Материалдар / БАЯНДАМА: ЖЫЛУ ЖАБДЫҚТАРЫНЫҢ ЖІКТЕЛУІ
2023-2024 оқу жылына арналған

қысқа мерзімді сабақ жоспарларын

жүктеп алғыңыз келеді ма?
ҚР Білім және Ғылым министірлігінің стандартымен 2022-2023 оқу жылына арналған 472-бұйрыққа сай жасалған

БАЯНДАМА: ЖЫЛУ ЖАБДЫҚТАРЫНЫҢ ЖІКТЕЛУІ

Материал туралы қысқаша түсінік
Студенттерге жылу жабдықтары туралы жалпы түсүніктеме беру
Материал тегін
Тегін турнир Мұғалімдер мен Тәрбиешілерге
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
Бұл бетте материалдың қысқаша нұсқасы ұсынылған. Материалдың толық нұсқасын жүктеп алып, көруге болады
logo

Материалдың толық нұсқасын
жүктеп алып көруге болады

ЖЫЛУ ЖАБДЫҚТАРЫНЫҢ ЖІКТЕЛУІ

Азық-түлікті өндеу-жылу жабдықтары, жылыту жолдары, техникалық мінедеті, жылу көздері бойынша жіктеледі. Жылыту жолдары арқылы жабдықтар тікелей және жанама жылытқыш жабдықтыр болып бөлінеді.

Тікелей жылтқыш – ол жылуды бөлу қабырғасы арқылы беру (пеш, су қайнатқыш). Жанама жылытқыш – ол жылуды аралық орта арқылы беру (қазанның субулы сыртқы қабаты). Техникалық міндеті бойынша жылу жабдықтары әмбебап (электрлі пеш) және мамандандырылған (кофе қайнатқыш, наубайшы шкафы) болып бөлінеді. Жылу көздеріне байланысты жылу жабдықтары, электрлі, газды, отты, булы болып бөлінеді. Жылу құрылғыларын сонымен қатар үздіксіз және кезеңдік әрекет қағидасы бойынша жіктеуге болады. Жылу жабдықтары автоматтандыру деңгейіне қарай автоматтандырылған және автоматтандырылмаған болып бөлінеді, автоматтандырылмаған жабдықта бақылауды қызмет етуші жұмысшы атқарады, ал автоматтандырылғанда ондағы жұмыс қауіпсіздігін және жылуды өндеу режимін, жылу аппараттарының автоматтандырылған құралдарының көмегімен бақылауға алынады. Қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарында жылу жабдықтары, секционды және секционды емес модульдеу болып қолданылады. Секционды емес жабдықтар – бұл жабдықтар ауқымына байланысты, сәулеттік безендіру және конструкциялық орындалуы арқылы ерекшелінеді. Бұндай жабдықтар жылу жабдықтарының басқа түрлерімен жұмыс жасауға арналмаған.

Секционды емес жабдықтарды орнату үлкен өндірістік орынды қажет етеді, өйткені бұндай жабдықтарға барлық жағынан қызмет көрсетіледі. Қазіргі уақытта қоғамдық тамақтану кәсіпорындары, ірі өндіріс орындарында, мақсатқа сәйкес қолданылатын, секционды модульденген жабдықтарды сериялы өндіруді иегерді. Секционды модульденген жабдықтардың артықшылығы, олар әр түрлі технологиялық жолдарды толымдай алатын жеке-жеке секциялар түрінде шығарылады. Секционды модульденген жабдықтар биіктігі жағынан, ені жағынан, ұзындығы жағынан біріңғай өлшемдерден тұрады. Бұндай жабдықтар бір сызық бойында ғимараттың маңайында немесе ортасында орнатылады, және орнатылған секция өндірісте еңбектің өнімділігін және өндірістегі жалпы мәдениеттің артуына мүмкіндік береді. Жылу құрылғыларының барлық түрлеріне мемлекеттік стандарттар дайындалып, бекітілген, олар жабдық шығару және пайдаланумен айналысатын барлық зауыттар мен кәсіпорындарға міндетті болып табылады. МСтарда: құрылғының атауы және оның көрсеткіші, параметрлері, техникалық қауіпсіздік талабы, еңбек қауіпсіздігі және өндірістік тазалық, жиынтығы, сонымен қатар, тасымалдау, қаптау және сақтау бойынша талаптар көрсетіледі. Барлық жылыту құрылғыларының әріптік-сандық көрсеткіштері бар, бірінші әріп, жылыту құрылғысы, сол құрылғыға қатысы топтың атауына сәйкес келеді, мысалы қазан – Қ, шкаф – Ш, пеш – П, үздіксіз әрекет – Ү және т.б. Үшінші әріп жылу тасығыш атауына сәйкес келеді: электрлік – Э, газды – Г және т.б. Жылыту жабдықтарының басты параметрлерін санмен белгілейді, мысалы БТПҚ – 160 - бумен, тамақ пісіру қазаны, сыйымдылығы 160 л.

Материал жариялап тегін сертификат алыңыз!
Бұл сертификат «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық жұмысын жарияланғанын растайды. Журнал Қазақстан Республикасы Ақпарат және Қоғамдық даму министрлігінің №KZ09VPY00029937 куәлігін алған. Сондықтан аттестацияға жарамды
Ресми байқаулар тізімі
Республикалық байқауларға қатысып жарамды дипломдар алып санатыңызды көтеріңіз!