Аспаздық жұмыстар кезінде еңбекті қорғау жөніндегі НҰСҚАМАЛЫҚ

Тақырып бойынша 11 материал табылды

Аспаздық жұмыстар кезінде еңбекті қорғау жөніндегі НҰСҚАМАЛЫҚ

Материал туралы қысқаша түсінік
Технология сабағы кезіндегі қауіпсіздік ережесі
Материалдың қысқаша нұсқасы

Аспаздық жұмыстар кезінде еңбекті қорғау жөніндегі НҰСҚАМАЛЫҚ

I.Жалпы ережелер

Технология кабинетіндегі аспаздық жұмыстарға дәрігерлік тексеруден және еңбекті қорғау бойынша нұсқамалықтан өткен оқушылар жіберіледі.

Аспаздық жұмыстарын жүргізу кезінде,оқушылар тәртіп ережелерін, сабақ кестесін,белгіленген оқу және демалыс режимдерін сақтау тиіс.

3.Аспаздық жұмыстарын жүргізу кезінде,оқушыларға мынандай қауіпті әрі зиянды факторлардың әсер етуі мүмкін:

- кабинеттің электр жабдықтарының бұзық болу себепті электр тоғынан зақымдану;

- тамақ дайындау кезінде ыстық заттар мен абайсыз әрекеттерден күйіп қалу,пышақ пен жұмыс істегенде қолды кесіп алу.

Аспаздық жұмыстар жүргізгенде арнайы киімдер пайдалануы тиіс, олар: халат немесе алжапқыш,үшкіл ормал (косынка).

Жабдықтың,құралдың және аспаптың бұзық болған жағдайында жұмысты тоқтатып, бұл туралы мұғалімге хабарлау керек.

II. Жұмыс басталар алдыңдағы қауіпсіздік талаптары

Арнайы киімді кию, шашты жинап,үшкіл орамалды мұқият тартып алу.

Электр плитасын қосардың алдында қуат беруші электр сымының ақаусыздығын тексеру; плитаны қосқанда штепсельдің айрын мұқият қарау,розеткасынан ұясына түбіне дейін толық енгізу.Айырды электр сымынан тартып ажыратуға болмайды.

Бөлмені желдету.

III. Жұмыс кезіндегі қауіпсіздік талаптары.

1.Электр плитасына тамақ әзірлеу үшін тек қана эмальды ыдысты пайдалану керек.

2.Кесетін аспаптарды пайдаланған кезде барынша сақ болу қажет. Картопты-науашықты пышақпен, балықты қырғышпен тазалауға рұқсат етіледі,ет турағышқа етті ағаш келсапшамен итеріп салу керек.Пышақ пен шанышқыны тұтқасын тек алға қаратып береді.Гастрономиялық бұйымдарды, көкөніс пен басқа да азық –түлікті тураудың дұрыс әдістерін сақтай отырып, өңдеу тақтайшасының үстін кесу керек.Сол қолдың саусақтары бүгілулі болуы және пышақтың жүзінен біршама қашықта болуы тиіс.

3. Қол үккіштер мен жұмыс істегенде сақтықты ұмытпау керек. Өңделетін азық түлікті (жемістерді,көкөністерді) нық ұстап,өз бөлшектерге бөліп өңдемеу керек.

Ыстық сұйықтар мен (су,май т.б.) жұмыс істегенде мыналарды сақтау керек:

-сұйықтық қайнаған кезде ыдыстың шетінен асып төгілмеуін бақылау керек: отты азайту немесе плитаны сөндіру қажет:

-ыстық ыдыстың қақпағын орамалмен ұстап, өзінен ары қаратып ашу керек:

- табаны ағаш тұтқалы таба ұстағышпен алу керек.

IV.Сабақ аяқталғаннан кейінгі қауіпсіздік талаптары

1.Электр плитасын сөндіру



Жүктеу
bolisu
Бөлісу
ЖИ арқылы жасау
Файл форматы:
docx
02.12.2018
1057
Жүктеу
ЖИ арқылы жасау
Бұл материалды қолданушы жариялаған. Ustaz Tilegi ақпаратты жеткізуші ғана болып табылады. Жарияланған материалдың мазмұны мен авторлық құқық толықтай автордың жауапкершілігінде. Егер материал авторлық құқықты бұзады немесе сайттан алынуы тиіс деп есептесеңіз,
шағым қалдыра аласыз
Қазақстандағы ең үлкен материалдар базасынан іздеу
Сіз үшін 400 000 ұстаздардың еңбегі мен тәжірибесін біріктіріп, ең үлкен материалдар базасын жасадық. Төменде керек материалды іздеп, жүктеп алып сабағыңызға қолдана аласыз
Материал жариялап, аттестацияға 100% жарамды сертификатты тегін алыңыз!
Ustaz tilegi журналы министірліктің тізіміне енген. Qr коды мен тіркеу номері беріледі. Материал жариялаған соң сертификат тегін бірден беріледі.
Оқу-ағарту министірлігінің ресми жауабы
Сайтқа 5 материал жариялап, тегін АЛҒЫС ХАТ алыңыз!
Қазақстан Республикасының білім беру жүйесін дамытуға қосқан жеке үлесі үшін және де Республика деңгейінде «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық материалыңызбен бөлісіп, белсенді болғаныңыз үшін алғыс білдіреміз!
Сайтқа 25 материал жариялап, тегін ҚҰРМЕТ ГРОМАТАСЫН алыңыз!
Тәуелсіз Қазақстанның білім беру жүйесін дамытуға және білім беру сапасын арттыру мақсатында Республика деңгейінде «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық жұмысын жариялағаны үшін марапатталасыз!
Министірлікпен келісілген курстар тізімі