СПИРТТЕР МЕН ФЕНОЛДАРДЫҢ ҚАСИЕТТЕРІН ЗЕРТТЕУ
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
1 слайд
«СПИРТТЕР МЕН ФЕНОЛДАРДЫҢ
ҚАСИЕТТЕРІН ЗЕРТТЕУ»
Қабылдаған:Раманова Л.
Орынаған:Есентай Н.Қызылорда медициналық жоғары колледжі
Қызылорда, 2020ж
1 слайд
«СПИРТТЕР МЕН ФЕНОЛДАРДЫҢ ҚАСИЕТТЕРІН ЗЕРТТЕУ» Қабылдаған:Раманова Л. Орынаған:Есентай Н.Қызылорда медициналық жоғары колледжі Қызылорда, 2020ж
2 слайд
жоспары
КІРІСПЕ
НЕГІЗГІ БӨЛІМ
СПИРТТЕРГЕ ЖАЛПЫ СИПАТТАМА
ҚАСИЕТТЕРІ
ФЕНОЛ
ҚАСИЕТТЕРІ
ПАЙДАЛАНЫЛҒАН ӘДЕБИЕТТЕР
2 слайд
жоспары КІРІСПЕ НЕГІЗГІ БӨЛІМ СПИРТТЕРГЕ ЖАЛПЫ СИПАТТАМА ҚАСИЕТТЕРІ ФЕНОЛ ҚАСИЕТТЕРІ ПАЙДАЛАНЫЛҒАН ӘДЕБИЕТТЕР
3 слайд
Спирттер
Спирттер, алкогольдер – құрамында бір немесе бірнеше OH тобы болатын
көмірсутек туындылары. ОН тобының санына қарай бір (алкогольдер), екі
(гликолдар), үш (глицерин), төрт (пентаэритрит) және көп атомды спирттер, ал
көмірсутек радикалының құ-рылысына байланысты қаныққан (этил C2H5–OH),
қанықпаған (аллил СН2СНСН2ОН), циклді (циклогексанол), ароматты
(бензил спирті), гетероциклді (фурил) болып бөлінеді. Спирттерді атағанда
сәйкес көмірсутек радикалы бойынша (мысалы, метил спирті, этил спирті, т.б.)
және Женева номенклатурасы бойынша көмірсутек атына “ол” жұрнағын
жалғайды (мысалы, этанол, бутанол, диол, триол, т.б.). Кейде ОН тобының
орнын көрсетіп атайды (мысалы, пропанол-2, пропандиол-1, 3), бұдан басқа
спирттердің тарихи қалыптасқан атаулары да қолданылады (мысалы, этил
спиртін – шарап спирті, метил спиртін – ағаш спирті деп атайды). Бір атомды
алифатты спирттер улы (мысалы, метанол – жүйке және тамырға қоздырғыш
әсер етеді, этанол – сұйық есірткі, ұзақ әсер еткенде жүйке, ас қорыту, қан
тамыр, бауыр, т.б. ауруларын тудырады). Өнеркәсіпте спирттерді олефиндерді
гидраттау, альдегид, кетондарды тотықсыздандыру, т.б. әдістермен өндіреді.
Этанолды бидай, күріш, картоп, т.б. өсімдік шикізаттарын зимаза ферментінің
қатысуымен ашыту немесе гидролиздеу арқылы алады. Спирттер – органикалық
қосылыстардың ішіндегі ең маңызды тобы, олар еріткіштер ретінде
қолданылады, бояулар, жасанды талшықтар, пластмассалар, хош иісті заттар,
дәрілер, жуғыш заттар, т.б. өндіру үшін жартылай өнімдер болып табылады.
3 слайд
Спирттер Спирттер, алкогольдер – құрамында бір немесе бірнеше OH тобы болатын көмірсутек туындылары. ОН тобының санына қарай бір (алкогольдер), екі (гликолдар), үш (глицерин), төрт (пентаэритрит) және көп атомды спирттер, ал көмірсутек радикалының құ-рылысына байланысты қаныққан (этил C2H5–OH), қанықпаған (аллил СН2СНСН2ОН), циклді (циклогексанол), ароматты (бензил спирті), гетероциклді (фурил) болып бөлінеді. Спирттерді атағанда сәйкес көмірсутек радикалы бойынша (мысалы, метил спирті, этил спирті, т.б.) және Женева номенклатурасы бойынша көмірсутек атына “ол” жұрнағын жалғайды (мысалы, этанол, бутанол, диол, триол, т.б.). Кейде ОН тобының орнын көрсетіп атайды (мысалы, пропанол-2, пропандиол-1, 3), бұдан басқа спирттердің тарихи қалыптасқан атаулары да қолданылады (мысалы, этил спиртін – шарап спирті, метил спиртін – ағаш спирті деп атайды). Бір атомды алифатты спирттер улы (мысалы, метанол – жүйке және тамырға қоздырғыш әсер етеді, этанол – сұйық есірткі, ұзақ әсер еткенде жүйке, ас қорыту, қан тамыр, бауыр, т.б. ауруларын тудырады). Өнеркәсіпте спирттерді олефиндерді гидраттау, альдегид, кетондарды тотықсыздандыру, т.б. әдістермен өндіреді. Этанолды бидай, күріш, картоп, т.б. өсімдік шикізаттарын зимаза ферментінің қатысуымен ашыту немесе гидролиздеу арқылы алады. Спирттер – органикалық қосылыстардың ішіндегі ең маңызды тобы, олар еріткіштер ретінде қолданылады, бояулар, жасанды талшықтар, пластмассалар, хош иісті заттар, дәрілер, жуғыш заттар, т.б. өндіру үшін жартылай өнімдер болып табылады.
4 слайд
Спирттердің қасиеттері
Физикалық қасиеттері және құрылысы. Қалыпты температурада С10-ға дейінгі спирттер сұйық заттар, Сп-ден
бастап қатты заттар. Алғашқы үшеуі сумен кез келген мөлшерде араласады, молекулалық массасының артуына
қарай сұйық спирттердің суда ерігіштігі төмендейді. Сұйық спирттердің өздеріне тән иісі болады. Спирттердің
қайнау және балқу температурасы молекулалық массасының артуына байланысты өседі және сәйкес
көмірсутектердің қайнау температурасынан жоғары болады. Себебі спирттерде молекулааралық сутектік
байланыс түзіледі. Спирт молекуласында электртерістігі жоғары оттек атомы сутектің электрондарын өзіне
тартып, оларда ішінара теріс және оң зарядтар пайда болады: 5- 8+ R-0-H Осы зарядтардың әсерінен оттек атомы
мен спирттің екінші молекуласындағы гидроксилдің сутек атомының арасында сутектік байланыс түзіледі: R —
О... Н - О... Н - О... I I I Н R R Сутектік байланысты үзуге 5 ккал/моль энергия жүмсалады. Энергиясы аз
болғанымен, оны үзу үшін температураны көтеру керек, сондықтан спирттердің қайнау температуралары
жоғарылайды.
Химиялық қасиеттері. Спирттердің химиялық қасиеттерін анықтайтын гидроксил тобы және ол байланысқан
радикалдардың құрылысы. Гидроксил тобы қатысында өтетін реакциялар О—Н немесе С—ОН байланыстарын
үзу арқылы жүреді. Спирттер (алканолдар) полюсті косылыстар, көміртек пен оттек және оттек пен сутек
атомдарының арасында екі полюсті байланысы бар: С —» О жәнө 0 <— Н . О <— Н байланысының полюстігі С
—> О байланысының полюстігіне қарағанда жоғары. Оттектің жұп электрондары спирттерге электрондонорлық
қасиет береді
4 слайд
Спирттердің қасиеттері Физикалық қасиеттері және құрылысы. Қалыпты температурада С10-ға дейінгі спирттер сұйық заттар, Сп-ден бастап қатты заттар. Алғашқы үшеуі сумен кез келген мөлшерде араласады, молекулалық массасының артуына қарай сұйық спирттердің суда ерігіштігі төмендейді. Сұйық спирттердің өздеріне тән иісі болады. Спирттердің қайнау және балқу температурасы молекулалық массасының артуына байланысты өседі және сәйкес көмірсутектердің қайнау температурасынан жоғары болады. Себебі спирттерде молекулааралық сутектік байланыс түзіледі. Спирт молекуласында электртерістігі жоғары оттек атомы сутектің электрондарын өзіне тартып, оларда ішінара теріс және оң зарядтар пайда болады: 5- 8+ R-0-H Осы зарядтардың әсерінен оттек атомы мен спирттің екінші молекуласындағы гидроксилдің сутек атомының арасында сутектік байланыс түзіледі: R — О... Н - О... Н - О... I I I Н R R Сутектік байланысты үзуге 5 ккал/моль энергия жүмсалады. Энергиясы аз болғанымен, оны үзу үшін температураны көтеру керек, сондықтан спирттердің қайнау температуралары жоғарылайды. Химиялық қасиеттері. Спирттердің химиялық қасиеттерін анықтайтын гидроксил тобы және ол байланысқан радикалдардың құрылысы. Гидроксил тобы қатысында өтетін реакциялар О—Н немесе С—ОН байланыстарын үзу арқылы жүреді. Спирттер (алканолдар) полюсті косылыстар, көміртек пен оттек және оттек пен сутек атомдарының арасында екі полюсті байланысы бар: С —» О жәнө 0 <— Н . О <— Н байланысының полюстігі С —> О байланысының полюстігіне қарағанда жоғары. Оттектің жұп электрондары спирттерге электрондонорлық қасиет береді
5 слайд
Фенол
Фенолдар – молекула құрамында көміртек атомымен
байланысқан бір немесе бірнеше гидроксил тобы бар хош
иісті қосылыстар.
ОН тобының санына байланысты бір, екі, үшатомды фенолдар
болып бөлінеді. Мысалы, фенол, 1-нафтол, 2-нафтол –
біратомды, крезол, гидрохинон, – екіатомды, пирогаллол –
үшатомды.
Фенолдар спирттерге қарағанда қышқылдық қасиеттері
күштірек. Бұл қасиет фенолдарда теріс электрлігі жоғары топ
қосылған сайын күшейе береді, мысалы, нитротоп, галоген,
күкірт. Фенолдар сілтілерде еріп феноляттар, сілтілік ортада
оңай ацилденіп алифатты және хош иісті қышқылдардың
күрделі эфирлерін, алкилденіп жай эфирлер түзеді.
Фенолдарды хош иісті күкіртті қышқыл тұздарын балқыту,
диазоний тұздары арқылы аминдерден, т.б. алады
5 слайд
Фенол Фенолдар – молекула құрамында көміртек атомымен байланысқан бір немесе бірнеше гидроксил тобы бар хош иісті қосылыстар. ОН тобының санына байланысты бір, екі, үшатомды фенолдар болып бөлінеді. Мысалы, фенол, 1-нафтол, 2-нафтол – біратомды, крезол, гидрохинон, – екіатомды, пирогаллол – үшатомды. Фенолдар спирттерге қарағанда қышқылдық қасиеттері күштірек. Бұл қасиет фенолдарда теріс электрлігі жоғары топ қосылған сайын күшейе береді, мысалы, нитротоп, галоген, күкірт. Фенолдар сілтілерде еріп феноляттар, сілтілік ортада оңай ацилденіп алифатты және хош иісті қышқылдардың күрделі эфирлерін, алкилденіп жай эфирлер түзеді. Фенолдарды хош иісті күкіртті қышқыл тұздарын балқыту, диазоний тұздары арқылы аминдерден, т.б. алады
6 слайд
Фенол мен крезолды таскөмір шайырларынан бөледі. Фенолдар фенол-
фармальдегидті шайырлар, бояғыш және дәрілік, залалдандырушы заттар
алуда қолданылады. Фенол немесе оксибензол, С6Н5ОН – спирт, эфир,
хлороформда жақсы еритін, өзіне тән өткір исі бар, түссіз, кристалды улы зат.
Балқу t 43° С, қайнау t 182° С, ауада тотығып, түсі қызғылттанады. Оның
судағы 3 – 5%-дық ерітіндісі карбол қышқылы деп аталады. Гидрохинон, 1,2-
диоксибензол – С6Н4(ОН)2 – суда, сілті ерітіндісінде, спиртте, бензолда,
хлороформда, ацетонда еритін кристалды зат. Балқу t 170° С, қайнау t 285° С
(730 мм сын. бағ.), оңай тотығып n- бензохинонға айналады. Теріні, көз бен
тыныс алу жолдарының кілегейлі қабықтарын тітіркендіреді, n- бензохинонды
тотықсыздандыру арқылы алынады. Пирогаллол, 1, 2, 3-триоксибензол –
С6Н3(ОН)3– жарықта бозаратын ақ кристалды зат, балқу t 132,8° С, қайнау t
309° С, суда, спиртте, ацетонда, т.б. жақсы еріп, хлороформ мен бензолда
нашар ериді. Оңай тотығады (әсіресе сілтілік ортада).
6 слайд
Фенол мен крезолды таскөмір шайырларынан бөледі. Фенолдар фенол- фармальдегидті шайырлар, бояғыш және дәрілік, залалдандырушы заттар алуда қолданылады. Фенол немесе оксибензол, С6Н5ОН – спирт, эфир, хлороформда жақсы еритін, өзіне тән өткір исі бар, түссіз, кристалды улы зат. Балқу t 43° С, қайнау t 182° С, ауада тотығып, түсі қызғылттанады. Оның судағы 3 – 5%-дық ерітіндісі карбол қышқылы деп аталады. Гидрохинон, 1,2- диоксибензол – С6Н4(ОН)2 – суда, сілті ерітіндісінде, спиртте, бензолда, хлороформда, ацетонда еритін кристалды зат. Балқу t 170° С, қайнау t 285° С (730 мм сын. бағ.), оңай тотығып n- бензохинонға айналады. Теріні, көз бен тыныс алу жолдарының кілегейлі қабықтарын тітіркендіреді, n- бензохинонды тотықсыздандыру арқылы алынады. Пирогаллол, 1, 2, 3-триоксибензол – С6Н3(ОН)3– жарықта бозаратын ақ кристалды зат, балқу t 132,8° С, қайнау t 309° С, суда, спиртте, ацетонда, т.б. жақсы еріп, хлороформ мен бензолда нашар ериді. Оңай тотығады (әсіресе сілтілік ортада).
7 слайд
Пайдаланылған әдебиеттер
1.Құлажанов Қ.С. Аналитикалық химия Алматы Білім 1994
2. Цитович И.К. Курс аналитической химии. М., 2004.
3. Васильев В.П. Аналитическая химия. кн. 1,2. М., Дрофа, 2003.
4.Кельнер Р., Мерме Ж.М., Отто М., Видмер Г.М. Аналитическая химия. т. 1, 2. Перевод с англ.
яз. М., Мир, 2004.
5. Отто М. Современные методы аналитической химии т.1,2. М., Техносфера, 2003.
6. Пономарев В.Д. Аналитическая химия, ч. 1, 2. М., ВШ, 1982.
7 слайд
Пайдаланылған әдебиеттер 1.Құлажанов Қ.С. Аналитикалық химия Алматы Білім 1994 2. Цитович И.К. Курс аналитической химии. М., 2004. 3. Васильев В.П. Аналитическая химия. кн. 1,2. М., Дрофа, 2003. 4.Кельнер Р., Мерме Ж.М., Отто М., Видмер Г.М. Аналитическая химия. т. 1, 2. Перевод с англ. яз. М., Мир, 2004. 5. Отто М. Современные методы аналитической химии т.1,2. М., Техносфера, 2003. 6. Пономарев В.Д. Аналитическая химия, ч. 1, 2. М., ВШ, 1982.