БАЯНДАМА: ЖЫЛУ ЖАБДЫҚТАРЫНЫҢ ЖІКТЕЛУІ

Тақырып бойынша 11 материал табылды

БАЯНДАМА: ЖЫЛУ ЖАБДЫҚТАРЫНЫҢ ЖІКТЕЛУІ

Материал туралы қысқаша түсінік
Студенттерге жылу жабдықтары туралы жалпы түсүніктеме беру
Материалдың қысқаша нұсқасы

ЖЫЛУ ЖАБДЫҚТАРЫНЫҢ ЖІКТЕЛУІ

Азық-түлікті өндеу-жылу жабдықтары, жылыту жолдары, техникалық мінедеті, жылу көздері бойынша жіктеледі. Жылыту жолдары арқылы жабдықтар тікелей және жанама жылытқыш жабдықтыр болып бөлінеді.

Тікелей жылтқыш – ол жылуды бөлу қабырғасы арқылы беру (пеш, су қайнатқыш). Жанама жылытқыш – ол жылуды аралық орта арқылы беру (қазанның субулы сыртқы қабаты). Техникалық міндеті бойынша жылу жабдықтары әмбебап (электрлі пеш) және мамандандырылған (кофе қайнатқыш, наубайшы шкафы) болып бөлінеді. Жылу көздеріне байланысты жылу жабдықтары, электрлі, газды, отты, булы болып бөлінеді. Жылу құрылғыларын сонымен қатар үздіксіз және кезеңдік әрекет қағидасы бойынша жіктеуге болады. Жылу жабдықтары автоматтандыру деңгейіне қарай автоматтандырылған және автоматтандырылмаған болып бөлінеді, автоматтандырылмаған жабдықта бақылауды қызмет етуші жұмысшы атқарады, ал автоматтандырылғанда ондағы жұмыс қауіпсіздігін және жылуды өндеу режимін, жылу аппараттарының автоматтандырылған құралдарының көмегімен бақылауға алынады. Қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарында жылу жабдықтары, секционды және секционды емес модульдеу болып қолданылады. Секционды емес жабдықтар – бұл жабдықтар ауқымына байланысты, сәулеттік безендіру және конструкциялық орындалуы арқылы ерекшелінеді. Бұндай жабдықтар жылу жабдықтарының басқа түрлерімен жұмыс жасауға арналмаған.

Секционды емес жабдықтарды орнату үлкен өндірістік орынды қажет етеді, өйткені бұндай жабдықтарға барлық жағынан қызмет көрсетіледі. Қазіргі уақытта қоғамдық тамақтану кәсіпорындары, ірі өндіріс орындарында, мақсатқа сәйкес қолданылатын, секционды модульденген жабдықтарды сериялы өндіруді иегерді. Секционды модульденген жабдықтардың артықшылығы, олар әр түрлі технологиялық жолдарды толымдай алатын жеке-жеке секциялар түрінде шығарылады. Секционды модульденген жабдықтар биіктігі жағынан, ені жағынан, ұзындығы жағынан біріңғай өлшемдерден тұрады. Бұндай жабдықтар бір сызық бойында ғимараттың маңайында немесе ортасында орнатылады, және орнатылған секция өндірісте еңбектің өнімділігін және өндірістегі жалпы мәдениеттің артуына мүмкіндік береді. Жылу құрылғыларының барлық түрлеріне мемлекеттік стандарттар дайындалып, бекітілген, олар жабдық шығару және пайдаланумен айналысатын барлық зауыттар мен кәсіпорындарға міндетті болып табылады. МСтарда: құрылғының атауы және оның көрсеткіші, параметрлері, техникалық қауіпсіздік талабы, еңбек қауіпсіздігі және өндірістік тазалық, жиынтығы, сонымен қатар, тасымалдау, қаптау және сақтау бойынша талаптар көрсетіледі. Барлық жылыту құрылғыларының әріптік-сандық көрсеткіштері бар, бірінші әріп, жылыту құрылғысы, сол құрылғыға қатысы топтың атауына сәйкес келеді, мысалы қазан – Қ, шкаф – Ш, пеш – П, үздіксіз әрекет – Ү және т.б. Үшінші әріп жылу тасығыш атауына сәйкес келеді: электрлік – Э, газды – Г және т.б. Жылыту жабдықтарының басты параметрлерін санмен белгілейді, мысалы БТПҚ – 160 - бумен, тамақ пісіру қазаны, сыйымдылығы 160 л.

Жүктеу
bolisu
Бөлісу
ЖИ арқылы жасау
Файл форматы:
docx
11.02.2024
441
Жүктеу
ЖИ арқылы жасау
Бұл материалды қолданушы жариялаған. Ustaz Tilegi ақпаратты жеткізуші ғана болып табылады. Жарияланған материалдың мазмұны мен авторлық құқық толықтай автордың жауапкершілігінде. Егер материал авторлық құқықты бұзады немесе сайттан алынуы тиіс деп есептесеңіз,
шағым қалдыра аласыз
Қазақстандағы ең үлкен материалдар базасынан іздеу
Сіз үшін 400 000 ұстаздардың еңбегі мен тәжірибесін біріктіріп, ең үлкен материалдар базасын жасадық. Төменде керек материалды іздеп, жүктеп алып сабағыңызға қолдана аласыз
Материал жариялап, аттестацияға 100% жарамды сертификатты тегін алыңыз!
Ustaz tilegi журналы министірліктің тізіміне енген. Qr коды мен тіркеу номері беріледі. Материал жариялаған соң сертификат тегін бірден беріледі.
Оқу-ағарту министірлігінің ресми жауабы
Сайтқа 5 материал жариялап, тегін АЛҒЫС ХАТ алыңыз!
Қазақстан Республикасының білім беру жүйесін дамытуға қосқан жеке үлесі үшін және де Республика деңгейінде «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық материалыңызбен бөлісіп, белсенді болғаныңыз үшін алғыс білдіреміз!
Сайтқа 25 материал жариялап, тегін ҚҰРМЕТ ГРОМАТАСЫН алыңыз!
Тәуелсіз Қазақстанның білім беру жүйесін дамытуға және білім беру сапасын арттыру мақсатында Республика деңгейінде «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық жұмысын жариялағаны үшін марапатталасыз!
Министірлікпен келісілген курстар тізімі