтың тақырыбы:
Көмірсулар
14 слайд
O
- көмірсулардың анықтамасын білу;
O
- көмірсудың қызметтерін түсіну;
O
- ағзадағы көмірсудың маңызын түсіну;
O
- көмірсулардың қасиеттерін және
қызметтерін зерттеу;
O
- глюкоза мен крахмал
молекулаларының моделін құрастыруСабақтың мақсаты:
15 слайд
Бейнежазба
http://www.youtube.com/watch?v=Al
rU8MgBrP4&feature=related
16 слайд
Көмірсулар Өкілдері Кездесетін жері Қасиеті
М оносахари
д
т
е
р
Дисахаридте
р
Полисахари
д
т
е
р
17 слайд
Көмірсулар Өкілдері Кездесетін жері Қасиеті
моносахаридтер рибоза РНҚ
Дәмі тәтті, суда
жақсы ериді,
кристал тәрізді.дезоксирибоза ДНҚ
глюкоза Қант қызылшасы
фруктоза Жемістер, бал
галактоза Сүт лактозасында
олигосахаридтер мальтоза Солодка қанты
Дәмі тәтті, суда
ериді, кристалл
тәрізді.
сахароза Тростник қанты
Лактоза Сүттегі сүт қанты
Полисахаридтер крахмал Өсімдіктің қор заты
Тәтті емес, ақ
түсті,суда
ерімейді.
гликоген Жануардың қор заты,
бұлшықет пен
бауырда болад.
Клетчатка
(целлюлоза)жасұнық Құрылымдық өсімдік
қанты, ағаш діңінде
хитин Жануардың
құрылымдық қанты,
саңырауқұлақтар мен
буынаяқтылар
қаңқасы.
муреин Бактерия
қабырғасының
құрылымдық қантыКөмірсулардың әралуандылығы мен құрылымы.
18 слайд
19 слайд
К өмірсулардың қызметі :
1. Құрылыс материалы
20 слайд
21 слайд
2. Энергия көзі
1 грамм – 17,6
кДж
22 слайд
3. Қор заты
23 слайд
Көмірсулардың жіктелуіКөмірсулардың жіктелуі
24 слайд
25 слайд
26 слайд
27 слайд
Моносахаридтер
28 слайд
Рибоза
Рибоза — С
5 Н
10 О
5 . 1905 ж ылы ашылған.
29 слайд
Дезоксирибоза
30 слайд
ГЛЮКОЗА
С
6 Н
12 О
6
31 слайд
Фруктоза
32 слайд
Дисахаридтер
33 слайд
САХАРОЗА
С
12 Н
2 2 О
11
34 слайд
Мальтоза – солодовый сахар
35 слайд
Лактоза – сүт қанты
36 слайд
Полисахаридтер
37 слайд
Крахмал (С6Н10О5)
n
38 слайд
Целлюлоза
(С6Н10О5) n
39 слайд
ГЛИКОГЕН
(животный
крахмал)
(С
6 Н
10 О
5 )
n
40 слайд
Хитин
41 слайд
Көмірсу қызметі:
Құрылымдық
Энергетикалық
Қор жинау
Қорғаныштық
42 слайд
К өмірсулардың қызметі :
1. Құрылыс материалы
43 слайд
44 слайд
2. Энергия көзі
1 грамм – 17,6
кДж
45 слайд
3. Қор заты
46 слайд
свет соединениесвет
ХЛОРОФИЛЛ углекислый газ органические
вещества
вода кислород
сравнение
дыхание фотосинтез
углекислый газ
кислородК. А. Тимирязев
(1843 – 1920)
№ 1 № 2№ 1 № 2
назад
47 слайд
48 слайд
Глюкозаның молекулалық моделін жасау
49 слайд
Өсімдік тіршілігіндегі
көмірсудың ролі
қандай?
50 слайд
Сіз үшін 400 000 ұстаздардың еңбегі мен тәжірибесін біріктіріп, ең үлкен материалдар базасын жасадық. Төменде пәніңізді белгілеп, керек материалды алып сабағыңызға қолдана аласыз