5
мин
|
Кіріспе
|
Ұйымдастыру
кезеңі
а)Психологиялық
ахуал қалыптастыру
ә)Сұақтарды
пайдаланып топқа бөлу
б)Бағалау
критерийлерімен таныстыру және
тарату
с)Сабақ мақсатымен
танысады
|
а)Алғашқы
жаңалықтарын бөліседі
ә) Топқа
бөлінеді
|
Ауызша
мадақтау
|
10мин
|
Таныстырылым
|
Білу Бауыр —
қанды тазартуға және удан арылтуға көмектесетін, дененің құрсақ
бөлігіндегі оң жақ қабырғалардың астына орналасқан ішкі мүше.
Бауыр — адам ағзасының химиялық зертханасы. 300 миллиардқа жуық
бауырдағы жасушалар қаннан ағзаға қажетті қышқылдар мен қорек болар
өнімдерді бөліп алады. Оларды сүзгілеп, қажетті жеріне жеткізіп
отырады.
Алкогольді ішімдіктер, вирустар мен майлы (жирный) тағамдар
бауырдың қас жауы. Сондықтан ондай заттардан сақ болуымыз
қажет.
Бауырдың атқаратын қызметтері:
• ас қорыту кезінде мүшелердің қажетті энергиямен, атап
айтқанда, глюкозамен қаматамасыз ету және әр түрлі энергия көздерін
глюкозаға түрлендіру (айналдыру);
• ағзадағы қажетсіз химиялық қалдықтарды ағзадан
шығарып тастау;
• ағзадағы қан жасау немесе жаңарту кезінде қан
плазмасындағы ақуыздарды синтездеу;
• холестерин мен оның эфирін синтездеу, липидтер мен
фосфолипидтерді синтездеу және ағзадағы липид алмасуын реттеу;
• он екі елі ішек пен аш ішектің кейбір бөлігіндегі ас қорту
процесіне қатысатын гормондар мен ферменттерді синтездеу;
• Өт қышқылы мен пигменттерін синтездеу;
• Кейбір дәрумендердің қорын толтырып отыру және сақтау. Мысалы,
майларды ерітетін А және Д дәрумендерін, суды ерітетін В12
дәрумендерін сақтап, қорын арттыру. Сондай-ақ, катиондардың қоры да
бауырда болады
Түсіну Жаңа
сабақ ББҮ стратегиясы бойынша жұмыс
жүргізу
Білемін: Білгім келеді:
Үйрендім
Бауыр ағзаны қалай
тазалайды? Өт неден пайда болады? Өт асқорытуда қандай қызмет
атқарады? Бауырды сақтау үшін не істеу керек? Бауырдың қандай
қауіпті аурулары бар?
Оқушының ойын
тыңдау
Жаңа сабақтың
мазмұнын меңгеруге бағыттау,
жоспарлау
1.топ Бауыр үшін ең
қауіпті жаулары туралы
2-топ Бауырдың ең
жақмн достары
Миға
шабул
|
Оқушылар сұрақтар
жазып, сұрақтарға жылдам жауап
береді
Ашық сұрақ
деңгейінен жабық сұрақ деңгейіне
көшеді
Өз ойларын эссе
арқылы тиянақтайды
Оқушылар кітаппен жұмыс
жасайды, талдайды,
|
Стикермен
бағалау
|
20мин
|
Негізгі
бөлім
|
1.топ Бауыр үшін ең қауіпті
жаулары.
1Спирттік
ішімдіктер
2Майлы
тағамдар
3.Вирустар
4Таспа
құрттар
5.Парацитамол
2-топ Бауырдың ең
жақмн достары
1.Сарымсақ
2.Цитрустық
жеиістер
3.Көк
шай
4.Қызылша
5.Жаңғақ
|
Алған түсініктерін
қолдана отырып, тапсырманы орындайды, тақырыптың негізгі мазмұнына
тоқталады
Оқушылар ойлана
отырып тиісті суреттерді пайдаланып тақырыпты
толықтырады
Оқушылар өз
білгендерін айта отырып, бір-бірін толықтырады Постерге
түсіреді.
Әр топ
қорғайды
Негізгі терминдерді
дәптерлеріне жазады.
Кестеге талдау
жасайды
Талдау жасап,бауыр
ауруларына көп мән беру
керек
Суретте берілген
бауыр ауруы туралы не
білесіңдер.
|
Ауызша
мадақтау
Формативті
бағалау
Жетектеу,
қолпаштау
Жетектеу,
қолпаштау
|
5мин
|
Қорытынды
|
Үй
тапсырмасын беру Бауыр туралы эссе
жазу.
Жинақтаған балдары бойынша суммативті баға қою К
ері байланыс жасау
Келесі
сабаққа ұсыныс пікірлерім?
|
Оқушылар
күнделіктеріне жазып қояды.
Кері байланыс
жасайды
|
Формативті бағаны
суммативті бағаға
айналдыру
|