10-сынып.
Тыныс алу
§41.
Гликолиздің анаэробты кезеңі
1. Аэробты тыныс алу
процесінде ПЖҚ айналады:
А) Көміртек оксиді мен
суға
В) Этил
спиртіне
С) Фосфор
қышқылына
Д) Азот
оксидіне
2. Жасушадағы
"электр стансы" деп аталады:
А)
митохондрия
В)
цитоплазма
С)
вакуоль
Д)
ядро
3. Глюкоза толық
тотыққанда бөлінеді:
А)2730
кДж/моль
В)2921
кДж/моль
С)2600
кДж/моль
Д)1520
кДж/моль
4. АТФ синтезінің
бірінші кезеңі:
А) Аэробты
ыдырау
В) Оттекті
тотығу
С) Анаэробты
ыдырау
Д)
Фильтрация
5. Жасушаның
энергетикалық жүйесінің ПӘК-і:
А)
10-15%
В) 50%-дан
жоғары
С) 20%-дан
кем
Д)
99,9%
6. Глюкозаның бір
молекуласы … ыдырайды:
А) ПЖҚ-ның 4
молекуласына
В) ПЖҚ-ның 3
молекуласына
С) ПЖҚ-ның 5
молекуласына
Д) ПЖҚ-ның 2
молекуласына
7. Микроорганизмдер
мен өсімдіктер жасушаларында тұрақты соңғы өнімге айналу
процесі:
А)
Тұну
В)
Сүзілу
С)
Ашу
Д) Қайта
сіңірілу
8. Глюкозаның
оттексіз (анаэробты гликолиз) ыдырауы:
А) Бірінен кейін бірі
келетін он реакциядан тұратын күрделі көпсатылы
процесс
В) Көмірқышқыл газы мен
суға айналу процесі
С) Энергияға бай
қосылыстар түзетін органикалық қосылыстардың ферментативті ыдырау
реакцияларының жиынтығы
Д) Биологиялық жүйенің
өзінің құрамы мен қасиетін үнемі тұрақтылықта сақтау
қабілеті
9. Глюкозаның
сутексізденуі кезінде, сутек акцепторы ретінде …
қолданылады:
А)
АТФ
В)
ПЖҚ
С)
НАД
Д)
АДФ
10. Глюкозаның
ПЖҚ-на дейін әкелетін жолдың маңызды екінші
кезеңі:
А) глюкозаның
1,6-бифосфатының фруктозаға айналуы
В)
дигидроксиацетонфосфат түзілуі
С) соңынан ПЖҚ-на
айналатын екі үшкөміртекті қантқа ыдырауы
Д) көміртек (IV)
оксидіне және суға айналуы
11. Анаэробты
кезеңде АТФ-тың таза шығымы:
А) бір
молекула
В) екі
молекула
С) төрт
молекула
Д) алты
молекула
12. Қатық, айран,
малшаруашылығында жемдерді сүрлеуде
қолданылады:
А) ашытқы
саңырауқұлақтар
В) пжқ-ның спирттік
ашуы
С) сүт қышқылы
бактериалары мен саңырауқұлақтар
Д) сүтқышқылы
бактериялары мен пирожүзімқышқылы
13. Сүтқышқылды
ашуда энергияның айналу тиімділігі:
А)
40,8%
В)
50,6%
С)
30,2%
Д)
36,6%
14. Анаэробты ыдырау
кезінде энергияның көп мөлшері:
А) ашық
болады
В) энергия жалпы
болмайды
С) жабық болып
қалады
Д) сырттай
өндіріледі
15. Анаэробты тыныс
алу есебінен ғана энергия жинақтайтын
организмдер:
А) төменгі сатылы
омыртқалылар
В)
вирустар
С) төменгі сатылы
өсімдіктер
Д)
жәндіктер
16. Глюкозаның
анаэробты ыдырау кезеңіндегі маңызы:
А) оттекті ыдырату
процесін жаңарту үшін "екінші тыныс алу" ашылады
В) оттек жетіспеушілігі
туындағанда жасуша мен организмнің өмір сүруіне мүмкіндік
береді
С) тыныс алу орталығын
қоздырады
Д) ПЖҚ митохондрияға
тасымалданып, сірке қышқылының туындысына дейін
тотығады
17. Квас дайындауда
пайдаланатын процесс:
А) Сүтқышқылды
ашу
В) Майқышқылды
ашу
С) Тұзды
ашу
Д) Спирттік
ашу
18.ПЖҚ-ны этил
спирті мен көмірқышқыл газына ыдыратады:
А.Мукор
В.Пеницилл
С.Ашытқы
саңырауқұлағы
Д.Шіріту
бактериясы
19.Анаэробты кезең
жүреді:
А.Мембранада
В.Цитоплазмада
С.Митохондрияда
Д.Лизосомада
20.Оттек
жетіспеушілігінің белгісі:
А.Ентігу
В.Күлу
С.Ойлау
Д.Билеу