Астың асқазанда қорытылуы

Тақырып бойынша 11 материал табылды

Астың асқазанда қорытылуы

Материал туралы қысқаша түсінік
8 сыныптарға астың асқазанда қорытылуымен танысады, тақырыпқа қатысты терминдер мен тапсырмаларды ағылшын тілінде меңгереді
Материалдың қысқаша нұсқасы

Пән: Биология Сынып: 8 Күні:

Сабақтың тақырыбы: Астың асқазанда қорытылуы

Сабақтың мақсаты: 1.Білімділік. Астың асқазанда қорытылуы туралы түсіндіру, ағылшынша жаңа терминдерді меңгерту, өмірмен ұштастыру.

2.Тәрбиелік. Салауатты өмір салтын ұстануға, ұйымшылдыққа тәрбиелеу.

3.Дамытушылық. Астың асқорыту жүйесінде қорытылуы туралы ой-өрісін кеңейтіп, пәнге деген қызығушылығын дамыту.

Сабақтың өзектілігі: Сабақта ағылшын тілін пайдалану арқылы оқушылардың білім деңгейін арттыру.

Күтілетін нәтиже:

1. Астың асқазанда қорытылуы туралы білім алады.

2. И.Павловтың «жалған қоректенудіру» тәжірибесімен танысады.

3. Ынтымақтастық атмосферасы орнайды.

4. Қызығушылықтары артады.

Сабақтың түрі: аралас

Сабақтың өткізу әдісі: жеке, топтық жұмыс, баяндау, түсіндіру, сұрақ-жауап, ізденуші

Сабақтың көрнекіліктері: презентация, флипчарт, видео, дидактикалық тапсырмалар, сөздік

Сабақтың пән аралық байланысы: химия, ағылшын тілі

Сабақтың барысы:

І. Ұйымдастыру. - Good morning!

Топтық бағалау парағы

Аты –жөні

Үй тапсырмасына жауап берді

(12 ұпай)

Жаңа сабақты түсінді

(1-5 ұпай)

Бекіту

(10 ұпай)

Жалпы ұпайы

Баға-сы

1.







2.







3.







4.







5.







6.







Ұпайларды бағаға айналдыру:

5-9 ұпай - «2»

10-14 ұпай - «3»

15-18 ұпай -«4»

19-22 ұпай - «5»



II. Үй тапсырмасын сұрау. Binary key to divide information into two pasts using a series of question, each of which has only two possible answers

1.True of False

1Shape1 . The mouth no role in chemical digestion of carbohydrates. F

2Shape2 . The rate of chemical digestion gradually increases from the mouth through the small intestine T

3Shape3 . The tongue assists the mixing of masticated food with saliva. T

4Shape4 . Adults total have 32 teeth on each jaw. F

5Shape5 . Glands present in the digestive tract secrete substances than assist in digestion T

2. Tree diagram to classify words and show their relationships, ofter with examples

Complements table.

Mechanical digestion







Shape13 Shape12





Shape8 Shape9 Shape6 Shape7 Shape11 Shape10







Shape14

Sublingual glands







Shape16 Shape15

Shape17









ІІІ. Жаңа сабақты меңгерту

«Қызығушылығын ояту» (3 мин)

Video 1.34-2 мин min.

  1. Бейнеролигте не байқадық?

  2. Қандай кілт сөздер естідіңдер?

3. Видео арқылы сабақтың тақырыбы ашылады

Сонымен біздің бүгінгі тақырыбымыз Астың асқазанда қорытылуы.

  1. Топ. Асқазан

  2. Топ. Күрделі рефлекстік сөл бөліну

  3. Топ. Нейрогуморальдық сөл бөліну

«Тергеу» әдісі

Топ ішінде оқушылар өздерінің функционалдық міндеттерін алады. Яғни, бір топбасшысы,топ мүшелерін бағалайды, бір оқушы «баяндаушы» мәні мәтінді түсіндіреді, бір оқушы «суреттеуші» сурет немесе тірек –сызбамен түсіндіреді, бір оқушы «аудармашы» мән мәтіндегі термин сөздердің орысша, ағылшынша аудармасын айтады, бір оқушы «сұрақ қоюшы» мән мәтін бойынша тыңдап отырған топтарға сұрақ қояды, бір оқушы «ізденуші» мән мәтін бойынша сөйлемді толықтырады.

-Мәтінді барынша қысқа, бірақ мағыналы және қолжетімді етіп түсіндірді;

-Өмірмен жақсы байланыстырды

-Құнды сұрақ қоя білді

Мәтінді меңгеруге 5 мин.беріледі.

Кейін әр топ мүшелері өз жұмысы бойынша сөйлейді.

Постер қорғады.

Әр топтың «ізденушілеріне» арналған тапсырма.



1 топқа

Сілемейлі қабықтың әрбір мм2-інде, шамамен, 100-ге жуық ......................

.................................. орналасады. Тәулігіне 2-2,5 л ..................... ......... бөлінеді. Асқазан сөлінің негізгі ферменті - ..................... .

2 топқа.

Шартты рефлекске байланысты тамақ ішуден біраз уақыт бұрын бөліне бастайтын сөлді И.П.Павлов ......................... ................... ........ деп атады. Қарын сөлінің рефлекторлық бөлінуін И.П.Павлов итке жасаған «..................... ................................. » тәжірибесі арқылы дәлелдеген.

3 топқа.

Қорытылған өнімдердің әсерінен асқазанның сілемейлі қабығында түзілетін ерекше гормон - ..................... қанға сіңіп, қарын бездерінің секрециясын күшейтеді. Асқазан секрециясының - ......................... рефлекстік және ................................................. кезеңдерінің екеуі өзара байланысты.



ІV.Бекіту. Интерактивті тақтада жаңа сөздер

Protein – белок- ақуыз

Pepsine- пепсин

Gastric juice- Желудочный сок- Асқазан сөлі

Reflux- Рефлекс

Stomаch- Желудок- Асқазан (қарын)

Gastrin- Гастрин


Анаграмма/

Anagram

Сөз/word

Сәйкетендір/Matching

Анықтама/ Definition

A

Псинеп



1) Сөл тамақ ішуден біраз уақыт бұрын бөліне басталуы ... ... байланысты.

B

Хинзмои




2) Туа пайда болатын рефлекс

C

Шттыра рфескле



3) Асқазан сөлінің негізгі ферменті

D

Гниртса



4) Асқазанда сүтті ірітетін фермент

E

Шрсзаты



5) Қорытылған өнімдердің әсерінен асқазанның сілемейлі қабығында түзілетін ерекше гормон

А.Пепсин- 3; С. Шартты рефлекс – 1; E. Шартсыз -2.

В.Химозин-4; D. Гастрин-5;



V. Үйге тапсырма. Астың асқазанда қорытылуы. «Тамақты шын көңілмен, сүйсініп ішудің маңызы» тақырыбында эссе жазу

VI.Рефлексия. « Ресторан» әдісі бойынша.

Сабақтың ең дәмді тұсы

Сабақтың ең ащы тұсы

Келесі сабаққа не ұсынасыз?






VII. Бағалау.
  • Good bye!







«Т.Жароков ат.ЖББОМ» КММ-нің биология пән мұғалімі Гатауова Жулдыз Ербулатовна







Жүктеу
bolisu
Бөлісу
ЖИ арқылы жасау
Файл форматы:
docx
26.11.2018
529
Жүктеу
ЖИ арқылы жасау
Бұл материалды қолданушы жариялаған. Ustaz Tilegi ақпаратты жеткізуші ғана болып табылады. Жарияланған материалдың мазмұны мен авторлық құқық толықтай автордың жауапкершілігінде. Егер материал авторлық құқықты бұзады немесе сайттан алынуы тиіс деп есептесеңіз,
шағым қалдыра аласыз
Қазақстандағы ең үлкен материалдар базасынан іздеу
Сіз үшін 400 000 ұстаздардың еңбегі мен тәжірибесін біріктіріп, ең үлкен материалдар базасын жасадық. Төменде керек материалды іздеп, жүктеп алып сабағыңызға қолдана аласыз
Материал жариялап, аттестацияға 100% жарамды сертификатты тегін алыңыз!
Ustaz tilegi журналы министірліктің тізіміне енген. Qr коды мен тіркеу номері беріледі. Материал жариялаған соң сертификат тегін бірден беріледі.
Оқу-ағарту министірлігінің ресми жауабы
Сайтқа 5 материал жариялап, тегін АЛҒЫС ХАТ алыңыз!
Қазақстан Республикасының білім беру жүйесін дамытуға қосқан жеке үлесі үшін және де Республика деңгейінде «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық материалыңызбен бөлісіп, белсенді болғаныңыз үшін алғыс білдіреміз!
Сайтқа 25 материал жариялап, тегін ҚҰРМЕТ ГРОМАТАСЫН алыңыз!
Тәуелсіз Қазақстанның білім беру жүйесін дамытуға және білім беру сапасын арттыру мақсатында Республика деңгейінде «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық жұмысын жариялағаны үшін марапатталасыз!
Министірлікпен келісілген курстар тізімі