Басталуы
10мин
|
Ұйымдастыру
кезеңі
Оқушылармен амандасу/ тексеріс
жүргізу/ шаттық шеңберін
құру.
Оқушыларды топқа
бөлу.
Сабақ барысында керекті құрал
жабдықтарын тексеру
|
Оқушылар амандасып ,бір-біріне
сәттілік тілейді.
Ойлан , бірік, бөліс әдісі
арқылы оқушылар қайталау сұрақтарына жауап
береді
|
Қалып тастырушы баға
лау: Бірін –бірі
бағалау.
|
Оқулықтағы түсініктемелер мен
иллюстрациялық суреттер
Мен қосымша
тапсырмалар
|
Орта-сы
30мин
|
Қазақтың ұлттық
тағамдары.
«Миға
шабуыл» әдісін қолданып, сабақтың
тақырыбына
шығу.
1. Қалай ойлайсыздар, бүгінгі
сабақтың тақырыбы қандай?
2. Қандай қазақтың ұлттық
тағамдарын білесіздер?
3. Тамақ жайында қандай
мақал-мәтелдерді немесе жұмбақтарды
білесіздер?
4. Бұл тағамдарды дайындау
барысында қандай негізгі азық-түліктерді қолданады, атап
шығыңыздар?
Қазақ халқының дәстүрлі
тағамдары негізінен ет пен сүттен құралды. Көшпелі тұрмыс салтын
ұстанған қазақ халқы жылқы еті мен қой еті, биенің қымызын, түйенің
шұбатын, қой мен сиырдың сүтін және сүттен жасалған алуан түрлі
тағамдарды жыл он екі ай азық етті. XV ғасырда қазақ жерінде
егіншілік дами бастады да, ас мәзірі құрамында бидай, тары,
қарабидай, арпа, сұлыдан жасалған тағамдар пайда болды. Қазақтың
тағамдарын шартты түрде ет, сүт, және ұн тағамдары деп бөлуге
болады.
Сарамандық
жұмыс.
Тәжірибелік жұмыс
кезінде қауіпсіздік техникасын
сақтау:
- Мұғалім нұсқауы
бойынша ғана әрекет ету;
- Жұмыс кезінде бір-біріңізге
бөгет жасамау;
- Рұқсатсыз жұмыс орнын
қалдырмау;
- Жұмыстан кейін өз жұмыс
орынын тазалау;
Нұсқаулық
карта
|
|
I
1
2
3
4
5
6
|
Ұн
Жұмыртқа
Сүт
Тұз
Ашытқы
Май
|
1 кг
3
500гр
0,5 гр
0,5 гр
250 гр
|
|
II
|
Орындау
реті:
Ыдыс,жылы сүт,май, жұмыртқа,
тұз
|
рет-ретімен
Салып араласты-рып салып
отырамыз
|
|
III
|
араластыру
|
Ұнды аз- аздан салып
араласты-рып
тұрамыз
|
|
IV
|
Қамырды
асыру
|
Қамырды жылы жерге қойып
асырамыз
|
|
V
|
Қамырды
жаямыз
|
Қамырымызды 0,3мм қылып
жайып аламыз
|
|
VI
|
пісіреміз
|
Қызып тұрған майға салып
пісіріп аламыз
|
|
Бауырсақ пісіру үшін жылы суға ашытқы, қант,
ұн салып жылы жерге қою керек. Ашықты көпіршектеніп ашыған кезде
тұз, май, жұмыртқа, ұн салып өте жұмсақ етіп иін қандыра илейді.
Жұмсақ иленген бауырсақ жақсы қабарып, жұмсақ болып піседі. 4-5
стақан бидай ұны, бір ас қасық ашытқы, 2 ас қасық қант, 1 шай қасық
тұз, 1 стақан сұйық май, 1 стақан сүт (немесе су), 2 жұмыртқа.
Ашытқан қамырды есіп, жұқалап жаяды да, бір-келкі етіп кеседі,
тақтайға немесе табаққа бір-бірлеп тізіп, 10-15 минут қойып,
қабарғаннан кейін пісірсе, іші шикі болмайды. Бауырсақты қалыңдығы
2 см етіп жайып, қызып тұрған майға пісіреді. Бауырсақтың ашытып,
ашытпай пісіретін жолы бар.
|
.
Оқушыларға тапсырма:
оқып-үйренген материалдар мен жеке тәжірибелеріне сүйене отырып,
аталған тағамдарды дайындалған өнім түріне қарай топтастырады және
зерттеу альбомдарына жазады.
Оқушылар техникалық
қауіпсіздік ережелерін ескере отырып, мұғаліммен біргелесіп
бауырсақ пісіреді.
Дескриптор:
Ұн
мөлшерін дұрыс пайдалана
алады;
Қамыр өлшемін дұрыс кесе
алады;
Майдың қызу сәтін дұрыс
қолданады
|
Ауызша мақтау,
мадақтау;
|
https://youtu.be/HDJxEj2zeR8
бауырсақты дайындау технологиясы
Таразы
Ұн
Жұмыртқа
Сүт
Тұз
Ашытқы
Май
Оқтау
Пышақ
|
Аяқталуы
5
минут
|
Кері
байланыс
Оқушылар рефлекциясы : «Бояу»
әдісі.
-
Толқық боялған бауырсақ – мен
бүгін бәрін жақсы орындадым, сондықтан көңіл-күйім
котеріңкі.
-
Жарты боялқан бауырсақ – мен
тапсырманы толықтырамын, көңіл күйім
орташа.
-
Боялмаған бауырсақ - мен
тапсырманы орындай алмадым , көңіл –күйім
жоқ.
Өз ойларын еркін жеткізу
.
|
Оқушылар бүгінгі сабақты
қандай деңгейде түсініп,білгендерін суретті бояғандарың бойынша
білемін.
жақсы түсінген оқушылар
бауырсақты толық бояса , ал жартысын бояғандар кейбіреулерін дұрыс
түсінбеген , толықтырамын деген оқушылар таңдасабоямағандар
тапсырманы орындай алмаған ,түсінбеген оқушылар таңдайды .Бүгінгі
сабақтағы білім деңгейінің көрсетеді
|
Оқушылардың жасаған
жұмыстарына пікір қалдыру.
|
Қағазда боялмаған бауырсақ
суреттері
|