Материалдар / Құрттың пайдасы Ғылыми жоба
МИНИСТРЛІКПЕН КЕЛІСІЛГЕН КУРСҚА ҚАТЫСЫП, АТТЕСТАЦИЯҒА ЖАРАМДЫ СЕРТИФИКАТ АЛЫҢЫЗ!
Сертификат Аттестацияға 100% жарамды
ТОЛЫҚ АҚПАРАТ АЛУ

Құрттың пайдасы Ғылыми жоба

Материал туралы қысқаша түсінік
Оқушылардың жеке шығармашылығын арттыруға арналған ғылыми жоба
Авторы:
Автор материалды ақылы түрде жариялады. Сатылымнан түскен қаражат авторға автоматты түрде аударылады. Толығырақ
21 Желтоқсан 2017
1037
2 рет жүктелген
770 ₸
Бүгін алсаңыз
+39 бонус
беріледі
Бұл не?
Бүгін алсаңыз +39 бонус беріледі Бұл не?
Тегін турнир Мұғалімдер мен Тәрбиешілерге
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
Бұл бетте материалдың қысқаша нұсқасы ұсынылған. Материалдың толық нұсқасын жүктеп алып, көруге болады
img_page_1
Ресми байқаулар тізімі
Республикалық байқауларға қатысып жарамды дипломдар алып санатыңызды көтеріңіз!
Материалдың қысқаша түсінігі
Ұлттық тағамның құрамы. ШҚО Аягөз ауданы Шынқожа ауылы 11 сынып оқушысы Сейсенбекова Айдана Ғалымбекқызы Мұғалімі Ка

1 слайд
Ұлттық тағамның құрамы. ШҚО Аягөз ауданы Шынқожа ауылы 11 сынып оқушысы Сейсенбекова Айдана Ғалымбекқызы Мұғалімі Кабдолданова Айнур Турсынбековна

1 слайд

Ұлттық тағамның құрамы. ШҚО Аягөз ауданы Шынқожа ауылы 11 сынып оқушысы Сейсенбекова Айдана Ғалымбекқызы Мұғалімі Кабдолданова Айнур Турсынбековна

Халық дастарқанынан өмірі үзілмей келе жатқан сыйлы тағам кәдімгі ҚҰРТ. Қонаққа ҚҰРТ қою да қазақ үйінің қатардағы отбасы ек

2 слайд
Халық дастарқанынан өмірі үзілмей келе жатқан сыйлы тағам кәдімгі ҚҰРТ. Қонаққа ҚҰРТ қою да қазақ үйінің қатардағы отбасы екенін көрсетеді. ҚҰРТ – сиырдың, қойдың, ешкінің сүтінен алынады. ҚҰРТТЫ тұздап, тығыздап, суын қалдырмай, ауасын шығарып, кептіреді..Жазда салқын, қараңғы жерде сақтайды. Егер құртқа бір артық зат араласса, ол бүлінбейді. СЕБЕБІ ол тұздалған, әрі кептірілген. ҚҰРТ

2 слайд

Халық дастарқанынан өмірі үзілмей келе жатқан сыйлы тағам кәдімгі ҚҰРТ. Қонаққа ҚҰРТ қою да қазақ үйінің қатардағы отбасы екенін көрсетеді. ҚҰРТ – сиырдың, қойдың, ешкінің сүтінен алынады. ҚҰРТТЫ тұздап, тығыздап, суын қалдырмай, ауасын шығарып, кептіреді..Жазда салқын, қараңғы жерде сақтайды. Егер құртқа бір артық зат араласса, ол бүлінбейді. СЕБЕБІ ол тұздалған, әрі кептірілген. ҚҰРТ

Матада сақталған құрттың дәмі де, иісі де, сапасы да жоғары болады. Сүзбе құрт Қайнатпа құрт Малта құрт Келген

3 слайд
Матада сақталған құрттың дәмі де, иісі де, сапасы да жоғары болады. Сүзбе құрт Қайнатпа құрт Малта құрт Келген кісілерге құрт беру үлкен құрмет. Ал сыйласқан ағайын, туысқа құрт тарту ету - бағалы сый. ҚҰРТ БАРЛЫҚ АДАМНЫҢ СҮЙІКТІ ТАҒАМЫ.Тұз сіңген құрт тәтті болады. 

3 слайд

Матада сақталған құрттың дәмі де, иісі де, сапасы да жоғары болады. Сүзбе құрт Қайнатпа құрт Малта құрт Келген кісілерге құрт беру үлкен құрмет. Ал сыйласқан ағайын, туысқа құрт тарту ету - бағалы сый. ҚҰРТ БАРЛЫҚ АДАМНЫҢ СҮЙІКТІ ТАҒАМЫ.Тұз сіңген құрт тәтті болады. 

Химиялық құрамы А, D, Е, К, В дәрумендері Сүт майы 16% Су Ақуыз Минералды заттар Сүт қанты K, Ca, Mg, Mn, Na, Zn элементері

4 слайд
Химиялық құрамы А, D, Е, К, В дәрумендері Сүт майы 16% Су Ақуыз Минералды заттар Сүт қанты K, Ca, Mg, Mn, Na, Zn элементері Қанықпаған май қышқылдары ҚҰРТ

4 слайд

Химиялық құрамы А, D, Е, К, В дәрумендері Сүт майы 16% Су Ақуыз Минералды заттар Сүт қанты K, Ca, Mg, Mn, Na, Zn элементері Қанықпаған май қышқылдары ҚҰРТ

ҚҰРТ ҚҰРАМЫ Құрамында: • Май — 10,5 г • Нәруыз — 65,82 г • Көмірсулар — 1,33 г • Су — 25 г Дәрум

5 слайд
ҚҰРТ ҚҰРАМЫ Құрамында: • Май — 10,5 г • Нәруыз — 65,82 г • Көмірсулар — 1,33 г • Су — 25 г Дәрумендер: А — 0,39 мг D — 1,33 мкг Е — 1,1 мг Бета-каротин - 0,35 мг РР — 0,09 мг В1 — 0,01 мг В2 — 0,1 мг В5 — 0,049 мг Макро және микроэлементтер: Натрий — 15,1 мг Кальций — 24,2 мг Калий — 29,9 мг Магний — 0,41 мг Фосфор — 30мг Күкірт — 7,95 мг Мыс — 2,55 мкг Темір — 0,21 мг Марганец — 0,002 мг Мырыш — 0,09 мг

5 слайд

ҚҰРТ ҚҰРАМЫ Құрамында: • Май — 10,5 г • Нәруыз — 65,82 г • Көмірсулар — 1,33 г • Су — 25 г Дәрумендер: А — 0,39 мг D — 1,33 мкг Е — 1,1 мг Бета-каротин - 0,35 мг РР — 0,09 мг В1 — 0,01 мг В2 — 0,1 мг В5 — 0,049 мг Макро және микроэлементтер: Натрий — 15,1 мг Кальций — 24,2 мг Калий — 29,9 мг Магний — 0,41 мг Фосфор — 30мг Күкірт — 7,95 мг Мыс — 2,55 мкг Темір — 0,21 мг Марганец — 0,002 мг Мырыш — 0,09 мг

ҚҰРТ құрамында крахмал жоқ екенін анықтадым.

6 слайд
ҚҰРТ құрамында крахмал жоқ екенін анықтадым.

6 слайд

ҚҰРТ құрамында крахмал жоқ екенін анықтадым.

Жылу Иммунитет А, D, E, K тырнақтерішаш көз А сүйек жөтел Е Қан АЙНАЛУ шаршағанды ҚҰРТ ТІС

7 слайд
Жылу Иммунитет А, D, E, K тырнақтерішаш көз А сүйек жөтел Е Қан АЙНАЛУ шаршағанды ҚҰРТ ТІС

7 слайд

Жылу Иммунитет А, D, E, K тырнақтерішаш көз А сүйек жөтел Е Қан АЙНАЛУ шаршағанды ҚҰРТ ТІС

Жасушалар Улы заттарды болдырмау Ми ақыл ой-өріске Тежелуді азайтады сабақ үлгерімі есте сақтау Оқушы құрт

8 слайд
Жасушалар Улы заттарды болдырмау Ми ақыл ой-өріске Тежелуді азайтады сабақ үлгерімі есте сақтау Оқушы құрт

8 слайд

Жасушалар Улы заттарды болдырмау Ми ақыл ой-өріске Тежелуді азайтады сабақ үлгерімі есте сақтау Оқушы құрт

Құрттың пайдасы 30 г жұмыс

9 слайд
Құрттың пайдасы 30 г жұмыс

9 слайд

Құрттың пайдасы 30 г жұмыс

Еліміздің алға басып, халқымыздың дені сау, аман-есен болуы таза ауа, таза су, таза тағамға қатысты. Сол тағамның бірі Құрт.

10 слайд
Еліміздің алға басып, халқымыздың дені сау, аман-есен болуы таза ауа, таза су, таза тағамға қатысты. Сол тағамның бірі Құрт. ҚҰРТТЫҢ құрамында адамның бойына нәр беретін, куат беретін және жеңіл қорытылатын ағзаға қажетті заттар бар. Мен осы жұмысымды жазу арқылы ҚҰРТТЫҢ – адам денсаулығына қажет екеніне көз жеткіздім. Сөзімнің соңында ұлтымыздың құндылығы ұлттық тағамның ерекшелігіне де байланысты, ҰЗАҚ УАҚЫТ САҚТАЛАТЫН қасиетін әлемге дәлелдетсек ата-бабамыздан қалған мұраны сақтағанымыз деген ойға келдім.

10 слайд

Еліміздің алға басып, халқымыздың дені сау, аман-есен болуы таза ауа, таза су, таза тағамға қатысты. Сол тағамның бірі Құрт. ҚҰРТТЫҢ құрамында адамның бойына нәр беретін, куат беретін және жеңіл қорытылатын ағзаға қажетті заттар бар. Мен осы жұмысымды жазу арқылы ҚҰРТТЫҢ – адам денсаулығына қажет екеніне көз жеткіздім. Сөзімнің соңында ұлтымыздың құндылығы ұлттық тағамның ерекшелігіне де байланысты, ҰЗАҚ УАҚЫТ САҚТАЛАТЫН қасиетін әлемге дәлелдетсек ата-бабамыздан қалған мұраны сақтағанымыз деген ойға келдім.

11 слайд

11 слайд