Слайд. Зертханалық жұмыс. Биологиялық нысандарда нәруыздың болуы.
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
1 слайд
Тақырыбы: Биологиялық нысандарда нәруыздың
болуы. Зертханалық жұмыс
10 сынып
www.astana-modern.kz 1
1 слайд
Тақырыбы: Биологиялық нысандарда нәруыздың болуы. Зертханалық жұмыс 10 сынып www.astana-modern.kz 1
2 слайд
210.4.1.7 Биологиялық нысандарда нәруыздың
болуын анықтау
Биологиялық нысандарда нәруыздың болуын
анықтайдыБағалау критерийі Оқу мақсаты
2 слайд
210.4.1.7 Биологиялық нысандарда нәруыздың болуын анықтау Биологиялық нысандарда нәруыздың болуын анықтайдыБағалау критерийі Оқу мақсаты
3 слайд
3Биологиялық нысандарда нәруыз болуының адам ағзасы
үшін пайдасы
Жаңа жасушалардың, мүшелердің
түзілуі үшін, адам еңбек етуі үшін
энергия қажет. Бұл энергияны ағза
органикалық заттардың
ыдырауы барысында алады
Адам денесі орташа алғанда
15 — 20% нәруыздан, 0,6%
көмірсудан,19% майдан, 60 -65%
судан, 5,8% тұздан тұрады Ағза жасушалары ағзаға оттек
және қоректік заттар үздіксіз
түсіп отырғанда жаңарып
отырады
Ересек адам үшін тәуліктік
рационда орташа 100-118г
нәруыз болуы керек
3 слайд
3Биологиялық нысандарда нәруыз болуының адам ағзасы үшін пайдасы Жаңа жасушалардың, мүшелердің түзілуі үшін, адам еңбек етуі үшін энергия қажет. Бұл энергияны ағза органикалық заттардың ыдырауы барысында алады Адам денесі орташа алғанда 15 — 20% нәруыздан, 0,6% көмірсудан,19% майдан, 60 -65% судан, 5,8% тұздан тұрады Ағза жасушалары ағзаға оттек және қоректік заттар үздіксіз түсіп отырғанда жаңарып отырады Ересек адам үшін тәуліктік рационда орташа 100-118г нәруыз болуы керек
4 слайд
4Азықта амин қышқылының болмауы немесе
жетіспеуінің салдары
Ағза өсуінің тоқтауы мүмкін
Қаңқаның қалыптасуы
бұзылады
Психомоторлық даму баяулайды Тез шаршайтын болады
Жұмысқа қабілеттілік
төмендейді
Суық тиіп ауруға бейімділік
пайда болады
4 слайд
4Азықта амин қышқылының болмауы немесе жетіспеуінің салдары Ағза өсуінің тоқтауы мүмкін Қаңқаның қалыптасуы бұзылады Психомоторлық даму баяулайды Тез шаршайтын болады Жұмысқа қабілеттілік төмендейді Суық тиіп ауруға бейімділік пайда болады
5 слайд
5Арнайы зертханада орындауға болатын жұмыс
Мақсаты: Биологиялық нысандарда нәруыздың болуын
анықтау.
Құрал жабдықтар :1.Жұмыртқа нәруызы.2.Реактивтер:10%
натрий гидросидінің ерітіндісі; 1% мыс сульфатының
массалық үлесі бар ерітінді.3. Түтікшелер.4.Шыны таяқша
Жұмыс барысы: 2 мл нәруыз ерітіндісіне бірнеше тамшы
(5 тамшы )
Биурет ерітіндісін (NaOH +Cu(SO)4 ) қосыңыз.
Нәруыз қызыл күлгін түске өзгереді.
Қыздырған кезде қою күлгін түске өзгереді .
Қорытынды : Биурет реакциясы көмегімен
нәруыз молекуласындағы пептидті тобының
болуын анықтайды. Бұл тестіде мыс сульфатының
көк түсті ертіндісі индикатор қызметін
атқарады. Нәруыз анықталған жағдайда күлгін түс береді. Зертханалық жұмыс. «Биологиялық нысандардағы нәруыздың болуын анықтау »
5 слайд
5Арнайы зертханада орындауға болатын жұмыс Мақсаты: Биологиялық нысандарда нәруыздың болуын анықтау. Құрал жабдықтар :1.Жұмыртқа нәруызы.2.Реактивтер:10% натрий гидросидінің ерітіндісі; 1% мыс сульфатының массалық үлесі бар ерітінді.3. Түтікшелер.4.Шыны таяқша Жұмыс барысы: 2 мл нәруыз ерітіндісіне бірнеше тамшы (5 тамшы ) Биурет ерітіндісін (NaOH +Cu(SO)4 ) қосыңыз. Нәруыз қызыл күлгін түске өзгереді. Қыздырған кезде қою күлгін түске өзгереді . Қорытынды : Биурет реакциясы көмегімен нәруыз молекуласындағы пептидті тобының болуын анықтайды. Бұл тестіде мыс сульфатының көк түсті ертіндісі индикатор қызметін атқарады. Нәруыз анықталған жағдайда күлгін түс береді. Зертханалық жұмыс. «Биологиялық нысандардағы нәруыздың болуын анықтау »
6 слайд
6Тапсырма №1.Зертханалық жұмыс .
1 Үй жағдайында жасалатын зертхана жұмысы
Ескерту :қауіпсіздік ережесін қатаң сақтау
керек.
Керекті заттар:
1 . Сынауықтар 3 дана;
2. Сутек асқын тотығы;
3.Сиыр етінің кішкене кесіндісі,
1 шай қасық сары май,1 түйір қант
Жұмыс барысы :
1.Сутек асқын тотығын әртүрлі өнімдері
бар сынауыққа құю.
2.Өзгерісті бақылау;
Сутек асқын тотығын құйғанда қай сынауықта
нәруыздар болғаны туралы қорытынды
жасаңдар.
Мынаны біліңіз: Сутек асқын тотығы белгілі
бір нәруызбен әрекеттескенде 1-2 минут
көпіршік түзіледі. Сутек пероксиді немесе Сутегінің
асқын тотығы —
сутек пен оттектің қосылысы,
формуласы - Н2О2.
Сипаттамасы :Түссіз, мөлдір, иіссіз
немесе өзіне тән әлсіз иісі бар, әлсіз
қышқыл реакциясы бар сұйықтық Ет
май
қантсынауық
6 слайд
6Тапсырма №1.Зертханалық жұмыс . 1 Үй жағдайында жасалатын зертхана жұмысы Ескерту :қауіпсіздік ережесін қатаң сақтау керек. Керекті заттар: 1 . Сынауықтар 3 дана; 2. Сутек асқын тотығы; 3.Сиыр етінің кішкене кесіндісі, 1 шай қасық сары май,1 түйір қант Жұмыс барысы : 1.Сутек асқын тотығын әртүрлі өнімдері бар сынауыққа құю. 2.Өзгерісті бақылау; Сутек асқын тотығын құйғанда қай сынауықта нәруыздар болғаны туралы қорытынды жасаңдар. Мынаны біліңіз: Сутек асқын тотығы белгілі бір нәруызбен әрекеттескенде 1-2 минут көпіршік түзіледі. Сутек пероксиді немесе Сутегінің асқын тотығы — сутек пен оттектің қосылысы, формуласы - Н2О2. Сипаттамасы :Түссіз, мөлдір, иіссіз немесе өзіне тән әлсіз иісі бар, әлсіз қышқыл реакциясы бар сұйықтық Ет май қантсынауық
7 слайд
7Жұмыс барысы:
1.Кішкене қой жүнін алу.
2. Шырпы керек.
3.Абайлап шырпыны тұтатып,
қой жүнін жағу.
4.Иісі сезілуі керек.
Қорытынды жазу: Тапсырма №2. Зертхана
Нәруыз молекулаларын күшті қыздырғанда нәруыз
молекулалары түгел бұзылып,одан ұшқыш заттар
түзіледі.Ол иіс күйген қауырсынның иісіне ұқсас
болады.Осы қасиетін нәруызы бар талшықтарды анықтау
үшін пайдалануға болады.Мысалы жүн, табиғи жібек т.б.
Қауіпсіздік ережесін сақтаңыз
7 слайд
7Жұмыс барысы: 1.Кішкене қой жүнін алу. 2. Шырпы керек. 3.Абайлап шырпыны тұтатып, қой жүнін жағу. 4.Иісі сезілуі керек. Қорытынды жазу: Тапсырма №2. Зертхана Нәруыз молекулаларын күшті қыздырғанда нәруыз молекулалары түгел бұзылып,одан ұшқыш заттар түзіледі.Ол иіс күйген қауырсынның иісіне ұқсас болады.Осы қасиетін нәруызы бар талшықтарды анықтау үшін пайдалануға болады.Мысалы жүн, табиғи жібек т.б. Қауіпсіздік ережесін сақтаңыз
8 слайд
8Сүттегі нәруыздың өлшемін анықтайды Дескриптор :Бекіту.Тапсырма №3 Есеп шығару: Сүттің құрамы
Сүт қорапшасының сыртында сүттің
құрамында 2,5% нәруыз, 3,2% май
және 4,7% көмірсу бар деп көрсетілген.
200 грамм сүтте әрбір заттардың
өлшемі қанша?
200 г — 100%
Майлар — ? — 3,2%
Нәруыздар — ? — 2,5%
Көмірсулар — ? — 4,7%
8 слайд
8Сүттегі нәруыздың өлшемін анықтайды Дескриптор :Бекіту.Тапсырма №3 Есеп шығару: Сүттің құрамы Сүт қорапшасының сыртында сүттің құрамында 2,5% нәруыз, 3,2% май және 4,7% көмірсу бар деп көрсетілген. 200 грамм сүтте әрбір заттардың өлшемі қанша? 200 г — 100% Майлар — ? — 3,2% Нәруыздар — ? — 2,5% Көмірсулар — ? — 4,7%
9 слайд
9 9Сабақты қорытындылау
+ - таңбаларын қолданып өз өзіңізді бағалаңыз. Бүгінгі сабақта:
+ -
Мен .......... ажырата білдім
Мен ........... анықтай алдым
Мен ...............маңызын түсіндім
Мен..............есептей білдім
9 слайд
9 9Сабақты қорытындылау + - таңбаларын қолданып өз өзіңізді бағалаңыз. Бүгінгі сабақта: + - Мен .......... ажырата білдім Мен ........... анықтай алдым Мен ...............маңызын түсіндім Мен..............есептей білдім