Ашық сабақ Азық түліктердегі органикалық заттар 7 сынып

Тақырып бойынша 11 материал табылды

Ашық сабақ Азық түліктердегі органикалық заттар 7 сынып

Материал туралы қысқаша түсінік
Азық түліктердегі органикалық заттар көмірсулар майларды анықтау жолдарын оқушылар біледі. Жасқа сай құрылған сабақ жоспары ұстаздар,а арналған. Жекелей жұптық топтық жұмыстар орындалып, керібайланыстар арқылы тексеріледі.
Материалдың қысқаша нұсқасы

Сабақ жоспары

Ұзақ мерзімді жоспардың тарауы: 7.4.1.3 Мектеп:

.


Күні: Мұғалімнің аты-жөні:




Сынып: 7 Қатысқандар: Қатыспағандар:




Сабақтың тақырыбы

Азық-түліктердегі органикалық заттар: нәруыздар, майлар, көмірсулар



Осы сабақта қол жеткізілетін оқу мақсаттары (оқу бағдарламасына сілтеме)

7.4.3.1.Азық-түліктердегі көмірсулар, нәруыздар және майлардың бар енекдігін дәлелдеу.


Сабақтың мақсаты

Барлық оқушылар:

Азық-түліктер органикалық заттардан тұратынын біледі

Басым бөлігі:

Азық-түліктердегі органикалық заттардың қасиеттері мен құрамын ажыратады

Кейбір оқушылар:

Азық-түліктердегі органикалық заттардың маңызын толыққанды зерделейді


Бағалау критерийі

Көмірсулар, нәруыздар және майлар қасиеттерін, құрамын және азық-түліктерде бар болуын зерттейді.


Тілдік мақсаттар

Ақуыз- нәруыз, майлар, көмірсулар-органикалық заттар, химиялық элементі жаңа сабақты түсіндіруде қолданамын [жазылым дағдысы ]


Құндылықтарға баулу

Индустрияландыру мен инновацияларға негізделген экономикалық өсу-

Сабақтың ортасында «Көршіңе айтып бер» әдісінде қолдандым.


Пәнаралық байланыс

Химия (тағамдардың құрамындағы кездесетін органикалық заттарды анықтау)


Алдыңғы білім

7.4.1.2.Макро—микроэлементтерді ажырату


Сабақтың жоспар-ланған кезеңдері


Сабақтың басы





«Көңіл күйің қандай?» тренинг

2 мин







Білу кезеңі




«Ойлағанды табу керек» әдісі

Сабақтағы жоспарланған жаттығу түрлері

Ұйымдастыру кезеңі

Оқушылармен сәлемдесу, түгелдеу, назарын сабаққа аудару, топ ережесін құру

Мақсаты: әрбір оқушы өз көңіл күйін параққа сурет арқылы бейнелеу арқылы ынтымақтастық атмосферасын ұйымдастыру.

Заттар бойынша топқа біріктірем.Яғни, күнделікті тұрмыста үнемі үздіксіз қолданылатын және сирек қолданылатын заттардың атауларын жасырын тарату арқылы 2 топқа біріктіру.(Яғни, күнделікті тұрмыста үнемі үздіксіз қолданылатын заттарды макроэлементтер деп, ал сирек қолданылатын заттарды микроэлементтер деп атаймыз

1-топ: «Макроэлементтер»

2-топ: «Микроэлементтер»

Ресурстар


«Ойлағанды табу керек» әдісі

7 мин










Сабақтың ортасы


«Көршіңе әңгімелеп бер» әдісі


20 мин


















Сабақтың соңы

«Ойлан, Жұптас,

Пікірлес» әдісі


16 мин

Үй тапсырмасын тексеру:Топтық жұмыс

Критерий:

-Оқушылар макро мен микроэлементтерді нақты ажыратады.

-Ұсынылған ақпаратты қаншалықты меңгергенін зерделеу.

Нұсқау:

1).3 тұжырым жазады,оның біреуі «жалған болу керек»

2).Өз тұжырымдарын басқа топпен бөліседі

3).Екінші топ тұжырымды оқиды және жауаптың қайсысы дұрыс еместігін талқылайды.

Бағалау: Екі жұлдыз, бір тілек


Топқа біріктіру.1-2-3 деп санау арқылы 3 топқа біріктіру.

1-топ: «Нәруыздар»

2-топ «Көмірсулар»

3- топ: «Майлар»

Нұсқау: топ мүшелері топ ішінде көмірсулар, нәр-уыздар және майлар туралы білімдерін ортаға салады.Межелеген уақыт біткен соң, 3 топ 3 көрші ретінде бір-біріне баяндайды.

Критерий : органикалық заттардың құрылысы, құрамы мен маңызын салыстыра отырып анықтайды.

Дискриптор: органикалық заттардың құрылысы, құрамы мен маңызын жинақтай отырып бағалайды.

Бағалау: « Шаршылар».

Нұсқау: әрбір топ оқыту мен оқу барысында берілген жауаптарды мұқият тыңдап, бір-бірін бағалайды.

Ең үздік-жасыл түс

Жақсы –сары түс

Қанағаттанарлық-қызыл түс

Құндылықтар қолданылды.

Нұсқау: интербелсенді тақтада 3 түрлі тапсырма тұрады. Барлық тапсырмаға межеленген уақыт беріледі.Әрбір оқушы өз деңгейіне қарай өзі өз еркімен таңдайды. Тапсырма оқушыларға қағаз жүзінде де беріледі.

Критерий: Азық-түліктерде көмірсулар, нәруыздаржәне майлардың бар екендігін дәлелдеу.

Ойлау дағдыларының деңгейі : жоғары деңгей дағдылары

Бағалау критерийі

Білім алушы •

Көмірсулар, нәруыздар және майлар қасиеттерін, құрамын және азық–түліктерде бар болуын зерттейді.

Тапсырма-1 (a) Берілген химиялық элементтер қатарынан нәруыз құрамына кіретіндерін анықтаңыз.


C-көміртек

О-оттегі

Н-сутегі

N-азот

А

х

Ү

Ү

Ү

В

Ү

Ү

Ү

Ү

С

Х

Ү

Х

Ү

Д

Ү

Х

Ү

Ү


(b) Берілген тізімнен органикалық заттарды анықтаңыз.

A Су

B Нәруыз

C Көміртек

D Май

E Оттек

F Көмірсу

(с) Төменде берілген азық – түлік құрамында көп мөлшерде кезігетін органикалық заттарды анықтаңыз.


Shape2 Shape1

Нан



Сүт








Picture 8 Shape3

Тауық еті


(d) Осы тағамдардың құрамында кезігетін органикалық заттарды анықтау үшін сізге Биурет, Бенедикт ерітінділері және йод берілді делік. Жүргізілетін реакция нәтижелерін сипаттаңыз.

Дескриптор. Білім алушы

- нәруыз құрамына кіретін элементтерді анықтайды;

- органикалық заттарды көрсетеді;

- азық-түлік құрамында кезігетін органикалық заттарды анықтайды;

- органикалық заттарды анықтауға жүргізілетін сапалық реакция нәтижесін сипаттайды.

Оқушыларды уәждік бағалау «жақсы», «керемет», «өте жақсы» сөздерімен смайликтер арқылы бағалау.

Үй тапсырмасы ббб-кестесін толтыру










Стикер







































Қб-25






























Смайликтер

ө те жақсы



керемет


ж ақсы





Саралау – Сіз қандай тәсілмен қабілетті көбірек қолдау көрсетпексіз? Сіз басқаларға қарағанда оқушыларға қандай тапсырмалар бересіз?

Бағалау – Сіз оқушылардың материалды игеру деңгейін қалай тексеруді жоспарлап отырсыз?

«Екі жұлдыз, бір тілек, Шаршылар, Уәждік бағалау»



Денсаулықжәне

қауіпсіздік

техникасынсақтау





Барлық оқушылар:

Көршіңе әңгімелеп бер” әдісін қолдану арқылы органикалық заттардың құрлысын , құрамы мен маңызы жинақталғанын түсіндіру барысында терең тыңдалым байқалады.

«Ойлағанды табу керек” әдісі арқылы алған білімдері жинақталды.

Көпшілігі“ Көршіңе әңгімелеп бер” әдісін қолдану арқылы ,микро және макроэлементерді бір бірне түсіндіру барысында терең тыңдалым байқалды, өз ойларын ашық жеткізді

Кейбір оқушылар: «Ойлан, Жұптас,

Пікірлес» әдісін қолданғанда деңгейлік тапсырмалар арқылы,нәруыздардың ,көмірсулардың ,майлардың құрамын анықтауда

зертханалық жұмыс арқылы танымдық қабілеттері айқындалады .


















Топ ережесіне бағыну

Техника қауіпсіздік ережесін сақтау





Сабақ бойынша рефлексия



Сабақ мақсаттары немесе оқу мақсаттары шынайы, қолжетімді болды ма?

Барлық оқушылар оқу мақсатына қол жеткізді ме? Егер оқушылар оқу мақсатына жетпеген болса, неліктен деп ойлайсыз? Сабақта саралау дұрыс жүргізілді ме?

Сабақ кезеңдерінде уақытты тиімді пайдаландыңыз ба? Сабақ жоспарынан ауытқулар болды ма және неліктен?

Бұл тарауды сабақ туралы рефлексия жасау үшін пайдаланыңыз. Сол бағандағы өзіңіз маңызды деп санайтын сұрақтарға жауап беріңіз.







Жалпы бағалау





Сабақта ең жақсы өткен екі нәрсе (оқыту мен оқуға қатысты)?

1:



2:



Сабақтың бұдан да жақсы өтуіне не оң ықпал етер еді (оқыту мен оқуға қатысты)?

1:



2:



Осы сабақтың барысында мен сынып туралы немесе жекелеген оқушылардың жетістіктері/ қиыншылықтары туралы нені анықтадым, келесі сабақтарда не нәрсеге назар аудару қажет?

































































Shape4

Shape5





































































Жүктеу
bolisu
Бөлісу
ЖИ арқылы жасау
Файл форматы:
docx
10.07.2018
2092
Жүктеу
ЖИ арқылы жасау
Бұл материалды қолданушы жариялаған. Ustaz Tilegi ақпаратты жеткізуші ғана болып табылады. Жарияланған материалдың мазмұны мен авторлық құқық толықтай автордың жауапкершілігінде. Егер материал авторлық құқықты бұзады немесе сайттан алынуы тиіс деп есептесеңіз,
шағым қалдыра аласыз
Қазақстандағы ең үлкен материалдар базасынан іздеу
Сіз үшін 400 000 ұстаздардың еңбегі мен тәжірибесін біріктіріп, ең үлкен материалдар базасын жасадық. Төменде керек материалды іздеп, жүктеп алып сабағыңызға қолдана аласыз
Материал жариялап, аттестацияға 100% жарамды сертификатты тегін алыңыз!
Ustaz tilegi журналы министірліктің тізіміне енген. Qr коды мен тіркеу номері беріледі. Материал жариялаған соң сертификат тегін бірден беріледі.
Оқу-ағарту министірлігінің ресми жауабы
Сайтқа 5 материал жариялап, тегін АЛҒЫС ХАТ алыңыз!
Қазақстан Республикасының білім беру жүйесін дамытуға қосқан жеке үлесі үшін және де Республика деңгейінде «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық материалыңызбен бөлісіп, белсенді болғаныңыз үшін алғыс білдіреміз!
Сайтқа 25 материал жариялап, тегін ҚҰРМЕТ ГРОМАТАСЫН алыңыз!
Тәуелсіз Қазақстанның білім беру жүйесін дамытуға және білім беру сапасын арттыру мақсатында Республика деңгейінде «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық жұмысын жариялағаны үшін марапатталасыз!
Министірлікпен келісілген курстар тізімі