3-ТОҚСАН БОЙЫНША ЖИЫНТЫҚ БАҒАЛАУҒА АРНАЛҒАН ТАПСЫРМАЛАР
«Тірі және өлі табиғаттағы үдерістер » бөлімі бойынша жиынтық
бағалау
Оқу
мақсаты
5.4.1.1
Өлі табиғатта болатын үдерістерді атау (табиғатта
заттардың
айналымы, тау түзілу, үгілу, климаттық
үдерістер)
5.4.2.1
Тірі ағзалардың ортақ қасиеттерін сипаттау
5.4.2.4
Уақытша микропрепарат дайындау
5.4.2.7
Фотосинтездің жүруі үшін қажетті жағдайларын
зерттеу
Бағалау критерийі
Білім
алушы
Өлі
табиғаттағы үдерістерді анықтайды
Тірі
ағзаларға ортақ қасиеттерді анықтайды
Уақытша
микропрепараттарды дайындау барысын
сипаттайды
Фотосинтез үдерісіне қажетті жағдайларды
анықтайды
Ойлау
дағдыларының деңгейі
Қолдану
Жоғары
деңгей дағдылары
1. Сәйкестікті
анықтаңыз:
Тірі ағзаның
қасиеті
|
Сипаттама
|
1)
|
Тітіркену
|
А) Өсімдіктер мен жануарлар қоршаған орта
жағдайына
|
|
|
бейімделе алғанда ғана түрлерін сақтап
қалады, сондықтан
|
|
|
олар түрлі өзгерістерге ұшырайды
|
2)
|
Көбею
|
В) Тұқымның өнуі, жапырақтардың біртіндеп
жазылуы,
|
|
|
бүршіктердің, гүлдердің біртіндеп ашылуы,
жарыққа қарай
|
|
|
бағытталуы (күнбағыс, бөлме өсімдігінің
жарық көп түсетін
|
|
|
жағының ерекше өсуі, т.б.) мұртшалары
арқылы қасындағысы
|
|
|
екінші бір өсімдікке шырмалуы
|
3)
|
Зат алмасу
|
С) Жоғары сатыдағы ағзаларды былай қойғанда
көзге
|
|
|
көрінбейтін микроағзалар ұрпақ қалдыру үшін
екіге бөліну
|
|
|
|
5б
|
|
арқылы өте қарқынды көбейеді. Өсімдіктерде
көбеюдің үш
|
|
|
түрлі жолы бар: жынысты, жыныссыз, өспе
мүшелері арқылы
|
|
|
көбею.
|
4)
|
Қозғалыс
|
D) Ағзаның айналадағы ортамен қарым-қатынас
жасауы,
|
|
|
оның нәтижесінде, біріншіден ағза өз
тіршілігіне қажетті
|
|
|
заттар алады
|
5)
|
Бейімделу
|
Е) Қоршаған ортаның физикалық немесе
химиялық
|
|
|
өзгерістеріне, яғни тітіркендіргіштерге
әсер етуі
|
2.Тапсырма. Жер бетіндегі ең үлкен
тіршілік топтарын ата?

2б
3.Тамсырма Микроскоптың құрылысын
жаз?
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
2б
4.Тамсырма. Жасушаның құрылысын атап
жаз?
1.
2.
3.
4.
5.
2б
5.Тамсырма Пигменттерін
ажырата білу?
Берілген сөздерді өз тобына
жаз?
Брокколи , мандарин, анар(гранат), сәбіз,
авокада, баялды (баклажан), құлпынай, жалбыз(мята), грейфрут, қара
өрік (слива), лайм, қарақат(смородина),
картоп.
Антоциандар
Флавондар
мен флавонолдар
Каротиноидтер
Хлорофилл
4б