Материалдар / Ашық сабақ: "Адам ағзасындағы химиялық элементтер" 7-сынып

Ашық сабақ: "Адам ағзасындағы химиялық элементтер" 7-сынып

Материал туралы қысқаша түсінік
Ашық сабақта: "Адам ағзасындағы химиялық элементтер" туралы 7-сыныптарға мәліметтер берілген.
Авторы:
Автор материалды ақылы түрде жариялады. Сатылымнан түскен қаражат авторға автоматты түрде аударылады. Толығырақ
17 Желтоқсан 2017
3017
12 рет жүктелген
770 ₸
Бүгін алсаңыз
+39 бонус
беріледі
Бұл не?
Бүгін алсаңыз +39 бонус беріледі Бұл не?
Тегін турнир Мұғалімдер мен Тәрбиешілерге
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
Бұл бетте материалдың қысқаша нұсқасы ұсынылған. Материалдың толық нұсқасын жүктеп алып, көруге болады
logo

Материалдың толық нұсқасын
жүктеп алып көруге болады

Ұзақ мерзімді жоспардың тарауы: 7

7.4 А Адам ағзасындағы химиялық элементтер және қосылыстар

Тақырып: Тағам құрамындағы қоректік заттар.



Талғар ауданы №6 Ж.Жабаев атындағы орта мектеп

Химия пәнінің мұғалімі:

Ходжаназарова Бағыйла

Күні:


Сынып: 7 сынып

Қатысқандар саны:

Қатыспағандар саны:

Сабақтың тақырыбы


Тағам құрамындағы қоректік заттар.

Оқумақсаттары


7.5.1.1 Тағам өнімдерін химиялық қосылыстардың жиынтығы деп түсіну.

Сабақтың мақсаты


Барлық оқушылар білу керек:

Тағам өнімдерінің құрамына кіретін химиялық қосылыстың жиынтық екенін біледі.

Көптеген оқушылар білу керек:

Тағамдық өнімдер химиялық заттардың жиынтығына байланысты жіктейді;

Кейбір оқушылар білу керек:

Кейбір тағам өнімдерінің адам ағзасына пайдасын, қоректік заттардың айырмашылығын, жіктелуін түсіндіре алады.

Ойлау дағдыларының деңгейі



Білу. Түсіну.

Бағалау критерийі

-Тағам өнімдерінің химиялық қосылыс жиынтығы екенін біледі;

-Қоректік заттарды жіктеп, сипаттап бере алады;

- Тағам өнімдерінің құрамына кіретін химиялық қосылыстардың айырмашылығын түсіне алады;

Тілдік мақсаттар

Пәнге қатысты лексика және терминология. Айтылым, тыңдалым, оқылым, жазылым дағдыларын қалыптастыру

Майлар, көмірсулар,нәруыздар, дәрумендер,минералды тұздар

Диалогқа/жазылымға қажетті тіркестер

Тағам өнімі …..........-қоректік заттардан тұрады

Тағам құрамында химиялық ................. кездеседі



Құндылықтарға баулу

«Мәңгілік Ел» жалпыұлттық идеясының Зайырлы қоғам және жоғары руханият құндылығы бойынша Мемлекеттік жəне қоғамдық өмірдің зайырлы сипаты экономикадағы өрлеудің, білім беру, денсаулық сақтау жəне мəдениеттің ұлттық жүйесін табысты дамытудың ең маңызды шарты.

Пəнаралық байланыс

5.7.1.1 Жаратылыстану 6.5.1.2 Биология « Қоректік заттардың адам ағзасындағы қызметі»

АКТ қолдану

дағдылары

Интерактивті тақта, суреттер

Бастапқы білім



7.3В Химиялық элементтердің периодтық кестесі

7.2.1.1 Доберейнер, Ньюлендс, Менделеев еңбектері мысалында элементтердің жіктелуін салыстыру

Сабақтың барысы

Сабақтың жоспарланған

кезеңдері

Сабақтағы жоспарланған жаттығу түрлері

Ресурстар


Сабақтың басы

6 мин


Ұйымдастыру жұмыстары

«Тілектер ағыны» әдісі. Оқушылардың бір – біріне сәттілік тілейді;

Қане балалар! – элементтердің қиындыларын алайық.

Топқа бөлу «Пазл» әдісі арқылы:

І топ: Нәруыздар;

ІІ топ: Майлар;

ІІІ топ: Көмірсулар;

IV топ: Крахмал

Ширату жаттығуы (4 кескін бір түйін ) арқылы тақырыпты табуға түрткі жасау.

Мұғалім: қанеки балалар, мына 4 кескінде не көрсетілген? 4 кескінге ой жүгіртсеңіздер бір түйінді сөз тіркесі шығады.

Оқушылар:

«Тағам құрамындағы қоректік заттар » тақырыпты табады.

Интер

активті тақта

Слайдтар

Элемент

тердің аты

жазылған қиынды

лар






Миға шабуыл жасау

  1. Қоректік зат деген не?

  2. Адам қалыпты өмір сұру үшін не қажет?

  3. Не үшін адам тәулігіне 4 мезгіл тамақтанады?

  4. Тағам құрамында химиялық элементтер кездесе ме?

  5. Тағамның атом және молекуламен байланысы қандай?

-Бұлар қандай заттар?

-Тағамның химиямен қандай байланысы бар деп ойлайсыздар?

Жетелеуші сұрақ / Химия пәні нені оқытады?

-Тағам құрамында қандай заттар бар деп ойлайсыздар?

Мұғалім: «Керемет», «Жарайсыңдар»



«Идеялар себеті» әдісінің алгоритмі

- Оқушылар дәптерлеріне тағам құрамында кездесетін заттар туралы өз болжамдарын жазады.

- Оқушылар жұптарымен алмасып, болжамдардың сәйкестігін салыстырады

- Оқушылар болжамдарын топта талқылап, стикерге жазады. / Әр топтың болжамдары қайталанбау керек/

- Себетке тақырыпқа қатысты сөздер енгізіледі.

Презентация





















































«Идеялар себеті» әдісі

Білімді өзектеу:

«Кім көп біледі?»

әдісі

6 мин








Білімді өзектеу:«Кім көп біледі?» әдісі (топтық жұмыс). Әр топқа таратпа қағаздар үлестіремін. Не білетіндерін анықтаймын.

1. Қоректік заттар дегеніміз не? Олардың жіктелуі, маңызы;

2. Нәруыздардың маңызы, құрамы, қасиеттері;

3. Көмірсулар дегеніміз не? Олардың маңызы, мысалдары;

4. Майлар дегеніміз не? Олардың маңызы.

Дескриптор:

Қоректік заттарды жіктейді.

Нәруыздың маңызын,құрамын,қасиетін біледі.

Көмірсулардың маңызын біледі.

Майлардың маңызын біледі.

Топтар постер құру арқылы жұмыстарын қорғайды.

Қалыптастырушы бағалау: «Үш шапалақ» әдісі арқылы


Постер, маркер

лер.



Сабақтың ортасы

( 20 мин)


ІІ. Жаңа тақырыпты түсіну.

Мағынаны тану. «Жанды суреттер» әдісі. Оқушылар берілген суреттермен жеке танысып,әңгіме құрастырады. /10 мин/

1-тапсырма: Суреттегі тағамдық өнімдер және олардың химиялық құрамы туралы әңгіме құрастырыңыз.



Дескриптор: Суреттерге қарап,тағамдық өнімдер және олардың химиялық құрамы туралы әңгіме құрастырады. Іс-әрекет түрі: жеке жұмыс Қалыптастырушы бағалау: «Бас бармақ» әдісі арқылы






Суреттер










2-тапсырма / 10 мин/

«Ойлан, Бірік, Бөліс» әдісі

Адам ағзасына қажет тағамдық өнімдерді химиялық заттардың жиынтығына байланысты жіктеңіз:грек жаңғағы,шемішке майы,сиыр еті,жұмыртқа,картоп,айран,нан,күріш,қияр,апельсин,

зәйтүн майы,алма,сары май,печенье.

Тағам аты

Құрамын

Дағы





Ақуыз

Көмірсу

Майлар

Дәрумендер












Дескриптор: адам ағзасына қажет тағамдық өнімдерді химиялық заттардың жиынтығына байланысты жіктейді және кестені толтырады;

  • кестеге ақуызды жіктейді;

  • кестеге көмірсуды жіктейді;

  • кестеге майды жіктейді;

  • кестеге дәруменді жіктейді.

Іс-әрекет түрі: топтық

Қалыптастырушы бағалау: «Қуанышты смайликтер»арқылы



Кесте





Семантикалық карта толтыру

9 мин

Қандай тамақта күнделікті рационға қажетті қоректік заттар барын анықта.

Тамақтың түр лері

Су

Көмірсулар

Ақуыз

Май

Дәрумен дер

Минерал ды

Сүт

Нан, жарма ұн тағамы








Ет, балық, тауық, жұмыртқа








Көкөністер мен жемістер








Өсімдік және мал майы








Дескриптор:

-Тағамдық өнімдерді химиялық заттардың жиынтығына байланысты жіктейді;

-Кестеге ақуызды жіктейді;

-Кестеге көмірсуды жіктейді;

-Кестеге майды жіктейді;

-Кестеге дәруменді жіктейді

Қалыптастырушы бағалау: «Бағдаршам әдісі»арқылы Тақтада дұрыс жауабы көрсетіледі. Оқушылар өзін – өзі бағалау арқылы бағалайды.

Суреттер, оқулық, бағалау парақтары, А4 қағазы, оқушылар

дың дәптерлері, түрлі-түсті қағаздар, стикерлер.







Сабақтың соңы

(3 мин)





Үй тапсырмасы


«Доп лақтыру» әдісін қолдана отырып бүгінгі сабақты қорытындылаймын.

Қорытынды : Тағам өнімдері химиялық элементтердің жиынтығынан тұрады.



Тақырыпқа байланысты сөзжұмбақ құрастыру.



Кері байланыс алу. БББ кестесі Рефлексия: «БББ» әдіс бойынша

Білемін


Білдім


Білгім келеді









доп


Кесте

Саралау- оқушыларға қалай көбірек қолдау көрсетуді жоспарлайсыз? Қабілеті жоғары оқушыларға қандай міндет қоюды жоспарлап отырсыз?

Әр оқушының пікірін тыңдау.

Бағалау- оқушылардың материалды меңгеру деңгейін қалай тексеруді жоспарлайсыз?


Денсаулық және қауіпсіздік

техникасының сақталуы

  1. Тақырыпқа байланысты сөздікпен жұмыс жасау барысында көбінесе тұйық балалардан сұрауды басты назарда ұстаймын.



2.Топпен жұмыс жасағандада ондай тұйық балалардың рөлін бағыттап отырамын.

Тапсырмалар сабақтың мақсатына негізделіп таңдап алынды.

1.Ал бағалау барысында оқушылардың өзін- өзі бағалауына мүмкіндік беру үшін бағалау парақшасын таратамын.





2.Барлық тапсырма соңында топтарды бірін біріне бағалатамын. Пазл; Кім көп біледі Семантикалық карта; Доп лақтыру. БББ әдісі.


Техникалық қауіпсіздік ережелері сақталу керек. Мысалы тақырыпқа байланысты өз организімі

мізді жақсартамыз деп қоректік заттарды шектен тыс қолдануға да болмайды.

Кері байланыс

Мен өз сабағымда критерийлер арқылы бағалауды сәтті орындаймын деп ойлаймын. Себебі әр тапсырмадан кейін оқушылар өз жұмыстарының деңгейін бағамдай алатын дескриптор құрылып отырады.

Тағам құрамындағы қоректік заттарға деген ағзадағы үйлесімділік сақталу керектігін естеріне салып отырамын.




















Сабақ бойынша рефлексия

Сабақ мақсаттары/оқу

мақсаттары дұрыс қойылғанба? Оқушылардың барлығы ОМ қол жеткіздіме?

Жеткізбесе, неліктен?

Сабақта саралау дұрыс жүргізілдіме?

Сабақтың уақыттық кезеңдері сақталдыма?

Сабақ жоспарынан қандай ауытқулар болды, неліктен?


















Бұл бөлімді сабақ туралы өз пікіріңізді білдіру үшін пайдаланыңыз. Өз сабағыңыз туралы сол жақ бағанда берілген сұрақтарға жауап беріңіз.






Жалпы баға

Сабақтың жақсы өткен екі аспектісі (оқыту туралы да, оқу туралы да ойланыңыз)?

1:


2:


Сабақты жақсартуға не ықпал ете алады (оқыту туралы да, оқу туралы да ойланыңыз)?

1:


2:


Сабақ барысында сынып туралы немесе жекелеген оқушылардың жетістік/қиындықтары туралы нені білдім, келесі сабақтарда неге көңіл бөлу қажет?




Ресми байқаулар тізімі
Республикалық байқауларға қатысып жарамды дипломдар алып санатыңызды көтеріңіз!
Осы аптаның ең үздік материалдары
Педагогтардың біліктілігін арттыру курстары
Аттестацияда (ПББ) 100% келетін
тақырыптармен дайындаймыз
Аттестацияда (ПББ) келетін тақырыптар бойынша жасалған тесттермен дайындалып, бізбен бірге тестілеуден оңай өтесіз
Өткен жылы бізбен дайындалған ұстаздар 50/50 жинап рекорд жасады
Толығырақ