Материалдар / Ашық сабақ: Қазақтың ұлттық тағамдары

Ашық сабақ: Қазақтың ұлттық тағамдары

Материал туралы қысқаша түсінік
Қазақтың ұлттық тағамдары бойынша кыска мерзімді сабақ жоспары
Авторы:
04 Маусым 2024
98
1 рет жүктелген
Материал тегін
Тегін турнир Мұғалімдер мен Тәрбиешілерге
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
Бұл бетте материалдың қысқаша нұсқасы ұсынылған. Материалдың толық нұсқасын жүктеп алып, көруге болады
logo

Материалдың толық нұсқасын
жүктеп алып көруге болады

Көркем еңбек

Мектеп: №65 А. Мұзрапов атындағы ЖББМ

Күні:

Мұғалімнің аты-жөні: Исаметова Сайёра Фархадовна

Сынып: 7

Қатысушылар саны:

Қатыспағандар:

Бөлім:

Тамақтану мәдениеті

Сабақтың тақырыбы:

Қазақтың ұлттық тағамдары

Сабақта меңгерілетін оқу мақсаттары

7.2.4.2-Әлем халықтарының және ұлттық тағамдардың жасалу технологияларын зерделеу және қолдану

Сабақтың мақсаты:

  • Жұмыс жасау кезінде АКТ ақпараттарын қолдану

ұлттық тағамдардың әзірлеу технологиясымен танысу және практика кезінде жасау

Құндылықтарды дарыту
















Өзіне және өзгелерге құрмет

Ұлттық тағамдарды таниды, патриоттық сезім оянады. Негізгі ұғымдарды талдау кезінде мұғалім мен оқушылардың және оқушылардың бір-бірінің пікірімен санасып құрмет көрсетуі.

Еңбек және шығармашылық

Жұптық және топтық жұмыс жасауда бірігіп еңбек етеді, оқушылар жаңа идея ұсынады.


Тақырып бойынша қажетті ақпараттарды іздеу, өңдеу.



АКТ қолдану дағдылары



Презентация жасау барысында АКТ құрылғыларына жүгіну және топта/жұпта бөлісу.


Сабақтың барысы

Сабақтың кезеңі/уақыт

Педагогтың әрекеті

Оқушылардың әрекеті

Бағалау


Ресурстар

Басталуы



10мин




Ұйымдастыру кезеңі

Оқушылармен амандасу/ тексеріс жүргізу/ шаттық шеңберін құру.

Оқушыларды топқа бөлу.

Сабақ барысында керекті құрал жабдықтарын тексеру

Оқушылар амандасып ,бір-біріне сәттілік тілейді.

Ойлан , бірік, бөліс әдісі арқылы оқушылар қайталау сұрақтарына жауап береді



Қалып тастырушы баға лау: Бірін –бірі бағалау.

Оқулықтағы түсініктемелер мен иллюстрациялық суреттер

Мен қосымша тапсырмалар



Орта-сы





30мин


Қазақтың ұлттық тағамдары.

«Миға шабуыл» әдісін қолданып, сабақтың тақырыбына шығу.

1. Қалай ойлайсыздар, бүгінгі сабақтың тақырыбы қандай?

2. Қандай қазақтың ұлттық тағамдарын білесіздер?

3. Тамақ жайында қандай мақал-мәтелдерді немесе жұмбақтарды білесіздер?

4. Бұл тағамдарды дайындау барысында қандай негізгі азық-түліктерді қолданады, атап шығыңыздар?



Қазақ халқының дәстүрлі тағамдары негізінен ет пен сүттен құралды. Көшпелі тұрмыс салтын ұстанған қазақ халқы жылқы еті мен қой еті, биенің қымызын, түйенің шұбатын, қой мен сиырдың сүтін және сүттен жасалған алуан түрлі тағамдарды жыл он екі ай азық етті. XV ғасырда қазақ жерінде егіншілік дами бастады да, ас мәзірі құрамында бидай, тары, қарабидай, арпа, сұлыдан жасалған тағамдар пайда болды. Қазақтың тағамдарын шартты түрде ет, сүт, және ұн тағамдары деп бөлуге болады.

Сарамандық жұмыс.

Тәжірибелік жұмыс кезінде қауіпсіздік техникасын сақтау:

- Мұғалім нұсқауы бойынша ғана әрекет ету;

Жұмыс кезінде бір-біріңізге бөгет жасамау;

- Рұқсатсыз жұмыс орнын қалдырмау;

- Жұмыстан кейін өз жұмыс  орынын тазалау;


Нұсқаулық карта



I

1

2

3

4

5

6


Ұн

Жұмыртқа

Сүт

Тұз

Ашытқы

Май


1 кг

3

500гр

0,5 гр

0,5 гр

250 гр


II

Орындау реті:

Ыдыс,жылы сүт,май, жұмыртқа, тұз

рет-ретімен

Салып араласты-рып салып отырамыз


III


араластыру

Ұнды аз- аздан салып араласты-рып тұрамыз







IV

Қамырды асыру

Қамырды жылы жерге қойып асырамыз


V

Қамырды жаямыз

Қамырымызды 0,3мм қылып жайып аламыз


VI

пісіреміз

Қызып тұрған майға салып пісіріп аламыз









Бауырсақ пісіру үшін жылы суға ашытқы, қант, ұн салып жылы жерге қою керек. Ашықты көпіршектеніп ашыған кезде тұз, май, жұмыртқа, ұн салып өте жұмсақ етіп иін қандыра илейді. Жұмсақ иленген бауырсақ жақсы қабарып, жұмсақ болып піседі. 4-5 стақан бидай ұны, бір ас қасық ашытқы, 2 ас қасық қант, 1 шай қасық тұз, 1 стақан сұйық май, 1 стақан сүт (немесе су), 2 жұмыртқа. Ашытқан қамырды есіп, жұқалап жаяды да, бір-келкі етіп кеседі, тақтайға немесе табаққа бір-бірлеп тізіп, 10-15 минут қойып, қабарғаннан кейін пісірсе, іші шикі болмайды. Бауырсақты қалыңдығы 2 см етіп жайып, қызып тұрған майға пісіреді. Бауырсақтың ашытып, ашытпай пісіретін жолы бар.


.




Оқушыларға тапсырма: оқып-үйренген материалдар мен жеке тәжірибелеріне сүйене отырып, аталған тағамдарды дайындалған өнім түріне қарай топтастырады және зерттеу альбомдарына жазады.























































Оқушылар техникалық қауіпсіздік ережелерін ескере отырып, мұғаліммен біргелесіп бауырсақ пісіреді.







Дескриптор:

Ұн мөлшерін дұрыс пайдалана алады;

Қамыр өлшемін дұрыс кесе алады;

Майдың қызу сәтін дұрыс қолданады


































































































Ауызша мақтау, мадақтау;




https://youtu.be/HDJxEj2zeR8 бауырсақты дайындау технологиясы











































Таразы

Ұн

Жұмыртқа

Сүт

Тұз

Ашытқы

Май


































Оқтау







Пышақ



















Аяқталуы







5 минут




Кері байланыс

Оқушылар рефлекциясы : «Бояу» әдісі.

  • Толқық боялған бауырсақ – мен бүгін бәрін жақсы орындадым, сондықтан көңіл-күйім котеріңкі.

  • Жарты боялқан бауырсақ – мен тапсырманы толықтырамын, көңіл күйім орташа.

  • Боялмаған бауырсақ - мен тапсырманы орындай алмадым , көңіл –күйім жоқ.

Өз ойларын еркін жеткізу .




Оқушылар бүгінгі сабақты қандай деңгейде түсініп,білгендерін суретті бояғандарың бойынша білемін.

жақсы түсінген оқушылар бауырсақты толық бояса , ал жартысын бояғандар кейбіреулерін дұрыс түсінбеген , толықтырамын деген оқушылар таңдасабоямағандар тапсырманы орындай алмаған ,түсінбеген оқушылар таңдайды .Бүгінгі сабақтағы білім деңгейінің көрсетеді







Оқушылардың жасаған жұмыстарына пікір қалдыру.



Қағазда боялмаған бауырсақ суреттері



Материал жариялап тегін
сертификат алыңыз!
Бұл сертификат «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық жұмысын жарияланғанын растайды. Журнал Қазақстан Республикасы Ақпарат және Қоғамдық даму министрлігінің №KZ09VPY00029937 куәлігін алған. Сондықтан аттестацияға жарамды
Ресми байқаулар тізімі
Республикалық байқауларға қатысып жарамды дипломдар алып санатыңызды көтеріңіз!