Презентация, Ашыған қамырдан жасалған өнімдер
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
1 слайд
Түркістан облысының білім басқармасы
№ 21 колледжі
Пән оқытушысы: Сулешева Н.И.
Түркістан 2019Ашыған қамырдан жасалған
өнімдер
1 слайд
Түркістан облысының білім басқармасы № 21 колледжі Пән оқытушысы: Сулешева Н.И. Түркістан 2019Ашыған қамырдан жасалған өнімдер
2 слайд
Сабақтың мақсаты:
а) білімділік: Студенттерге жаңа тақырып бойынша түсінік
беру, өз ой-пікірін ашық жеткізе білуге, жүйелі баяндауға және
оқулықтармен жұмыс істей алуға баулу.
ә) дамытушылық : Студенттерге сабақтың ерекшеліктерін
түсіндіре отырып, ойлау қабілетін және білімдерін алға қарай
дамыту. Оқылым, жазылым, сөйлесім тапсырмаларын
орындата отырып, тыңдағанын айта білуге, жаза білуге, өзара
сұхбаттасуға, өз ойын жеткізе білу қабілеттерін
қалыптастыру.
б) тәрбиелік : Өз мамандығына деген сүйіспеншілікті арттыру,
сабақ барысында студенттермен бірлесіп жұмыс істеуге, өзара
сыйласуға тәрбиелеу .
2 слайд
Сабақтың мақсаты: а) білімділік: Студенттерге жаңа тақырып бойынша түсінік беру, өз ой-пікірін ашық жеткізе білуге, жүйелі баяндауға және оқулықтармен жұмыс істей алуға баулу. ә) дамытушылық : Студенттерге сабақтың ерекшеліктерін түсіндіре отырып, ойлау қабілетін және білімдерін алға қарай дамыту. Оқылым, жазылым, сөйлесім тапсырмаларын орындата отырып, тыңдағанын айта білуге, жаза білуге, өзара сұхбаттасуға, өз ойын жеткізе білу қабілеттерін қалыптастыру. б) тәрбиелік : Өз мамандығына деген сүйіспеншілікті арттыру, сабақ барысында студенттермен бірлесіп жұмыс істеуге, өзара сыйласуға тәрбиелеу .
3 слайд
Әуенді терапия
3 слайд
Әуенді терапия
4 слайд
4 слайд
5 слайд
5 слайд
6 слайд
6 слайд
7 слайд
7 слайд
8 слайд
8 слайд
9 слайд
9 слайд
10 слайд
ІІ. Өткен сабақты сұрау және пысықтау
Өткен сабақ тақырыбы бізде
«Ашыған қамыр дайындаудың
технологиясы».
Үш тұғырлы тіл саясаты аясында өткен сабағымыздың тақырыбы
орыс тілінде «Технология приготовление
дрожжевого теста»,
ағылшын тілінде: «Technology of preparation of
yeast dough»
10 слайд
ІІ. Өткен сабақты сұрау және пысықтау Өткен сабақ тақырыбы бізде «Ашыған қамыр дайындаудың технологиясы». Үш тұғырлы тіл саясаты аясында өткен сабағымыздың тақырыбы орыс тілінде «Технология приготовление дрожжевого теста», ағылшын тілінде: «Technology of preparation of yeast dough»
11 слайд
•
Ашыған қамырды дайындау
үшін қандай шикізаттарды
пайдаланамыз? Осы
шикізаттарды үш тілде
атаңыздар
11 слайд
• Ашыған қамырды дайындау үшін қандай шикізаттарды пайдаланамыз? Осы шикізаттарды үш тілде атаңыздар
12 слайд
Ұн –мука – flour
12 слайд
Ұн –мука – flour
13 слайд
Шекер/қант – сахар – sugar
13 слайд
Шекер/қант – сахар – sugar
14 слайд
Май – масло – oil
14 слайд
Май – масло – oil
15 слайд
Тұз – соль – salt
15 слайд
Тұз – соль – salt
16 слайд
Су – вода –
water
16 слайд
Су – вода – water
17 слайд
Сүт – молоко – milk
17 слайд
Сүт – молоко – milk
18 слайд
Жұмыртқа – яйцо – egg
18 слайд
Жұмыртқа – яйцо – egg
19 слайд
Ашытқы – дрожь – yeast
19 слайд
Ашытқы – дрожь – yeast
20 слайд
Ашыған қамырды
дайындау барысында
қамырдың
температурасы қанша
градус болу қажет?
20 слайд
Ашыған қамырды дайындау барысында қамырдың температурасы қанша градус болу қажет?
21 слайд
30-35 градус - 30-35 degrees
21 слайд
30-35 градус - 30-35 degrees
22 слайд
Ашыған қамырды
қандай тәсілдермен
дайындауға
болады?
22 слайд
Ашыған қамырды қандай тәсілдермен дайындауға болады?
23 слайд
.Қамырды ашытқы-қор қою арқылы дайындау тәсілі
Су 60-70 % Ашыт қыны еріту Ұн (жалпы көлемінің
35-60 % )
Ашытқы-қорды илеу
Ашытқы-қордың ашуы
Су Тұзды еріту Қант Жұмыртқа
немесе меланж Ұн Маргарин
Қамырды илеу
Қамырды ашыту 2-2,5 сағ., (1-2 иін
қандыру)
Қамырды бөлу
Көтерілуге қою
Өнімді формалау
Көтерілуге қою, сыртын өңдеу
Пісіру
Салқындату Қолдануға жіберу Қамыр илеуді
аяқталғанға дейін 2-3
мин
23 слайд
.Қамырды ашытқы-қор қою арқылы дайындау тәсілі Су 60-70 % Ашыт қыны еріту Ұн (жалпы көлемінің 35-60 % ) Ашытқы-қорды илеу Ашытқы-қордың ашуы Су Тұзды еріту Қант Жұмыртқа немесе меланж Ұн Маргарин Қамырды илеу Қамырды ашыту 2-2,5 сағ., (1-2 иін қандыру) Қамырды бөлу Көтерілуге қою Өнімді формалау Көтерілуге қою, сыртын өңдеу Пісіру Салқындату Қолдануға жіберу Қамыр илеуді аяқталғанға дейін 2-3 мин
24 слайд
. Қамырды ашытқы қорсыз дайындау тәсілі
ҰН Су
(30-35 С) Ашытқы Қант Тұз Жұмыртқа
3-4 сағат
(2-3 иін
қандыру) Қамырды илеу
Қамырдың ашуы
Қамырдыбөлу, өлшеу
Қамырды көтерілуге
қою
Өнімді формалау
Көтерілуге қою
Пісіру
Салқындату Маргарин немесе май
Илеу аяқталғанға
дейін 2-3 мин
24 слайд
. Қамырды ашытқы қорсыз дайындау тәсілі ҰН Су (30-35 С) Ашытқы Қант Тұз Жұмыртқа 3-4 сағат (2-3 иін қандыру) Қамырды илеу Қамырдың ашуы Қамырдыбөлу, өлшеу Қамырды көтерілуге қою Өнімді формалау Көтерілуге қою Пісіру Салқындату Маргарин немесе май Илеу аяқталғанға дейін 2-3 мин
25 слайд
Ашытқы-қор қою
арқылы және ашытқы
қорсыз қамыр ашыту
тәсілдерінің
ерекшеліктерін
атаңыздар
25 слайд
Ашытқы-қор қою арқылы және ашытқы қорсыз қамыр ашыту тәсілдерінің ерекшеліктерін атаңыздар
26 слайд
ІІІ. Жаңа сабақ
Ашытылған қамырдан
жасалатын өнімдер
26 слайд
ІІІ. Жаңа сабақ Ашытылған қамырдан жасалатын өнімдер
27 слайд
27 слайд
28 слайд
28 слайд
29 слайд
29 слайд
30 слайд
30 слайд
31 слайд
31 слайд
32 слайд
•
Ашыған қамырдың 2 түрі бар:
Нан өнімдеріне
арналған ашыған
қамыр Тәтті нан өнімдеріне
арналған ашыған
қамыр (май қосу
арқылы)
Қабаттама
қамыр
32 слайд
• Ашыған қамырдың 2 түрі бар: Нан өнімдеріне арналған ашыған қамыр Тәтті нан өнімдеріне арналған ашыған қамыр (май қосу арқылы) Қабаттама қамыр
33 слайд
Ашыған қамырдан жасалған өнімдер
НАН
ТОҚАШТАР
БӘЛІШТЕР
ПИРОГТАР ЖӘНЕ КУЛЕБЯКАЛАР
БЛИНЫ
ОЛАДЬИ
ВАТРУШКАЛАР
РУЛЕТТЕР ЖӘНЕ Т.Б.
33 слайд
Ашыған қамырдан жасалған өнімдер НАН ТОҚАШТАР БӘЛІШТЕР ПИРОГТАР ЖӘНЕ КУЛЕБЯКАЛАР БЛИНЫ ОЛАДЬИ ВАТРУШКАЛАР РУЛЕТТЕР ЖӘНЕ Т.Б.
34 слайд
Ашыған қамырды өңдеу
кезеңдері
34 слайд
Ашыған қамырды өңдеу кезеңдері
35 слайд
Қамырды өндірістік столға орналастыру
35 слайд
Қамырды өндірістік столға орналастыру
36 слайд
ҚАМЫРДЫ ПОРЦИЯЛАРҒА БӨЛУ
36 слайд
ҚАМЫРДЫ ПОРЦИЯЛАРҒА БӨЛУ
37 слайд
ҚАМЫРДЫ ФОРМАЛАУ
37 слайд
ҚАМЫРДЫ ФОРМАЛАУ
38 слайд
АЛДЫН-АЛА КӨТЕРІЛУГЕ ҚОЮ
38 слайд
АЛДЫН-АЛА КӨТЕРІЛУГЕ ҚОЮ
39 слайд
ӨНІМДЕРГЕ ӨЗІНЕ ТӘН ФОРМА БЕРУ
39 слайд
ӨНІМДЕРГЕ ӨЗІНЕ ТӘН ФОРМА БЕРУ
40 слайд
ӨНІМНІҢ БЕТІНЕ МЕЛАНЖ ЖАҒЫП ПІСІРУГЕ ДАЙЫНДАУ
40 слайд
ӨНІМНІҢ БЕТІНЕ МЕЛАНЖ ЖАҒЫП ПІСІРУГЕ ДАЙЫНДАУ
41 слайд
ӨНІМДЕРДІ ҚАЙТА КӨТЕРІЛУГЕ ҚОЮ
41 слайд
ӨНІМДЕРДІ ҚАЙТА КӨТЕРІЛУГЕ ҚОЮ
42 слайд
ӨНІМДЕРДІ ПІСІРУ
42 слайд
ӨНІМДЕРДІ ПІСІРУ
43 слайд
ӨНІМДЕРДІ САЛҚЫНДАТУ
43 слайд
ӨНІМДЕРДІ САЛҚЫНДАТУ
44 слайд
•
Артық болмас білгенің...
Ашытқыдан жасалған нан алғашқы рет Мысырда жергілікті
жерде астықтың өсуіне қолайлы жағдайлардан пайда болды
деп есептеледі, ал мұндай нанды даярлауға екі қасиетке ие
болған бидай сұрпын шығару қажеттігі туындады. Мысырдың
ертединастиялық
кезеңінде жасалған алғашқы жетілдіруде
алдын ала отқа кептірмей бастыратын бидай түрі табылды
және өсірілді. Ашытқыдан жасалған нанның туындауына
көмегі болған құрамында жеткілікті көп мөлшерде
балауызы
(ақуыз) бар бидай сұрпын табу екінші жаңалық болып
табылды. Алғашқы ашытқы қамыры
б.з.д. XVII ғасырда
қолданыла бастады, алайда осындай қамыр илеуге болатын
бидай өте сирек кездесті. Мұндай бидайдың жетіспеушілігі
б.з.д. ХIV ғасырға
дейін Мысыр мен Грекия арасындағы 300
жылдық қалыпқа келген сауда байланысы бола тұра
Ежелгі Грекияға
осы бидай түрінің жеткізілмеуінен қорытынды
жасауға болады.
44 слайд
• Артық болмас білгенің... Ашытқыдан жасалған нан алғашқы рет Мысырда жергілікті жерде астықтың өсуіне қолайлы жағдайлардан пайда болды деп есептеледі, ал мұндай нанды даярлауға екі қасиетке ие болған бидай сұрпын шығару қажеттігі туындады. Мысырдың ертединастиялық кезеңінде жасалған алғашқы жетілдіруде алдын ала отқа кептірмей бастыратын бидай түрі табылды және өсірілді. Ашытқыдан жасалған нанның туындауына көмегі болған құрамында жеткілікті көп мөлшерде балауызы (ақуыз) бар бидай сұрпын табу екінші жаңалық болып табылды. Алғашқы ашытқы қамыры б.з.д. XVII ғасырда қолданыла бастады, алайда осындай қамыр илеуге болатын бидай өте сирек кездесті. Мұндай бидайдың жетіспеушілігі б.з.д. ХIV ғасырға дейін Мысыр мен Грекия арасындағы 300 жылдық қалыпқа келген сауда байланысы бола тұра Ежелгі Грекияға осы бидай түрінің жеткізілмеуінен қорытынды жасауға болады.
45 слайд
Ұннан жасалған қазақтың ұлттық тағамдары:
1.Бауырсақ;
2. Таба нан;
3. Күлше нан;
4. “Тыштырмаға” арналған бауырсақ;
5. Май шелпек;
6. Қаттама
45 слайд
Ұннан жасалған қазақтың ұлттық тағамдары: 1.Бауырсақ; 2. Таба нан; 3. Күлше нан; 4. “Тыштырмаға” арналған бауырсақ; 5. Май шелпек; 6. Қаттама
46 слайд
•
Этнологтардың пікірінше, қазақ халқында
астықтан нан өнімдерін пісіріп дайындаудың
негізгі үш түрі бар:
•
1)Нанды қоламтаға көміп пісіру (көне тәсіл);
•
2) табаға, қазанға, тасқа жауып пісіру (көшпелілердің ежелгі тәсілі);
•
3) тоң майға, өсімдік (сұйық) майына қуырып пісіру.
1-тәсіл бойынша көмеш, қоламта нан, күлше дайындалды.
Мұнда қамырды дөңгелектей жазып оттың шоқ араласпаған ыстық
қоламтасына көміп пісіреді. Егер ұсақтап кесіп қоламтаға көмсе, ол
тоқаш деп аталған. нанды осылайша пісіру мен оның аталуы орта
ғасырларда да “көмәч” күлге көмілген нан, “ күзмән ” көмпеш нан
делінген. Таба, тас, қазанға нан пісіру кезінде қамыр жабыспас үшін
оған май жағылған. Қыздырылған табаның көлеміндей етіп қамыр
жайылған соң, бетіне тағы бір таба төңкеріп шоққа тығып қою
немесе бетіне бір нәрсе жауып, шоқ үстіне қою арқылы таба нан
пісірілген. Ыстық қазанға, қыздырылған, жалпақ жұқа тасқа қарыма
нан, қазан жаппа дайындалған. Ішіне туралған ет салынып табаға
пісірілгендерін кісе нан, ашытып пісіргендерін бөлке нан деп атаған.
46 слайд
• Этнологтардың пікірінше, қазақ халқында астықтан нан өнімдерін пісіріп дайындаудың негізгі үш түрі бар: • 1)Нанды қоламтаға көміп пісіру (көне тәсіл); • 2) табаға, қазанға, тасқа жауып пісіру (көшпелілердің ежелгі тәсілі); • 3) тоң майға, өсімдік (сұйық) майына қуырып пісіру. 1-тәсіл бойынша көмеш, қоламта нан, күлше дайындалды. Мұнда қамырды дөңгелектей жазып оттың шоқ араласпаған ыстық қоламтасына көміп пісіреді. Егер ұсақтап кесіп қоламтаға көмсе, ол тоқаш деп аталған. нанды осылайша пісіру мен оның аталуы орта ғасырларда да “көмәч” күлге көмілген нан, “ күзмән ” көмпеш нан делінген. Таба, тас, қазанға нан пісіру кезінде қамыр жабыспас үшін оған май жағылған. Қыздырылған табаның көлеміндей етіп қамыр жайылған соң, бетіне тағы бір таба төңкеріп шоққа тығып қою немесе бетіне бір нәрсе жауып, шоқ үстіне қою арқылы таба нан пісірілген. Ыстық қазанға, қыздырылған, жалпақ жұқа тасқа қарыма нан, қазан жаппа дайындалған. Ішіне туралған ет салынып табаға пісірілгендерін кісе нан, ашытып пісіргендерін бөлке нан деп атаған.
47 слайд
Таба нан – қазақ
халқының ең үлкен
дәмі.
Құрамы: 1 кг ұн, 2 ас
қасық ашытқы, 1 шай
қасық тұз, 2 кесе сүт
немесе су керек.
47 слайд
Таба нан – қазақ халқының ең үлкен дәмі. Құрамы: 1 кг ұн, 2 ас қасық ашытқы, 1 шай қасық тұз, 2 кесе сүт немесе су керек.
48 слайд
Бауырсақ
4-5 стақан бидай ұны,
1 стақан сүт немесе
су, 1 шай қасық тұз, 2
ас қасық сары май не
маргарин, 2 ас қасық
сұйық май, 2
жұмыртқа.
Ашытылған қамырдан
бауырсақ дайындау
үшін 1 ас қасық қант,
1 ас қасық ашытқы
қосады. Қалғандары
сол мөлшерде.
48 слайд
Бауырсақ 4-5 стақан бидай ұны, 1 стақан сүт немесе су, 1 шай қасық тұз, 2 ас қасық сары май не маргарин, 2 ас қасық сұйық май, 2 жұмыртқа. Ашытылған қамырдан бауырсақ дайындау үшін 1 ас қасық қант, 1 ас қасық ашытқы қосады. Қалғандары сол мөлшерде.
49 слайд
Шелпек
Қамырды
бауырсаққа
әзірлегендей етіп
дайындайды.
4-5 стақан бидай
ұны,1 ас қасық
ашытқы, 1 стақан
су немесе сүт, 1 шай
қасық тұз, өсімдік
майы немесе
маргарин май 22 г.
49 слайд
Шелпек Қамырды бауырсаққа әзірлегендей етіп дайындайды. 4-5 стақан бидай ұны,1 ас қасық ашытқы, 1 стақан су немесе сүт, 1 шай қасық тұз, өсімдік майы немесе маргарин май 22 г.
50 слайд
«Тыштырмаға» арналған
домалақ бауырсақ
Құрамы:
-
500 грамм ұн ; 300 мл сүт ;
20 грамм сары май ; 20
грамм ашытқы ; 1 ас қасық
қант ; 1 шәй қасық тұз ; 50
мл су ; 1 жұмыртқа ; өсімдік
майы
Қыздырылған майда
қызарғанша пісіреді.
Кішкене домалақ бауырсақ
баланы бесікке салғанда
жасалатын «тыштырма»
дәстүрінің маңызды бөлігі
болып саналады.
50 слайд
«Тыштырмаға» арналған домалақ бауырсақ Құрамы: - 500 грамм ұн ; 300 мл сүт ; 20 грамм сары май ; 20 грамм ашытқы ; 1 ас қасық қант ; 1 шәй қасық тұз ; 50 мл су ; 1 жұмыртқа ; өсімдік майы Қыздырылған майда қызарғанша пісіреді. Кішкене домалақ бауырсақ баланы бесікке салғанда жасалатын «тыштырма» дәстүрінің маңызды бөлігі болып саналады.
51 слайд
Тәтті тоқаштар
Құрамы:
Сүт –150-200 гр
Сары май (слив. масло)
– 3 ас қасық
Жұмыртқа – 1 бас
Ашытқы (дрожжи) – 1
шай қасық
Шекер – 2 шай қасық
Тұз – 1 шай қасық
Ұн – қалауыңызша
(қамыр жұмсақ болуы
керек)
51 слайд
Тәтті тоқаштар Құрамы: Сүт –150-200 гр Сары май (слив. масло) – 3 ас қасық Жұмыртқа – 1 бас Ашытқы (дрожжи) – 1 шай қасық Шекер – 2 шай қасық Тұз – 1 шай қасық Ұн – қалауыңызша (қамыр жұмсақ болуы керек)
52 слайд
Қамыры ашытқы-қорын қосу арқылы дайындалады. Қамырды 58 немесе 29
грамм етіп бөлеміз. Дөңгелек шар тәрізді формаға келтіреміз. Өнімдерді
майланған кондитерлік қаңылтыр табаға арақашықтығын 7-8 см етіп
орналастырамыз. Аз ғана уақытқа көтерілуге қоямыз. Дөңгелек шардың
ортасынан диаметрі 5 см ағаш құралмен шұңғыл ойынды жасаймыз.
Өнімдерге арнайы щеткамен меланж жағамыз. Шұңғыл ойындыны
кондитерлік қапшықтың көмегімен салмамен толтырамыз. Содан соң
толықтай көтерілуге қоямыз. 230-240°С температурада пісіруге саламыз.
Ватрушкалар сүзбемен немесе тосаппен жасалады. Егер тосаптан жасалса,
меланжды қамырдың шет жағына айналдыра жағамыз. Дайын өнімнің
сапасына қойылатын талаптар: формасының сақталуы, түсінің
қызғылтығы, қамырының толық пісуі, дәмінің өзіне тән болуы. Ватрушкалар
52 слайд
Қамыры ашытқы-қорын қосу арқылы дайындалады. Қамырды 58 немесе 29 грамм етіп бөлеміз. Дөңгелек шар тәрізді формаға келтіреміз. Өнімдерді майланған кондитерлік қаңылтыр табаға арақашықтығын 7-8 см етіп орналастырамыз. Аз ғана уақытқа көтерілуге қоямыз. Дөңгелек шардың ортасынан диаметрі 5 см ағаш құралмен шұңғыл ойынды жасаймыз. Өнімдерге арнайы щеткамен меланж жағамыз. Шұңғыл ойындыны кондитерлік қапшықтың көмегімен салмамен толтырамыз. Содан соң толықтай көтерілуге қоямыз. 230-240°С температурада пісіруге саламыз. Ватрушкалар сүзбемен немесе тосаппен жасалады. Егер тосаптан жасалса, меланжды қамырдың шет жағына айналдыра жағамыз. Дайын өнімнің сапасына қойылатын талаптар: формасының сақталуы, түсінің қызғылтығы, қамырының толық пісуі, дәмінің өзіне тән болуы. Ватрушкалар
53 слайд
Ірімшік қосылған ватрушканың технологиялық картасы №140
Шикізаттар ( шалаөнімдер ) Брутто, г Нетто, г
Бидай ұны 60 60
Сүт 22 22
Жұмыртқа 1С 15 15
Қант 8 8
Ашытқы 1.2 1.2
Сары май 2 2
Өсімдік майы 5 5
Ірімшік 23 22
Тұз 0.5 0.5
53 слайд
Ірімшік қосылған ватрушканың технологиялық картасы №140 Шикізаттар ( шалаөнімдер ) Брутто, г Нетто, г Бидай ұны 60 60 Сүт 22 22 Жұмыртқа 1С 15 15 Қант 8 8 Ашытқы 1.2 1.2 Сары май 2 2 Өсімдік майы 5 5 Ірімшік 23 22 Тұз 0.5 0.5
54 слайд
Кулебяка
Қамыры ашытқы-қор қосу арқылы дайындалады. Салмағы 600 гр. ашытқан
қамырды бөліп аламыз. Өндіріс столына ұн сеуіп қамырды орналастырамыз.
Қамырды 2-2,5 см қалыңдықта, енін 18-20 см етіп жаямыз. Жайылған
қамырдың ортасына ұзына бойына фаршты салып жаймалаймыз. Қамырдың
шетін ені бойынша сосын ұзындығы бойынша біріктіріп, тіктөртбұрышты
форма береміз. Қамырдың біріктірілген бетін асытна қаратып майланған
қаңылтыр табаға орналастырамыз. Бетіне меланж жағамыз. Қамыр
кесінділерімен өнімнің бетін әсемдейміз. Мысалы гүлдер, жапырақтар және
т.б. безендендірілген қамырға меланж жағамыз. Екі-үш жерінен пісіру
барысында ауа шығу үшін тесеміз. 200-220°С температурада 45-60 минут
пісіреміз.
Дайын өнімнің сапасына қойылатын талаптар: формасының сақталуы, түсінің
қызғылтығы, өрнектерінің сақталуы, қамырының толық пісуі, дәмінің өзіне
тән болуы.
54 слайд
Кулебяка Қамыры ашытқы-қор қосу арқылы дайындалады. Салмағы 600 гр. ашытқан қамырды бөліп аламыз. Өндіріс столына ұн сеуіп қамырды орналастырамыз. Қамырды 2-2,5 см қалыңдықта, енін 18-20 см етіп жаямыз. Жайылған қамырдың ортасына ұзына бойына фаршты салып жаймалаймыз. Қамырдың шетін ені бойынша сосын ұзындығы бойынша біріктіріп, тіктөртбұрышты форма береміз. Қамырдың біріктірілген бетін асытна қаратып майланған қаңылтыр табаға орналастырамыз. Бетіне меланж жағамыз. Қамыр кесінділерімен өнімнің бетін әсемдейміз. Мысалы гүлдер, жапырақтар және т.б. безендендірілген қамырға меланж жағамыз. Екі-үш жерінен пісіру барысында ауа шығу үшін тесеміз. 200-220°С температурада 45-60 минут пісіреміз. Дайын өнімнің сапасына қойылатын талаптар: формасының сақталуы, түсінің қызғылтығы, өрнектерінің сақталуы, қамырының толық пісуі, дәмінің өзіне тән болуы.
55 слайд
Пайдалы кеңестер:
Бауырсақты илегенде қолға күміс
бұйымдар таққан жөн. Күмістің жағымды
энергиясы бауырсақтың жұмсақ әрі дәмді
болып пісуіне жақсы әсер етеді.
Ашытқы қосып дайындалатын
бауырсақтың қамырын жиі-жиі басып тұру
қажет.
Бауырсақ аса майлы болмауы қажет,
сондықтан пісірген кезде майлыққа салып,
майын сорықтыру керек.
55 слайд
Пайдалы кеңестер: Бауырсақты илегенде қолға күміс бұйымдар таққан жөн. Күмістің жағымды энергиясы бауырсақтың жұмсақ әрі дәмді болып пісуіне жақсы әсер етеді. Ашытқы қосып дайындалатын бауырсақтың қамырын жиі-жиі басып тұру қажет. Бауырсақ аса майлы болмауы қажет, сондықтан пісірген кезде майлыққа салып, майын сорықтыру керек.
56 слайд
І V .Жаңа сабақты бекіту
Тақтаның жанындағы стол үстінде «Ұлы
даланың 7 қырын» бейнелейтін мүсіндер
тұрады. Әр топтың мүшелері 1 мүсінді
таңдап, астында жасырынып тұрған
сұрақтарға жауап береді. Егер студент
жауап бере алмаса, топтың басқа мүшесі
көмек көрсете алады.
56 слайд
І V .Жаңа сабақты бекіту Тақтаның жанындағы стол үстінде «Ұлы даланың 7 қырын» бейнелейтін мүсіндер тұрады. Әр топтың мүшелері 1 мүсінді таңдап, астында жасырынып тұрған сұрақтарға жауап береді. Егер студент жауап бере алмаса, топтың басқа мүшесі көмек көрсете алады.
57 слайд
57 слайд
58 слайд
ҰЛТ ТАРИХЫНДАҒЫ КЕҢІСТІК ПЕН УАҚЫТ
•
1-Сұрақ:
•
Ашыған қамырдан жасалатын өнімдерді
дайындаудың негізгі кезеңдерін атаңыз.
58 слайд
ҰЛТ ТАРИХЫНДАҒЫ КЕҢІСТІК ПЕН УАҚЫТ • 1-Сұрақ: • Ашыған қамырдан жасалатын өнімдерді дайындаудың негізгі кезеңдерін атаңыз.
59 слайд
2-Сұрақ: Этнологтардың пікірінше, қазақ халқында
астықтан нан өнімдерін пісіріп дайындаудың неше
түрі бар? Атап өтіңіз. Атқа міну мәдениеті
59 слайд
2-Сұрақ: Этнологтардың пікірінше, қазақ халқында астықтан нан өнімдерін пісіріп дайындаудың неше түрі бар? Атап өтіңіз. Атқа міну мәдениеті
60 слайд
3-Сұрақ: Ватрушкалардың қамыры қамыр ашытудың
қандай тәсілі арқылы дайындалады? Неліктен?
60 слайд
3-Сұрақ: Ватрушкалардың қамыры қамыр ашытудың қандай тәсілі арқылы дайындалады? Неліктен?
61 слайд
4-Сұрақ: Бауырсақты илегенде қолға күміс бұйымдар таққан жөн деген пайдалы кеңеспен келісесіз бе? Сіз қалай ойлайсыз?
4-Сұрақ: Бауырсақты илегенде қолға күміс бұйымдар таққан жөн
деген пайдалы кеңеспен келісесіз бе? Сіз қалай ойлайсыз?
61 слайд
4-Сұрақ: Бауырсақты илегенде қолға күміс бұйымдар таққан жөн деген пайдалы кеңеспен келісесіз бе? Сіз қалай ойлайсыз? 4-Сұрақ: Бауырсақты илегенде қолға күміс бұйымдар таққан жөн деген пайдалы кеңеспен келісесіз бе? Сіз қалай ойлайсыз?
62 слайд
5-Сұрақ:Кулебяканы пісіруге қояр алдында екі-үш жерінен тесеміз.
Неліктен? Және неше градуста пісіреміз?
62 слайд
5-Сұрақ:Кулебяканы пісіруге қояр алдында екі-үш жерінен тесеміз. Неліктен? Және неше градуста пісіреміз?
63 слайд
6-Сұрақ: Тәтті нанның құрамын атап өтіңіз.
63 слайд
6-Сұрақ: Тәтті нанның құрамын атап өтіңіз.
64 слайд
7-Сұрақ: Кулебяка өнімін жасалуын еске түсіріп кезең-кезеңімен
айтып беріңіз .
64 слайд
7-Сұрақ: Кулебяка өнімін жасалуын еске түсіріп кезең-кезеңімен айтып беріңіз .
65 слайд
8-Сұрақ: «Тыштырмаға» арналған домалақ бауырсақтың жасалу
жолын атаңыз. Неліктен олай аталғанын түсіндіріңіз.
65 слайд
8-Сұрақ: «Тыштырмаға» арналған домалақ бауырсақтың жасалу жолын атаңыз. Неліктен олай аталғанын түсіндіріңіз.
66 слайд
V. Сыни тұрғыдан ойлау
қабілетін дамыту.
«Сөз түзу» әдісі.
Әрбір топқа күрделі сөйлем
беріледі. Ол сөйлемдегі
сөздерді буынға бөліп, әр
буынды бір кішкентай қағазға
жазып қояды. Сол кішкентай
қағаздарды шатастырып
партаға қояды. 2 минут
уақыт беріледі.Студенттер
берілген уақыттың ішінде
шатастырылып, буынға
бөлінген сөздерді жинап
құрайды, әрі тақтаға жазады .
66 слайд
V. Сыни тұрғыдан ойлау қабілетін дамыту. «Сөз түзу» әдісі. Әрбір топқа күрделі сөйлем беріледі. Ол сөйлемдегі сөздерді буынға бөліп, әр буынды бір кішкентай қағазға жазып қояды. Сол кішкентай қағаздарды шатастырып партаға қояды. 2 минут уақыт беріледі.Студенттер берілген уақыттың ішінде шатастырылып, буынға бөлінген сөздерді жинап құрайды, әрі тақтаға жазады .
67 слайд
“ 3 сәт” стратегиясы
Студенттер сабақта естерінде қалған 3 сәтті таратпа
параққа жазып, кейіннен ой бөліседі.
67 слайд
“ 3 сәт” стратегиясы Студенттер сабақта естерінде қалған 3 сәтті таратпа параққа жазып, кейіннен ой бөліседі.
68 слайд
Бағалау
Кері байланыс. «Таңдау» әдісі.
Әрбір студентке ашыған қамырдан жасалған өнім түрлері
бейнеленген карточкалар беріледі.
1. Мен сабақ қызықты _____/қызықсыз____ болды деп
ойлаймын.
2. Мен сабақта: үйрендім көп нәрсені _____/үйренгенім
аз_____ болды.
3. Мен басқаларды мұқият ____/ зейінсіз_____
тыңдадым.
4. Мен пікірсайыстарға жиі ____/ сирек____ қатыстым.
5. Мен сабақтағы өз жетістіктеріме ризамын ___/риза
емеспін____.
68 слайд
Бағалау Кері байланыс. «Таңдау» әдісі. Әрбір студентке ашыған қамырдан жасалған өнім түрлері бейнеленген карточкалар беріледі. 1. Мен сабақ қызықты _____/қызықсыз____ болды деп ойлаймын. 2. Мен сабақта: үйрендім көп нәрсені _____/үйренгенім аз_____ болды. 3. Мен басқаларды мұқият ____/ зейінсіз_____ тыңдадым. 4. Мен пікірсайыстарға жиі ____/ сирек____ қатыстым. 5. Мен сабақтағы өз жетістіктеріме ризамын ___/риза емеспін____.
69 слайд
69 слайд