Басталуы
|
Психологиялық ахуал
қалыптастыру:
Топқа
біріктіру.
Шаттық шеңберін құрып,жақсы
тілек тілеу.Кәне балалар бір-бірімізге жақсы тілектер
тілейік.
Күн сәулесін шашқаның үшін
рақмет!
Ауа,таза аспаның үшін
рахмет!
Бұлт,жаңбыр сепкенің үшін
рақмет!
Білім нәрін бергенің үшін
рақмет!
Өткен сабақты қортындылап
кету.
«Шынжыр
әдісі»
-
Зәр шығару мүшесіне қандай
мүшелер жатады?
-
Бүйрек қандай қызмет
атқарады?
-
Бүйректің саулығын сақтау үшін
не істеу керек?
-
Жүйке жүйесіне қандай мүшелер
жатады?
-
Иісті қалай
сезесің?
-
Дәмді қандай мүше арқылы
сезесің?
-
Тері арқылы нені
сезесің?
-
Тағы қандай сезім мүшелері
бар?
ҚБ: «Отшашу» арқылы
бір-бірін бағалау.
Оқу мақсатын
таныстыру
-Заттардың қайда
қолданылатынын
білесің.
- Заттардың қалай өзгеретінін
және оған не әсер ететінін
түсінесің.
|
Мұғалімнің сұрақтарына жауап
береді
Алдыңғы білімді еске түсіру
тапсырмалары
|
|
Оқушылар ды топтарға бөлуге
арналған суреттер.
Сұраққа жауап берген оқушыны
мадақтау, толықтыру жасау, тиімді кері байланыс
орнату.
Алдыңғы білімді еске түсіру
тапсырмала ры
|
Ортасы
|
«Миға
шабуыл» әдісі
- Жент дегеніміз не және ол
туралы не білеміз? (оқушылар жент туралы білетіндерін
айтады)
Слайдта жент туралы толықтырып
көрсетіледі.
«Бізде
қонақта» айдары
- Балалар бүгін біздің
сабағымызға қонаққа Ұлбала әжеміз келді. Әжеміз бізге женттің
жасалу жолдарын, оның пайдасы жайында айтып, көрсететін
болады.
Әжені қарсы
аламыз.
Пиктограмманы
оқы
Негеш әжесі дайындаған
тосаптың жасалу жолын пиктограммалармен көрсетті. Пиктограммаға
қарап, құлпынай тосабын дайындау үдерісін айтып
бер.
Оқушылардың алдына құлпынай,
қант, су, және қайнатылған ыдысқа құйылған дайын тосап қойылады.
Балалар заттардың бастапқы күйінен өзгеріске ұшыраған күйі бойынша
айтады.
- Тосап дайындау үдерісінде
қандай заттар пайдаланылды?
- Үдеріс барысында заттар
өзгерді ме? Қандай заттар
өзгерді?
- Тосап жасау үдерісін қалай
атауға болады? Ол немен
байланысты?
- Нәтижесінде қандай зат
алынды?
- Үдеріс басындағы зат пен
соңында алынған затты салыстыр. Олар туралы не айтуға
болады?
Дескрипторы:
заттардың қайда қолданылатынын
біледі;
заттардың қалай өзгеретінін,
оған не әсер ететінін
түсінеді.
«Үш шапалақ»
бағалау
Оқулықпен
жұмыс.
Заттар түрлі үдеріс кезінде
басқа заттарға айналады. Ол үшін заттарды араластырады, қыздырады,
ерітеді. Кейбір заттар араласқан қоспаның құрамында болса да,
қасиеттерін жоғалтпайды. Ал кейбір заттар басқа заттармен
әрекеттесіп, өз қасиеттерін жоғалтады немесе өзгертеді. Олар
бастапқы қалпына келе алмайды. Адамдар заттарды қосу, араластыру
арқылы заттың қасиеттерін жақсартуды, құрамын өзгертіп басқа заттар
жасауды үйренді.
Зертте тапсырмасы бойынша әр топқа
картоптан крахмалды алу жұмысы тапсырылды. Керекті заттармен
оқушылар тәжірибе жасады.
|
Тапсырманы орындаған оқушыны
мадақтау
Жентке қажетті заттар:тары,
тары талқаны, сары май, құмшекер,
ыдыстар.
Белсенді оқу тапсырмала
ры.
Қажетті заттар: құлпынай,
қант, су, құлпынай
тосабы.
Ойлан
Заттардың
қасиетін
білудің қандай
пайдасы
бар?
Оқулық
Қажетті заттар: картоп, үккіш,
стақандағы су, суқұйғы, сүзгі,
йод.
|
|
Тапсырманы орындаған оқушыны
мадақтау
Жентке қажетті заттар:тары,
тары талқаны, сары май, құмшекер,
ыдыстар.
Белсенді оқу тапсырмала
ры.
Қажетті заттар: құлпынай,
қант, су, құлпынай
тосабы.
Ойлан
Заттардың
қасиетін
білудің қандай
пайдасы
бар?
Оқулық
Қажетті заттар: картоп, үккіш,
стақандағы су, суқұйғы, сүзгі,
йод.
|
Аяқталуы
|
Сүттен не
жасалады?
Сүттен не әзірленетінін
білесің бе? Негеш пен Эврика сызбасын сызды. Қай кезеңде сүттің
қасиеті өзгереді? Қай кезеңдерде жаңа зат пайда
болады?
Рефлексия (жеке,жұпта,топта,
ұжымда)
«Білім
гүлі» кері
байланыс.
|
Қажетті заттар: сүт, сары май,
құрттар, ірімшік.
Оқушылар сабақтан алған
әсерлерін кері байланыс парағы тапсырмала ры арқылы білдіре
алады.
|
|
Қажетті заттар: сүт, сары май,
құрттар, ірімшік.
Оқушылар сабақтан алған
әсерлерін кері байланыс парағы тапсырмала ры арқылы білдіре
алады.
|