Қауымдастық
Жаңа
ЖИ көмекші
Жаңа
Хабарламалар
Менің курстарым
Менің олимпиадаларым
Дайын ҚМЖ
Менің материалдарым
Менің іс-шараларым
Менің байқауларым
Менің турнирлерлерім
Журнал
Курс Олимпиада Дайын ҚМЖ ЖИ көмекші Материалдар
Аттестация Іс-шаралар Байқау Турнир Орталық туралы
Материалдар Журнал Көпшілік талқылауына арналған
білім беру бағдарламаларының белсенді жобалары
Орталық туралы
ЖИ көмекші
Қауымдастық
0 / 1
Барлық 400 000 материалдарды тегін жүктеу үшін
Ұнаған тарифті таңдаңыз
Айлық
Жылдық
1 - күндік
Танысу
690 ₸ / 1 күнге
Таңдау
UstazTilegi AI - ЖИ арқылы тегін ҚМЖ, БЖБ, ТЖБ, тест, презентация, авторлық бағдарлама т.б.
  • 10 материал жасау
  • Материалдар бөлімі - Барлық 400 000 материалдарды тегін
  • 30 материал жүктеу
  • Аттестация ПББ тестеріне доступ аласыз
  • шексіз
  • Жеке ҚМЖ бөлімінде - дайын ҚМЖ-ларды, презентацияларды жүктеу
  • 5 файлды тегін жүктеу
  • Олимпиада, турнир, байқауларға 50% жеңілдік
    1 - айлық
    Стандарт
    2990 ₸ / айына
    UstazTilegi AI - ЖИ арқылы тегін ҚМЖ, БЖБ, ТЖБ, тест, презентация, авторлық бағдарлама т.б. жасау
  • 30 материал жасау
  • Материалдар бөлімі - Барлық 400 000 материалдарды тегін
  • 900 материал жүктеу
  • Аттестация ПББ тестеріне доступ аласыз
  • шексіз
  • Жеке ҚМЖ бөлімінде - дайын ҚМЖ-ларды, презентацияларды жүктеу
  • 150 файлды тегін жүктеу
  • Жинақталған ҚМЖ бөлімінде
  • 10 файлды тегін жүктеу
  • Олимпиада, турнир, байқауларға 50% жеңілдік
    Іс-шаралар (мини-курстар, семинарлар, конференциялар)
  • тегін қатысу
  • 1 - айлық
    Шебер
    7990 ₸ / айына
    Таңдау
    UstazTilegi AI - ЖИ арқылы тегін ҚМЖ, БЖБ, ТЖБ, тест, презентация, авторлық бағдарлама т.б. жасау
  • 150 материал жасау
  • Материалдар бөлімі - Барлық 400 000 материалдарды тегін
  • 900 материал жүктеу
  • Аттестация ПББ тестеріне доступ аласыз
  • шексіз
  • Жеке ҚМЖ бөлімінде - дайын ҚМЖ-ларды, презентацияларды жүктеу
  • 300 файлды тегін жүктеу
  • Жинақталған ҚМЖ бөлімінде
  • 50 файлды тегін жүктеу
  • Олимпиада, турнир, байқауларға 50% жеңілдік
    Іс-шаралар (мини-курстар, семинарлар, конференциялар)
  • тегін қатысу
  • Назар аударыңыз!
    Сіз барлық мүмкіндікті қолдандыңыз.
    Қалған материалдарды ертең жүктей аласыз.
    Ок
    Материалдың қысқаша нұсқасы


    ТҮРКІСТАН ЖОҒАРЫ КӨПСАЛАЛЫ, АГРАРЛЫҚ КОЛЛЕДЖІ

    2022-2023 оқу жылы

    Сабақ жоспары № 81

    Модуль/пән атауы

    Химия


    Сабақтың тақырыбы

    Ақуыздар


    Педагог

    Сантаева С.


    Курс

    1


    Топ

    ТЖ9-221






    Сабақтың өткізілетін күні







    Сабақтың түрі

    Теориялық


    Сабақтың мақсаты немесе оқыту нәтижелері

    Нәруыздар -α-аминқышқылдарының пептидтік байланыспен – СО – NН -

    байланысқан қалдықтарынан тұратын үлкен молекулалы табиғи қосылыстар.

    Нәруыздар тірі организмдердің жасушаларымен ұлпаларының құрамына

    кіреді және тіршіліктің негізін құрайды. Белоктар тірі организмдерде

    жүретін зат алмасу, бұлшық ет пен бездердің жұмысына т.б. қатысады.

    Олар көмірсулар сияқты тағамымыздың негізгі құрам бөлігі болып

    табылады.


    Оқу сабақтары барысындағы білім алушылар игеретін кәсіби біліктердің тізбесі, дағдылар

    Судағы ерігіштігіне қарай нәруыздар глобулалы, талшықты болып бөлінеді. Глобулалы нәруыздар суда, сондай-ақ қышқылдар мен сілтілердің сулы ерітінділерінде ериді. Талшықты нәруыздар суда ерімейді, мысалы, оған жүннің, шаштың құрамына кіретин кератин жатады. Сонымен қатар қатты, сұйық, жартылай сұйық белоктар да болады. Белоктар организмде құрылыс, қоректік, жиырылғыш, қор, тасымалдаушы, өршіткі, қорғаныш функцияларын атқарады. Нәруыздың белгілі қайнау және балқу температуралары болмайды. Өйткені олардың көпшілігі қыздырғанда ұйып қалады. Жоғары температурада барлық белоктар жанады.


    Оқу - әдістемелік құралдар, әдебиеттер

    Негізгі әдебиеттер:

    1. Н.Н. Нұрахметов, Қ.Б. Бекішев, Н. Заграничная Г. Абрамова «Химии» 10 сынып, Мектеп 2014 ж.

    2. М.Қ. Оспанова, Қ.С. Аухадиева, Т.Г. Белоусова. Химия 10-сынып, Алматы «Мектеп» 2019 ж.

    3. Мансуров Б. Торшина Н. «Органикалық химия, оқыту әдістемесі»

    Атамұра 2011 ж

    1. Б.А. Мансұров «Органикалық химия тест тапсырмалары» Атамұра 2011ж.


    Техникалық құралдар, материалдар

    Интерактивті тақта, компьютер, реактивтер: Слайд, видеолар, тест таратпа материалдар.


    Сабақ барысы

    Сабақ кезеңдері




    1.Ұйымдастыру кезеңі: (5мин)

    Оқушылармен сәлемдесу, түгендеу. Психологиялық жағымды ахуал туғызу үшін «Өрмекші торы» әдісін пайдаланып, оқушылар бір- біріне жақсы тілектер айту арқылы жіпті лақтырады.

    ә) Топ ережесін еске түсіру.

    б) Топтастыру.



    2 Үй тапсырамасын тексеру кезеңі:(20мин)


    1. Аминқышқылдарына жалпы сипаттама 2. Аминқышқылдарына қандай қасиеттер тән. 3. Алмаспайтын аминқышқылдары

    4. Аминқышқылдарының жеке өкілдері және олардың қолданылуы




    3. Жаңа материалды түсіндіруге дайындық кезеңі :(5мин)

    Белок денатурациясы. Ауыр металдардың (Hg2+, Pb2+, Cu2+ және т.б.) тұздары, концентрлі қышқылдар мен сілтілер, сондай-ақ қыздыру, ультракүлгін сәулелер мен γ-сәулелр әсерінен нәруыздардың бірінші реттік құрылымы сақталып, ал екінші, үшінші, төртінші реттік құрылымдар бұзылады. Бұл құбылыс нәруыз денатурациясы деп аталады



    4. Жаңа материалды түсіндіру кезеңі:(25мин)


    Орыстың биохимик ғалымы А.Я.Данилевский белок молекуласындағы аминқышқылдарының қалдықтары арасындағы пептидтік байланыс жөнінде 1888 ж өзінің болжамын айтты. Кейінірек ХХ ғасырдың басында неміс ғалымы Э.Фишер тәжірибе жүзінде пептидтік байланыстың болатынын дәлелдеді. Ол 19 аминқышқылының қалдығынан тұратын полипептидті синтездеді.

    Белоктардың гидролизі нәтижесінде әртүрлі 20 аминқышқылы алынады. Оларды құрайтын кейбір α-аминқышқылдарының құрылысы 14кестеде берілген.

    14-кесте α-аминқышқылдарының құрылысы


    Қышқылдың атауы

    Формуласы

    Глицин (аминсірке қышқылы)

    NH2 – CH3 – COOH

    Аланин

    CH3 – CH (NH2) – COOH

    Цистеин

    HS – CH2 – CH (NH2) – COOH

    Серин

    HО – CH2 – CH (NH2) – COOH

    Глутамин

    НООС – CH2 – CH2 – CH (NH2) – COOH

    Лизин

    H2N– CH2 – CH2– CH2 – CH2– CH (NH2) – COOH

    Фенилаланин

    С6Н5 – CH2– CH (NH2) – COOH

    Тирозин

    НО – С6Н5 – CH2– CH (NH2) – COOH

    Белок құрамына кіретін аминқышқылдарының жалпы құрылымдық формуласы:

    R– CH (NH2) – COOH

    Химиялық қасиеттері.

      1. Нәруыз гидролизі. Нәруыздың маңызды қасиеті – оның қышқылдық немесе сілтілік гидролизге ұшырауы, нәтижесінде нәруыз жеке аминқышқылдарына дейін ыдырайды:

    – NH – CH2 – CO – NH – CH(CH3) – CO – NH – CH (CH2 –SH) –CO – + nH2O →

    → NH2 – CH2 – COOH + NH2 – CH(CH3) – COOH + NH2 – CH (CH2 –SH) –COOH + …

      1. Нәруыздардың түсті реакциялары. Нәруыздарға түсті реакциялар тән. Биурет реакциясы:

    А.Егер нәруыз ерітіндісіне аздап натрий гидроксидін қосып, оған мыс (ІІ) сульфатының бірнеше тамшысын қосса, ашық күлгін түс пайда болады. Бұл пептидтік байланыстың бар екенін білдіреді, және ол Биурет реакциясы деп аталады.

    Ә. Ксантопротеин реакциясы. Нәруызға концентрлі азот қышқылымен әсер еткенде ол сары түске боялады. Бұл аминқышқылының қалдықтарында бензол сақиналары бар екенін көрсетеді. Ол ксантопротеин реакциясы деп аталады.

    Б. Нәруыз ерітіндісіне қорғасын (ІІ) ацетатын, сосын натрий гидроксидін қосып – қоспаны қыздырса, қорғасын сульфидінің қара тұрбасы түзіледі. Бұл реакция – күкірті бар аминқышқылдарының қалдықтарына сапалық реакция.

    Г. Белок денатурациясы. Ауыр металдардың (Hg2+, Pb2+, Cu2+ және т.б.) тұздары, концентрлі қышқылдар мен сілтілер, сондай-ақ қыздыру, ультракүлгін сәулелер мен γ-сәулелр әсерінен нәруыздардың бірінші реттік құрылымы сақталып, ал екінші, үшінші, төртінші реттік құрылымдар бұзылады.Бұл құбылыс нәруыз денатурациясы деп аталады.




    5. Жаңа материалды бекіту

    кезеңі:(25мин)


    Тест сұрақтары: Ақуыздар.

    1. Нәруыздың мономерлері

    A) карбон қышқылдары B) нуклеин қышқылдары C) аминқышқылдары D) глицерин E) крахмал

    2. Нәруыздың құрамында бола алатын аминқышқылдар саны

    A) 5 B) 10 C) 15 D) 20 E) 25

    3. Барлық аминқышқылдар молекуласының бірдей бөлігі

    A) нитротоп, карбоксил тобы B) радикал, нитротоп С) карбоксил тобы, радикал

    D) аминтоп және карбоксил тобы E) радикал және аминтоп

    4. Нәруыздың екінші реттік құрылымындағы байланыс

    A) ковалентті полюссіз B) металдық C) сульфидті D) сутекті E) ионды

    5. Кейбір нәруыздардың құрамына кіретін элементтер

    A) көміртек B) темір C) сутек D) фосфор E) күкірт

    6. Тетрапептид молекуласы құрамына кіретін пептидтік байланыс саны

    A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 E) 5

    7. Нуклеин қышқылдары

    A) нәруыздар B) ДНК және РНК C) рибоза мен дезоксирибоза D) аминқышқылдар E) карбон қышқылдары

    8. ДНК құрамындағы моносахарид

    A) β – глюкоза B) фруктоза C) α –глюкоза D) дезоксирибоза E) рибоза

    9. РНК макромолекуласының құрамына кірeтін моносахарид

    A) α –глюкоза B) β – глюкоза С) фруктоза D) дезоксирибоза E) рибоза

    10. РНК макромолекуласының құрамына кірмейтін азоттық негіз

    A) тимин B) аденин C) гуанин D) цитозин E) урацил

    11. ДНК макромолекуласының құрамына кірмейтін азотты негіз

    A) тимин B) аденин C) урацил D) гуанин E) цитозин

    12. Полипептидтік тізбектегі аминқышқылдарының қалдықтарының қатаң тәртіппен бірінен кейін бірінің орналасуы

    A) екінші реттік құрылым B) үшінші реттік құрылым C) төртінші реттік құрылым D) бірінші реттік құрылым

    13. Глицин және фенилаланинді қолдану арқылы алынған дипептид саны

    A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 E) 5

    14. Белоктың құрамына кіретін мына аминқышқылының аталуы

    H2N ─ CH ─COOH

    │

    H2C ─ SH

    A) глицин B) аланин C) цистеин D) серин E) фенилаланин

    15. Сілтілік ортада нәруызға мыс тұздарымен әсер еткенде, күлгін түске ауысады. Бұл –

    A) биурет реакциясы B) ксанпротеин реакциясы C) миллон реакциясы

    D) Кучеров реакциясы E) Вюрц реакциясы

    16. Нуклеин қышқылының құрамына ..... кіреді

    A) HCl B) HNO3 C) H3PO4 D) H2SO4 E) H2CO3




    6.Үй тапсырмасы туралы ақпараттандыру кезеңі:(2мин)

    Жүктеу
    ЖИ арқылы жасау
    ЖИ арқылы жасау
    bolisu
    Бөлісу
    1 - айлық
    Материал тарифі
    -96% жеңілдік
    00
    05
    00
    ҚМЖ
    Ашық сабақ
    Тәрбие сағаты
    Презентация
    БЖБ, ТЖБ тесттер
    Көрнекіліктер
    Балабақшаға арнарлған құжаттар
    Мақала, Эссе
    Дидактикалық ойындар
    және тағы басқа 400 000 материал
    Барлық 400 000 материалдарды шексіз
    жүктеу мүмкіндігіне ие боласыз
    1 990 ₸ 49 000₸
    1 айға қосылу
    Материалға шағымдану

    Бұл материал сайт қолданушысы жариялаған. Материалдың ішінде жазылған барлық ақпаратқа жауапкершілікті жариялаған қолданушы жауап береді. Ұстаз тілегі тек ақпаратты таратуға қолдау көрсетеді. Егер материал сіздің авторлық құқығыңызды бұзған болса немесе басқа да себептермен сайттан өшіру керек деп ойласаңыз осында жазыңыз

    Жариялаған:
    Курманбекова Индира
    09 Ақпан 2024
    553
    Шағым жылдам қаралу үшін барынша толық ақпарат жіберіңіз

    Ақуыздар

    Тақырып бойынша 11 материал табылды

    Ақуыздар

    Материал туралы қысқаша түсінік
    Ақуыздар
    Материалдың қысқаша нұсқасы


    ТҮРКІСТАН ЖОҒАРЫ КӨПСАЛАЛЫ, АГРАРЛЫҚ КОЛЛЕДЖІ

    2022-2023 оқу жылы

    Сабақ жоспары № 81

    Модуль/пән атауы

    Химия


    Сабақтың тақырыбы

    Ақуыздар


    Педагог

    Сантаева С.


    Курс

    1


    Топ

    ТЖ9-221






    Сабақтың өткізілетін күні







    Сабақтың түрі

    Теориялық


    Сабақтың мақсаты немесе оқыту нәтижелері

    Нәруыздар -α-аминқышқылдарының пептидтік байланыспен – СО – NН -

    байланысқан қалдықтарынан тұратын үлкен молекулалы табиғи қосылыстар.

    Нәруыздар тірі организмдердің жасушаларымен ұлпаларының құрамына

    кіреді және тіршіліктің негізін құрайды. Белоктар тірі организмдерде

    жүретін зат алмасу, бұлшық ет пен бездердің жұмысына т.б. қатысады.

    Олар көмірсулар сияқты тағамымыздың негізгі құрам бөлігі болып

    табылады.


    Оқу сабақтары барысындағы білім алушылар игеретін кәсіби біліктердің тізбесі, дағдылар

    Судағы ерігіштігіне қарай нәруыздар глобулалы, талшықты болып бөлінеді. Глобулалы нәруыздар суда, сондай-ақ қышқылдар мен сілтілердің сулы ерітінділерінде ериді. Талшықты нәруыздар суда ерімейді, мысалы, оған жүннің, шаштың құрамына кіретин кератин жатады. Сонымен қатар қатты, сұйық, жартылай сұйық белоктар да болады. Белоктар организмде құрылыс, қоректік, жиырылғыш, қор, тасымалдаушы, өршіткі, қорғаныш функцияларын атқарады. Нәруыздың белгілі қайнау және балқу температуралары болмайды. Өйткені олардың көпшілігі қыздырғанда ұйып қалады. Жоғары температурада барлық белоктар жанады.


    Оқу - әдістемелік құралдар, әдебиеттер

    Негізгі әдебиеттер:

    1. Н.Н. Нұрахметов, Қ.Б. Бекішев, Н. Заграничная Г. Абрамова «Химии» 10 сынып, Мектеп 2014 ж.

    2. М.Қ. Оспанова, Қ.С. Аухадиева, Т.Г. Белоусова. Химия 10-сынып, Алматы «Мектеп» 2019 ж.

    3. Мансуров Б. Торшина Н. «Органикалық химия, оқыту әдістемесі»

    Атамұра 2011 ж

    1. Б.А. Мансұров «Органикалық химия тест тапсырмалары» Атамұра 2011ж.


    Техникалық құралдар, материалдар

    Интерактивті тақта, компьютер, реактивтер: Слайд, видеолар, тест таратпа материалдар.


    Сабақ барысы

    Сабақ кезеңдері




    1.Ұйымдастыру кезеңі: (5мин)

    Оқушылармен сәлемдесу, түгендеу. Психологиялық жағымды ахуал туғызу үшін «Өрмекші торы» әдісін пайдаланып, оқушылар бір- біріне жақсы тілектер айту арқылы жіпті лақтырады.

    ә) Топ ережесін еске түсіру.

    б) Топтастыру.



    2 Үй тапсырамасын тексеру кезеңі:(20мин)


    1. Аминқышқылдарына жалпы сипаттама 2. Аминқышқылдарына қандай қасиеттер тән. 3. Алмаспайтын аминқышқылдары

    4. Аминқышқылдарының жеке өкілдері және олардың қолданылуы




    3. Жаңа материалды түсіндіруге дайындық кезеңі :(5мин)

    Белок денатурациясы. Ауыр металдардың (Hg2+, Pb2+, Cu2+ және т.б.) тұздары, концентрлі қышқылдар мен сілтілер, сондай-ақ қыздыру, ультракүлгін сәулелер мен γ-сәулелр әсерінен нәруыздардың бірінші реттік құрылымы сақталып, ал екінші, үшінші, төртінші реттік құрылымдар бұзылады. Бұл құбылыс нәруыз денатурациясы деп аталады



    4. Жаңа материалды түсіндіру кезеңі:(25мин)


    Орыстың биохимик ғалымы А.Я.Данилевский белок молекуласындағы аминқышқылдарының қалдықтары арасындағы пептидтік байланыс жөнінде 1888 ж өзінің болжамын айтты. Кейінірек ХХ ғасырдың басында неміс ғалымы Э.Фишер тәжірибе жүзінде пептидтік байланыстың болатынын дәлелдеді. Ол 19 аминқышқылының қалдығынан тұратын полипептидті синтездеді.

    Белоктардың гидролизі нәтижесінде әртүрлі 20 аминқышқылы алынады. Оларды құрайтын кейбір α-аминқышқылдарының құрылысы 14кестеде берілген.

    14-кесте α-аминқышқылдарының құрылысы


    Қышқылдың атауы

    Формуласы

    Глицин (аминсірке қышқылы)

    NH2 – CH3 – COOH

    Аланин

    CH3 – CH (NH2) – COOH

    Цистеин

    HS – CH2 – CH (NH2) – COOH

    Серин

    HО – CH2 – CH (NH2) – COOH

    Глутамин

    НООС – CH2 – CH2 – CH (NH2) – COOH

    Лизин

    H2N– CH2 – CH2– CH2 – CH2– CH (NH2) – COOH

    Фенилаланин

    С6Н5 – CH2– CH (NH2) – COOH

    Тирозин

    НО – С6Н5 – CH2– CH (NH2) – COOH

    Белок құрамына кіретін аминқышқылдарының жалпы құрылымдық формуласы:

    R– CH (NH2) – COOH

    Химиялық қасиеттері.

      1. Нәруыз гидролизі. Нәруыздың маңызды қасиеті – оның қышқылдық немесе сілтілік гидролизге ұшырауы, нәтижесінде нәруыз жеке аминқышқылдарына дейін ыдырайды:

    – NH – CH2 – CO – NH – CH(CH3) – CO – NH – CH (CH2 –SH) –CO – + nH2O →

    → NH2 – CH2 – COOH + NH2 – CH(CH3) – COOH + NH2 – CH (CH2 –SH) –COOH + …

      1. Нәруыздардың түсті реакциялары. Нәруыздарға түсті реакциялар тән. Биурет реакциясы:

    А.Егер нәруыз ерітіндісіне аздап натрий гидроксидін қосып, оған мыс (ІІ) сульфатының бірнеше тамшысын қосса, ашық күлгін түс пайда болады. Бұл пептидтік байланыстың бар екенін білдіреді, және ол Биурет реакциясы деп аталады.

    Ә. Ксантопротеин реакциясы. Нәруызға концентрлі азот қышқылымен әсер еткенде ол сары түске боялады. Бұл аминқышқылының қалдықтарында бензол сақиналары бар екенін көрсетеді. Ол ксантопротеин реакциясы деп аталады.

    Б. Нәруыз ерітіндісіне қорғасын (ІІ) ацетатын, сосын натрий гидроксидін қосып – қоспаны қыздырса, қорғасын сульфидінің қара тұрбасы түзіледі. Бұл реакция – күкірті бар аминқышқылдарының қалдықтарына сапалық реакция.

    Г. Белок денатурациясы. Ауыр металдардың (Hg2+, Pb2+, Cu2+ және т.б.) тұздары, концентрлі қышқылдар мен сілтілер, сондай-ақ қыздыру, ультракүлгін сәулелер мен γ-сәулелр әсерінен нәруыздардың бірінші реттік құрылымы сақталып, ал екінші, үшінші, төртінші реттік құрылымдар бұзылады.Бұл құбылыс нәруыз денатурациясы деп аталады.




    5. Жаңа материалды бекіту

    кезеңі:(25мин)


    Тест сұрақтары: Ақуыздар.

    1. Нәруыздың мономерлері

    A) карбон қышқылдары B) нуклеин қышқылдары C) аминқышқылдары D) глицерин E) крахмал

    2. Нәруыздың құрамында бола алатын аминқышқылдар саны

    A) 5 B) 10 C) 15 D) 20 E) 25

    3. Барлық аминқышқылдар молекуласының бірдей бөлігі

    A) нитротоп, карбоксил тобы B) радикал, нитротоп С) карбоксил тобы, радикал

    D) аминтоп және карбоксил тобы E) радикал және аминтоп

    4. Нәруыздың екінші реттік құрылымындағы байланыс

    A) ковалентті полюссіз B) металдық C) сульфидті D) сутекті E) ионды

    5. Кейбір нәруыздардың құрамына кіретін элементтер

    A) көміртек B) темір C) сутек D) фосфор E) күкірт

    6. Тетрапептид молекуласы құрамына кіретін пептидтік байланыс саны

    A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 E) 5

    7. Нуклеин қышқылдары

    A) нәруыздар B) ДНК және РНК C) рибоза мен дезоксирибоза D) аминқышқылдар E) карбон қышқылдары

    8. ДНК құрамындағы моносахарид

    A) β – глюкоза B) фруктоза C) α –глюкоза D) дезоксирибоза E) рибоза

    9. РНК макромолекуласының құрамына кірeтін моносахарид

    A) α –глюкоза B) β – глюкоза С) фруктоза D) дезоксирибоза E) рибоза

    10. РНК макромолекуласының құрамына кірмейтін азоттық негіз

    A) тимин B) аденин C) гуанин D) цитозин E) урацил

    11. ДНК макромолекуласының құрамына кірмейтін азотты негіз

    A) тимин B) аденин C) урацил D) гуанин E) цитозин

    12. Полипептидтік тізбектегі аминқышқылдарының қалдықтарының қатаң тәртіппен бірінен кейін бірінің орналасуы

    A) екінші реттік құрылым B) үшінші реттік құрылым C) төртінші реттік құрылым D) бірінші реттік құрылым

    13. Глицин және фенилаланинді қолдану арқылы алынған дипептид саны

    A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 E) 5

    14. Белоктың құрамына кіретін мына аминқышқылының аталуы

    H2N ─ CH ─COOH

    │

    H2C ─ SH

    A) глицин B) аланин C) цистеин D) серин E) фенилаланин

    15. Сілтілік ортада нәруызға мыс тұздарымен әсер еткенде, күлгін түске ауысады. Бұл –

    A) биурет реакциясы B) ксанпротеин реакциясы C) миллон реакциясы

    D) Кучеров реакциясы E) Вюрц реакциясы

    16. Нуклеин қышқылының құрамына ..... кіреді

    A) HCl B) HNO3 C) H3PO4 D) H2SO4 E) H2CO3




    6.Үй тапсырмасы туралы ақпараттандыру кезеңі:(2мин)

    Жүктеу
    bolisu
    Бөлісу
    ЖИ арқылы жасау
    Файл форматы:
    docx
    Химия Сабақ жоспары Барлық сыныптар
    09.02.2024
    553
    Жүктеу
    ЖИ арқылы жасау
    Жариялаған:
    Курманбекова Индира
    Бұл материалды қолданушы жариялаған. Ustaz Tilegi ақпаратты жеткізуші ғана болып табылады. Жарияланған материалдың мазмұны мен авторлық құқық толықтай автордың жауапкершілігінде. Егер материал авторлық құқықты бұзады немесе сайттан алынуы тиіс деп есептесеңіз,
    шағым қалдыра аласыз
    Қазақстандағы ең үлкен материалдар базасынан іздеу
    Сіз үшін 400 000 ұстаздардың еңбегі мен тәжірибесін біріктіріп, ең үлкен материалдар базасын жасадық. Төменде керек материалды іздеп, жүктеп алып сабағыңызға қолдана аласыз
    Материал жариялап, аттестацияға 100% жарамды сертификатты тегін алыңыз!
    Ustaz tilegi журналы министірліктің тізіміне енген. Qr коды мен тіркеу номері беріледі. Материал жариялаған соң сертификат тегін бірден беріледі.
    Оқу-ағарту министірлігінің ресми жауабы
    Сайтқа 5 материал жариялап, тегін АЛҒЫС ХАТ алыңыз!
    Қазақстан Республикасының білім беру жүйесін дамытуға қосқан жеке үлесі үшін және де Республика деңгейінде «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық материалыңызбен бөлісіп, белсенді болғаныңыз үшін алғыс білдіреміз!
    Сайтқа 25 материал жариялап, тегін ҚҰРМЕТ ГРОМАТАСЫН алыңыз!
    Тәуелсіз Қазақстанның білім беру жүйесін дамытуға және білім беру сапасын арттыру мақсатында Республика деңгейінде «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық жұмысын жариялағаны үшін марапатталасыз!
    Министірлікпен келісілген курстар тізімі

    Химия пәні

    бойынша педагогтің пәндік және кәсіби құзыреттілігін дамыту
    80/108 сағат
    Толығырақ

    Тарих пәні

    бойынша педагогтің пәндік және кәсіби құзыреттілігін дамыту
    80/108 сағат
    Толығырақ

    Биология пәні

    бойынша педагогтің пәндік және кәсіби құзыреттілігін дамыту
    80/108 сағат
    Толығырақ

    Ағылшын тілі пәні

    бойынша педагогтің пәндік және кәсіби құзыреттілігін дамыту
    80/108 сағат
    Толығырақ

    География пәні

    бойынша педагогтің пәндік және кәсіби құзыреттілігін дамыту
    80/108 сағат
    Толығырақ

    Информатика пәні

    бойынша педагогтің пәндік және кәсіби құзыреттілігін дамыту
    80/108 сағат
    Толығырақ

    Мектепке дейінгі білім беру

    бойынша педагогтің пәндік және кәсіби құзыреттілігін дамыту
    80/108 сағат
    Толығырақ

    «Қазақ тілі» жəне «Қазақ əдебиеті»

    бойынша педагогтің пәндік және кәсіби құзыреттілігін дамыту
    80/108 сағат
    Толығырақ

    Дене шынықтыру

    пәні бойынша педагогтің пәндік және кәсіби құзыреттілігін дамыту
    80/108 сағат
    Толығырақ

    Білім алушылардың білім сапасын арттыру

    мақсатында сабақта цифрлық технологияларды қолдану
    80/108 сағат
    Толығырақ

    Инклюзивті білім беру

    жүйесінде ерекше білім беру қажеттілігі бар білім алушыға психологиялық-педагогикалық қолдау көрсету бойынша педагогтердің кәсіби және пәндік құзыреттіліктерін дамыту
    80/108 сағат
    Толығырақ
    Ғылыми-әдістемелік орталығы
    Редакциямен байланыс
    +7 (771) 234-55-99
    Жұмыс кестесі: Дүйсенбі –
    жұма, 9:00 – 18:00
    Мекенжай:
    Қазақстан, Алматы, Гоголья 86,
    4 этаж, 406-кабинет
    Электронды пошта
    ustaztilegi@gmail.com
    Сведения об организации
    Сайт Peaksoft веб-студиясында жасалған - Peaksoft.kz
    Политика конфиденциальности
    Сведения об организации