Материалдар / Зиянды тағамдар

Зиянды тағамдар

Материал туралы қысқаша түсінік
Сынып сағатынан беретін әріптестеріме өте пайдалы да қажет деп ойлаймын.Өйткені жас маман ұстаздарға қолдау көрсетіп,жол көрсетіп осылай бағыт-бағдар берсек оларға бір пайдамыз тиееді-ау деп ойлаймын.
ЖИ арқылы жасау
Бұл бетте материалдың қысқаша нұсқасы ұсынылған. Материалдың толық нұсқасын жүктеп алып, көруге болады
img_page_1
ЖИ арқылы жасау
Материалдың қысқаша түсінігі
ЗИЯНДЫ ТАҒАМДАР

1 слайд
ЗИЯНДЫ ТАҒАМДАР

1 слайд

ЗИЯНДЫ ТАҒАМДАР

2 слайд

2 слайд

Картоп қытырлақтары. Мәселе оның ішінде салмақ жинайтын зиян көмірсулардың болуында ғана емес екен. Картоп қытырлақтары мен фри

3 слайд
Картоп қытырлақтары. Мәселе оның ішінде салмақ жинайтын зиян көмірсулардың болуында ғана емес екен. Картоп қытырлақтары мен фри картобында акриламид есімді канцероген бар. Ол тамақты жоғары температурада дайындағанда пайда болады. Бұл жыл сайын бірнеше мың қатерлі ісік ауруының туындауының себебі.

3 слайд

Картоп қытырлақтары. Мәселе оның ішінде салмақ жинайтын зиян көмірсулардың болуында ғана емес екен. Картоп қытырлақтары мен фри картобында акриламид есімді канцероген бар. Ол тамақты жоғары температурада дайындағанда пайда болады. Бұл жыл сайын бірнеше мың қатерлі ісік ауруының туындауының себебі.

Фаст-фуд түріндегі қуырылған картоп пен оның дүкендегі дайын түрлері

4 слайд
Фаст-фуд түріндегі қуырылған картоп пен оның дүкендегі дайын түрлері

4 слайд

Фаст-фуд түріндегі қуырылған картоп пен оның дүкендегі дайын түрлері

Жүгері таяқшалары мен оның қантпен қатырылған түрі. Егер жүгері жегіңіз келсе, тәтті емесін алыңыз. Өйткені қант 140

5 слайд
Жүгері таяқшалары мен оның қантпен қатырылған түрі. Егер жүгері жегіңіз келсе, тәтті емесін алыңыз. Өйткені қант 140 градуста жанады. Сондықтан тәтті жүгеріде қантты емес, қант алмастырғыш зиянды заттарды қолданады.

5 слайд

Жүгері таяқшалары мен оның қантпен қатырылған түрі. Егер жүгері жегіңіз келсе, тәтті емесін алыңыз. Өйткені қант 140 градуста жанады. Сондықтан тәтті жүгеріде қантты емес, қант алмастырғыш зиянды заттарды қолданады.

Натрий глутаматы Е-621 қоспасы қосылған өнімді жемеңіз.

6 слайд
Натрий глутаматы Е-621 қоспасы қосылған өнімді жемеңіз. Тауарды дүкеннен сатып аларда сыртын оқыңыз. Е-621 деп жазылған болса, алмай-ақ қойғаныңыз абзал

6 слайд

Натрий глутаматы Е-621 қоспасы қосылған өнімді жемеңіз. Тауарды дүкеннен сатып аларда сыртын оқыңыз. Е-621 деп жазылған болса, алмай-ақ қойғаныңыз абзал

Қант алмастырғыштар Тәтті дәмді сезген соң асқазан көмірсутекті қажет етеді. Оны қабылдамаған соң, қарн

7 слайд
Қант алмастырғыштар Тәтті дәмді сезген соң асқазан көмірсутекті қажет етеді. Оны қабылдамаған соң, қарныңызды қатты аштырып жібереді.

7 слайд

Қант алмастырғыштар Тәтті дәмді сезген соң асқазан көмірсутекті қажет етеді. Оны қабылдамаған соң, қарныңызды қатты аштырып жібереді.

Газдалған сусындарға құмар болу - артық салмақ, ұйқы безінің қатерлі ісігі сияқты нәтижеге алып келе алады. Бір бөтелке газдалғ

8 слайд
Газдалған сусындарға құмар болу - артық салмақ, ұйқы безінің қатерлі ісігі сияқты нәтижеге алып келе алады. Бір бөтелке газдалған суда 10 қасық қант бар. Аурулардың бәрі ауыздан кіреді демекші, не жеп-ішкенімізді қадағалап, мән берсек, мүмкін ұзақ, бақытты, сау ғұмыр кешерміз

8 слайд

Газдалған сусындарға құмар болу - артық салмақ, ұйқы безінің қатерлі ісігі сияқты нәтижеге алып келе алады. Бір бөтелке газдалған суда 10 қасық қант бар. Аурулардың бәрі ауыздан кіреді демекші, не жеп-ішкенімізді қадағалап, мән берсек, мүмкін ұзақ, бақытты, сау ғұмыр кешерміз

Тәтті газдалған сусындар Олар қант, газ, химиялық қоспа арқылы ағзаға кәдімгідей

9 слайд
Тәтті газдалған сусындар Олар қант, газ, химиялық қоспа арқылы ағзаға кәдімгідей зиянын тигізеді.

9 слайд

Тәтті газдалған сусындар Олар қант, газ, химиялық қоспа арқылы ағзаға кәдімгідей зиянын тигізеді.

. Трансмайлар 72,5%-ға дейінгі майды жеуге мүлде болмайды. Олар құрамына су қосылған сұ

10 слайд
. Трансмайлар 72,5%-ға дейінгі майды жеуге мүлде болмайды. Олар құрамына су қосылған сұйық майлар. Таза майлар 82,5%-дан төмен болмайды

10 слайд

. Трансмайлар 72,5%-ға дейінгі майды жеуге мүлде болмайды. Олар құрамына су қосылған сұйық майлар. Таза майлар 82,5%-дан төмен болмайды

Балмұздақтар Әсіресе, шетелден келетін балмұздақтар зиянды. Қазір сүттен жасалған балмұздақ та

11 слайд
Балмұздақтар Әсіресе, шетелден келетін балмұздақтар зиянды. Қазір сүттен жасалған балмұздақ табу қиын. Жеміс балмұздақтары тіпті зиянды. Сүттен дайындалған пломбир балмұздақтарын жеуге болады.

11 слайд

Балмұздақтар Әсіресе, шетелден келетін балмұздақтар зиянды. Қазір сүттен жасалған балмұздақ табу қиын. Жеміс балмұздақтары тіпті зиянды. Сүттен дайындалған пломбир балмұздақтарын жеуге болады.

12 слайд

12 слайд

Ветчина Сосискалар, паштеттер 40%-ға дейін доңыз майы мен терісінен дайындалып, етпен аралас

13 слайд
Ветчина Сосискалар, паштеттер 40%-ға дейін доңыз майы  мен терісінен дайындалып, етпен араласып кетеді. Оның құрамында 5 пайыздан көп ет болмайды. Қалғаны тек гель. Оны қызғылт етіп көрсетіп тұрған жарық шамдар. Шамсыз сіз оның жасыл екенін байқар едіңіз.

13 слайд

Ветчина Сосискалар, паштеттер 40%-ға дейін доңыз майы  мен терісінен дайындалып, етпен араласып кетеді. Оның құрамында 5 пайыздан көп ет болмайды. Қалғаны тек гель. Оны қызғылт етіп көрсетіп тұрған жарық шамдар. Шамсыз сіз оның жасыл екенін байқар едіңіз.

Тез дайындалатын тағамдар Суға пісіріліп тез дайындалатын лапшалар денсаулыққа зиян

14 слайд
Тез дайындалатын тағамдар Суға пісіріліп тез дайындалатын лапшалар денсаулыққа зиян әкелетін химиялық заттар

14 слайд

Тез дайындалатын тағамдар Суға пісіріліп тез дайындалатын лапшалар денсаулыққа зиян әкелетін химиялық заттар

Өңделген ет. Қатерлі ісік ауруларын зерттейтін институты сүрленген, мұздатылған, тұздалған, химиялық конс

15 слайд
Өңделген ет. Қатерлі ісік ауруларын зерттейтін институты сүрленген, мұздатылған, тұздалған, химиялық консерванттар қосылған ет ас қорыту жолдарының қатерлі ісігіне алып келуі мүмкін деп тұжырымдады. Консервіленген, құрамында өте көп тұз, май, холестерин бар бұл етте пайдалы заттар да қалмайды. Мұздатылған тағамдар. Мұздатылған астар қазірде әлем бойынша танымалдыққа ие бола бастауда. Дайын тамақты жемес бұрын жылытады. Бұндай тамақта калориялар шамадан көп, натрий мөлшері тым көп болады. Бәліш сияқты ұн өнімдері. Ішіне калориялы салындысы бар, қуырылған бәліштерде трансгенді майлар, қант, ақ ұн сияқты пайдасыз заттар бар. 10-20 грамм майға қоса 250-300 "бос калориялар" бар.

15 слайд

Өңделген ет. Қатерлі ісік ауруларын зерттейтін институты сүрленген, мұздатылған, тұздалған, химиялық консерванттар қосылған ет ас қорыту жолдарының қатерлі ісігіне алып келуі мүмкін деп тұжырымдады. Консервіленген, құрамында өте көп тұз, май, холестерин бар бұл етте пайдалы заттар да қалмайды. Мұздатылған тағамдар. Мұздатылған астар қазірде әлем бойынша танымалдыққа ие бола бастауда. Дайын тамақты жемес бұрын жылытады. Бұндай тамақта калориялар шамадан көп, натрий мөлшері тым көп болады. Бәліш сияқты ұн өнімдері. Ішіне калориялы салындысы бар, қуырылған бәліштерде трансгенді майлар, қант, ақ ұн сияқты пайдасыз заттар бар. 10-20 грамм майға қоса 250-300 "бос калориялар" бар.

25 Желтоқсан 2018
1662
Материал жариялап, аттестацияға 100% жарамды сертификатты тегін алыңыз!
Ustaz tilegi журналы министірліктің тізіміне енген. Qr коды мен тіркеу номері беріледі. Материал жариялаған соң сертификат тегін бірден беріледі.
Оқу-ағарту министірлігінің ресми жауабы
Сайтқа 5 материал жариялап, тегін АЛҒЫС ХАТ алыңыз!
Қазақстан Республикасының білім беру жүйесін дамытуға қосқан жеке үлесі үшін және де Республика деңгейінде «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық материалыңызбен бөлісіп, белсенді болғаныңыз үшін алғыс білдіреміз!
Сайтқа 25 материал жариялап, тегін ҚҰРМЕТ ГРОМАТАСЫН алыңыз!
Тәуелсіз Қазақстанның білім беру жүйесін дамытуға және білім беру сапасын арттыру мақсатында Республика деңгейінде «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық жұмысын жариялағаны үшін марапатталасыз!
Министірлікпен келісілген курстар тізімі