Материалдар / Презентация, Ашыған қамырдан жасалған өнімдер

Презентация, Ашыған қамырдан жасалған өнімдер

Материал туралы қысқаша түсінік
Аспаз мамандығы бойынша студенттерге арналған онлайн ашық сабаққа презентация
Авторы:
Автор материалды ақылы түрде жариялады. Сатылымнан түскен қаражат авторға автоматты түрде аударылады. Толығырақ
08 Сәуір 2019
1827
11 рет жүктелген
770 ₸
Бүгін алсаңыз
+39 бонус
беріледі
Бұл не?
Бүгін алсаңыз +39 бонус беріледі Бұл не?
Тегін турнир Мұғалімдер мен Тәрбиешілерге
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
Бұл бетте материалдың қысқаша нұсқасы ұсынылған. Материалдың толық нұсқасын жүктеп алып, көруге болады
img_page_1
Ресми байқаулар тізімі
Республикалық байқауларға қатысып жарамды дипломдар алып санатыңызды көтеріңіз!
Материалдың қысқаша түсінігі
Түркістан облысының білім басқармасы № 21 колледжі Пән оқытушысы: Сулешева

1 слайд
Түркістан облысының білім басқармасы № 21 колледжі Пән оқытушысы: Сулешева Н.И. Түркістан 2019Ашыған қамырдан жасалған өнімдер

1 слайд

Түркістан облысының білім басқармасы № 21 колледжі Пән оқытушысы: Сулешева Н.И. Түркістан 2019Ашыған қамырдан жасалған өнімдер

Сабақтың мақсаты: а) білімділік: Студенттерге жаңа тақырып бойынша түсінік беру, өз ой-пікірін ашық жеткізе білуге, жүйелі б

2 слайд
Сабақтың мақсаты: а) білімділік: Студенттерге жаңа тақырып бойынша түсінік беру, өз ой-пікірін ашық жеткізе білуге, жүйелі баяндауға және оқулықтармен жұмыс істей алуға баулу. ә) дамытушылық : Студенттерге сабақтың ерекшеліктерін түсіндіре отырып, ойлау қабілетін және білімдерін алға қарай дамыту. Оқылым, жазылым, сөйлесім тапсырмаларын орындата отырып, тыңдағанын айта білуге, жаза білуге, өзара сұхбаттасуға, өз ойын жеткізе білу қабілеттерін қалыптастыру. б) тәрбиелік : Өз мамандығына деген сүйіспеншілікті арттыру, сабақ барысында студенттермен бірлесіп жұмыс істеуге, өзара сыйласуға тәрбиелеу .

2 слайд

Сабақтың мақсаты: а) білімділік: Студенттерге жаңа тақырып бойынша түсінік беру, өз ой-пікірін ашық жеткізе білуге, жүйелі баяндауға және оқулықтармен жұмыс істей алуға баулу. ә) дамытушылық : Студенттерге сабақтың ерекшеліктерін түсіндіре отырып, ойлау қабілетін және білімдерін алға қарай дамыту. Оқылым, жазылым, сөйлесім тапсырмаларын орындата отырып, тыңдағанын айта білуге, жаза білуге, өзара сұхбаттасуға, өз ойын жеткізе білу қабілеттерін қалыптастыру. б) тәрбиелік : Өз мамандығына деген сүйіспеншілікті арттыру, сабақ барысында студенттермен бірлесіп жұмыс істеуге, өзара сыйласуға тәрбиелеу .

Әуенді терапия

3 слайд
Әуенді терапия

3 слайд

Әуенді терапия

4 слайд

4 слайд

5 слайд

5 слайд

6 слайд

6 слайд

7 слайд

7 слайд

8 слайд

8 слайд

9 слайд

9 слайд

ІІ. Өткен сабақты сұрау және пысықтау Өткен сабақ тақырыбы бізде «Ашыған қамыр дайындаудың технологиясы». Үш тұғырлы тіл

10 слайд
ІІ. Өткен сабақты сұрау және пысықтау Өткен сабақ тақырыбы бізде «Ашыған қамыр дайындаудың технологиясы». Үш тұғырлы тіл саясаты аясында өткен сабағымыздың тақырыбы орыс тілінде «Технология приготовление дрожжевого теста», ағылшын тілінде: «Technology of preparation of yeast dough»

10 слайд

ІІ. Өткен сабақты сұрау және пысықтау Өткен сабақ тақырыбы бізде «Ашыған қамыр дайындаудың технологиясы». Үш тұғырлы тіл саясаты аясында өткен сабағымыздың тақырыбы орыс тілінде «Технология приготовление дрожжевого теста», ағылшын тілінде: «Technology of preparation of yeast dough»

• Ашыған қамырды дайындау үшін қандай шикізаттарды пайдаланамыз? Осы шикізаттарды үш тілде атаңыздар

11 слайд
• Ашыған қамырды дайындау үшін қандай шикізаттарды пайдаланамыз? Осы шикізаттарды үш тілде атаңыздар

11 слайд

• Ашыған қамырды дайындау үшін қандай шикізаттарды пайдаланамыз? Осы шикізаттарды үш тілде атаңыздар

Ұн –мука – flour

12 слайд
Ұн –мука – flour

12 слайд

Ұн –мука – flour

Шекер/қант – сахар – sugar

13 слайд
Шекер/қант – сахар – sugar

13 слайд

Шекер/қант – сахар – sugar

Май – масло – oil

14 слайд
Май – масло – oil

14 слайд

Май – масло – oil

Тұз – соль – salt

15 слайд
Тұз – соль – salt

15 слайд

Тұз – соль – salt

Су – вода – water

16 слайд
Су – вода – water

16 слайд

Су – вода – water

Сүт – молоко – milk

17 слайд
Сүт – молоко – milk

17 слайд

Сүт – молоко – milk

Жұмыртқа – яйцо – egg

18 слайд
Жұмыртқа – яйцо – egg

18 слайд

Жұмыртқа – яйцо – egg

Ашытқы – дрожь – yeast

19 слайд
Ашытқы – дрожь – yeast

19 слайд

Ашытқы – дрожь – yeast

Ашыған қамырды дайындау барысында қамырдың температурасы қанша градус болу қажет?

20 слайд
Ашыған қамырды дайындау барысында қамырдың температурасы қанша градус болу қажет?

20 слайд

Ашыған қамырды дайындау барысында қамырдың температурасы қанша градус болу қажет?

30-35 градус - 30-35 degrees

21 слайд
30-35 градус - 30-35 degrees

21 слайд

30-35 градус - 30-35 degrees

Ашыған қамырды қандай тәсілдермен дайындауға болады?

22 слайд
Ашыған қамырды қандай тәсілдермен дайындауға болады?

22 слайд

Ашыған қамырды қандай тәсілдермен дайындауға болады?

.Қамырды ашытқы-қор қою арқылы дайындау тәсілі Су 60-70 % Ашыт қыны еріту Ұн (жалпы көлемінің 35-60 % ) Ашытқы-қорды илеу

23 слайд
.Қамырды ашытқы-қор қою арқылы дайындау тәсілі Су 60-70 % Ашыт қыны еріту Ұн (жалпы көлемінің 35-60 % ) Ашытқы-қорды илеу Ашытқы-қордың ашуы Су Тұзды еріту Қант Жұмыртқа немесе меланж Ұн Маргарин Қамырды илеу Қамырды ашыту 2-2,5 сағ., (1-2 иін қандыру) Қамырды бөлу Көтерілуге қою Өнімді формалау Көтерілуге қою, сыртын өңдеу Пісіру Салқындату Қолдануға жіберу Қамыр илеуді аяқталғанға дейін 2-3 мин

23 слайд

.Қамырды ашытқы-қор қою арқылы дайындау тәсілі Су 60-70 % Ашыт қыны еріту Ұн (жалпы көлемінің 35-60 % ) Ашытқы-қорды илеу Ашытқы-қордың ашуы Су Тұзды еріту Қант Жұмыртқа немесе меланж Ұн Маргарин Қамырды илеу Қамырды ашыту 2-2,5 сағ., (1-2 иін қандыру) Қамырды бөлу Көтерілуге қою Өнімді формалау Көтерілуге қою, сыртын өңдеу Пісіру Салқындату Қолдануға жіберу Қамыр илеуді аяқталғанға дейін 2-3 мин

. Қамырды ашытқы қорсыз дайындау тәсілі ҰН Су (30-35 С) Ашытқы Қант Тұз Жұмыртқа 3-4 сағат (2-3 иін қандыру) Қамырды илеу Қамы

24 слайд
. Қамырды ашытқы қорсыз дайындау тәсілі ҰН Су (30-35 С) Ашытқы Қант Тұз Жұмыртқа 3-4 сағат (2-3 иін қандыру) Қамырды илеу Қамырдың ашуы Қамырдыбөлу, өлшеу Қамырды көтерілуге қою Өнімді формалау Көтерілуге қою Пісіру Салқындату Маргарин немесе май Илеу аяқталғанға дейін 2-3 мин

24 слайд

. Қамырды ашытқы қорсыз дайындау тәсілі ҰН Су (30-35 С) Ашытқы Қант Тұз Жұмыртқа 3-4 сағат (2-3 иін қандыру) Қамырды илеу Қамырдың ашуы Қамырдыбөлу, өлшеу Қамырды көтерілуге қою Өнімді формалау Көтерілуге қою Пісіру Салқындату Маргарин немесе май Илеу аяқталғанға дейін 2-3 мин

Ашытқы-қор қою арқылы және ашытқы қорсыз қамыр ашыту тәсілдерінің ерекшеліктерін атаңыздар

25 слайд
Ашытқы-қор қою арқылы және ашытқы қорсыз қамыр ашыту тәсілдерінің ерекшеліктерін атаңыздар

25 слайд

Ашытқы-қор қою арқылы және ашытқы қорсыз қамыр ашыту тәсілдерінің ерекшеліктерін атаңыздар

ІІІ. Жаңа сабақ Ашытылған қамырдан жасалатын өнімдер

26 слайд
ІІІ. Жаңа сабақ Ашытылған қамырдан жасалатын өнімдер

26 слайд

ІІІ. Жаңа сабақ Ашытылған қамырдан жасалатын өнімдер

27 слайд

27 слайд

28 слайд

28 слайд

29 слайд

29 слайд

30 слайд

30 слайд

31 слайд

31 слайд

• Ашыған қамырдың 2 түрі бар: Нан өнімдеріне арналған ашыған қамыр Тәтті нан өнімдеріне арналған ашыған қамыр (май қосу

32 слайд
• Ашыған қамырдың 2 түрі бар: Нан өнімдеріне арналған ашыған қамыр Тәтті нан өнімдеріне арналған ашыған қамыр (май қосу арқылы) Қабаттама қамыр

32 слайд

• Ашыған қамырдың 2 түрі бар: Нан өнімдеріне арналған ашыған қамыр Тәтті нан өнімдеріне арналған ашыған қамыр (май қосу арқылы) Қабаттама қамыр

Ашыған қамырдан жасалған өнімдер НАН ТОҚАШТАР БӘЛІШТЕР ПИРОГТАР ЖӘНЕ КУЛЕБЯКАЛАР БЛИНЫ ОЛАДЬИ ВАТРУШКАЛАР РУЛЕТТЕР ЖӘНЕ Т.Б.

33 слайд
Ашыған қамырдан жасалған өнімдер НАН ТОҚАШТАР БӘЛІШТЕР ПИРОГТАР ЖӘНЕ КУЛЕБЯКАЛАР БЛИНЫ ОЛАДЬИ ВАТРУШКАЛАР РУЛЕТТЕР ЖӘНЕ Т.Б.

33 слайд

Ашыған қамырдан жасалған өнімдер НАН ТОҚАШТАР БӘЛІШТЕР ПИРОГТАР ЖӘНЕ КУЛЕБЯКАЛАР БЛИНЫ ОЛАДЬИ ВАТРУШКАЛАР РУЛЕТТЕР ЖӘНЕ Т.Б.

Ашыған қамырды өңдеу кезеңдері

34 слайд
Ашыған қамырды өңдеу кезеңдері

34 слайд

Ашыған қамырды өңдеу кезеңдері

Қамырды өндірістік столға орналастыру

35 слайд
Қамырды өндірістік столға орналастыру

35 слайд

Қамырды өндірістік столға орналастыру

ҚАМЫРДЫ ПОРЦИЯЛАРҒА БӨЛУ

36 слайд
ҚАМЫРДЫ ПОРЦИЯЛАРҒА БӨЛУ

36 слайд

ҚАМЫРДЫ ПОРЦИЯЛАРҒА БӨЛУ

ҚАМЫРДЫ ФОРМАЛАУ

37 слайд
ҚАМЫРДЫ ФОРМАЛАУ

37 слайд

ҚАМЫРДЫ ФОРМАЛАУ

АЛДЫН-АЛА КӨТЕРІЛУГЕ ҚОЮ

38 слайд
АЛДЫН-АЛА КӨТЕРІЛУГЕ ҚОЮ

38 слайд

АЛДЫН-АЛА КӨТЕРІЛУГЕ ҚОЮ

ӨНІМДЕРГЕ ӨЗІНЕ ТӘН ФОРМА БЕРУ

39 слайд
ӨНІМДЕРГЕ ӨЗІНЕ ТӘН ФОРМА БЕРУ

39 слайд

ӨНІМДЕРГЕ ӨЗІНЕ ТӘН ФОРМА БЕРУ

ӨНІМНІҢ БЕТІНЕ МЕЛАНЖ ЖАҒЫП ПІСІРУГЕ ДАЙЫНДАУ

40 слайд
ӨНІМНІҢ БЕТІНЕ МЕЛАНЖ ЖАҒЫП ПІСІРУГЕ ДАЙЫНДАУ

40 слайд

ӨНІМНІҢ БЕТІНЕ МЕЛАНЖ ЖАҒЫП ПІСІРУГЕ ДАЙЫНДАУ

ӨНІМДЕРДІ ҚАЙТА КӨТЕРІЛУГЕ ҚОЮ

41 слайд
ӨНІМДЕРДІ ҚАЙТА КӨТЕРІЛУГЕ ҚОЮ

41 слайд

ӨНІМДЕРДІ ҚАЙТА КӨТЕРІЛУГЕ ҚОЮ

ӨНІМДЕРДІ ПІСІРУ

42 слайд
ӨНІМДЕРДІ ПІСІРУ

42 слайд

ӨНІМДЕРДІ ПІСІРУ

ӨНІМДЕРДІ САЛҚЫНДАТУ

43 слайд
ӨНІМДЕРДІ САЛҚЫНДАТУ

43 слайд

ӨНІМДЕРДІ САЛҚЫНДАТУ

• Артық болмас білгенің... Ашытқыдан жасалған нан алғашқы рет Мысырда жергілікті жерде астықтың өсуіне қолайлы жағда

44 слайд
• Артық болмас білгенің... Ашытқыдан жасалған нан алғашқы рет Мысырда жергілікті жерде астықтың өсуіне қолайлы жағдайлардан пайда болды деп есептеледі, ал мұндай нанды даярлауға екі қасиетке ие болған бидай сұрпын шығару қажеттігі туындады. Мысырдың ертединастиялық кезеңінде жасалған алғашқы жетілдіруде алдын ала отқа кептірмей бастыратын бидай түрі табылды және өсірілді. Ашытқыдан жасалған нанның туындауына көмегі болған құрамында жеткілікті көп мөлшерде балауызы (ақуыз) бар бидай сұрпын табу екінші жаңалық болып табылды. Алғашқы ашытқы қамыры б.з.д. XVII ғасырда қолданыла бастады, алайда осындай қамыр илеуге болатын бидай өте сирек кездесті. Мұндай бидайдың жетіспеушілігі б.з.д. ХIV ғасырға дейін Мысыр мен Грекия арасындағы 300 жылдық қалыпқа келген сауда байланысы бола тұра Ежелгі Грекияға осы бидай түрінің жеткізілмеуінен қорытынды жасауға болады.

44 слайд

• Артық болмас білгенің... Ашытқыдан жасалған нан алғашқы рет Мысырда жергілікті жерде астықтың өсуіне қолайлы жағдайлардан пайда болды деп есептеледі, ал мұндай нанды даярлауға екі қасиетке ие болған бидай сұрпын шығару қажеттігі туындады. Мысырдың ертединастиялық кезеңінде жасалған алғашқы жетілдіруде алдын ала отқа кептірмей бастыратын бидай түрі табылды және өсірілді. Ашытқыдан жасалған нанның туындауына көмегі болған құрамында жеткілікті көп мөлшерде балауызы (ақуыз) бар бидай сұрпын табу екінші жаңалық болып табылды. Алғашқы ашытқы қамыры б.з.д. XVII ғасырда қолданыла бастады, алайда осындай қамыр илеуге болатын бидай өте сирек кездесті. Мұндай бидайдың жетіспеушілігі б.з.д. ХIV ғасырға дейін Мысыр мен Грекия арасындағы 300 жылдық қалыпқа келген сауда байланысы бола тұра Ежелгі Грекияға осы бидай түрінің жеткізілмеуінен қорытынды жасауға болады.

Ұннан жасалған қазақтың ұлттық тағамдары: 1.Бауырсақ; 2. Таба нан; 3. Күлше нан; 4. “Тыштырмаға” арналған бауырсақ; 5. Май ше

45 слайд
Ұннан жасалған қазақтың ұлттық тағамдары: 1.Бауырсақ; 2. Таба нан; 3. Күлше нан; 4. “Тыштырмаға” арналған бауырсақ; 5. Май шелпек; 6. Қаттама

45 слайд

Ұннан жасалған қазақтың ұлттық тағамдары: 1.Бауырсақ; 2. Таба нан; 3. Күлше нан; 4. “Тыштырмаға” арналған бауырсақ; 5. Май шелпек; 6. Қаттама

• Этнологтардың пікірінше, қазақ халқында астықтан нан өнімдерін пісіріп дайындаудың негізгі үш түрі бар: • 1)Нанды қо

46 слайд
• Этнологтардың пікірінше, қазақ халқында астықтан нан өнімдерін пісіріп дайындаудың негізгі үш түрі бар: • 1)Нанды қоламтаға көміп пісіру (көне тәсіл); • 2) табаға, қазанға, тасқа жауып пісіру (көшпелілердің ежелгі тәсілі); • 3) тоң майға, өсімдік (сұйық) майына қуырып пісіру. 1-тәсіл бойынша көмеш, қоламта нан, күлше дайындалды. Мұнда қамырды дөңгелектей жазып оттың шоқ араласпаған ыстық қоламтасына көміп пісіреді. Егер ұсақтап кесіп қоламтаға көмсе, ол тоқаш деп аталған. нанды осылайша пісіру мен оның аталуы орта ғасырларда да “көмәч” күлге көмілген нан, “ күзмән ” көмпеш нан делінген. Таба, тас, қазанға нан пісіру кезінде қамыр жабыспас үшін оған май жағылған. Қыздырылған табаның көлеміндей етіп қамыр жайылған соң, бетіне тағы бір таба төңкеріп шоққа тығып қою немесе бетіне бір нәрсе жауып, шоқ үстіне қою арқылы таба нан пісірілген. Ыстық қазанға, қыздырылған, жалпақ жұқа тасқа қарыма нан, қазан жаппа дайындалған. Ішіне туралған ет салынып табаға пісірілгендерін кісе нан, ашытып пісіргендерін бөлке нан деп атаған.

46 слайд

• Этнологтардың пікірінше, қазақ халқында астықтан нан өнімдерін пісіріп дайындаудың негізгі үш түрі бар: • 1)Нанды қоламтаға көміп пісіру (көне тәсіл); • 2) табаға, қазанға, тасқа жауып пісіру (көшпелілердің ежелгі тәсілі); • 3) тоң майға, өсімдік (сұйық) майына қуырып пісіру. 1-тәсіл бойынша көмеш, қоламта нан, күлше дайындалды. Мұнда қамырды дөңгелектей жазып оттың шоқ араласпаған ыстық қоламтасына көміп пісіреді. Егер ұсақтап кесіп қоламтаға көмсе, ол тоқаш деп аталған. нанды осылайша пісіру мен оның аталуы орта ғасырларда да “көмәч” күлге көмілген нан, “ күзмән ” көмпеш нан делінген. Таба, тас, қазанға нан пісіру кезінде қамыр жабыспас үшін оған май жағылған. Қыздырылған табаның көлеміндей етіп қамыр жайылған соң, бетіне тағы бір таба төңкеріп шоққа тығып қою немесе бетіне бір нәрсе жауып, шоқ үстіне қою арқылы таба нан пісірілген. Ыстық қазанға, қыздырылған, жалпақ жұқа тасқа қарыма нан, қазан жаппа дайындалған. Ішіне туралған ет салынып табаға пісірілгендерін кісе нан, ашытып пісіргендерін бөлке нан деп атаған.

Таба нан – қазақ халқының ең үлкен дәмі. Құрамы: 1 кг ұн, 2 ас қасық ашытқы, 1 шай қасық тұз, 2 кесе сүт немесе су кер

47 слайд
Таба нан – қазақ халқының ең үлкен дәмі. Құрамы: 1 кг ұн, 2 ас қасық ашытқы, 1 шай қасық тұз, 2 кесе сүт немесе су керек.

47 слайд

Таба нан – қазақ халқының ең үлкен дәмі. Құрамы: 1 кг ұн, 2 ас қасық ашытқы, 1 шай қасық тұз, 2 кесе сүт немесе су керек.

Бауырсақ 4-5 стақан бидай ұны, 1 стақан сүт немесе су, 1 шай қасық тұз, 2 ас қасық сары май не маргарин, 2 ас қасық сұйық м

48 слайд
Бауырсақ 4-5 стақан бидай ұны, 1 стақан сүт немесе су, 1 шай қасық тұз, 2 ас қасық сары май не маргарин, 2 ас қасық сұйық май, 2 жұмыртқа. Ашытылған қамырдан бауырсақ дайындау үшін 1 ас қасық қант, 1 ас қасық ашытқы қосады. Қалғандары сол мөлшерде.

48 слайд

Бауырсақ 4-5 стақан бидай ұны, 1 стақан сүт немесе су, 1 шай қасық тұз, 2 ас қасық сары май не маргарин, 2 ас қасық сұйық май, 2 жұмыртқа. Ашытылған қамырдан бауырсақ дайындау үшін 1 ас қасық қант, 1 ас қасық ашытқы қосады. Қалғандары сол мөлшерде.

Шелпек Қамырды бауырсаққа әзірлегендей етіп дайындайды. 4-5 стақан бидай ұны,1 ас қасық ашытқы, 1 стақан су немесе сүт, 1

49 слайд
Шелпек Қамырды бауырсаққа әзірлегендей етіп дайындайды. 4-5 стақан бидай ұны,1 ас қасық ашытқы, 1 стақан су немесе сүт, 1 шай қасық тұз, өсімдік майы немесе маргарин май 22 г.

49 слайд

Шелпек Қамырды бауырсаққа әзірлегендей етіп дайындайды. 4-5 стақан бидай ұны,1 ас қасық ашытқы, 1 стақан су немесе сүт, 1 шай қасық тұз, өсімдік майы немесе маргарин май 22 г.

«Тыштырмаға» арналған домалақ бауырсақ Құрамы: - 500 грамм ұн ; 300 мл сүт ; 20 грамм сары май ; 20 грамм ашытқы ; 1 ас қас

50 слайд
«Тыштырмаға» арналған домалақ бауырсақ Құрамы: - 500 грамм ұн ; 300 мл сүт ; 20 грамм сары май ; 20 грамм ашытқы ; 1 ас қасық қант ; 1 шәй қасық тұз ; 50 мл су ; 1 жұмыртқа ; өсімдік майы Қыздырылған майда қызарғанша пісіреді. Кішкене домалақ бауырсақ баланы бесікке салғанда жасалатын «тыштырма» дәстүрінің маңызды бөлігі болып саналады.

50 слайд

«Тыштырмаға» арналған домалақ бауырсақ Құрамы: - 500 грамм ұн ; 300 мл сүт ; 20 грамм сары май ; 20 грамм ашытқы ; 1 ас қасық қант ; 1 шәй қасық тұз ; 50 мл су ; 1 жұмыртқа ; өсімдік майы Қыздырылған майда қызарғанша пісіреді. Кішкене домалақ бауырсақ баланы бесікке салғанда жасалатын «тыштырма» дәстүрінің маңызды бөлігі болып саналады.

Тәтті тоқаштар Құрамы: Сүт –150-200 гр Сары май (слив. масло) – 3 ас қасық Жұмыртқа – 1 бас Ашытқы (дрожжи) – 1 шай қасық Ш

51 слайд
Тәтті тоқаштар Құрамы: Сүт –150-200 гр Сары май (слив. масло) – 3 ас қасық Жұмыртқа – 1 бас Ашытқы (дрожжи) – 1 шай қасық Шекер – 2 шай қасық Тұз – 1 шай қасық Ұн – қалауыңызша (қамыр жұмсақ болуы керек)

51 слайд

Тәтті тоқаштар Құрамы: Сүт –150-200 гр Сары май (слив. масло) – 3 ас қасық Жұмыртқа – 1 бас Ашытқы (дрожжи) – 1 шай қасық Шекер – 2 шай қасық Тұз – 1 шай қасық Ұн – қалауыңызша (қамыр жұмсақ болуы керек)

Қамыры ашытқы-қорын қосу арқылы дайындалады. Қамырды 58 немесе 29 грамм етіп бөлеміз. Дөңгелек шар тәрізді формағ

52 слайд
Қамыры ашытқы-қорын қосу арқылы дайындалады. Қамырды 58 немесе 29 грамм етіп бөлеміз. Дөңгелек шар тәрізді формаға келтіреміз. Өнімдерді майланған кондитерлік қаңылтыр табаға арақашықтығын 7-8 см етіп орналастырамыз. Аз ғана уақытқа көтерілуге қоямыз. Дөңгелек шардың ортасынан диаметрі 5 см ағаш құралмен шұңғыл ойынды жасаймыз. Өнімдерге арнайы щеткамен меланж жағамыз. Шұңғыл ойындыны кондитерлік қапшықтың көмегімен салмамен толтырамыз. Содан соң толықтай көтерілуге қоямыз. 230-240°С температурада пісіруге саламыз. Ватрушкалар сүзбемен немесе тосаппен жасалады. Егер тосаптан жасалса, меланжды қамырдың шет жағына айналдыра жағамыз. Дайын өнімнің сапасына қойылатын талаптар: формасының сақталуы, түсінің қызғылтығы, қамырының толық пісуі, дәмінің өзіне тән болуы. Ватрушкалар

52 слайд

Қамыры ашытқы-қорын қосу арқылы дайындалады. Қамырды 58 немесе 29 грамм етіп бөлеміз. Дөңгелек шар тәрізді формаға келтіреміз. Өнімдерді майланған кондитерлік қаңылтыр табаға арақашықтығын 7-8 см етіп орналастырамыз. Аз ғана уақытқа көтерілуге қоямыз. Дөңгелек шардың ортасынан диаметрі 5 см ағаш құралмен шұңғыл ойынды жасаймыз. Өнімдерге арнайы щеткамен меланж жағамыз. Шұңғыл ойындыны кондитерлік қапшықтың көмегімен салмамен толтырамыз. Содан соң толықтай көтерілуге қоямыз. 230-240°С температурада пісіруге саламыз. Ватрушкалар сүзбемен немесе тосаппен жасалады. Егер тосаптан жасалса, меланжды қамырдың шет жағына айналдыра жағамыз. Дайын өнімнің сапасына қойылатын талаптар: формасының сақталуы, түсінің қызғылтығы, қамырының толық пісуі, дәмінің өзіне тән болуы. Ватрушкалар

Ірімшік қосылған ватрушканың технологиялық картасы №140 Шикізаттар ( шалаөнімдер ) Брутто, г Нетто, г Бидай ұны 60 60 Сүт 22

53 слайд
Ірімшік қосылған ватрушканың технологиялық картасы №140 Шикізаттар ( шалаөнімдер ) Брутто, г Нетто, г Бидай ұны 60 60 Сүт 22 22 Жұмыртқа 1С 15 15 Қант 8 8 Ашытқы 1.2 1.2 Сары май 2 2 Өсімдік майы 5 5 Ірімшік 23 22 Тұз 0.5 0.5

53 слайд

Ірімшік қосылған ватрушканың технологиялық картасы №140 Шикізаттар ( шалаөнімдер ) Брутто, г Нетто, г Бидай ұны 60 60 Сүт 22 22 Жұмыртқа 1С 15 15 Қант 8 8 Ашытқы 1.2 1.2 Сары май 2 2 Өсімдік майы 5 5 Ірімшік 23 22 Тұз 0.5 0.5

Кулебяка Қамыры ашытқы-қор қосу арқылы дайындалады. Салмағы 600 гр. ашытқан қамырды бөліп аламыз. Өндіріс столына ұн сеуіп қамы

54 слайд
Кулебяка Қамыры ашытқы-қор қосу арқылы дайындалады. Салмағы 600 гр. ашытқан қамырды бөліп аламыз. Өндіріс столына ұн сеуіп қамырды орналастырамыз. Қамырды 2-2,5 см қалыңдықта, енін 18-20 см етіп жаямыз. Жайылған қамырдың ортасына ұзына бойына фаршты салып жаймалаймыз. Қамырдың шетін ені бойынша сосын ұзындығы бойынша біріктіріп, тіктөртбұрышты форма береміз. Қамырдың біріктірілген бетін асытна қаратып майланған қаңылтыр табаға орналастырамыз. Бетіне меланж жағамыз. Қамыр кесінділерімен өнімнің бетін әсемдейміз. Мысалы гүлдер, жапырақтар және т.б. безендендірілген қамырға меланж жағамыз. Екі-үш жерінен пісіру барысында ауа шығу үшін тесеміз. 200-220°С температурада 45-60 минут пісіреміз. Дайын өнімнің сапасына қойылатын талаптар: формасының сақталуы, түсінің қызғылтығы, өрнектерінің сақталуы, қамырының толық пісуі, дәмінің өзіне тән болуы.

54 слайд

Кулебяка Қамыры ашытқы-қор қосу арқылы дайындалады. Салмағы 600 гр. ашытқан қамырды бөліп аламыз. Өндіріс столына ұн сеуіп қамырды орналастырамыз. Қамырды 2-2,5 см қалыңдықта, енін 18-20 см етіп жаямыз. Жайылған қамырдың ортасына ұзына бойына фаршты салып жаймалаймыз. Қамырдың шетін ені бойынша сосын ұзындығы бойынша біріктіріп, тіктөртбұрышты форма береміз. Қамырдың біріктірілген бетін асытна қаратып майланған қаңылтыр табаға орналастырамыз. Бетіне меланж жағамыз. Қамыр кесінділерімен өнімнің бетін әсемдейміз. Мысалы гүлдер, жапырақтар және т.б. безендендірілген қамырға меланж жағамыз. Екі-үш жерінен пісіру барысында ауа шығу үшін тесеміз. 200-220°С температурада 45-60 минут пісіреміз. Дайын өнімнің сапасына қойылатын талаптар: формасының сақталуы, түсінің қызғылтығы, өрнектерінің сақталуы, қамырының толық пісуі, дәмінің өзіне тән болуы.

Пайдалы кеңестер: Бауырсақты илегенде қолға күміс бұйымдар таққан жөн. Күмістің жағымды энергиясы бауырсақтың жұмсақ әрі дәмді

55 слайд
Пайдалы кеңестер: Бауырсақты илегенде қолға күміс бұйымдар таққан жөн. Күмістің жағымды энергиясы бауырсақтың жұмсақ әрі дәмді болып пісуіне жақсы әсер етеді. Ашытқы қосып дайындалатын бауырсақтың қамырын жиі-жиі басып тұру қажет. Бауырсақ аса майлы болмауы қажет, сондықтан пісірген кезде майлыққа салып, майын сорықтыру керек.

55 слайд

Пайдалы кеңестер: Бауырсақты илегенде қолға күміс бұйымдар таққан жөн. Күмістің жағымды энергиясы бауырсақтың жұмсақ әрі дәмді болып пісуіне жақсы әсер етеді. Ашытқы қосып дайындалатын бауырсақтың қамырын жиі-жиі басып тұру қажет. Бауырсақ аса майлы болмауы қажет, сондықтан пісірген кезде майлыққа салып, майын сорықтыру керек.

І V .Жаңа сабақты бекіту Тақтаның жанындағы стол үстінде «Ұлы даланың 7 қырын» бейнелейтін мүсіндер тұрады. Әр топтың мүшелер

56 слайд
І V .Жаңа сабақты бекіту Тақтаның жанындағы стол үстінде «Ұлы даланың 7 қырын» бейнелейтін мүсіндер тұрады. Әр топтың мүшелері 1 мүсінді таңдап, астында жасырынып тұрған сұрақтарға жауап береді. Егер студент жауап бере алмаса, топтың басқа мүшесі көмек көрсете алады.

56 слайд

І V .Жаңа сабақты бекіту Тақтаның жанындағы стол үстінде «Ұлы даланың 7 қырын» бейнелейтін мүсіндер тұрады. Әр топтың мүшелері 1 мүсінді таңдап, астында жасырынып тұрған сұрақтарға жауап береді. Егер студент жауап бере алмаса, топтың басқа мүшесі көмек көрсете алады.

57 слайд

57 слайд

ҰЛТ ТАРИХЫНДАҒЫ КЕҢІСТІК ПЕН УАҚЫТ • 1-Сұрақ: • Ашыған қамырдан жасалатын өнімдерді дайындаудың негізгі кезеңдерін атаңыз.

58 слайд
ҰЛТ ТАРИХЫНДАҒЫ КЕҢІСТІК ПЕН УАҚЫТ • 1-Сұрақ: • Ашыған қамырдан жасалатын өнімдерді дайындаудың негізгі кезеңдерін атаңыз.

58 слайд

ҰЛТ ТАРИХЫНДАҒЫ КЕҢІСТІК ПЕН УАҚЫТ • 1-Сұрақ: • Ашыған қамырдан жасалатын өнімдерді дайындаудың негізгі кезеңдерін атаңыз.

2-Сұрақ: Этнологтардың пікірінше, қазақ халқында астықтан нан өнімдерін пісіріп дайындаудың неше түрі бар? Атап өтіңіз. Атқа м

59 слайд
2-Сұрақ: Этнологтардың пікірінше, қазақ халқында астықтан нан өнімдерін пісіріп дайындаудың неше түрі бар? Атап өтіңіз. Атқа міну мәдениеті

59 слайд

2-Сұрақ: Этнологтардың пікірінше, қазақ халқында астықтан нан өнімдерін пісіріп дайындаудың неше түрі бар? Атап өтіңіз. Атқа міну мәдениеті

3-Сұрақ: Ватрушкалардың қамыры қамыр ашытудың қандай тәсілі арқылы дайындалады? Неліктен?

60 слайд
3-Сұрақ: Ватрушкалардың қамыры қамыр ашытудың қандай тәсілі арқылы дайындалады? Неліктен?

60 слайд

3-Сұрақ: Ватрушкалардың қамыры қамыр ашытудың қандай тәсілі арқылы дайындалады? Неліктен?

4-Сұрақ: Бауырсақты илегенде қолға күміс бұйымдар таққан жөн деген пайдалы кеңеспен келісесіз бе? Сіз қалай ойлайсыз? 4-Сұрақ:

61 слайд
4-Сұрақ: Бауырсақты илегенде қолға күміс бұйымдар таққан жөн деген пайдалы кеңеспен келісесіз бе? Сіз қалай ойлайсыз? 4-Сұрақ: Бауырсақты илегенде қолға күміс бұйымдар таққан жөн деген пайдалы кеңеспен келісесіз бе? Сіз қалай ойлайсыз?

61 слайд

4-Сұрақ: Бауырсақты илегенде қолға күміс бұйымдар таққан жөн деген пайдалы кеңеспен келісесіз бе? Сіз қалай ойлайсыз? 4-Сұрақ: Бауырсақты илегенде қолға күміс бұйымдар таққан жөн деген пайдалы кеңеспен келісесіз бе? Сіз қалай ойлайсыз?

5-Сұрақ:Кулебяканы пісіруге қояр алдында екі-үш жерінен тесеміз. Неліктен? Және неше градуста пісіреміз?

62 слайд
5-Сұрақ:Кулебяканы пісіруге қояр алдында екі-үш жерінен тесеміз. Неліктен? Және неше градуста пісіреміз?

62 слайд

5-Сұрақ:Кулебяканы пісіруге қояр алдында екі-үш жерінен тесеміз. Неліктен? Және неше градуста пісіреміз?

6-Сұрақ: Тәтті нанның құрамын атап өтіңіз.

63 слайд
6-Сұрақ: Тәтті нанның құрамын атап өтіңіз.

63 слайд

6-Сұрақ: Тәтті нанның құрамын атап өтіңіз.

7-Сұрақ: Кулебяка өнімін жасалуын еске түсіріп кезең-кезеңімен айтып беріңіз .

64 слайд
7-Сұрақ: Кулебяка өнімін жасалуын еске түсіріп кезең-кезеңімен айтып беріңіз .

64 слайд

7-Сұрақ: Кулебяка өнімін жасалуын еске түсіріп кезең-кезеңімен айтып беріңіз .

8-Сұрақ: «Тыштырмаға» арналған домалақ бауырсақтың жасалу жолын атаңыз. Неліктен олай аталғанын түсіндіріңіз.

65 слайд
8-Сұрақ: «Тыштырмаға» арналған домалақ бауырсақтың жасалу жолын атаңыз. Неліктен олай аталғанын түсіндіріңіз.

65 слайд

8-Сұрақ: «Тыштырмаға» арналған домалақ бауырсақтың жасалу жолын атаңыз. Неліктен олай аталғанын түсіндіріңіз.

V. Сыни тұрғыдан ойлау қабілетін дамыту. «Сөз түзу» әдісі. Әрбір топқа күрделі сөйлем беріледі. Ол сөйлемдегі сөздерді буын

66 слайд
V. Сыни тұрғыдан ойлау қабілетін дамыту. «Сөз түзу» әдісі. Әрбір топқа күрделі сөйлем беріледі. Ол сөйлемдегі сөздерді буынға бөліп, әр буынды бір кішкентай қағазға жазып қояды. Сол кішкентай қағаздарды шатастырып партаға қояды. 2 минут уақыт беріледі.Студенттер берілген уақыттың ішінде шатастырылып, буынға бөлінген сөздерді жинап құрайды, әрі тақтаға жазады .

66 слайд

V. Сыни тұрғыдан ойлау қабілетін дамыту. «Сөз түзу» әдісі. Әрбір топқа күрделі сөйлем беріледі. Ол сөйлемдегі сөздерді буынға бөліп, әр буынды бір кішкентай қағазға жазып қояды. Сол кішкентай қағаздарды шатастырып партаға қояды. 2 минут уақыт беріледі.Студенттер берілген уақыттың ішінде шатастырылып, буынға бөлінген сөздерді жинап құрайды, әрі тақтаға жазады .

“ 3 сәт” стратегиясы Студенттер сабақта естерінде қалған 3 сәтті таратпа параққа жазып, кейіннен ой бөліседі.

67 слайд
“ 3 сәт” стратегиясы Студенттер сабақта естерінде қалған 3 сәтті таратпа параққа жазып, кейіннен ой бөліседі.

67 слайд

“ 3 сәт” стратегиясы Студенттер сабақта естерінде қалған 3 сәтті таратпа параққа жазып, кейіннен ой бөліседі.

Бағалау Кері байланыс. «Таңдау» әдісі. Әрбір студентке ашыған қамырдан жасалған өнім түрлері бейнеленген карточкалар беріледі.

68 слайд
Бағалау Кері байланыс. «Таңдау» әдісі. Әрбір студентке ашыған қамырдан жасалған өнім түрлері бейнеленген карточкалар беріледі. 1. Мен сабақ қызықты _____/қызықсыз____ болды деп ойлаймын. 2. Мен сабақта: үйрендім көп нәрсені _____/үйренгенім аз_____ болды. 3. Мен басқаларды мұқият ____/ зейінсіз_____ тыңдадым. 4. Мен пікірсайыстарға жиі ____/ сирек____ қатыстым. 5. Мен сабақтағы өз жетістіктеріме ризамын ___/риза емеспін____.

68 слайд

Бағалау Кері байланыс. «Таңдау» әдісі. Әрбір студентке ашыған қамырдан жасалған өнім түрлері бейнеленген карточкалар беріледі. 1. Мен сабақ қызықты _____/қызықсыз____ болды деп ойлаймын. 2. Мен сабақта: үйрендім көп нәрсені _____/үйренгенім аз_____ болды. 3. Мен басқаларды мұқият ____/ зейінсіз_____ тыңдадым. 4. Мен пікірсайыстарға жиі ____/ сирек____ қатыстым. 5. Мен сабақтағы өз жетістіктеріме ризамын ___/риза емеспін____.

69 слайд

69 слайд

Осы аптаның ең үздік материалдары
Педагогтардың біліктілігін арттыру курстары
Аттестацияда (ПББ) 100% келетін
тақырыптармен дайындаймыз
Аттестацияда (ПББ) келетін тақырыптар бойынша жасалған тесттермен дайындалып, бізбен бірге тестілеуден оңай өтесіз
Өткен жылы бізбен дайындалған ұстаздар 50/50 жинап рекорд жасады
Толығырақ