Презентация "Құрт- сүттен жасалған ұлттық тағам"
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
1 слайд
Солтүстік Қазақстан облысы
Жамбыл ауданы
«Украин жалпы орта білім беру мектебі» КММ
Жоба тақырыбы:
«Құрт – сүттен жасалған
ұлттық тағам»
Орындаушы: Ботабек Айнаш Бахтиярқызы
2 сынып оқушысы
Жетекшісі: Султанова Сауле Алпыспаевна
бастауыш сынып мұғалімі
1 слайд
Солтүстік Қазақстан облысы Жамбыл ауданы «Украин жалпы орта білім беру мектебі» КММ Жоба тақырыбы: «Құрт – сүттен жасалған ұлттық тағам» Орындаушы: Ботабек Айнаш Бахтиярқызы 2 сынып оқушысы Жетекшісі: Султанова Сауле Алпыспаевна бастауыш сынып мұғалімі
2 слайд
«Құрттың пайдасы»
Құрт – сүттен жасалған
ұлттық тағам.
Құрт – сөзі құрғатылған,
кептірілген деген
мағынаны береді.
Құртты сан жылдар бойы
сақтауға болады.
2 слайд
«Құрттың пайдасы» Құрт – сүттен жасалған ұлттық тағам. Құрт – сөзі құрғатылған, кептірілген деген мағынаны береді. Құртты сан жылдар бойы сақтауға болады.
3 слайд
Құрттың жасалу жолы
Сиырды сауып алған соң, сүтті жылы күйінде сүт
машинасына құйып тартады.
3 слайд
Құрттың жасалу жолы Сиырды сауып алған соң, сүтті жылы күйінде сүт машинасына құйып тартады.
4 слайд
Тартылған сүтті ағаш бөшкеге
құйып, кешке дейін күн көзіне
қояды.
4 слайд
Тартылған сүтті ағаш бөшкеге құйып, кешке дейін күн көзіне қояды.
5 слайд
Сонан соң құртты қапқа
құйып керегеге іліп қояды
5 слайд
Сонан соң құртты қапқа құйып керегеге іліп қояды
6 слайд
Суы сарқылған құртты ыдысқа тұз
салып араластырып , қолмен сығып
жасайды.
6 слайд
Суы сарқылған құртты ыдысқа тұз салып араластырып , қолмен сығып жасайды.
7 слайд
Құрттың
түрлеріМайлы
құрт
ыстық
құрт Жас құртЕзген құрт Құрттың түрлері
Тұзды
құрт Сықпа
құрт
7 слайд
Құрттың түрлеріМайлы құрт ыстық құрт Жас құртЕзген құрт Құрттың түрлері Тұзды құрт Сықпа құрт
8 слайд
Езген құрт . Сорпаға, тұздыққа, көжеге және басқа
тағамдарға қосу немесе сұйық күйінде ішу үшін кепкен
құрт астауға салып ұнталады, келіге түйіледі немесе қол
тиірменге тартылады. Езген құрт — ұлттық
тамақтардың ең бір сүйкімдісі және кенеулісі.
8 слайд
Езген құрт . Сорпаға, тұздыққа, көжеге және басқа тағамдарға қосу немесе сұйық күйінде ішу үшін кепкен құрт астауға салып ұнталады, келіге түйіледі немесе қол тиірменге тартылады. Езген құрт — ұлттық тамақтардың ең бір сүйкімдісі және кенеулісі.
9 слайд
Сықпа құрт. Мұның қайнатқан құрттан
айырмашылығы сол ашыған айран қапқа кұйып сүзіледі
де тұздалып, әр түрлі үлгімен бөлшектеліп тақшаға
кептіріледі. Сықпа құрт та бастырма ретінде
пайдаланылған. Мұндай құрт жайған әйел ауыл
балаларына арнап дөңгелек жасап, жіпке тізіп
мойындарына іліп қуанту салты болған.
9 слайд
Сықпа құрт. Мұның қайнатқан құрттан айырмашылығы сол ашыған айран қапқа кұйып сүзіледі де тұздалып, әр түрлі үлгімен бөлшектеліп тақшаға кептіріледі. Сықпа құрт та бастырма ретінде пайдаланылған. Мұндай құрт жайған әйел ауыл балаларына арнап дөңгелек жасап, жіпке тізіп мойындарына іліп қуанту салты болған.
10 слайд
10 слайд