Батыс Қазақстан
облысы
Теректі
ауданы
Подстепный
ауылы
Подстепный қазақ жалпы орта
білім беретін мектебі
ІІІ деңгей бойынша
сертификатталған
бастауыш сынып
мұғалімі:
Бейбитова Тулпан
Мараткызы
Тәрбие
сағаты:
Дұрыс тамақтану –
салауатты өмір салтын
ұстану
кепілі
( 1 «а»
сыныбы)
Тексерілді:
Уақыты:
Тәрбие сағатының
тақырыбы: Дұрыс тамақтану – салауатты
өмір салтын ұстану кепілі
Мақсаты: Дұрыс тамақтанудың
маңыздылығын біледі.
Пайдалы және зиянды тағамдарды
салыстырады, маңыздылығын әңгімелейді.
Қазақстанда жасалған тағам
түрлерін пайдалану қажеттілігін біледі.
Көрнекілігі: интерактивті
тақта, слайд, сурет
Барысы: І
Ұйымдастыру.
ІІ. Жуан-жіңішке
сұрақтар
-
Дұрым тамақтану дегенді қалай
түсінесің?
-
Тамақтану әдебі деген
не?
-
Тамақтану
мәдениеті-?
-
Дастарқан басында өзіңді қалай
ұстайсың? Неліктен?
Суретпен
жұмыс.
Салауатты
тамақтану – адамның өсуі, қалыпты дамуы
мен өміршеңдігін қамтамасыз ететін, денсаулықты жақсарту және
аурулардың алдын алуды демейтін тамақтану.
Тамақтану рационына тікелей
байланысты;
-
Денсаулық;
-
Өзіне деген
сенімділік;
-
Оқудағы
табыстар;
-
Есте сақтау
қабілеті;
-
Белсенділік.
Бастысы – уақтылы
тамақтану! Тағам – еда – food; сусын –
напиток - drink.
Барлық өнімдер 5 негізгі
топқа бөлінеді:
-
Нан, жарма және макарон
өнімдері;
-
Көкөністер,
жеміс-жидектер;
-
Ет, құс, балық, бұршақ
тұқымдастар, жұмыртқа, жаңғақтар;
-
Сүт өнімдері,
ірімшіктер;
-
Майлар,
тәттілер.
Үйлесімді
тамақтану
Белоктардың негізгі
көзі:
Таңертең энергия жинау
керек. Таңғы
ас:
Түрлі ботқалар
: қарақұмық, күріш, арпа,
геркулес, бірнеше дәнді-дақылдар
қоспасы. Олар тез дайындалады және
құрамында дәрумендер мен жасунық көп
болады.
-
Бірасамдар: сырмен және сары маймен
бутерброд, салаттар:
-
Ыстық
ас: ірімшікті, жұмыртқалы және
жарма ботқалары (сұлы, қарақұмық, тары, арпа,
күріш);
-
Ыстық
сусын: сүт, кисель, сүтті
какао.
Түскі
асқа сорпа ішкен өте
жақсы. Күніне бір рет ыстық
тамақ – алтын ереже. Күндіз сорпа ішуге мүмкіндік
болмаса, оны таңертең немесе кеште ішу керек.
Балық немесе етті пайдалану керек.
Түскі
ас
-
Бірасамдар: балғын, пісірілген
көкөністерден жасалған салаттар;
-
Ыстық біріншілік
ас (сорпа);
-
Екіншілік
ас: жармалық көкөністік гарнирі
бар ет немесе балық;
-
Сусын: шырын, кисель,
компот.
Бесіндік
ас
-
Бірасамдар: тоқаш немесе ұннан жасалған
кондитерлік өнімдер немесе жемістер;
-
Сусын: сүт, ашытылған сүт өнімдері,
кисельдер, шырындар.
Кешкі
ас: Көкөніс салатын жасап немесе
жемістермен тамақтанған жақсы. Кешкі тамақты ұйқыдан 2-3 сағат
бұрын ішу керек. Жатардың алдында ас ішу және аса қомақты тағам
асқазандағы ауырсыну сезімдері мен ұйқысыздыққа әкелуі мүмкін.
Кешкі ас ұйқыдан 2-3 сағат бұрын берілуі
керек.
Дұрыс тамақтанбаудың
нәтижесінде пайда болатын аурулар:
-
Жүрек-қантамырлар патологиясы;
-
2-лік типті диабет;
-
Асқорыту мүшелерінің аурулары;
-
Зат
алмасудың бұзылуына байланысты болатын кеселдер;
-
Жоғары қан қысымы;
-
Остеопороз;
-
Обырдың (рак) кейбір түрлері.
Күнделікті рационды қадағалау
керек.
-
- көкөністер мен жемістер
(мәзірде 40%-дан аз емес), олардың құрамында көп мөлшерде
дәрумендер, микроэлементтер және жасунық
болады;
-
- құрамында пайдалы және
организмді шлактар мен қалдықтардан тазартатын заттар болатын
дәнді-дақылдар;
-
- ішек микрофлорасына жағымды
әсер ететін сүтқышқылды өнімдер, оларды таңғы асқа пайдаланған
дұрыс болады;
-
- ет пен балық – физикалық
белсенділік үшін аса қажет белоктың көзі.
Күніне пайдаланатын ет 100г-нан аспауы
керек;
-
-
микроэлементтерге, пайдалы тағамдық заттарға, тағамдық талшықтарға
бай бұршақтар, жаңғақтар, тұқымдар;
Шектеу
керек:
Күнделікті 1,5-2 литр таза,
фильтрленген, газдалмаған су ішу ұсынылады. Суды жеткілікті
мөлшерде қабылдау ағзаны жасартады. Бұл әжімдердің тегістелуімен
және тері суды қабылдау арқылы ми қызметінің, әсіресе, жас ұлғайған
сайын төмендейтін ақыл-ой мен есте сақтау қабілетінің
жақсартады.
«7
қалпақ»
Әр оқушы пайдалы және
зиянды заттарды әңгімелейді,
жарнамалайды.
Қорытынды. Кері байланыс.
«Басбармақ арқылы бағалау»
-
Тамақтану әдебі дегенді қалай
түсінесің?
-
Бүгінгі сабақтан не
білдің?
-
Өзіңе қандай жаңалық
алдың?
Тәрбие сағатынан
фото-дәлел:
Мектеп дәрігерінен кеңес
«7 қалпақ»