Қауымдастық
Жаңа
ЖИ көмекші
Жаңа
Хабарламалар
Менің курстарым
Менің олимпиадаларым
Дайын ҚМЖ
Менің материалдарым
Менің іс-шараларым
Менің байқауларым
Менің турнирлерлерім
Журнал
Курс Олимпиада Дайын ҚМЖ ЖИ көмекші Материалдар
Аттестация Іс-шаралар Байқау Турнир Орталық туралы
Материалдар Журнал Көпшілік талқылауына арналған
білім беру бағдарламаларының белсенді жобалары
Орталық туралы
ЖИ көмекші
Қауымдастық
0 / 1
Барлық 400 000 материалдарды тегін жүктеу үшін
Ұнаған тарифті таңдаңыз
Айлық
Жылдық
1 - күндік
Танысу
690 ₸ / 1 күнге
Таңдау
UstazTilegi AI - ЖИ арқылы тегін ҚМЖ, БЖБ, ТЖБ, тест, презентация, авторлық бағдарлама т.б.
  • 10 материал жасау
  • Материалдар бөлімі - Барлық 400 000 материалдарды тегін
  • 30 материал жүктеу
  • Аттестация ПББ тестеріне доступ аласыз
  • шексіз
  • Жеке ҚМЖ бөлімінде - дайын ҚМЖ-ларды, презентацияларды жүктеу
  • 5 файлды тегін жүктеу
  • Олимпиада, турнир, байқауларға 50% жеңілдік
    1 - айлық
    Стандарт
    2990 ₸ / айына
    UstazTilegi AI - ЖИ арқылы тегін ҚМЖ, БЖБ, ТЖБ, тест, презентация, авторлық бағдарлама т.б. жасау
  • 30 материал жасау
  • Материалдар бөлімі - Барлық 400 000 материалдарды тегін
  • 900 материал жүктеу
  • Аттестация ПББ тестеріне доступ аласыз
  • шексіз
  • Жеке ҚМЖ бөлімінде - дайын ҚМЖ-ларды, презентацияларды жүктеу
  • 150 файлды тегін жүктеу
  • Жинақталған ҚМЖ бөлімінде
  • 10 файлды тегін жүктеу
  • Олимпиада, турнир, байқауларға 50% жеңілдік
    Іс-шаралар (мини-курстар, семинарлар, конференциялар)
  • тегін қатысу
  • 1 - айлық
    Шебер
    7990 ₸ / айына
    Таңдау
    UstazTilegi AI - ЖИ арқылы тегін ҚМЖ, БЖБ, ТЖБ, тест, презентация, авторлық бағдарлама т.б. жасау
  • 150 материал жасау
  • Материалдар бөлімі - Барлық 400 000 материалдарды тегін
  • 900 материал жүктеу
  • Аттестация ПББ тестеріне доступ аласыз
  • шексіз
  • Жеке ҚМЖ бөлімінде - дайын ҚМЖ-ларды, презентацияларды жүктеу
  • 300 файлды тегін жүктеу
  • Жинақталған ҚМЖ бөлімінде
  • 50 файлды тегін жүктеу
  • Олимпиада, турнир, байқауларға 50% жеңілдік
    Іс-шаралар (мини-курстар, семинарлар, конференциялар)
  • тегін қатысу
  • Назар аударыңыз!
    Сіз барлық мүмкіндікті қолдандыңыз.
    Қалған материалдарды ертең жүктей аласыз.
    Ок
    Материалдың қысқаша нұсқасы

    Мұғалімнің аты-жөні:

    Танбаева Жанзия Талгатовна

    Пән/Сынып:

    Биология, 10 сынып

    Қай аптаның нешінші сабағы

    8 сабақ

    Тарау немесе бөлім атауы:

    1-тарау. Молекулалық биология және биохимия

    Сабақтың тақырыбы:

    Майлардың химиялық құрылысы мен қызметтері

    Оқу мақсаты:

    10.4.1.4 - майлардың химиялық құрылысы мен қызметтерін сипаттау

    Бағалау критериі:

    - майлардың химиялық құрылысы мен қызметін сипаттайды;

    Саралап оқыту тапсырмалары

    Ұжымдық жұмыс

    Жаңа тақырыптың түсіндірілуі


    Бірлескен жұмыс (1,2 тапсырма)

    Тапсырманы ұсыну және дұрыс жауапты ұсыну арқылы үйрету

    Жеке жұмыс

    Тапсырманы ұсыну, оқушылар өз бетімен орындауы

    Уақыты

    Кезеңдері

    Тапсырма

    Тапсырманың мақсаты

    Мұғалімнің бақылауы мен зерттеуі не?

    Бағалау

    Ресурстар

    1 минут





    1 мин

    Ұйымдастыру

    Сәлеметсіздер ме, оқушылар. Бүгін біз сіздермен «Молекулалық биология және биохимия» тарауын жалғастырамыз.

    Бүгінгі сабағымыздың тақырыбы:

    Майлардың химиялық құрылысы мен қызметтері.


    Сіздердің бүгінгі сабақта білетініңіз:

    -майлардың қасиеттері мен қызметін оқып білесіздер;

    Сіздің меңгеретініңіз:

    -майлардың қасиеті мен қызметін сипаттайсыздар;




    Презентация


    Слайд 1




    Слайд 2

    7-8 минут



    Жаңа сабақ

    Барлық майлардың ортақ қасиеттері- гидрофобтылығы

    Шартты түрде барлық май қосылыстарын үш категорияға жіктеуге болады: қаныққан,қанықпаған,транс-майлар,

    Қаныққан майлар. Бұл «Зиянды»майлар тобына жатады. Мұндай қосылыстардың атомдары сутекпен толық қаныққан (атауы осыдан шыққан). Олардың зиянды әсері қан құрамындағы холестерин деңгейінің артуымен сипатталады және жүрек-қантамырлар жүйесі ақауларының артуына әсеретеді. Сонымен қатар олар қатерлі ісіктердің пайда болуына себепші болады. Осы тұста айта кету керек, зиянды әсер ететін бұл топқа жататын майлардың қасиеті емес, өзіміздің оларды өте көп мөлшерде пайдалануымыз болып табылады. Қаныққан майлар келесідей азық-түліктер құрамында кездеседі: сүт өнімдері, ет, жануарлар майы кондитерлік өнімдер және т.б. Сүт және ет өнімдері пайдалы азық-түліктер болып есептеледі, алайда оларды пайдаланарда құрамында майлардың мөлшері аз болуын қадағалау қажет.

    Қанықпаған майлар, Бұл топқа жататын азық-түліктердің құрамы «Пайдалы» майлардан тұрады. Олардың молекулалары өз кезегінде сутекпен толық қанықпаған. Қанықпаған майлар жүрек-қан-тамырлар жүйесі үшін пайдалы.

    Балық, жаңғақ және өсімдік майлары құрамы қанықпаған майларға бай. Бұларға омега-3-май қышқылы (Еске саламыз: қанықпаған май қышқылдарын организмдер өндірмейді) жатады.

    Транс-майлар. Бірінші кезекте жарамдылық мерзімін ұлғайту үшін, өсімдік майларын жоғары температураларға дейін қыздыру арқылы алынатын бұл майлар тағам өндірісінде пайдаланылады. Мысалы, шоколадты батончиктің транс-майлар тектес заттарды қоспағанда жарамдылық мерзімі екі апта. Ал егер өнімді дайындау барысында транс-майлар пайдаланылған болса, жарамдылық мерзімі бірнеше айға дейін созылады. Әрине, тағам өндіріс орындары үшін бұл пайдалы, алайда біз үшін, яғни тұтынушыларға керісінше зиян. Транс-майлар көп мөлшерде түрлі тұздықтарда, маргаринде, майлы тәттілерде (мысалы, тәтті бәліш), печенье құрамында кездеседі.


    Тәулігіне адам организмі майлардың белгілі мөлшерін қажет етеді. Бұл мөлшерді қарапайым формула арқылы анықтауға болады –майлар тәулігіне қабылданатын калорияның10% -ін құрауы қажет. Мысалы, Адам тәулігіне шамамен 3600 калория қабылдайды десек, ал майлар тәулігіне қабылданатын калорияның шамамен 10% -ын құрауы қажет.

    1. Жалпы көрсеткіштің 10% -ы қанша калория құрайтындығын анықтайтын болсақ,

    3600 х 0,1= 360.

    2. 1гр май = 9 калория болғандықтан, нәтижесі: 360: 9 = 40.

    Қорытындысында рационда бір тәулікте 40г май болуы қажет.

    Егер май мөлшері қабылданылатын калорияның шамамен 25-30% -ін құрайтын болса, теріс нәтиже көрсетеді. Яғни, калорияның жоғары болуына байланысты ағзада артық заттар жиналады.

    Енді «тамақ рационында майлардың болуы-семіздіктің басты себебі» деген қате пікірге тоқталсақ. Шындығында, артық салмақ жинаудың себебі ас мәзірінде май қосылыстарының болуында емес. Өйткені майлар-рационның ажырамас және маңызды бөлігі, олар болмаса адам организмі қатты әлсірейді. Бұл жерде семіздіктің негізгі себебі-калорияны шектен тыс пайдалану.

    Бірінші кезекте калориялардың мөлшеріне назар аударуымыз қажет.

    Адам организміндегі май қосылыстарының қызметі. Организмдегі майлардың қызметі қандай және олардың тамақ рационының маңызды бөлігі болу себебі неде?

    1.Энергетикалық қызметі. Майлар «энергия» алудың ең қолайлы көзі болып табылады: 1 грамында шамамен 39,1кДж энергия болады. Салыстыру үшін нәруыздар мен көмірсуларды алсақ, оларда шамамен 2 есе аз.

    2.Қорғаныш қызметі. Біздің әрбір ішкі мүшелеріміздің арасында оларды зақымданудан сақтайтын қорғаныш қабаттары болады. Шамамен олардың үштен бірі май жасушаларынан құралған.Теріасты май целлюлозалары суықтан қорғап, қатты денелерге тигенде амортизатор қызметін атқарады.

    3.Тасымалдаушы қызметі. Май жасушаларының негізгі міндеттерінің бірі-витаминдерді қажетті мүшелерге «Тасымалдау». Бірінші кезекте олар А,D,E, К витаминдер тобын тасымалдауға жауап береді. Сонымен қоса олар басқада заттардың тасымалдануына қатысады.

    4.Гормон түзу. Кез келген гормонның түзілуіне май жасушаларының қатысуы қажет.

    5.Иммундық жүйенің белсенділігіне қатысады және ұстап тұрады.

    6.Эндогенді қызметі. 1кг майдың тотығуы 1л-ден астам суды бөліп шығарады, ол ұзақ ұйқыға кетуге немесе шектеулі су мөлшерімен көп уақыт жүруге бейім жануарлар (Түйе) үшін қажетті.

    7.Қоржинау қызметі, Майлар ашығу кезінде «тірі консервілер» қызметін атқарады.

    Майлардың негізгі қызметтерін бөліп көрсету қиын, себебі бұлардың барлығы маңызды және қажетті. Май қосылыстары біздің организмімізде маңызды компонентретінде басқада көптеген процестерге қатысады.

    Жаңа тақырыпты меңгеру














    Слайд 3


    https://youtu.be/X4PIIy999Zg





































    Слайд 4





























    Слайд 5




















    8 минут


    Тәжірибе

    Тапсырма №1. Сұрақтарға жауап беріңіз

    1. Қаныққан май қышқылдары қандай майдың құрамында болады, екі мысал келтіріңіз?

    ________________________________________


    2.Қанықпаған май қышқылдары қандай майдың құрамында болады, екі мысал келтріңіз?

    __________________________________________

    Дұрыс жауап:

    1.Қаныққан май қышқылдары қандай майдың құрамында болады, екі мысал келтіріңіз?

    сүт өнімдері, жануарлар майы______________


    2.Қанықпаған май қышқылдары қандай майдың құрамында болады, екі мысал келтріңіз?

    балық майы, өсімдік майы__________________

    Тапсырма № 2. Өз ойыңызды тұжырымдаңыз.

    Өт-тас ауруымен ауыратын науқастың он екі елі ішегіне зонд жібергенде өт қалтасынан өттің ағып шығуы нашарлағаны анықталды. Бұл кезде асқазан-ішек жолдарында липидтердің ыдырауы бұзылама? Түсіндіріңіздер.

    Дұрыс жауап:

    Липидтердің қорытылуына және гидролизіөнімдерінің сіңуінде өт қышқылдары маңызды рол атқарады.

    Өт қызқылдарының қызметі- липидтердің эмульсияға айналуын еруін стимулдеу. Сөйтіп липаза ферментінің әсерін жеңілдетеді. Өт қызметінің бұзылуы липидтердің ыдырауына кері әсер етеді.

    Жаңа тақырыпты тәжірибе арқылы меңгеру


    Дескриптор:Құрамында қаныққан жене қанықпаған май қышқылдары кездесетін майларды сипаттайды

    Дескрипторлар:

    липидтердің қызметінің бұзылуына әсер ететін факторларды ситатайды


    Слайд 6








    Слайд 7








    Слайд 8








    Слайд 9

    3 минут




    Бекіту





    Майдың қызметтерінің атауын мысалдарымен сәйкестендіріңіз


    Қызметтері


    Мысал

    1

    қорғаныш

    A

    суық мезгілде ұйықтауға кететін жануарларда кездеседі

    2

    гормон түзу

    B

    түйе өркешіне толысқан май

    3

    құрылыс

    C

    1 г майдың бөлінуі кезінде 38,9 кДж босатылады

    4

    Энергетикалық

    D

    киттердегі тері астындағы майлы қабат

    5

    қор жинақтаушы

    E

    тері астындағы қабатта жинақталған майлар

    6

    метаболитикалық (эндогендік) су көзі

    F

    гормонның түзілуі

    7

    жылу оқшаулағыш

    H

    жасуша мембранасының түзілуі

    Дұрыс жауап:

    1

    2

    3

    4

    5

    6

    7

    Е

    F

    H

    C

    Жүктеу
    ЖИ арқылы жасау
    ЖИ арқылы жасау
    bolisu
    Бөлісу
    1 - айлық
    Материал тарифі
    -96% жеңілдік
    00
    05
    00
    ҚМЖ
    Ашық сабақ
    Тәрбие сағаты
    Презентация
    БЖБ, ТЖБ тесттер
    Көрнекіліктер
    Балабақшаға арнарлған құжаттар
    Мақала, Эссе
    Дидактикалық ойындар
    және тағы басқа 400 000 материал
    Барлық 400 000 материалдарды шексіз
    жүктеу мүмкіндігіне ие боласыз
    1 990 ₸ 49 000₸
    1 айға қосылу
    Материалға шағымдану

    Бұл материал сайт қолданушысы жариялаған. Материалдың ішінде жазылған барлық ақпаратқа жауапкершілікті жариялаған қолданушы жауап береді. Ұстаз тілегі тек ақпаратты таратуға қолдау көрсетеді. Егер материал сіздің авторлық құқығыңызды бұзған болса немесе басқа да себептермен сайттан өшіру керек деп ойласаңыз осында жазыңыз

    Жариялаған:
    Танбаева Жанзия Талгатовна
    13 Қараша 2020
    4478
    Шағым жылдам қаралу үшін барынша толық ақпарат жіберіңіз

    Ашық сабақ. Майлардың химиялық құрылысы мен қызметтері. 10 сынып

    Тақырып бойынша 11 материал табылды

    Ашық сабақ. Майлардың химиялық құрылысы мен қызметтері. 10 сынып

    Материал туралы қысқаша түсінік
    мұғалімдерге қосымша көмек
    Материалдың қысқаша нұсқасы

    Мұғалімнің аты-жөні:

    Танбаева Жанзия Талгатовна

    Пән/Сынып:

    Биология, 10 сынып

    Қай аптаның нешінші сабағы

    8 сабақ

    Тарау немесе бөлім атауы:

    1-тарау. Молекулалық биология және биохимия

    Сабақтың тақырыбы:

    Майлардың химиялық құрылысы мен қызметтері

    Оқу мақсаты:

    10.4.1.4 - майлардың химиялық құрылысы мен қызметтерін сипаттау

    Бағалау критериі:

    - майлардың химиялық құрылысы мен қызметін сипаттайды;

    Саралап оқыту тапсырмалары

    Ұжымдық жұмыс

    Жаңа тақырыптың түсіндірілуі


    Бірлескен жұмыс (1,2 тапсырма)

    Тапсырманы ұсыну және дұрыс жауапты ұсыну арқылы үйрету

    Жеке жұмыс

    Тапсырманы ұсыну, оқушылар өз бетімен орындауы

    Уақыты

    Кезеңдері

    Тапсырма

    Тапсырманың мақсаты

    Мұғалімнің бақылауы мен зерттеуі не?

    Бағалау

    Ресурстар

    1 минут





    1 мин

    Ұйымдастыру

    Сәлеметсіздер ме, оқушылар. Бүгін біз сіздермен «Молекулалық биология және биохимия» тарауын жалғастырамыз.

    Бүгінгі сабағымыздың тақырыбы:

    Майлардың химиялық құрылысы мен қызметтері.


    Сіздердің бүгінгі сабақта білетініңіз:

    -майлардың қасиеттері мен қызметін оқып білесіздер;

    Сіздің меңгеретініңіз:

    -майлардың қасиеті мен қызметін сипаттайсыздар;




    Презентация


    Слайд 1




    Слайд 2

    7-8 минут



    Жаңа сабақ

    Барлық майлардың ортақ қасиеттері- гидрофобтылығы

    Шартты түрде барлық май қосылыстарын үш категорияға жіктеуге болады: қаныққан,қанықпаған,транс-майлар,

    Қаныққан майлар. Бұл «Зиянды»майлар тобына жатады. Мұндай қосылыстардың атомдары сутекпен толық қаныққан (атауы осыдан шыққан). Олардың зиянды әсері қан құрамындағы холестерин деңгейінің артуымен сипатталады және жүрек-қантамырлар жүйесі ақауларының артуына әсеретеді. Сонымен қатар олар қатерлі ісіктердің пайда болуына себепші болады. Осы тұста айта кету керек, зиянды әсер ететін бұл топқа жататын майлардың қасиеті емес, өзіміздің оларды өте көп мөлшерде пайдалануымыз болып табылады. Қаныққан майлар келесідей азық-түліктер құрамында кездеседі: сүт өнімдері, ет, жануарлар майы кондитерлік өнімдер және т.б. Сүт және ет өнімдері пайдалы азық-түліктер болып есептеледі, алайда оларды пайдаланарда құрамында майлардың мөлшері аз болуын қадағалау қажет.

    Қанықпаған майлар, Бұл топқа жататын азық-түліктердің құрамы «Пайдалы» майлардан тұрады. Олардың молекулалары өз кезегінде сутекпен толық қанықпаған. Қанықпаған майлар жүрек-қан-тамырлар жүйесі үшін пайдалы.

    Балық, жаңғақ және өсімдік майлары құрамы қанықпаған майларға бай. Бұларға омега-3-май қышқылы (Еске саламыз: қанықпаған май қышқылдарын организмдер өндірмейді) жатады.

    Транс-майлар. Бірінші кезекте жарамдылық мерзімін ұлғайту үшін, өсімдік майларын жоғары температураларға дейін қыздыру арқылы алынатын бұл майлар тағам өндірісінде пайдаланылады. Мысалы, шоколадты батончиктің транс-майлар тектес заттарды қоспағанда жарамдылық мерзімі екі апта. Ал егер өнімді дайындау барысында транс-майлар пайдаланылған болса, жарамдылық мерзімі бірнеше айға дейін созылады. Әрине, тағам өндіріс орындары үшін бұл пайдалы, алайда біз үшін, яғни тұтынушыларға керісінше зиян. Транс-майлар көп мөлшерде түрлі тұздықтарда, маргаринде, майлы тәттілерде (мысалы, тәтті бәліш), печенье құрамында кездеседі.


    Тәулігіне адам организмі майлардың белгілі мөлшерін қажет етеді. Бұл мөлшерді қарапайым формула арқылы анықтауға болады –майлар тәулігіне қабылданатын калорияның10% -ін құрауы қажет. Мысалы, Адам тәулігіне шамамен 3600 калория қабылдайды десек, ал майлар тәулігіне қабылданатын калорияның шамамен 10% -ын құрауы қажет.

    1. Жалпы көрсеткіштің 10% -ы қанша калория құрайтындығын анықтайтын болсақ,

    3600 х 0,1= 360.

    2. 1гр май = 9 калория болғандықтан, нәтижесі: 360: 9 = 40.

    Қорытындысында рационда бір тәулікте 40г май болуы қажет.

    Егер май мөлшері қабылданылатын калорияның шамамен 25-30% -ін құрайтын болса, теріс нәтиже көрсетеді. Яғни, калорияның жоғары болуына байланысты ағзада артық заттар жиналады.

    Енді «тамақ рационында майлардың болуы-семіздіктің басты себебі» деген қате пікірге тоқталсақ. Шындығында, артық салмақ жинаудың себебі ас мәзірінде май қосылыстарының болуында емес. Өйткені майлар-рационның ажырамас және маңызды бөлігі, олар болмаса адам организмі қатты әлсірейді. Бұл жерде семіздіктің негізгі себебі-калорияны шектен тыс пайдалану.

    Бірінші кезекте калориялардың мөлшеріне назар аударуымыз қажет.

    Адам организміндегі май қосылыстарының қызметі. Организмдегі майлардың қызметі қандай және олардың тамақ рационының маңызды бөлігі болу себебі неде?

    1.Энергетикалық қызметі. Майлар «энергия» алудың ең қолайлы көзі болып табылады: 1 грамында шамамен 39,1кДж энергия болады. Салыстыру үшін нәруыздар мен көмірсуларды алсақ, оларда шамамен 2 есе аз.

    2.Қорғаныш қызметі. Біздің әрбір ішкі мүшелеріміздің арасында оларды зақымданудан сақтайтын қорғаныш қабаттары болады. Шамамен олардың үштен бірі май жасушаларынан құралған.Теріасты май целлюлозалары суықтан қорғап, қатты денелерге тигенде амортизатор қызметін атқарады.

    3.Тасымалдаушы қызметі. Май жасушаларының негізгі міндеттерінің бірі-витаминдерді қажетті мүшелерге «Тасымалдау». Бірінші кезекте олар А,D,E, К витаминдер тобын тасымалдауға жауап береді. Сонымен қоса олар басқада заттардың тасымалдануына қатысады.

    4.Гормон түзу. Кез келген гормонның түзілуіне май жасушаларының қатысуы қажет.

    5.Иммундық жүйенің белсенділігіне қатысады және ұстап тұрады.

    6.Эндогенді қызметі. 1кг майдың тотығуы 1л-ден астам суды бөліп шығарады, ол ұзақ ұйқыға кетуге немесе шектеулі су мөлшерімен көп уақыт жүруге бейім жануарлар (Түйе) үшін қажетті.

    7.Қоржинау қызметі, Майлар ашығу кезінде «тірі консервілер» қызметін атқарады.

    Майлардың негізгі қызметтерін бөліп көрсету қиын, себебі бұлардың барлығы маңызды және қажетті. Май қосылыстары біздің организмімізде маңызды компонентретінде басқада көптеген процестерге қатысады.

    Жаңа тақырыпты меңгеру














    Слайд 3


    https://youtu.be/X4PIIy999Zg





































    Слайд 4





























    Слайд 5




















    8 минут


    Тәжірибе

    Тапсырма №1. Сұрақтарға жауап беріңіз

    1. Қаныққан май қышқылдары қандай майдың құрамында болады, екі мысал келтіріңіз?

    ________________________________________


    2.Қанықпаған май қышқылдары қандай майдың құрамында болады, екі мысал келтріңіз?

    __________________________________________

    Дұрыс жауап:

    1.Қаныққан май қышқылдары қандай майдың құрамында болады, екі мысал келтіріңіз?

    сүт өнімдері, жануарлар майы______________


    2.Қанықпаған май қышқылдары қандай майдың құрамында болады, екі мысал келтріңіз?

    балық майы, өсімдік майы__________________

    Тапсырма № 2. Өз ойыңызды тұжырымдаңыз.

    Өт-тас ауруымен ауыратын науқастың он екі елі ішегіне зонд жібергенде өт қалтасынан өттің ағып шығуы нашарлағаны анықталды. Бұл кезде асқазан-ішек жолдарында липидтердің ыдырауы бұзылама? Түсіндіріңіздер.

    Дұрыс жауап:

    Липидтердің қорытылуына және гидролизіөнімдерінің сіңуінде өт қышқылдары маңызды рол атқарады.

    Өт қызқылдарының қызметі- липидтердің эмульсияға айналуын еруін стимулдеу. Сөйтіп липаза ферментінің әсерін жеңілдетеді. Өт қызметінің бұзылуы липидтердің ыдырауына кері әсер етеді.

    Жаңа тақырыпты тәжірибе арқылы меңгеру


    Дескриптор:Құрамында қаныққан жене қанықпаған май қышқылдары кездесетін майларды сипаттайды

    Дескрипторлар:

    липидтердің қызметінің бұзылуына әсер ететін факторларды ситатайды


    Слайд 6








    Слайд 7








    Слайд 8








    Слайд 9

    3 минут




    Бекіту





    Майдың қызметтерінің атауын мысалдарымен сәйкестендіріңіз


    Қызметтері


    Мысал

    1

    қорғаныш

    A

    суық мезгілде ұйықтауға кететін жануарларда кездеседі

    2

    гормон түзу

    B

    түйе өркешіне толысқан май

    3

    құрылыс

    C

    1 г майдың бөлінуі кезінде 38,9 кДж босатылады

    4

    Энергетикалық

    D

    киттердегі тері астындағы майлы қабат

    5

    қор жинақтаушы

    E

    тері астындағы қабатта жинақталған майлар

    6

    метаболитикалық (эндогендік) су көзі

    F

    гормонның түзілуі

    7

    жылу оқшаулағыш

    H

    жасуша мембранасының түзілуі

    Дұрыс жауап:

    1

    2

    3

    4

    5

    6

    7

    Е

    F

    H

    C

    Жүктеу
    bolisu
    Бөлісу
    ЖИ арқылы жасау
    Файл форматы:
    doc
    Биология Презентация 10 сынып
    13.11.2020
    4478
    Жүктеу
    ЖИ арқылы жасау
    Жариялаған:
    Танбаева Жанзия Талгатовна
    Бұл материалды қолданушы жариялаған. Ustaz Tilegi ақпаратты жеткізуші ғана болып табылады. Жарияланған материалдың мазмұны мен авторлық құқық толықтай автордың жауапкершілігінде. Егер материал авторлық құқықты бұзады немесе сайттан алынуы тиіс деп есептесеңіз,
    шағым қалдыра аласыз
    Қазақстандағы ең үлкен материалдар базасынан іздеу
    Сіз үшін 400 000 ұстаздардың еңбегі мен тәжірибесін біріктіріп, ең үлкен материалдар базасын жасадық. Төменде керек материалды іздеп, жүктеп алып сабағыңызға қолдана аласыз
    Материал жариялап, аттестацияға 100% жарамды сертификатты тегін алыңыз!
    Ustaz tilegi журналы министірліктің тізіміне енген. Qr коды мен тіркеу номері беріледі. Материал жариялаған соң сертификат тегін бірден беріледі.
    Оқу-ағарту министірлігінің ресми жауабы
    Сайтқа 5 материал жариялап, тегін АЛҒЫС ХАТ алыңыз!
    Қазақстан Республикасының білім беру жүйесін дамытуға қосқан жеке үлесі үшін және де Республика деңгейінде «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық материалыңызбен бөлісіп, белсенді болғаныңыз үшін алғыс білдіреміз!
    Сайтқа 25 материал жариялап, тегін ҚҰРМЕТ ГРОМАТАСЫН алыңыз!
    Тәуелсіз Қазақстанның білім беру жүйесін дамытуға және білім беру сапасын арттыру мақсатында Республика деңгейінде «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық жұмысын жариялағаны үшін марапатталасыз!
    Министірлікпен келісілген курстар тізімі

    Химия пәні

    бойынша педагогтің пәндік және кәсіби құзыреттілігін дамыту
    80/108 сағат
    Толығырақ

    Тарих пәні

    бойынша педагогтің пәндік және кәсіби құзыреттілігін дамыту
    80/108 сағат
    Толығырақ

    Биология пәні

    бойынша педагогтің пәндік және кәсіби құзыреттілігін дамыту
    80/108 сағат
    Толығырақ

    Ағылшын тілі пәні

    бойынша педагогтің пәндік және кәсіби құзыреттілігін дамыту
    80/108 сағат
    Толығырақ

    География пәні

    бойынша педагогтің пәндік және кәсіби құзыреттілігін дамыту
    80/108 сағат
    Толығырақ

    Информатика пәні

    бойынша педагогтің пәндік және кәсіби құзыреттілігін дамыту
    80/108 сағат
    Толығырақ

    Мектепке дейінгі білім беру

    бойынша педагогтің пәндік және кәсіби құзыреттілігін дамыту
    80/108 сағат
    Толығырақ

    «Қазақ тілі» жəне «Қазақ əдебиеті»

    бойынша педагогтің пәндік және кәсіби құзыреттілігін дамыту
    80/108 сағат
    Толығырақ

    Дене шынықтыру

    пәні бойынша педагогтің пәндік және кәсіби құзыреттілігін дамыту
    80/108 сағат
    Толығырақ

    Білім алушылардың білім сапасын арттыру

    мақсатында сабақта цифрлық технологияларды қолдану
    80/108 сағат
    Толығырақ

    Инклюзивті білім беру

    жүйесінде ерекше білім беру қажеттілігі бар білім алушыға психологиялық-педагогикалық қолдау көрсету бойынша педагогтердің кәсіби және пәндік құзыреттіліктерін дамыту
    80/108 сағат
    Толығырақ
    Ғылыми-әдістемелік орталығы
    Редакциямен байланыс
    +7 (771) 234-55-99
    Жұмыс кестесі: Дүйсенбі –
    жұма, 9:00 – 18:00
    Мекенжай:
    Қазақстан, Алматы, Гоголья 86,
    4 этаж, 406-кабинет
    Электронды пошта
    ustaztilegi@gmail.com
    Сведения об организации
    Сайт Peaksoft веб-студиясында жасалған - Peaksoft.kz
    Политика конфиденциальности
    Сведения об организации