Материалдар / Адам ағзасындағы химиялық элементтер
2023-2024 оқу жылына арналған

қысқа мерзімді сабақ жоспарларын

жүктеп алғыңыз келеді ма?
ҚР Білім және Ғылым министірлігінің стандартымен 2022-2023 оқу жылына арналған 472-бұйрыққа сай жасалған

Адам ағзасындағы химиялық элементтер

Материал туралы қысқаша түсінік
Адам ағзасындағы химиялық элементтер туралы мағлұмат беру
Авторы:
19 Наурыз 2024
89
5 рет жүктелген
Материал тегін
Тегін турнир Мұғалімдер мен Тәрбиешілерге
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
Бұл бетте материалдың қысқаша нұсқасы ұсынылған. Материалдың толық нұсқасын жүктеп алып, көруге болады
logo

Материалдың толық нұсқасын
жүктеп алып көруге болады

Сабақ жоспары

Ұзақ мерзімді жоспардың тарауы:

7.4.А Адам ағзасындағы химиялық элементтер .

Күні: Қатысқандар:

Сынып:

Сабақтың тақырыбы

Тағам құрамындағы қоректік заттар

Осы сабақта қол жеткізілетін оқу мақсаттары (оқу бағдарламасына сілтеме)

7.5.1.1. Тағам өнімдері химиялық заттардың жиынтығы деп түсіну

Сабақтың мақсаты

Барлығы: тағам өнімдері химиялық элементтерден құралатынын біледі

Көпшілігі: тағам өнімдері химиялық қосылыстардың жиынтығы екенін түсінеді

Кейбірі: тағам құрамындағы қоректік заттарға бай болуына байланысты жіктейді

Бағалау критерийі

  • Тағам өнімдердің құрамындағы негізгі қоректік заттарды біледі

  • Негізгі қоректік заттардың маңызын түсінеді

Тілдік мақсаттар


  • Көмірсулар,нәруыз, майлар, қоректік заттар

  • Қоректік заттардың атауларын біледі

Құндылықтарға баулу



  • Зайырлы қоғам және жоғары руханият

  • Денсаулықты сақтау жүйесі табысты дамытылады

Пәнаралық байланыс

Биология

Алдыңғы білім


6.3.В Тірі табиғаттағы үдерістер



Сабақ барысы

Сабақтың жоспарланған кезеңдері

Сабақтағы жоспарланған жаттығу түрлері


Ресурстар

Сабақтың басы

7 мин


Интерактивті тақтадағы суреттер (қоректі заттарға бай тағам түрлері) арқылы сабақ тақырыбын анықтау – «Миға шабуыл» стратегиясы



Психологиялық ахуал орнату мақсатында «Капитан» әдісі бойынша оқушылардың зейінін жинақтап, топтарға біріктіру

БББ кестесі (Білемін, Білгім келеді, Білдім)

Білемін

Білгім келеді

Білдім













Сабақтың ортасы

25 мин



Тағамның құрамындағы қоректік заттар туралы видеоматериал көрсету арқылы оқушылардың білімін кеңейту


Оқулықпен жұмыс

1 топ – Қоректік заттардың атқаратын қызметі

2 топ – Қоректік заттардың кездесетін жері

3 топ – Қоректік заттардың жетіспеген жағдайдағы сыртқы көрінісі

Берілген тапсырмаларды қағаз бетінде көрсету. Постер құрастырып, қорғау.

4 топ – Тағам құрамындағы қоректік заттарға байланысты кроссворд құрастыру

5 топ – Рөлдік ойын. Тағам құрамындағы қоректік заттардың атқаратын қызметіне байланысты ертегі шығару

Әр топтың орындаған жұмыстарына «Екі жұлдыз, бір тілек» әдісі арқылы оқушылар бір біріне кері байланыс жүргізеді

Жұмыстар смайликтер арқылы бағаланады

Деңгейлік тапсырма:

А деңгейі: Қоректік заттар мен тағам өнімдерін ажырату: сүт, нәруыз, майлар, алма, ет, су, көмірсулар, минералды тұздар

В дейгейі: «Сәйкестендіру» әдісі:

А) нәруыздар

А) С,Н,О кіретін органикалық заттар

Б) көмірсу

лар

Б) май қышқылынан және глицериннен түзілетін күрделі органикалық заттар

В) майлар

В) 20 аминқышқылы кіретін күрделі органикалық қосылыстар

Г) минерал

ды заттар

Г) организмге басқа тағамдық заттардың сіңуіне қөмектесетін заттар

Д) дәрумен

дер

Д) ұлпаларды түзу процесіне қатысу қандағы тұздың құрамын тұрақтандыратын заттар

С деңгейі: дұрыс тамақтанудың пирамидасын құрастыру

Бағалау критерийі

Тап

сырма №

Дескриптор

Қоректік заттар мен тағам өнімдерін ажыратады

1

Қоректік заттарды біледі

Тағам өнімдерін біледі

Қоректік заттар мен олардың анықтамаларын сәйкестендіреді

2

Нәруыздың анықтамасын біледі

Көмірсулардың анықтамасын біледі

Майлардың анықтамасын біледі

Дәрумендердің анықтамасын біледі

Минералды анықтамасын біледі

Дұрыс тамақтанудың пирамидасын құрастыра алады

3

Күнделікті рационда қажетті қоректік заттардың пайызын біледі

Қоректік заттарды пирамидаға дұрыс орналастырады

Топ басшысы тексеріп, «Менің ойымша» әдісімен әр оқушының жұмысын дескрипторлар бойынша талдау арқылы бағалайды

Сергіту сәті «Мен көмекшімін» әдісі. Жаттығу орындау

Апам үшін күнде мен (әндете)

Отынға ағаш жарамын (ағаш жарғандай)

Су қуямын гүлге де (гүлге су қуйғандай)

Дүкенге де барамын

(қолдарына сөмке ұстап жүру)

Сыпырамын үй ішін (сыпырғандай)

Жуам ыдыс-табақты (ыдыс жуғандай)

Жылай қалса бөпемді (бөпені ұстағандай)

Жұбатамын ойнатып (қолдасын шапалақтайды)


Сабақтың соңы

13 мин



1. Суреттегі тағамдық өнімдер және олардың химиялық құрамы туралы әңгіме

құрастырыңыз.

2. Адам ағзасына қажет тағамдық өнімдерді қоректік заттарға бай болуына байланысты

жіктеңіз:

грек жаңғағы, шекілдеуік майы, сиыр еті, жұмыртқа, картоп, айран, нан, күріш,

қияр, апельсин, зәйтүн майы, алма, сары май

Дескрипторлар:

  • Адам ағзасына қажет тағамдық өнімдерді қоректік заттардың бай болуына байланысты жіктейді және кестені толтырады;

  • Кестеге нәруызды жіктейді;

  • Кестеге көмірсуды жіктейді;

  • Кестеге майды жіктейді;

  • Кестеге дәруменді жіктейді.

Қалыптастырушы бағалау: оқушылар жұмыстарын топта сағат тілі бағытымен ауысып, тексереді. Бір біріне баға береді

«Менің сөзім» әдісі

Ұйымдастыру: ұжыммен жұмыс.

Мақсаты: оқушылардың сабақта алған білім, білігін  бағалау

Сипаттамасы: сыныптан бір оқушы тұрып, сабақтан бүгінгі үйренгендерін қорытындылап айтады. Айтып болған соң,  басқа бір оқушының атын атайды. Сөзді сол оқушы жалғастырып,  сабаққа рефлексия жасайды. Барлық оқушы сабақты қорытындылауға осы ретпен  қатысады

БББ кестесі (Білемін, Білгім келеді, Білдім) толықтырып аяқтау



Қалыптастырушы бағалауға арналған

Тапсырма жинағы

Химия

7-сынып
















БББ кестесі (Білемін, Білгім келеді, Білдім)

Саралау – Сіз қандай тәсілмен көбірек қолдау көрсетпексіз? Сіз басқаларға қарағанда қабілетті оқушыларға қандай тапсырмалар бересіз?

Бағалау – Сіз оқушылардың материалды игеру деңгейін қалай тексеруді жоспарлап отырсыз?

Денсаулық және қауіпсіздік техникасын сақтау



Барлық оқушылар: «Бейнежазба» әдісі, оқулықпен жұмыста постер қорғау, кроссворд құрастыру әдісі арқылы тағам өнімдері химиялық заттардан құралатынын білді

Оқушылардың көпшілігі: Постер қорғау, кроссворд құрастыру әдісі, қалыптастырушы бағалау тапсырмасын орындау арқылы тағам өнімдері химиялық қосылыстардың жиынтығы екенін түсінді

Кейбір оқушылар: көрсетілген әдістер мен берілген тапсырмалар арқылы оқушылар тағам құрамындағы қоректік заттарға бай болуына байланысты жіктеу кестесін түсіндіреді

-«Мадақтау» әдісі арқылы сабақ тақырыбы ашылуын бағалау;

-Смайликтер арқылы бағалау;

-«Менің ойымша» әдісі бойынша деңгейлік тапсырмаларын бағалау;

-Бір бірін сағат тілі бағытымен бағалап, жұлдыздар тарату

Биология пәнімен байланысты.

«Капитан» әдісі арқылы оқушылардың зейіні жинақталды

«Мен көмекшімін» әдісі арқылы сергіту сәті өткізілді. Оқушылар шынықты

«Мәңгілік ел» идеясының Зайырлы қоғам және жоғары руханият қағидатына байланысты денсаулықты сақтау жүйесі табысты дамытылады

Сабақ бойынша рефлексия









Материал жариялап тегін сертификат алыңыз!
Бұл сертификат «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық жұмысын жарияланғанын растайды. Журнал Қазақстан Республикасы Ақпарат және Қоғамдық даму министрлігінің №KZ09VPY00029937 куәлігін алған. Сондықтан аттестацияға жарамды
Ресми байқаулар тізімі
Республикалық байқауларға қатысып жарамды дипломдар алып санатыңызды көтеріңіз!