Материалдар / Аспаздық жұмыстар кезінде еңбекті қорғау жөніндегі НҰСҚАМАЛЫҚ
МИНИСТРЛІКПЕН КЕЛІСІЛГЕН КУРСҚА ҚАТЫСЫП, АТТЕСТАЦИЯҒА ЖАРАМДЫ СЕРТИФИКАТ АЛЫҢЫЗ!
Сертификат Аттестацияға 100% жарамды
ТОЛЫҚ АҚПАРАТ АЛУ

Аспаздық жұмыстар кезінде еңбекті қорғау жөніндегі НҰСҚАМАЛЫҚ

Материал туралы қысқаша түсінік
Технология сабағы кезіндегі қауіпсіздік ережесі
Авторы:
Автор материалды ақылы түрде жариялады. Сатылымнан түскен қаражат авторға автоматты түрде аударылады. Толығырақ
02 Желтоқсан 2018
921
1 рет жүктелген
770 ₸
Бүгін алсаңыз
+39 бонус
беріледі
Бұл не?
Бүгін алсаңыз +39 бонус беріледі Бұл не?
Тегін турнир Мұғалімдер мен Тәрбиешілерге
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
Бұл бетте материалдың қысқаша нұсқасы ұсынылған. Материалдың толық нұсқасын жүктеп алып, көруге болады
logo

Материалдың толық нұсқасын
жүктеп алып көруге болады

Аспаздық жұмыстар кезінде еңбекті қорғау жөніндегі НҰСҚАМАЛЫҚ

I.Жалпы ережелер

Технология кабинетіндегі аспаздық жұмыстарға дәрігерлік тексеруден және еңбекті қорғау бойынша нұсқамалықтан өткен оқушылар жіберіледі.

Аспаздық жұмыстарын жүргізу кезінде,оқушылар тәртіп ережелерін, сабақ кестесін,белгіленген оқу және демалыс режимдерін сақтау тиіс.

3.Аспаздық жұмыстарын жүргізу кезінде,оқушыларға мынандай қауіпті әрі зиянды факторлардың әсер етуі мүмкін:

- кабинеттің электр жабдықтарының бұзық болу себепті электр тоғынан зақымдану;

- тамақ дайындау кезінде ыстық заттар мен абайсыз әрекеттерден күйіп қалу,пышақ пен жұмыс істегенде қолды кесіп алу.

Аспаздық жұмыстар жүргізгенде арнайы киімдер пайдалануы тиіс, олар: халат немесе алжапқыш,үшкіл ормал (косынка).

Жабдықтың,құралдың және аспаптың бұзық болған жағдайында жұмысты тоқтатып, бұл туралы мұғалімге хабарлау керек.

II. Жұмыс басталар алдыңдағы қауіпсіздік талаптары

Арнайы киімді кию, шашты жинап,үшкіл орамалды мұқият тартып алу.

Электр плитасын қосардың алдында қуат беруші электр сымының ақаусыздығын тексеру; плитаны қосқанда штепсельдің айрын мұқият қарау,розеткасынан ұясына түбіне дейін толық енгізу.Айырды электр сымынан тартып ажыратуға болмайды.

Бөлмені желдету.

III. Жұмыс кезіндегі қауіпсіздік талаптары.

1.Электр плитасына тамақ әзірлеу үшін тек қана эмальды ыдысты пайдалану керек.

2.Кесетін аспаптарды пайдаланған кезде барынша сақ болу қажет. Картопты-науашықты пышақпен, балықты қырғышпен тазалауға рұқсат етіледі,ет турағышқа етті ағаш келсапшамен итеріп салу керек.Пышақ пен шанышқыны тұтқасын тек алға қаратып береді.Гастрономиялық бұйымдарды, көкөніс пен басқа да азық –түлікті тураудың дұрыс әдістерін сақтай отырып, өңдеу тақтайшасының үстін кесу керек.Сол қолдың саусақтары бүгілулі болуы және пышақтың жүзінен біршама қашықта болуы тиіс.

3. Қол үккіштер мен жұмыс істегенде сақтықты ұмытпау керек. Өңделетін азық түлікті (жемістерді,көкөністерді) нық ұстап,өз бөлшектерге бөліп өңдемеу керек.

Ыстық сұйықтар мен (су,май т.б.) жұмыс істегенде мыналарды сақтау керек:

-сұйықтық қайнаған кезде ыдыстың шетінен асып төгілмеуін бақылау керек: отты азайту немесе плитаны сөндіру қажет:

-ыстық ыдыстың қақпағын орамалмен ұстап, өзінен ары қаратып ашу керек:

- табаны ағаш тұтқалы таба ұстағышпен алу керек.

IV.Сабақ аяқталғаннан кейінгі қауіпсіздік талаптары

1.Электр плитасын сөндіру



Ресми байқаулар тізімі
Республикалық байқауларға қатысып жарамды дипломдар алып санатыңызды көтеріңіз!