14 Хаттама 05.12 Халық пен тіл – тамыры терең қос емен

Тақырып бойынша 11 материал табылды

14 Хаттама 05.12 Халық пен тіл – тамыры терең қос емен

Материал туралы қысқаша түсінік
Халық пен тіл – тамыры терең қос емен атты кураторлық сағатының хаттамас
Материалдың қысқаша нұсқасы

Д.Қонаев атындағы агарарлық техникалық колледжінің

9-231 Аспаз тобы студенттері арасында

«Халық пен тіл – тамыры терең қос емен» -тықырыбындағы

кураторлық сағатының

х а т т а м а с ы

Өткен орны:

Өткен уақыты:

Сайрам ауданы, Қарабұлақ ауылы,

Д.Қонаев атындағы аграрлық техникалық колледжі

5 желтоқсан 2024жыл



Қатысқандар:

  • Д.Абдуллаева – топ жетекшісі

  • Р.Абдуллаева – топ о/ө шебері

  • Топтың 21 студенті


Жиналыстың төрайымы етіп топ жетекшісі Д.Абдуллаева сайланды.


Күн тәртібіндегі мәселелер

  1. «Халық пен тіл – тамыры терең қос емен» тақырыбында баяндама оқу.

  2. Түрлі мәселе.


Жиналыс Дилафруз Абдуллаеваның жетекшілігімен басталды. Топ жетекшісі өз сөзінде студенттерге қазақ халқының тілінің маңыздылығы туралы баяндамасын ұсынды. Баяндама барысында тілдің адам өміріндегі алатын орны, оның қоғам мен мәдениетке тигізетін әсері кеңінен талқыланды. Қазақ тілінің сақталуы мен дамуы ұлттың рухани тұтастығы мен болашағы үшін аса маңызды екендігіне ерекше назар аударылды. Топ жетекшісі тілдің тек қарым-қатынас құралы ғана емес, сондай-ақ ұлттық идентичностың негізі екендігін атап өтті. Қазақ тілінің қоғамдағы рөлі қазіргі таңда тек күнделікті тұрмыстық қатынас құралы емес, оның ішінде ұлттық құндылықтарды, дәстүрлерді сақтау, ұрпақтан ұрпаққа жеткізу тұрғысынан ерекше маңызға ие екендігі көрсетілді.

Сондай-ақ, баяндамашы тіл мен ұлттық тағамдар арасындағы тығыз байланысты тереңірек талқылады. Қазақ халқының ас мәзірі тек тамақтану процесі емес, сонымен қатар тіл, дәстүр мен мәдениеттің көрінісі болып табылады. Әрбір ұлттық тағамның атауы, дайындалу тәсілі мен оны ұсыну ерекшеліктері – ұлттың тарихынан, философиясынан хабар беретін маңызды элементтер. Аспаздық өнер мен тілдің бірлігі ұлттың мәдениетін сақтауда ерекше рөл атқарады. Осы тұрғыда, студенттерге ұлттық тағамдардың атауларын дұрыс айту, олардың дайындалу әдісін толыққанды түсіну және осы арқылы қазақ мәдениетінің байлығын сақтау қажеттілігі түсіндірілді.

Баяндама барысында топ жетекшісі студенттерге тілдің дамуына әрқайсысының үлес қосуы, өз тілін құрметтеу, әрі оны болашақ ұрпаққа жеткізу міндеті жайлы ой тастады. Қазақ тілінің маңыздылығын арттыру және оның аясын кеңейту үшін әр азаматтың, әсіресе жас ұрпақтың белсенділігі өте маңызды екендігі атап өтілді. Қазақ тілі – ұлттың жаны, тарихы, болашағы, сондықтан оны сақтау мен дамыту – барша ұлт мүшелерінің ортақ міндеті деп қорытындылады.

Кураторлық сағат барысында студенттер өз пікірлерін білдіріп, қазақ тілінің болашағы мен оның мәдениетте алатын орны жөнінде сұрақтар қойды. Олар ұлттық тіл мен ұлттық тағамдар арасындағы байланысты тереңірек түсіну қажеттілігі туралы сөз қозғады. Сонымен қатар, тілдің дамуы мен оның әлеуметтік маңызды мәселелерге әсері талқыланды. Студенттер өз ойларымен бөлісіп, қазақ тілінің тек ұлттың мұрасы ғана емес, заманауи қоғамдағы рөлі мен оның қолданылу аясын кеңейту бойынша ұсыныстар да айтты.

Қорытынды: Кураторлық сағаттың соңында топ жетекшісі Д. Абдуллаева студенттерге қазақ тілінің мәдениет пен тарихтағы маңызын ұмытпай, оны болашақ ұрпаққа жеткізу жолында жауапкершілікпен қарау керектігін айтты. Кураторлық сағаттың мақсаты студенттерге тілдің қоғамдағы, ұлт өміріндегі мәнін түсіндіру болды. Осы арқылы студенттер тек тілдің теориялық қырын емес, оның өмірдегі нақты маңызын да ұғынды.

Қатысушылар кураторлық сағаттан алған әсерлерін ортаға салып, өздерінің тілге деген құрметін арттыру туралы ойларын білдірді. Көпшілік ұлттық тіл мен тағамдардың өзара байланысын одан әрі тереңірек зерттеп, бұл салада өз үлестерін қосуға ниетті екендіктерін айтты. Тілдің болашағы әр адамның қолында екенін түсініп, олар өздерінің жеке тұрғыда қазақ тілінің қолданылуын кеңейтуге бағытталған әрекеттер жасап, ұлт мәдениетіне қызмет ететіндігі туралы пікірлерін білдірді.




Топ жетекші: Д.Абдуллаева

Жүктеу
bolisu
Бөлісу
ЖИ арқылы жасау
Файл форматы:
docx
28.01.2025
71
Жүктеу
ЖИ арқылы жасау
Бұл материалды қолданушы жариялаған. Ustaz Tilegi ақпаратты жеткізуші ғана болып табылады. Жарияланған материалдың мазмұны мен авторлық құқық толықтай автордың жауапкершілігінде. Егер материал авторлық құқықты бұзады немесе сайттан алынуы тиіс деп есептесеңіз,
шағым қалдыра аласыз
Қазақстандағы ең үлкен материалдар базасынан іздеу
Сіз үшін 400 000 ұстаздардың еңбегі мен тәжірибесін біріктіріп, ең үлкен материалдар базасын жасадық. Төменде керек материалды іздеп, жүктеп алып сабағыңызға қолдана аласыз
Материал жариялап, аттестацияға 100% жарамды сертификатты тегін алыңыз!
Ustaz tilegi журналы министірліктің тізіміне енген. Qr коды мен тіркеу номері беріледі. Материал жариялаған соң сертификат тегін бірден беріледі.
Оқу-ағарту министірлігінің ресми жауабы
Сайтқа 5 материал жариялап, тегін АЛҒЫС ХАТ алыңыз!
Қазақстан Республикасының білім беру жүйесін дамытуға қосқан жеке үлесі үшін және де Республика деңгейінде «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық материалыңызбен бөлісіп, белсенді болғаныңыз үшін алғыс білдіреміз!
Сайтқа 25 материал жариялап, тегін ҚҰРМЕТ ГРОМАТАСЫН алыңыз!
Тәуелсіз Қазақстанның білім беру жүйесін дамытуға және білім беру сапасын арттыру мақсатында Республика деңгейінде «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық жұмысын жариялағаны үшін марапатталасыз!
Министірлікпен келісілген курстар тізімі