Материалдар / 472 бұйрықпен жазылған 7-сыныпқа арналған көркем еңбек пәні бойынша 4 тоқсанға арналған сабақ жоспарлары
2023-2024 оқу жылына арналған

қысқа мерзімді сабақ жоспарларын

жүктеп алғыңыз келеді ма?
ҚР Білім және Ғылым министірлігінің стандартымен 2022-2023 оқу жылына арналған 472-бұйрыққа сай жасалған

472 бұйрықпен жазылған 7-сыныпқа арналған көркем еңбек пәні бойынша 4 тоқсанға арналған сабақ жоспарлары

Материал туралы қысқаша түсінік
472 бұйрықпен жазылған 7-сыныпқа арналған көркем еңбек пәні бойынша 4 тоқсанға арналған сабақ жоспарлары
Авторы:
Автор материалды ақылы түрде жариялады.
Сатылымнан түскен қаражат авторға автоматты түрде аударылады. Толығырақ
26 Наурыз 2024
63
1 рет жүктелген
Бүгін алсаңыз 25% жеңілдік
беріледі
450 тг 338 тг
Тегін турнир Мұғалімдер мен Тәрбиешілерге
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
Бұл бетте материалдың қысқаша нұсқасы ұсынылған. Материалдың толық нұсқасын жүктеп алып, көруге болады
logo

Материалдың толық нұсқасын
жүктеп алып көруге болады






Құрметті әріптес!

    Қазақстан Республикасының «Авторлық құқық және сабақтас құқықтар туралы» заңына сәйкес авторлық құқық заңмен қорғаланатынын ескертеміз. Сатып алған ҚМЖ – ны тарату туралы факт анықталған жағдайда әкімшілік  айыппұл салынады.

«USTAZ tilegi» ғылыми әдістемелік орталығының әкімшілігі

 

472 бұйрығы бойынша жасалған ҚМЖ келесі бетте

Бұл ҚМЖ ust.kz сайтында жасалынған.  «USTAZ tilegi» ғылыми-әдістемелік орталығының сайтынының ҚМЖ бөлімінде кез-келген пән, кез-келген сынып бойынша ҚМЖ және презентацияны жүктеп ала аласыз. Ол үшін сілтеме арқылы өтіңіз.

https://ust.kz/qmg




































Қысқамерзімді жоспар


Үзақ мерзімді жоспар бөлімі: 4 А Мектеп:

Мерзімі: Мұғалімнің аты-жөні:

Сынып: 7 Қатысушылар саны: Келмегендер:

Сабақ тақырыбы

Қазақтың ұлттық тағамдары

Осы сабақта қол жеткізілетін оқу мақсаттары (оқу бағдарламасына сілтеме)

7.2.4.2 Әлем халықтарының және ұлттық тағамдардың жасалу технологияларын зерделеу және қолдану.

Сабақтың мақсаттары:

-Қазақтың ұлттық тағамдарымен таныстыру;

-Қазақ халқының қонақ жайлығын зерттеу;

-Қазақтың ұлттық тағамдардың адам денсаулығына әсерін зерттеу;

-Тәжірибелік жұмысты орындау;

-Өзінің және сыныптастарының жұмыстарынының нәтижелерін талдау;

-Орындаған жұмысты сыныпта талқылау.

Бағалау критерийлері

-Қазақтың ұлттық тағамдарын біледі;

-Қазақ халқының қонақ жайлығын зерттейді;

-Қазақтың ұлттық тағамдардың, адам денсаулығына әсерін зерттейді;

-Қазақтың ұлттық тағамдарының ерекшеліктерін сипаттайды және салыстырады;

-Постерді жасай алады;

-Өзінің және сыныптастарының жұмыстарынының нәтижелерін талдайды;

-Өз жұмысын қорғай алады;

Тілдік мақсаттар


Оқушылар сұрақтарға жауап береді.

Жұмыстарды талдауға үйренеді, арнайы пәндік терминологияны қолданып, үйренеді.

Диалогтармен хат-жазбаларға арналған пайдалы сөздер жиынтығы:

Тәжірибелік жұмыста маған ұнағаны________________.

Жұмысты __________жақсартуға болатынына келісемін.

Құндылықтарды дарыту

Өз мәдениеті мен тілін құрметтеу, зерттеп жатқан материалдарға шығармашылықпен қарау арқылы оқуға деген ынта-талап.

Пәнаралық байланыстар

Қазақ әдебиет пен тарих пәндерімен пәнаралық байланыс байқалады

АКТ қолдану дағдылары

Оқушылар өздеріне қажетті ақпаратты интернет -ресурстарынан ала алады

Бастапқы білім

Оқушылар дұрыс тамақтану негіздері, ас мәзірін құрастыру, асхана жабдықтарын зерделеген. Тағам дайындауға арналған жабдықтарымен, құралдарымен ыңғайландыру саймандарымен жұмыс жасау дағдыларын қалыптыстырған. Бутерброттар мен сусындар, жеміс-жидектер мен көкөністен салат, жартылай фабрикаттардан тағамдар, дессерттерді жылдам әзірлеу технологияларын біледі. Қазақ және әртүрлі халықтарының мәдениеттеріндегі дастархан басында өзін-өз ұстау ережелерін меңгерген.

Сабақ кезеңі/Уақыты

Педагогтің іс-әрекеті

Оқушының іс-әрекеті

Бағалау

Ресурстар

Сабақтың басы

Қызығушылықты ояту.

7 мин.

(Ұ). Ұйымдастыру кезеңі:

1. Оқушылармен амандасу, түгендеу.

2. Ынтымақтастық атмосферасын қалыптастыруда шаттық шеңбері жүзеге асырылады.

3. Оқушыларды топтарға біріктіру.


Топқа кітап, дәптер және қаламсап оқу құралдарының суреттері бар қима қағаздар беріледі. Әр оқушы қима қағаздарды таңдау арқылы ұқсас құралдармен 3 топқа бірігеді.

1 топ: Кітап

2 топ: Дәптер

3 топ: Қаламсап


Мақсаты: Оқушылар бір-біріне тілек білдіреді, тыңдау дағдыларын дамытуға бағытталады, сондай-ақ барлық оқушылардың қатыстырылуы арқылы сабаққа белсенділігі артады.

Тиімділігі: Оқушылар бір-біріне тілек айту арқылы жақындасады, көңіл-күйін көтереді және бауырмалдығын оятады.

Саралау: Бұл жерде саралаудың «Жіктеу» тәсілі көрінеді. Оқушылардың оқуға деген қызығушылығын арттыру мақсатында мүмкіндігінше оларға таңдау еркіндігі беріледі.

Оқулық, жұмыс дәптерлері

Кітап, дәптер, қалам суреттері бейнеленген қима қағаздар топтамасы


(Қазіргі жағдайда)

ДК экраны

Ортасы

«Миға шабуыл» әдісін қолданып, сабақтың тақырыбына шығу.

1. Қалай ойлайсыздар, бүгінгі сабақтың тақырыбы қандай?

2. Қандай қазақтың ұлттық тағамдарын білесіздер?

3. Тамақ жайында қандай мақал-мәтелдерді немесе жұмбақтарды білесіздер?

4. Бұл тағамдарды дайындау барысында қандай негізгі азық-түліктерді қолданады, атап шығыңыздар?

3. Жаңа тақырыппен танысу.

Сабақтың тақырыбы мен мақсатымен таныстыру.

-Қазақтың ұлттық тағамдарымен таныстыру;

-Қазақ халқының қонақ жайлығын зерттеу;

-Қазақтың ұлттық тағамдардың адам денсаулығына әсерін зерттеу;

-Тәжірибелік жұмысты орындау;

-Өзінің және сыныптастарының жұмыстарынының нәтижелерін талдау;

-Орындаған жұмысты сыныпта талқылау.

4. Бейнебаянды көрсету: Қазақ халқының ұлттық тағамдары.

Тәжірибелік жұмыс кезінде қауіпсіздік техникасын сақтау:

- Мұғалім нұсқауы бойынша ғана әрекет ету;

- Жұмыс кезінде бір-біріңізге бөгет жасамау;

- Сабаққа қажетті бояулар, қарындаш және т.б материалдармен абайлап пайдалану;

- Рұқсатсыз жұмыс орнын қалдырмау;

- Жұмыстан кейін өз жұмыс  орынын тазалау;

5. Тәжірибелік жұмыс:

Оқушылардың топтық жұмысы.

Оқушылар кітап, журнал немесе интернет ресурстарын пайдаланып, шағын топтарда Қазақ халқының ұлттық тағамдары туралы зерттеу жүргізеді (азық-түліктің құрамы мен олардың үйлесімділігі, дәмдік ерекшеліктері, осы тағамдардың адам ағзасына тигізетін пайдасы мен зияны). Өз зерттеулерін әдемі безендіріп постер жасайды.

  • Салқын тағамдар - 1 топ;

  • Сұйық тағамдар - 2 топ;

  • Қою тағамдар - 3 топ;

  • Нан тағамдар - 4 топ;

  • Сүт тағамдар – 5 топ.

Бағалау критерийлерін құрастыру:

Оқушылар тәжірибелік жұмысты бағалау үшін мұғаліммен бірге бағалау критерийлерін құрастырады.

Бағалау критерийлері

Балл



Барлығы


6. Тәжірибелік жұмысты қорғау.

Оқушылар топта жасаған постерлерін «Көрме» галереясына іліп қойып, өз жұмыстарын қорғайды.

Регламент – әр топқа 2минут беріледі.



Сабақтың соңы

Ой толғаныс.

Рефлексия

7 мин.


«Еркін микрофон» әдісі. Мұғалім сабақты қорытындылау мақсатында оқушылардың сабаққа деген көзқарасын, рефлексиясын тыңдайды.


Мақсаты: Оқушы алған білімін саралай білуге дағдыланады.

Тиімділігі: Тақырып бойынша оқушылардың пікірін анықтайды. Жинақталған деректердің құнды болуын қадағалайды.

Саралау: Бұл кезеңде саралаудың «Қорытынды» тәсілі көрінеді.

Рефлексиялық сұраұтарға жауап береді:


1.Салфеткаға арналған сақинаны қалай жасағаныңды айтып бер.

2.Бұл бөлімнен не білдің және не үйрендің?

3.Анаңа дастарқан жаюға көмектесе аласың ба?


Мұғалім оқушыларды «Жапондық бағалау» әдісі арқылы бағалайды.


Сонымен қатар 1-10 балдық жүйе бойынша мұғалімнің қорытынды балдық бағалауы жүргізіледі.

Рисунок 23

Қысқа мерзімді жоспар


Ұзақ мерзімді жоспар бөлімі:

4 А –Бөлім. Тамақтану мәдениеті

Мектеп:

Күні:

Мұғалімнің аты-жөні:

Сынып: 7

Қатысқандар саны:

Қатыспағандар саны:


Сабақ тақырыбы

Әлем халықтарының тағамдары. Тәуелсіз зерттеулер.

Осы сабақта қол жеткізілетін оқу мақ-саттары (оқу бағдар-ламасына сілтеме)

7.1.3.1 Шығармашылық жұмыста идеяларын іске асыру мақсатында түрлі ақпарат көздерінің ең тиімдісін таңдай отырып, қолдану (оның ішінде АКТ қолданып)

7.2.4.1 Әлем халықтарының тағамдары мен әлемге әйгілі аспасшылардың тағамдарындағы ерекшеліктерді сипаттап, салыстыру.

Сабақ мақсаттары

  • Жұмыс жасау кезінде АКТ ақпараттарын қолдану

  • Әлем халықтарының және ұлттық тағамдардың әзірлеу технологиясымен танысу және практика кезінде жасау.

Жетістік критерийлері

  • АКТ ақпараттарын қолдана алады,

  • Әлем халықтарының тағамдары мен әлемге әйгілі аспасшылардың тағамдарын практика кезінде қолданады,

  • Әлем халықтарының тағамдарын әзірлеу үшін керекті құралдар мен тағамдарды қолданады.

Тілдік мақсаттар

Материал жариялап тегін сертификат алыңыз!
Бұл сертификат «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық жұмысын жарияланғанын растайды. Журнал Қазақстан Республикасы Ақпарат және Қоғамдық даму министрлігінің №KZ09VPY00029937 куәлігін алған. Сондықтан аттестацияға жарамды
Ресми байқаулар тізімі
Республикалық байқауларға қатысып жарамды дипломдар алып санатыңызды көтеріңіз!