Зиянды тағамдар


1 слайд
ЗИЯНДЫ ТАҒАМДАР
1 слайд
ЗИЯНДЫ ТАҒАМДАР

2 слайд
2 слайд

3 слайд
Картоп қытырлақтары. Мәселе оның ішінде салмақ жинайтын зиян
көмірсулардың болуында ғана емес екен. Картоп қытырлақтары мен фри
картобында акриламид есімді канцероген бар. Ол тамақты жоғары температурада
дайындағанда пайда болады. Бұл жыл сайын бірнеше мың қатерлі ісік ауруының
туындауының себебі.
3 слайд
Картоп қытырлақтары. Мәселе оның ішінде салмақ жинайтын зиян көмірсулардың болуында ғана емес екен. Картоп қытырлақтары мен фри картобында акриламид есімді канцероген бар. Ол тамақты жоғары температурада дайындағанда пайда болады. Бұл жыл сайын бірнеше мың қатерлі ісік ауруының туындауының себебі.

4 слайд
Фаст-фуд түріндегі қуырылған картоп пен оның дүкендегі дайын түрлері
4 слайд
Фаст-фуд түріндегі қуырылған картоп пен оның дүкендегі дайын түрлері

5 слайд
Жүгері таяқшалары мен оның қантпен қатырылған түрі.
Егер жүгері жегіңіз келсе, тәтті емесін алыңыз. Өйткені қант 140
градуста жанады. Сондықтан тәтті жүгеріде қантты емес, қант
алмастырғыш зиянды заттарды қолданады.
5 слайд
Жүгері таяқшалары мен оның қантпен қатырылған түрі. Егер жүгері жегіңіз келсе, тәтті емесін алыңыз. Өйткені қант 140 градуста жанады. Сондықтан тәтті жүгеріде қантты емес, қант алмастырғыш зиянды заттарды қолданады.

6 слайд
Натрий глутаматы
Е-621 қоспасы қосылған өнімді жемеңіз. Тауарды дүкеннен сатып аларда
сыртын оқыңыз. Е-621 деп жазылған болса, алмай-ақ қойғаныңыз абзал
6 слайд
Натрий глутаматы Е-621 қоспасы қосылған өнімді жемеңіз. Тауарды дүкеннен сатып аларда сыртын оқыңыз. Е-621 деп жазылған болса, алмай-ақ қойғаныңыз абзал

7 слайд
Қант алмастырғыштар
Тәтті дәмді сезген соң асқазан көмірсутекті қажет етеді. Оны
қабылдамаған соң, қарныңызды қатты аштырып жібереді.
7 слайд
Қант алмастырғыштар Тәтті дәмді сезген соң асқазан көмірсутекті қажет етеді. Оны қабылдамаған соң, қарныңызды қатты аштырып жібереді.

8 слайд
Газдалған сусындарға құмар болу - артық салмақ, ұйқы безінің қатерлі ісігі
сияқты нәтижеге алып келе алады. Бір бөтелке газдалған суда 10 қасық қант бар.
Аурулардың бәрі ауыздан кіреді демекші, не жеп-ішкенімізді қадағалап, мән
берсек, мүмкін ұзақ, бақытты, сау ғұмыр кешерміз
8 слайд
Газдалған сусындарға құмар болу - артық салмақ, ұйқы безінің қатерлі ісігі сияқты нәтижеге алып келе алады. Бір бөтелке газдалған суда 10 қасық қант бар. Аурулардың бәрі ауыздан кіреді демекші, не жеп-ішкенімізді қадағалап, мән берсек, мүмкін ұзақ, бақытты, сау ғұмыр кешерміз

9 слайд
Тәтті газдалған сусындар
Олар қант, газ, химиялық қоспа арқылы ағзаға кәдімгідей
зиянын тигізеді.
9 слайд
Тәтті газдалған сусындар Олар қант, газ, химиялық қоспа арқылы ағзаға кәдімгідей зиянын тигізеді.

10 слайд
.
Трансмайлар
72,5%-ға дейінгі майды жеуге мүлде болмайды. Олар құрамына су қосылған
сұйық майлар. Таза майлар 82,5%-дан төмен болмайды
10 слайд
. Трансмайлар 72,5%-ға дейінгі майды жеуге мүлде болмайды. Олар құрамына су қосылған сұйық майлар. Таза майлар 82,5%-дан төмен болмайды

11 слайд
Балмұздақтар
Әсіресе, шетелден келетін балмұздақтар зиянды. Қазір сүттен жасалған
балмұздақ табу қиын. Жеміс балмұздақтары тіпті зиянды. Сүттен дайындалған
пломбир балмұздақтарын жеуге болады.
11 слайд
Балмұздақтар Әсіресе, шетелден келетін балмұздақтар зиянды. Қазір сүттен жасалған балмұздақ табу қиын. Жеміс балмұздақтары тіпті зиянды. Сүттен дайындалған пломбир балмұздақтарын жеуге болады.

12 слайд
12 слайд

13 слайд
Ветчина
Сосискалар, паштеттер 40%-ға дейін доңыз майы мен терісінен дайындалып,
етпен араласып кетеді. Оның құрамында 5 пайыздан көп ет болмайды. Қалғаны
тек гель. Оны қызғылт етіп көрсетіп тұрған жарық шамдар. Шамсыз сіз оның
жасыл екенін байқар едіңіз.
13 слайд
Ветчина Сосискалар, паштеттер 40%-ға дейін доңыз майы мен терісінен дайындалып, етпен араласып кетеді. Оның құрамында 5 пайыздан көп ет болмайды. Қалғаны тек гель. Оны қызғылт етіп көрсетіп тұрған жарық шамдар. Шамсыз сіз оның жасыл екенін байқар едіңіз.

14 слайд
Тез дайындалатын тағамдар
Суға пісіріліп тез дайындалатын лапшалар денсаулыққа зиян
әкелетін химиялық заттар
14 слайд
Тез дайындалатын тағамдар Суға пісіріліп тез дайындалатын лапшалар денсаулыққа зиян әкелетін химиялық заттар

15 слайд
Өңделген ет.
Қатерлі ісік ауруларын зерттейтін институты сүрленген,
мұздатылған, тұздалған, химиялық консерванттар
қосылған ет ас қорыту жолдарының қатерлі ісігіне алып
келуі мүмкін деп тұжырымдады. Консервіленген,
құрамында өте көп тұз, май, холестерин бар бұл етте
пайдалы заттар да қалмайды.
Мұздатылған тағамдар.
Мұздатылған астар қазірде әлем бойынша танымалдыққа
ие бола бастауда. Дайын тамақты жемес бұрын жылытады.
Бұндай тамақта калориялар шамадан көп, натрий мөлшері
тым көп болады. Бәліш сияқты ұн өнімдері. Ішіне
калориялы салындысы бар, қуырылған бәліштерде
трансгенді майлар, қант, ақ ұн сияқты пайдасыз заттар бар.
10-20 грамм майға қоса 250-300 "бос калориялар" бар.
15 слайд
Өңделген ет. Қатерлі ісік ауруларын зерттейтін институты сүрленген, мұздатылған, тұздалған, химиялық консерванттар қосылған ет ас қорыту жолдарының қатерлі ісігіне алып келуі мүмкін деп тұжырымдады. Консервіленген, құрамында өте көп тұз, май, холестерин бар бұл етте пайдалы заттар да қалмайды. Мұздатылған тағамдар. Мұздатылған астар қазірде әлем бойынша танымалдыққа ие бола бастауда. Дайын тамақты жемес бұрын жылытады. Бұндай тамақта калориялар шамадан көп, натрий мөлшері тым көп болады. Бәліш сияқты ұн өнімдері. Ішіне калориялы салындысы бар, қуырылған бәліштерде трансгенді майлар, қант, ақ ұн сияқты пайдасыз заттар бар. 10-20 грамм майға қоса 250-300 "бос калориялар" бар.

