Материалдар / §14. Сыртқы және ішкі факторлардың транспирацияға әсері.

§14. Сыртқы және ішкі факторлардың транспирацияға әсері.

Материал туралы қысқаша түсінік
9.1.3.2 - өсімдіктердегі транспирация үдерісінің мәнін түсіндіру.
Авторы:
Автор материалды ақылы түрде жариялады. Сатылымнан түскен қаражат авторға автоматты түрде аударылады. Толығырақ
13 Қазан 2024
249
1 рет жүктелген
450 ₸
Бүгін алсаңыз
+23 бонус
беріледі
Бұл не?
Бүгін алсаңыз +23 бонус беріледі Бұл не?
Тегін турнир Мұғалімдер мен Тәрбиешілерге
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
Бұл бетте материалдың қысқаша нұсқасы ұсынылған. Материалдың толық нұсқасын жүктеп алып, көруге болады
logo

Материалдың толық нұсқасын
жүктеп алып көруге болады

9 сынып №13

ДӘІЖО___________

Қазақстан Республикасының Білім және ғылым министрлігі
«» КММ
(білім беру ұйымының атауы)
Қысқа мерзімді (сабақ) жоспары
Сыртқы және ішкі факторлардың транспирацияға әсері. Зертханалық жұмыс№ 4 «Транспирация үдерісі кезіндегі сыртқы факторларды (температура, ылғалдылық пен су буының қысымы, ауа қозғалысын) зерттеу.

§14. Сыртқы және ішкі факторлардың транспирацияға әсері. БЖБ (20-мин)

(Сабақ тақырыбы)


Бөлім:

«Заттардың тасымалдануы»

Педагогтің аты-жөні:


Күні:


Сыныбы: 9 «а,ә,б»

Қатысушылар саны: Қатыспағандар саны:

Сабақтың тақырыбы:

Сыртқы және ішкі факторлардың транспирацияға әсері.

Зертханалық жұмыс№ 4 «Транспирация үдерісі кезіндегі сыртқы факторларды (температура, ылғалдылық пен су буының қысымы, ауа қозғалысын) зерттеу.

§14. Сыртқы және ішкі факторлардың транспирацияға әсері. БЖБ (20-мин)

Оқу бағдарламасына сәйкес оқу мақсаты

9.1.3.2 - өсімдіктердегі транспирация үдерісінің мәнін түсіндіру.


Сабақтың мақсаты:

өсімдіктердегі транспирация үдерісінің мәнін түсіндіреді және транспирация үдерісі кезіндегі сыртқы факторларды (температура, ылғалдылық пен су буының қысымы, ауа қозғалысын) зерттейді;

бөлім бойынша жиынтық бағалау тапсырмаларын орындайды;

Сабақтың барысы:

Сабақ кезеңі

Мұғалімнің әрекеті

Оқушының әрекеті

Бағалау

Ресурстар

Сабақтың басы





Бұрынғы білімін еске түсіру

Оқушылармен амандасу, түгендеу, сынып тәртібін қадағалау.


Бір дұрыс жауабы бар тапсырма:

8.Na+ ионы жасуша мембранасынан қалай жылжиды?
A) Белсенді тасымалдау арқылы
B) Пассивті тасымалдау арқылы
C) Екеуі де
D) Ешқайсысы

Оқушылар амандасады, сынып тәртібін сақтайды.







Na+ ионы жасуша мембранасынан қалай жылжитынын сипаттайды.

Дескриптор:

- Na+ ионы жасуша мембранасынан қалай жылжитынын сипаттайды- 1 балл;

Биология 9-сынып,Автор: Н.Г.Асанов, А.Р.Соловьева,Б.Т.Ибрагимова . «Атамұра» баспасы 2019ж


Оқушылардың назарын аудару

Экологиялық сұрақ: 1.Температура жоғарылаған сайын, транспирация қарқыны қалай өзгереді?

Логикалық сұрақ:

2.Егер ауаның ылғалдылығы жоғары болса, транспирация қарқыны қалай өзгереді?

Функционалдық сауаттылық тапсырмасы: 3.Өсімдіктердің транспирация қарқынын реттеуде қандай ішкі факторлар маңызды рөл атқарады?

Білім алушылар берілген сұраққа жауап береді. Ой қозғау жүзеге асады.

Берілген сұрақтардың биологиялық маңызын сипаттайды.

Жауабы:

1.Температура жоғарылаған сайын, транспирация қарқыны артады.

2.Егер ауаның ылғалдылығы жоғары болса, транспирация қарқыны баяулайды.

3.Ішкі факторлардан жапырақ құрылымы, тамыр жүйесі, өсімдік түрлері және өсімдіктің жасы мен өсу кезеңі транспирация қарқынын реттеуде маңызды рөл атқарады.

Дескриптор:

-берілген сұраққа жауап береді -3 балл;

Интерактивті панель, презентация


Сабақтың мақсатын таныстыру

9.1.3.2 - өсімдіктердегі транспирация үдерісінің мәнін түсіндіру;



Жаңа сабақтың оқу мақсатын жазады.

Кері байланыс:

«Бас бармақ» әдісі арқылы бағаланады.

«Керемет!» және т.б

Биология 9-сынып,Автор: Н.Г.Асанов, А.Р.Соловьева,Б.Т.Ибрагимова . «Атамұра» баспасы 2019ж


Жаңа тақырыпты таныстыру

«Мәтінмен жұмыс»

Мұғалім сабақ басында жаңа тақырып бойынша тақтада шағын мәтінмен түсіндірме жұмысын жасайды.


Білім алушылар мәтінді мұқият тыңдай отырып ой қозғау жүзеге асады. Өз ойлары мен пікірлерін білдіреді.

Мұғалім оқушыларды «Бас бармақ» әдісі арқылы бағалайды. Жарайсың!

Жақсы!

Талпын!

Биология 9-сынып,Автор: Н.Г.Асанов, А.Р.Соловьева,Б.Т.Ибрагимова . «Атамұра» баспасы 2019ж


Сабақтың ортасы







Оқушыларға бағыт бағдар беру

Дұрыс реттілікті анықтау тапсырмасы: Транспирацияға әсер ететін факторларды дұрыс реттілікпен орналастырыңыз:
1) Температура
2) Ылғалдылық
3) Жапырақ құрылымы
4) Тамыр жүйесі

Бір дұрыс жауабы бар тапсырмасы: Транспирация қарқынына ең көп әсер ететін сыртқы фактор қайсы?
A) Температура
B) Ылғалдылық
C) Жел
D) Жарық қарқындылығы
A) Температура

Тест тапсырмасы: Жоғары температура транспирация қарқынын қалай өзгертеді?
A) Төмендетеді
B) Арттырады
C) Өзгеріссіз қалдырады
D) Кейде арттырады, кейде төмендетеді

Транспирацияға әсер ететін факторларды дұрыс реттілікпен орналастырады.

Транспирация қарқынына ең көп әсер ететін сыртқы факторды анықтайды.

Жоғары температура транспирация қарқынын қалай өзгертетінін сипаттайды.

Дескриптор:

- Транспирацияға әсер ететін факторларды дұрыс реттілікпен орналастырады – 2 балл;

- Транспирация қарқынына ең көп әсер ететін сыртқы факторды анықтайды– 1 балл;

- Жоғары температура транспирация қарқынын қалай өзгертетінін сипаттайды – 1 балл;

Интерактивті панель, презентация

Практикалық тапсырмалар беру

4 зертханалық жұмыс

Тақырыбы: «Транспирация үдерісі кезіндегі сыртқы факторларды зерттеу»


Мақсаты: Ішкі және сыртқы факторлардың транспирацияға әсерін зерттеу


Жұмыстың барысы реттілігімен жұмысты орындайды.

1, №2, №3 нұсқаулығы бойынша жұмыстарды орындайды. Зертханалық жұмыс нәтижелері мен қорытындыларын кестеге жазады.

Дескриптор

- №1 нұсқа жұмысында зертханалық құрал-жабдықтың болу/болмауына байланысты теориялық зерттеу арқылы орындайды – 3 балл;

- №2 нұсқаның жұмыс барысы бойынша тәжірибесін жасап, қорытындысын дәптерге орындайды – 3 балл;

- №3 нұсқаның жұмыс барысы бойынша тәжірибесін жасап, қорытындысын дәптерге орындайды – 3 балл;

Интерактивті панель, презентация


Биология 9-сынып,Автор: Н.Г.Асанов, А.Р.Соловьева,Б.Т.Ибрагимова . «Атамұра» баспасы 2019ж



Құрал-жабдықтар: №1 нұсқа үшін өсімдікті салқын камераға алдын ала орналастырады. Аузы тар тұрғылар мен құтылар – 5 дана немесе екі валентті сусыз мыс сульфаты- ақ түсті кристалдар ( су молекуласымен әрекеттескен кезде көгілдір түс береді- көзбен шолып оңай анықтауға болады), жапырақтары шамамен бірдей 6 жебежапырақ өсімдігі, қыздырғыш аспап, желдеткіш, аквариум, салқындатылған ауасы бар жылуоқшаулағыш, мақта, ермексаз.

Бағалау

Жеке жұмыс.

БЖБ тапсырмасы ҚМЖ қосымшасында орналасқан.

Білім алушылар БЖБ тапсырмаларын орындайды. Ой қозғау жүзеге асады.

БЖБ тапсырмасының дескрипторы ҚМЖ қосымшасында орналасқан.

Интерактивті панель, презентация

Жұмыс дәптері

Сабақтың соңы



Кері байланыс беру

1,2-«Бүгін сабақта зерттедім»

3- «Бүгінгі сабақта маған түсіну қиынға соқты»

4-«Менің жеңісім»

Білім алушылар өздері зерттеген, қиынға соқтырған және өз жеңісін жазады, кері байланыс береді.

Кері байланыс:

«Бас бармақ» әдісі арқылы бағаланады.

«Керемет!» және т.б

Интерактивті панель, презентация


Білімді игеруді жақсарту және оны тәжірибеге көшіру

Шығармашылық жұмыс.

Тірек сызба «Ішкі факторларды: Буландыратын беттің ауданы және бұл беттік ауданның өсімдік көлеміне қатынасының (кутикула мен лептесіктер) транспирация үдерісіне әсері»

«Транспирация үдерісі кезіндегі сыртқы факторларды (температура, ылғалдылық пен су буының қысымы, ауа қозғалысын) зерттейді.

Кері байланыс:

«Бас бармақ» әдісі арқылы бағаланады.

«Керемет!» және т.б

Биология 9-сынып,Автор: Н.Г.Асанов, А.Р.Соловьева,Б.Т.Ибрагимова . «Атамұра» баспасы 2019ж



ҚЫСҚА МЕРЗІМДІ ЖОСПАРҒА ҚОСЫМША


Мәтінмен жұмыс

Транспирацияға сыртқы және ішкі факторлардың әсері

Транспирация – өсімдіктердің жапырақтары мен басқа жер үсті бөліктері арқылы су жоғалтуының процесі. Бұл процеске сыртқы және ішкі факторлар әсер етеді, олар су жоғалту қарқындылығын анықтауда маңызды рөл атқарады.

Транспирацияға әсер ететін сыртқы факторлар:

  1. Температура: Температура жоғарылаған сайын, транспирация қарқыны да артады. Жоғары температура ашылған устома (жапырақ бетіндегі кішкентай тесіктер) арқылы көбірек су буының шығуына әкеледі.

  2. Ылғалдылық: Өсімдікті қоршаған ауаның ылғалдылығы төмен болса, өсімдік пен ауа арасындағы су буы градиенті үлкен болады, бұл транспирацияның жоғары қарқынына әкеледі. Керісінше, жоғары ылғалдылық су буы градиентін төмендетіп, транспирацияны баяулатады.

  3. Жел: Жел өсімдікті қоршаған ауаны қозғалтып, транспирация қарқынын арттырады. Ауа қозғалысы неғұрлым жылдам болса, өсімдік бетінен көбірек су буы алынады.

  4. Жарық қарқындылығы: Жарық қарқындылығының артуы устомалардың ашылуына ынталандыра алады, бұл транспирация қарқынының жоғарылауына әкеледі. Бұл фотосинтез үшін айрықша маңызды, өйткені өсімдік көміртек диоксидін қабылдау үшін су жоғалтуы керек.

Транспирацияға әсер ететін ішкі факторлар:

  1. Жапырақ құрылымы: Жапырақ бетіндегі устомалардың өлшемі, пішіні және саны транспирация қарқынына әсер етуі мүмкін. Устомалары көп өсімдіктердің транспирация қарқыны жоғары болады.

  2. Тамыр жүйесі: Тамыр жүйесінің мөлшері мен денсаулығы су сіңіруде маңызды рөл атқарады. Дамыған тамыр жүйесі топырақтан суды тиімдірек сіңіре алады, бұл жоғары транспирация қарқынын қолдайды.

  3. Өсімдік түрлері: Әртүрлі өсімдік түрлерінің бейімделулері мен физиологиялық ерекшеліктері транспирация қарқынына әсер етуі мүмкін. Кейбір өсімдіктер су жоғалтуды реттеуде тиімдірек.

  4. Өсімдіктің жасы мен өсу кезеңі: Жас өсімдіктер мен белсенді өсу кезеңіндегілер, әдетте, қартайған, толық жетілген немесе тоқырау кезеңіндегі өсімдіктерге қарағанда, транспирация қарқыны жоғары болады.

Осы сыртқы және ішкі факторлардың өзара әрекеттесуін түсіну ауылшаруашылығы мен бақшалық жағдайларда өсімдік өсімі мен су пайдаланылуын басқару және оңтайландыру үшін маңызды. Транспирацияның негізгі факторларын тану арқылы фермерлер, бақшалар және бақтар мамандары өсімдіктердің денсаулығы мен өнімділігін қамтамасыз ету жөнінде шешім қабылдай алады.

Экологиялық және логикалық Сұрақтар:

  1. Экологиялық сұрақ: Температура жоғарылаған сайын, транспирация қарқыны қалай өзгереді?

  2. Логикалық сұрақ: Егер ауаның ылғалдылығы жоғары болса, транспирация қарқыны қалай өзгереді?

  3. Функционалдық сауаттылық тапсырмасы: Өсімдіктердің транспирация қарқынын реттеуде қандай ішкі факторлар маңызды рөл атқарады?

  4. Дұрыс реттілікті анықтау тапсырмасы: Транспирацияға әсер ететін факторларды дұрыс реттілікпен орналастырыңыз:
    1) Температура
    2) Ылғалдылық
    3) Жапырақ құрылымы
    4) Тамыр жүйесі
    Дұрыс реттілік: 1, 2, 3, 4

  5. Бір дұрыс жауабы бар тапсырмасы: Транспирация қарқынына ең көп әсер ететін сыртқы фактор қайсы?
    A) Температура
    B) Ылғалдылық
    C) Жел
    D) Жарық қарқындылығы
    A) Температура

  6. Тест тапсырмасы: Жоғары температура транспирация қарқынын қалай өзгертеді?
    A) Төмендетеді
    B) Арттырады
    C) Өзгеріссіз қалдырады
    D) Кейде арттырады, кейде төмендетеді
    B) Арттырады

Жауап кілті:

  1. Температура жоғарылаған сайын, транспирация қарқыны артады.

  2. Егер ауаның ылғалдылығы жоғары болса, транспирация қарқыны баяулайды.

  3. Ішкі факторлардан жапырақ құрылымы, тамыр жүйесі, өсімдік түрлері және өсімдіктің жасы мен өсу кезеңі транспирация қарқынын реттеуде маңызды рөл атқарады.

  4. Дұрыс реттілік: 1, 2, 3, 4

  5. A) Температура

  6. B) Арттырады



Жеке жұмыс парағы


Оқушының аты-жөні:_________________________________________________________ сыныбы:___


4 зертханалық жұмыс

Тақырыбы: «Транспирация үдерісі кезіндегі сыртқы факторларды зерттеу»

Мақсаты: Ішкі және сыртқы факторлардың транспирацияға әсерін зерттеу

Құрал-жабдықтар: №1 нұсқа үшін өсімдікті салқын камераға алдын ала орналастырады. Аузы тар тұрғылар мен құтылар – 5дана немесе екі валентті сусыз мыс сульфаты- ақ түсті кристалдар ( су молекуласымен әрекеттескен кезде көгілдір түс береді- көзбен шолып оңай анықтауға болады), жапырақтары шамамен бірдей 6 жебежапырақ өсімдігі, қыздырғыш аспап, желдеткіш, аквариум, салқындатылған ауасы бар жылуоқшаулағыш, мақта, ермексаз.

Жұмыс барысы(1нұсқа)

Оқушының жұмыс нәтижесі (қорытындысы)

1

Тұрғыға құтыны жапырақты ішіне алдын ала түтікше тәрізді орап, салуға болатындай етіп орналастырамыз. Құтының ішіне әрбір өсімдіктің 1 жапырағын зақымдамай саламыз.Құтының аузы мен қалемше арасындағы кеңістікті мақта тығынмен жауып, ермексазбен желімдейміз. Немесе әрбір өсімдіктің жапырақ тақтасының астыңғы қабатына мыс сульфатын себеміз. Өсімдікті әртүрлі жағдайға: қыздырғыш пен желдеткіш астына, су толтырылған аквариумге саламыз. Бірақ зерттелетін жапырақты су бетіне; салқындатылған ауасы бар камераға және бір бақылау өсімдігін кәдімгі жағдайда қалдырамыз.


2

Бақылаймыз, нәтижесін дәптерге кестені сызып алып жазамыз.




Құрал-жабдықтар: №2 нұсқа үшін 6 дана, өлшеуіш шыны, цилиндрлер, өсімдік майы, бір түрдің 6 қалемшесі (жапырақтарының мөлшері шамамен бірдей); қыздырғыш аспап, желдеткіш, беті жақсы жабылатын аквариум, пульверизатор, салқындатылған ауасы бар жылу оқшаулағыш камера.

Бақылаймыз, нәтижесін дәптерге кестені сызып алып жазамыз.

Жұмыс барысы(2-нұсқа)

Оқушының жұмыс нәтижесі(қорытындысы)

1

Шыны цилиндірге су құямыз. Оған қалемшені құмыраға гүл салғандай орналастырамыз.


2

Барлық силиндрде су бір деңгейде болуы тиіс. Сосын абайлап су бетіне май құямыз.


3

Қалемшелері бар цилиндрлерді әртүрлі жағдайда: қыздырғыш; желдеткіш астына; пульверизатор арқылы ылғалдылығын арттырып, буланбау үшін қақпақпен жауып, аквариумға салқындатылған ауасы бар камераға; бір бақылау өсімдігің қалыпты жағдайда қалдырамыз.


4

Бақылау нәтижесін дәптерге кесте сызып алып толтырыңдар.




3 Нұсқа. Осыған ұқсас жұмысты қарапайым потометр және индикатор ретінде кристалл түріндегі екі валентті сусыз мыс сульфатымен жүргізуге болады.

Өсімдік (жапырағы немесе қалемше)

Жағдайлар

Бақылау

Қыздырғыш астында

Желдеткіш астында

Суық камерада

Аквариумда

Не бақылаймыз ?








Қорытынды. __________________________________________________________________

Жеке жұмыс парағы


Оқушының аты-жөні:_________________________________________________________ сыныбы:___



«Қоректену» және «Заттардың тасымалдануы» бөлімі бойынша жиынтық бағалау тапсырмалары

Оқу мақсаттары:

9.1.2.1 - адамның ас қорыту жолдарындағы үдерістерді сипаттау;

9.1.2.2 - ас қорыту үдерісіндегі органикалық заттар мен сәйкесі ферменттердің арасындағы байланысты орнату;

9.1.2.3 - ферменттердің белсенділігіне әр түрлі жағдайлардың (температура, pH) әсерін зерттеу;

9.1.3.1 - активті және пассивті тасымалдарды салыстыру;

9.1.3.3 - ішкі және сыртқы факторлардың транспирацияға әсерін зерттеу;

        1. - сыртқы факторлардың флоэма арқылы заттардың тасымалдануына әсерін зерттеу;


1.Көп таңдауы бар тапсырма: Қорыту процесінің кілтті кезеңдерінің қайсысы емес?
A. Ауызда шайнау және сілекей әрекеті
B. Асқазанда тамақты ыдырату
C. Жіңішке ішекте қоректік заттарды сіңіру
D. Тоқ ішектен қалдықтарды шығару

2.Сәйкестендіру тапсырмасы: Төмендегі қорыту мүшелерін олардың негізгі функциялары бойынша сәйкестендіріңіз:

    • Асқазан_________________________________________________

    • Жіңішке ішек____________________________________________

    • Бауыр__________________________________________________

    • Ұйқы безі_______________________________________________

3.Дұрыс реттілікті анықтау тапсырмасы: Қорыту процесінің келесі кезеңдерін дұрыс ретпен орналастырыңыз:

  • Тамақ өңешке түседі

  • Қоректік заттар жіңішке ішекте сіңіріледі

  • Тамақ ауызда шайналып, сілекеймен араласады

  • Қалдықтар тоқ ішек арқылы шығарылады

4.Бір дұрыс жауабы бар тапсырма: Қорыту ферменттерінің тиімділігін анықтайтын ең маңызды фактор қайсысы?
A. Температура
B. pH
C. Фермент концентрациясы
D. Жоғарыдағылардың барлығы

5.Көп таңдауы бар тапсырма:
Өсімдіктердің транспирация қарқындылығына әсер етпейтін ішкі фактор қайсысы?
A. Өсімдіктің өлшемі
B. Өсімдіктің жасы
C. Ыдырау саны
D. Топырақтың ылғалдылығы

6.Сәйкестендіру тапсырмасы:
Төмендегі сыртқы факторларды олардың өсімдіктердің транспирация қарқындылығына әсер ету тәсіліне сәйкестендіріңіз:

  1. Температураның артуы A. Транспирация қарқындылығын арттырады

  2. Ылғалдылықтың артуы B. Транспирация қарқындылығын төмендетеді

  3. Жел жылдамдығының артуы C. Транспирация қарқындылығын арттырады

  4. Жарық қарқындылығының артуы D. Транспирация қарқындылығын төмендетеді

7.Дұрыс реттілікті анықтау тапсырмасы:
Транспирация процесінің келесі қадамдарын дұрыс ретпен орналастырыңыз:

  1. Өсімдік тамырлары топырақтан су мен минералдарды сіңіреді

  2. Су ксилема тамырлары арқылы жоғары қарай тасымалданады

  3. Су жапырақ беттерінен ыдырау арқылы буланады

  4. Бұл транспирациялық тартылысты тудырады, ол тамырлардан қосымша су тартуға көмектеседі

8.Бір дұрыс жауабы бар тапсырма:
Өсімдіктердегі транспирация процесінің негізгі мақсаты не?
A. Фотосинтез үшін көмірқышқыл газын сіңіру
B. Тамырлардан жапырақтарға қоректік заттарды тасымалдау
C. Булану арқылы өсімдікті салқындату
D. Өсімдікке құрылымдық қолдау беру

Жауап кілті:

  1. Жауап: D. Тоқ ішек арқылы қалдықтарды шығару қорыту процесінің негізгі кезеңі емес, ол қалдықтарды кетіру сатысы.

  2. Асқазан - тамақты сақтайды және ыдыратады; Жіңішке ішек - қоректік заттарды сіңіреді; Бауыр - өт өндіреді, май қорытуға көмектеседі; Ұйқы безі - қорыту ферменттерін бөледі.

  3. Дұрыс ретті: 3, 1, 2, 4.

  4. Жауап: D. Температура, pH және фермент концентрациясы сияқты барлық факторлар қорыту ферменттерінің тиімділігін анықтауда маңызды.

  5. D. Топырақтың ылғалдылығы

  6. 1-A, 2-D, 3-C, 4-A

  7. 1, 2, 3, 4

  8. C. Өсімдікті булану арқылы салқындату



Жеке жұмыс парағы


Оқушының аты-жөні:_________________________________________________________ сыныбы:___


Өсімдіктердегі транспирация: Су айналымының маңызды процесі

Транспирация - өсімдіктердегі маңызды физиологиялық процесс. Бұл өсімдіктердің жапырақтарынан су буының атмосфераға шығуы. Транспирация өсімдіктердің су балансын реттеуге, қоректік заттардың тасымалдануына және температураны бақылауға көмектеседі. Бұл процесс өсімдіктердің өмір сүруі мен өсуі үшін өте маңызды.

Бос орындарды толтырыңыз:

  1. Транспирация - бұл өсімдіктердің __ арқылы су буын шығару процесі.

  2. Транспирация өсімдіктердің __ реттеуге көмектеседі.

  3. Өсімдіктер транспирация арқылы __ тасымалдайды.

  4. Транспирация өсімдіктердің __ бақылауға көмектеседі.

  5. Транспирация процесі өсімдіктердің __ мен өсуі үшін маңызды.

Сөздер банкі: температураны, жапырақтары, су балансын, қоректік заттарды, өмір сүруі

Бірнеше таңдау сұрақтары: Әр сұраққа дұрыс жауапты таңдаңыз.

  1. Транспирация процесі қайда жүреді?
    a) Тамырларда
    b) Сабақтарда
    c) Жапырақтарда
    d) Гүлдерде

  2. Транспирацияның негізгі функциясы қандай?
    a) Фотосинтез
    b) Су балансын реттеу
    c) Тозаңдану
    d) Жемістерді өндіру

  3. Транспирация кезінде өсімдіктен не шығады?
    a) Оттегі
    b) Көмірқышқыл газы
    c) Су буы
    d) Азот

  4. Транспирация процесі өсімдіктің қай бөлігінде басталады?
    a) Тамырларда
    b) Жапырақтардағы саңылауларда
    c) Сабақтарда
    d) Гүлдерде

  5. Транспирация қалай өсімдіктің температурасын реттейді?
    a) Жылу шығару арқылы
    b) Жылуды сіңіру арқылы
    c) Су буландыру арқылы
    d) Жапырақтарды жабу арқылы

Ашық сұрақтар: Келесі сұрақтарға толық сөйлемдермен жауап беріңіз:

  1. Транспирацияның өсімдіктер үшін маңыздылығын түсіндіріңіз.

Shape1

Shape2

Shape3

  1. Транспирация процесіне әсер ететін екі факторды атаңыз және олардың әсерін сипаттаңыз.

Shape4

Shape5

Shape6

  1. Өсімдіктер транспирацияны қалай реттейді? Мысал келтіріңіз.

Shape7

Shape8

Shape9

Жауаптар кілті:

Бос орындарды толтыру:

  1. жапырақтары

  2. су балансын

  3. қоректік заттарды

  4. температураны

  5. өмір сүруі

Бірнеше таңдау сұрақтары:

  1. c) Жапырақтарда

  2. b) Су балансын реттеу

  3. c) Су буы

  4. b) Жапырақтардағы саңылауларда

  5. c) Су буландыру арқылы

Ашық сұрақтар:

  1. Мысалы: Транспирация өсімдіктер үшін өте маңызды, өйткені ол су балансын реттейді, қоректік заттардың тасымалдануына көмектеседі және өсімдіктің температурасын бақылайды. Бұл процесс өсімдіктердің өсуі мен өмір сүруі үшін қажет.

  2. Мысалы: Транспирацияға әсер ететін екі фактор - температура мен ылғалдылық. Жоғары температура транспирация жылдамдығын арттырады, ал жоғары ылғалдылық оны азайтады. Температура жоғарылағанда, өсімдік көбірек суды буландырады, ал ылғалдылық жоғары болғанда, ауа қанығып, транспирация баяулайды.

  3. Мысалы: Өсімдіктер транспирацияны жапырақтардағы саңылауларды (стоматаларды) ашу және жабу арқылы реттейді. Мысалы, құрғақшылық кезінде өсімдіктер су жоғалтуды азайту үшін стоматаларын жабады. Керісінше, жеткілікті су болған кезде, олар стоматаларын ашып, транспирацияны арттырады.



Ресми байқаулар тізімі
Республикалық байқауларға қатысып жарамды дипломдар алып санатыңызды көтеріңіз!
Осы аптаның ең үздік материалдары
Педагогтардың біліктілігін арттыру курстары
Аттестацияда (ПББ) 100% келетін
тақырыптармен дайындаймыз
Аттестацияда (ПББ) келетін тақырыптар бойынша жасалған тесттермен дайындалып, бізбен бірге тестілеуден оңай өтесіз
Өткен жылы бізбен дайындалған ұстаздар 50/50 жинап рекорд жасады
Толығырақ