Сабақтың тақырыбы:
|
Тамақ әзірлеу технологиясы
,
тамақтану
мәдениеті.
Тақырыптың маңыздылығымен танысады, түсініп
оқуға, ойын жеткізе білуге үйренеді, тапсырмаларды дұрыс құруға,
ойын тиянақтай білуге дағдыланады.
|
Психологиялық ахуал
|
Психологиялық дайындық
«Жүректен — жүрекке»
шеңбері
– Әрбір еркелетіп айтатын есім
гүлге ұқсайды. Гүлдердің бәрі әдемі: раушан да, қызғалдақ та,
бәйшешек те – бәрі де өзінше керемет, бәрі де адамға қуаныш
сыйлайды. Біздің есіміміз де осындай
керемет!
|
Оқушылар шеңберде жиналып,мұғаліммен бірге
бүгінгі сабаққа сәттілік тілейді.
|
Қызығушылықты ояту
|
Тамақ әзірлеу технологиясы тамақтану
мәдениетті
«Жұмбақтар» тақырыбының
сұрақтары
10
Қыр басында әрқилы
Сары теңіз толқиды. (Бидай)
20 Қар емес, қатты
Мұз емес, тәтті (Қант)
30
Айналада ақ отау
Ауызы, мұрны жоқ отау (Жұмыртқа)
40 Қалың киімді ұнатады,
Шешіндірсең жылатады. (Пияз)
50 Аспай піскен,
Қайнамай түскен. (Жеміс)
«Аспаздық әліппесі» тақырыбының сұрақтары.
10 Шала фабрикаттарды дайындау үшін қандай тәсілдер
қолданылады?
(турау, жаншу, аунату, дәмдендіру, шала тұздықтау)
20 Жас аспаз қайнап жатқан ет сорпасының үстіне үстемелеп су құйды,
ол дұрыс істеді ме? (Жоқ)
30 Картопты қайнату уақыты шамамен қанша? (20 — 30минут)
40 Етті қайнатуда тұзды қашан салады? (Қайнағаннан кейін 15
минуттан соң)
50 Көп май құйып қуыру не деп аталады? (Фритюр)
«Ұлттық тамақ» тақырыбының сұрақтары.
10 Ең дәмді спагетти қай елде дайындалады? (Италияда)
20 Палау қай елде дәмді дайындалады? (Өзбекстанда)
30 Халқымыздың қонаққа беретін дәстүрлі тағамы. (Ет асу)
40 Суши қай елдің тағамы? (Күн батыс елдерінің)
50 Шипалы, емдік қасиеті жоғары ұлттық сусын қалай аталады.(
Қымыз)
«Тамақ және ауру» тақырыбының сұрақтары.
10 Жеміс — жидек пен көкөністі міндетті түрде қандай сумен жуу
қажет.(Қайнаған сумен)
20 Ағзада қандай элемент жетіспесе қан аздық (анемия) пайда
болады?(Темір)
30 Кез келген уақытта тамақ ішу асқазан қышқылын көбейтіп, қандай
ауруға әкелуі мүмкін.(Асқазан жарасы ауруына)
40 Көшеде тамақ пісіріп сатып тұрған сатушыдан не себепті тамақ
алып жеуге болмайды? (Санитарлық талап сақталмауы мүмкін, тамақтан
улану, ішек инфекциясына ұшырау қаупі жоғары болғандықтан)
50 Ағзада қандай элементтің жетіспеуінен тіс ауруы –тіс жегісі
пайда болады?(Фтор)
|
Ой толғаныс
|
«Ойлан тап»
1. Қамырдың барлық түрін әзірлеудің негізгі шикізаты, тағамдық
құндылығы дәндік сапасына байланысты. Қамырды әзірлеу алдында жылы
орынға қойса, пісіргенде қамыр жақсы көтеріледі. Оны електен
өткізеді. Құрғақ орында сақтайды.(Ұн)
2. Ақ түстес, иіссіз әрі дәмсіз ұнтақ өнім. Картоптан, жүгеріден,
күріштен және бидайдан жасалады. Суық суда ерімейді, ыстық суда
желімге айналады. Құрғақ жерде және жағымсыз иісі бар өнімдерінен
аулақ сақтаған жөн.(Крахмал)
3. Өнімдердің ішіндегі ең қолайлы азық — түлік. Пісірілген
бұйымдардың калориясын арттырады және олардың үгілуін
күшейтеді.(Май)
4. Ағының көбіктенетін қасиеті бар, жақсы көтеріледі, бірнеше есе
ұлғайып кетеді. Әр түрлі қамырды жұмсарту және кремдерді әзірлеу
үшін пайдаланылады. Сарысы әр түрлі қамырды илеуге және пісірілетін
бұйымдардың сыртына жағуға жұмсалады.(Жұмыртқа)
5. Кристалды, ақ түстес, иісі жоқ, дәмі тәтті өнім. Тағамның
құндылығын
арттырады, оған тиісті дәм мен ылғалдылық береді.(Құмшекер)
6. Жоғары тағамдық сапасы, татымдық дәмі және хош иісі жағынан
ерекшеленеді.(Бал)
7. Таза, тазартылған және құрғақ күйінде (повидло, джем, тосап)
тәтті тағам ретінде пайдаланылады. Пюре әзірлейді, кондитер
бұйымдарды әшекейлейді.(Жеміс-жидектер)
8 Бағалы әрі тәтті өнім, 40 — 70% май мен белок бар. Кондитер
бұйымдарына дәм мен хош иіс береді.(Жаңғақ)
9 Ақ түстес химиялық қопсытқыш, суда тез ериді, қамырды жұмсартады,
қопсытады.(Ас содасы)
10 Өте күшті жағымды иісі бар, ақ түстес кристал ұнтақ, қамырға өте
аз мөлшерде әрі ерітінді немесе қатты қант күйінде
қосады.(Ванилин)
2. Бекіту мақсатында
практикалық жұмыс орындау .
БББ
кестесі
Білем
|
Білдім
|
Білгім келеді
|
|
|
|
|