Материалдар / Дәрумендер не үшін қажет?

Дәрумендер не үшін қажет?

Материал туралы қысқаша түсінік
Дәрумендер туралы қысқаша мәлімет. Дәрумендердің адам ағзасына тигізер пайдасын.Алманың адам ағзасына тигізетін зияны және пайдасы болатынын, қай жерде өсірілетінін, неше жыл өмір сүргендігін білу.
Авторы:
Автор материалды ақылы түрде жариялады. Сатылымнан түскен қаражат авторға автоматты түрде аударылады. Толығырақ
22 Ақпан 2023
350
0 рет жүктелген
770 ₸
Бүгін алсаңыз
+39 бонус
беріледі
Бұл не?
Бүгін алсаңыз +39 бонус беріледі Бұл не?
Тегін турнир Мұғалімдер мен Тәрбиешілерге
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
Бұл бетте материалдың қысқаша нұсқасы ұсынылған. Материалдың толық нұсқасын жүктеп алып, көруге болады
logo

Материалдың толық нұсқасын
жүктеп алып көруге болады

«Шуақ-Орда» балабақшасының тәрбиеленушісі: Бисенбай Меруерт Ерланқызы

Ғылыми жетекшісі: Жугунисова Мариям Базарбаевна





Зерттеудің мақсаты:

1.Алма жемісінің тіршілігін бақылау

2.Адам денсаулыгына маңыздылығын анықтау

3. Алма құртындағы дәрумендермен танысу

4.Жасанды алма мен табиғи алманы ажырата білу

Зерттеудің міндеттері:

Алма туралы кітаптармен, оқулықтармен, зерттеулермен танысу.

Алманың түрлері, ерекшеліктері жайлы білімді тереңдету.

Зерттеудің нысаны:

Алма жемісі

Зерттеудің болжамы:

Егер біз алма жайлы көп оқып білсек, онда біз алманың әр үйдің бағында өсіп тұруына ықпал жасаймыз және күнделікті өмірде табиғи алманы ажырата алу дәрежесіне жетеміз.





Негізгі бөлім:

Табиғи алманың құрамын анықтау

Практикалық бөлім:

Алма ағашының неше жыл өмір сүргендігін анықтау

Зерттеу бөлімі:

Алманың пайдасы мен зияны


Жалпы ағашына жалпы сипаттама

Алма ағаштары

Алма ағашының өмір сүру ұзақтығы 20-100жыл, биіктігі 3-10м болады.3-12 жылда жеміс береді.





Табиғи алманың құрамы

  • Миниралдар

  • Калий,кальций,магний,фосфор,натрий,фтор

  • Дәрумендер А,Е,С,В1, В2,В3

  • 88%- су

  • 26%-қант

  • 0,8%-қышқыл

  • 18%-құрғақ қалдық

  • 1%-игілік заттар




Алманың пайдасы

Алманың пайдасы көп.Қан қысымын түсіреді, ағзаның радиацияға қарсы күшін арттырады.Алманың қышқыл сорты сусамыр мен семіздікке, ал тәтті түрлері бүйректегі тасты түсіруге көмектеседі.

Денсаулықты жақсарту үшін кем жемеу керек.

Салауатты қоректенудегі алманың маңыздылығы ойлағанымыздан да артық пайдалы болып , ішектердің қатерлі ісікке шалдығу қауіпін де азайтады.Мамандар сол себептен әрбір астан кейн алма жеуге кеңес береді.Құрамы көптеген минералдар мен витаминдерге қанық болған алманың өзге де бірқатар пайдалары мыналар:

Арықтау үшін: Арықтау үшін өте пайдалы жеміс калориясы төмен болғандықтан семірудің алдын алады, қанның құрамындағы шекерді реттейді және жоғары қан қысымына оңынан ықпал етеді.

Иммунитет үшін:Алмадағы С витаминнің арқасында суық тию(тұмау) вирустары денеге кіре алмайды.Құрамындағы ферум С витаминімен бірлескенде ағзаға жақсы енеді.

Іш қатуында:түскі астың алдында желінген алма іш қатуының алдын алады.

Тістер үшін:Тамақтанудан кейін желінсе, тіс тазартудың орнына алманың құрамын өтеді.

Холестерин үшін:Алма зиянды холестеринді (LDL) азайтып, пайдалы холестеринді (HLD) көбейтеді.

Жүрек үшін: Алмадағы Фенилаланин (алмастырмайтын амин қышқылы) денедегі жүрек қызметіне көмекші болған Q ферментін белсендіреді.









Алмадан жасалатын салат түрлері



Алмадан жасауға болады:

  • Алма тұнбасы:

  • Алма сусыны

  • Алма джемі

  • Алма шайы

  • Алма ботқасы

  • Алма жапырағының тұнбасы



Алманың адам ағзасына тигізер зияны:

Алдымыздағы тізімді көріп, ешқандай нашар қырын байқамағаныңызды айтарсыз.

  • Асықпаңыз, диетологтар алманың құрамындағы жасұнықтың көп болуы колит (тоқішектің талаурап, қабынып ауруы) ауруының пайда болуына әкеп соқтыруы және асқазан-ішек жолдарының жұмысына зиян тигізуі әбден мүмкін екендігін айтады.

  • Екіншіден, құрамындағы жеміс қышқылының шамадан тыс көптігі асқазандағы жараны ұлғайтып жіберу қаупі бар.

  • Үшіншіден, алманың қышқылы тістің эмалына қатты әсер етеді,яғни оны жұқартып, тиісті сезімтал етіп шығарады.

  • Алма жапырағының демделген шайды көп ішпегеніңіз абзал, мұның қант диабеті ауруына шалдықтыратындығы дәлелденген



Табиғи алманы жасанды алмадан қалай ажыратамыз???

Жалпы жасанды алмалар бірден белгілі

*Құрт түспеген

*сырты жылтыр

*иіссіз әрә дәмсіз

*қанша сақтаса да бірқалыпты бұзылмай ұзақ тұрады.

Мұндай өнімдерге қазіргі заманда басқа ағзалардың гендерін қосады.

Мысалы, пингвиннің генін алмаға қосу арқылы суыққа үсімейтін жаңа алма түрін жасап шығарды. Бұл өнім адам ағзасына өте зиянды.

Қазіргі кезде бұл қауіпке ұшырамас үшін тек құрт түскен өнімдерді немесе, арнайы зертханада тексерістен өткен тағамдарды пайдаланған жөн.





Ресми байқаулар тізімі
Республикалық байқауларға қатысып жарамды дипломдар алып санатыңызды көтеріңіз!
Осы аптаның ең үздік материалдары
Педагогтардың біліктілігін арттыру курстары
Аттестацияда (ПББ) 100% келетін
тақырыптармен дайындаймыз
Аттестацияда (ПББ) келетін тақырыптар бойынша жасалған тесттермен дайындалып, бізбен бірге тестілеуден оңай өтесіз
Өткен жылы бізбен дайындалған ұстаздар 50/50 жинап рекорд жасады
Толығырақ