Материалдар / Дұрыс тамақтану - салауатты өмір салтын ұстану кепілі

Дұрыс тамақтану - салауатты өмір салтын ұстану кепілі

Материал туралы қысқаша түсінік
Бұл тәрбие сағатының қысқаша жоспары. Қазіргі таңда өте қажетті , маңызды мәселелердің бірі. Балаларға дұрыс тамақтанудың жолдарын түсіндіру, әңгімелеу керек . Тамақтану әдебін, мәдениетін, жолдарын білген баланың ойы сергек , көңілі жадыраңқы болары сөзсіз. Сынып жетекшілерге, жалпы мұғалімдерге қажетті дүние деп есептеймін.
Авторы:
Автор материалды ақылы түрде жариялады. Сатылымнан түскен қаражат авторға автоматты түрде аударылады. Толығырақ
11 Сәуір 2018
2059
2 рет жүктелген
770 ₸
Бүгін алсаңыз
+39 бонус
беріледі
Бұл не?
Бүгін алсаңыз +39 бонус беріледі Бұл не?
Тегін турнир Мұғалімдер мен Тәрбиешілерге
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
Бұл бетте материалдың қысқаша нұсқасы ұсынылған. Материалдың толық нұсқасын жүктеп алып, көруге болады
logo

Материалдың толық нұсқасын
жүктеп алып көруге болады



Батыс Қазақстан облысыТеректі ауданыПодстепный ауылыПодстепный қазақ жалпы орта білім беретін мектебіІІІ деңгей бойынша сертификатталғанбастауыш сынып мұғалімі:Бейбитова Тулпан Мараткызы



Тәрбие сағаты:

Дұрыс тамақтану – салауатты өмір салтын ұстану кепілі( 1 «а» сыныбы)







Тексерілді:Уақыты: Тәрбие сағатының тақырыбы: Дұрыс тамақтану – салауатты өмір салтын ұстану кепіліМақсаты: Дұрыс тамақтанудың маңыздылығын біледі.Пайдалы және зиянды тағамдарды салыстырады, маңыздылығын әңгімелейді.Қазақстанда жасалған тағам түрлерін пайдалану қажеттілігін біледі.Көрнекілігі: интерактивті тақта, слайд, суретБарысы: І Ұйымдастыру.ІІ. Жуан-жіңішке сұрақтар
  • Дұрым тамақтану дегенді қалай түсінесің?
  • Тамақтану әдебі деген не?
  • Тамақтану мәдениеті-?
  • Дастарқан басында өзіңді қалай ұстайсың? Неліктен?
Суретпен жұмыс. Салауатты тамақтану – адамның өсуі, қалыпты дамуы мен өміршеңдігін қамтамасыз ететін, денсаулықты жақсарту және аурулардың алдын алуды демейтін тамақтану. Тамақтану рационына тікелей байланысты;
  • Денсаулық;
  • Өзіне деген сенімділік;
  • Оқудағы табыстар;
  • Есте сақтау қабілеті;
  • Белсенділік.
Бастысы – уақтылы тамақтану! Тағам – еда – food; сусын – напиток - drink. Барлық өнімдер 5 негізгі топқа бөлінеді:
  • Нан, жарма және макарон өнімдері;
  • Көкөністер, жеміс-жидектер;
  • Ет, құс, балық, бұршақ тұқымдастар, жұмыртқа, жаңғақтар;
  • Сүт өнімдері, ірімшіктер;
  • Майлар, тәттілер.
Үйлесімді тамақтануБелоктардың негізгі көзі:
  • ет,
  • балық,
  • жұмыртқа,
  • сүт және ашытылған сүт өнімдері (айран, ірімшік, сырлар), жармалар.
Таңертең энергия жинау керек. Таңғы ас: Түрлі ботқалар : қарақұмық, күріш, арпа, геркулес, бірнеше дәнді-дақылдар қоспасы. Олар тез дайындалады және құрамында дәрумендер мен жасунық көп болады.
  • Бірасамдар: сырмен және сары маймен бутерброд, салаттар:
  • Ыстық ас: ірімшікті, жұмыртқалы және жарма ботқалары (сұлы, қарақұмық, тары, арпа, күріш);
  • Ыстық сусын: сүт, кисель, сүтті какао.
Түскі асқа сорпа ішкен өте жақсы. Күніне бір рет ыстық тамақ – алтын ереже. Күндіз сорпа ішуге мүмкіндік болмаса, оны таңертең немесе кеште ішу керек. Балық немесе етті пайдалану керек.Түскі ас
  • Бірасамдар: балғын, пісірілген көкөністерден жасалған салаттар;
  • Ыстық біріншілік ас (сорпа);
  • Екіншілік ас: жармалық көкөністік гарнирі бар ет немесе балық;
  • Сусын: шырын, кисель, компот.
Бесіндік ас
  • Бірасамдар: тоқаш немесе ұннан жасалған кондитерлік өнімдер немесе жемістер;
  • Сусын: сүт, ашытылған сүт өнімдері, кисельдер, шырындар.
Кешкі ас: Көкөніс салатын жасап немесе жемістермен тамақтанған жақсы. Кешкі тамақты ұйқыдан 2-3 сағат бұрын ішу керек. Жатардың алдында ас ішу және аса қомақты тағам асқазандағы ауырсыну сезімдері мен ұйқысыздыққа әкелуі мүмкін. Кешкі ас ұйқыдан 2-3 сағат бұрын берілуі керек.
  • Ыстық тағамнан: көкөністі, аралас, жармалы-көкөністі, балық тағамдары.
  • Сусыннан: шырын, кисель.
Дұрыс тамақтанбаудың нәтижесінде пайда болатын аурулар:
  • Жүрек-қантамырлар патологиясы;
  • 2-лік типті диабет;
  • Асқорыту мүшелерінің аурулары;
  • Зат алмасудың бұзылуына байланысты болатын кеселдер;
  • Жоғары қан қысымы;
  • Остеопороз;
  • Обырдың (рак) кейбір түрлері.
Күнделікті рационды қадағалау керек.
  • - көкөністер мен жемістер (мәзірде 40%-дан аз емес), олардың құрамында көп мөлшерде дәрумендер, микроэлементтер және жасунық болады;
  • - құрамында пайдалы және организмді шлактар мен қалдықтардан тазартатын заттар болатын дәнді-дақылдар;
  • - ішек микрофлорасына жағымды әсер ететін сүтқышқылды өнімдер, оларды таңғы асқа пайдаланған дұрыс болады;
  • - ет пен балық – физикалық белсенділік үшін аса қажет белоктың көзі. Күніне пайдаланатын ет 100г-нан аспауы керек;
  • - микроэлементтерге, пайдалы тағамдық заттарға, тағамдық талшықтарға бай бұршақтар, жаңғақтар, тұқымдар;
  • - газдалмаған су – күніне 2 л литрден – организмдегі су балансын ұстауға.
Шектеу керек:
  • тұз;
  • қою шай мен кофе;
  • консервілер мен жартылай фабрикаттар;
  • тез дайындалатын тағамдар мен фаст фуд;
  • газдалған сусындар.
Күнделікті 1,5-2 литр таза, фильтрленген, газдалмаған су ішу ұсынылады. Суды жеткілікті мөлшерде қабылдау ағзаны жасартады. Бұл әжімдердің тегістелуімен және тері суды қабылдау арқылы ми қызметінің, әсіресе, жас ұлғайған сайын төмендейтін ақыл-ой мен есте сақтау қабілетінің жақсартады. «7 қалпақ»Әр оқушы пайдалы және зиянды заттарды әңгімелейді, жарнамалайды. Қорытынды. Кері байланыс. «Басбармақ арқылы бағалау»
  • Тамақтану әдебі дегенді қалай түсінесің?
  • Бүгінгі сабақтан не білдің?
  • Өзіңе қандай жаңалық алдың?


Тәрбие сағатынан фото-дәлел: Мектеп дәрігерінен кеңес «7 қалпақ»

Ресми байқаулар тізімі
Республикалық байқауларға қатысып жарамды дипломдар алып санатыңызды көтеріңіз!
Осы аптаның ең үздік материалдары
Педагогтардың біліктілігін арттыру курстары
Аттестацияда (ПББ) 100% келетін
тақырыптармен дайындаймыз
Аттестацияда (ПББ) келетін тақырыптар бойынша жасалған тесттермен дайындалып, бізбен бірге тестілеуден оңай өтесіз
Өткен жылы бізбен дайындалған ұстаздар 50/50 жинап рекорд жасады
Толығырақ