Материалдар / Гендік модификацияланған ағзаларды қолданудың этикалық сұрақтары.
МИНИСТРЛІКПЕН КЕЛІСІЛГЕН КУРСҚА ҚАТЫСЫП, АТТЕСТАЦИЯҒА ЖАРАМДЫ СЕРТИФИКАТ АЛЫҢЫЗ!
Сертификат Аттестацияға 100% жарамды
ТОЛЫҚ АҚПАРАТ АЛУ

Гендік модификацияланған ағзаларды қолданудың этикалық сұрақтары.

Материал туралы қысқаша түсінік
Гендік модификацияланған ағзаларды қолданудың этикалық сұрақтары. тақыыбындағы қмж
Авторы:
Автор материалды ақылы түрде жариялады. Сатылымнан түскен қаражат авторға автоматты түрде аударылады. Толығырақ
15 Мамыр 2024
430
1 рет жүктелген
450 ₸
Бүгін алсаңыз
+23 бонус
беріледі
Бұл не?
Бүгін алсаңыз +23 бонус беріледі Бұл не?
Тегін турнир Мұғалімдер мен Тәрбиешілерге
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
Бұл бетте материалдың қысқаша нұсқасы ұсынылған. Материалдың толық нұсқасын жүктеп алып, көруге болады
logo

Материалдың толық нұсқасын
жүктеп алып көруге болады


ББҰА

Т.Төлеген Тәжібаев атындағы жббм

Пәні:

Биология

Бөлім:

10.4 E Биотехнология

Педагогтің аты-жөні:

Абдишева Гулдана

Күні:


Сынып:

Қатысушылар саны: Қатыспағандар саны:

Сабақтың тақырыбы:

Гендік модификацияланған ағзаларды қолданудың оң және теріс тұстары. Гендік модификацияланған ағзаларды қолданудың этикалық сұрақтары.

Оқу бағдарламасына сәйкес оқыту мақсаты:

10.4.3.4 - гендік модификацияланған ағзаларды қолданудың этикалық сұрақтарын талқылау

Сабақтың мақсаты:

  1. биотехнология, биоқауіпсіздік, трансгендік организм маңыздарының адам денсаулығы үшін оң және теріс тұстарын талдау

  2. генетикалық түрлендірілген ағзаларды биотехнологиялық салыстырмалы сипаттау


Сабақтың барысы:

Сабақ кезеңі/

уақыты

Педагогтің

іс-әрекеті

Білім алушының іс-әрекеті

Бағалау

Ресурстар

Сабақтың басы

5 минут

І.Ұйымдастыру кезеңі: Амандасу. Түгендеу

Психологиялық ахуал қалыптастыру.

«Жылы лебіз» тренингі арқылы оқушылар бір біріне тілектер білдіреді.

Жемістер арқылы топқа бөлу.

Үй тапсырмасы «жылдам сұрақтар» әдісі арқылы сұралады.

Мұғаліммен амандасады, шағын топтар бір-біріне бүгінгі сабаққа сәттілік тіліп,тілек айтады.

Оқушылар топқа бөлінеді.

Оқушылар сұрақтарға жауап береді.

«Басбармақ» әдісі




1-10 балл аралығында формативті бағалау


Интербелсенді тақта

Жаңа сабаққа кіріспе

10 минут

Практикалық жұмыс.

Оқушылардың алдына ГМО жоқ өнімдер мен ГМО бар өнімдердің суреттері 2 топқа бөлініп қойылады. Оқушылар 2 топтың айырмашылығын табады. (томат, жүгері, бұршақ,жүзім,картоп т.б.)

«Миға шабуыл» әдісі

Оқушыларға сіз қай таңдауды жасар едіңіз?

Не себептен ондай таңдау жасадыңыз?

Жаңа сабақтың тақырыбы мен мақсаты анықталады.

Тақырып бойынша жаңа ақпаратпен танысады.

Оқушылар алдарына қойылған өнімдерді таңдайды. Өз таңдауларын тұжырымдайды.

Берілген практикалық жұмыс бойынша өз ойларын білдіреді.

Оқушылардың ойлары арқылы жаңа тақырыпқа көшу.


Жаңа тақырып бойынша ақпаратпен танысады.


«Мадақтау» әдісі



томат, жүгері, бұршақ,жүзім,картоп









Сабақтың ортасы

25 минут

(Топтық жұмыс) Тапсырма 1. «+-у» әдісі.

Биотехнология, биоқауіпсіздік, трансгендік организм маңыздарының адам денсаулығы үшін оң және теріс тұстарын талқылайды.


Тақтада сөздер жасырылады «-» теріс белгі мен «+» оң белгіге сәйкес ГМО артықшылығы мен кемшілігі ажыратылады. Топта талқылайды.

Shape2 Shape1

Жасанды инсулин алу

Жасанды инсулин алу

Жоғары өнімділік




Shape4 Shape3

Зиянкестерге төзімді

Аллергиялық реакцияның пайда болуы






Shape5 Shape6

Қолайсыз жағдайға төзімді ағза

Антибиотиктерге төзімді мик.ағзаның пайда болуы









(Жұптық жұмыс ) Тапсырма 2 Мәнмәтін

Гендік модификациялық өнімдер


Генетикалық модификацияланған организмдер (ГМО)-организмге жаңа қасиеттерді беру үшін гендік инженерия әдістерін қолдану арқылы генотипі өзгерген организмдер. Колорадо қоңызы қоректенбейтін картоп, аязға төзімді

қызанақ, улы химикаттарға сезімталдығы жоқ бұршақ-бұлардың барлығы

генетикалық модификацияланған организмдер.

Мысалы,картоп генінің құрамына сарышаян генін қосу нәтижесінде біз

ешқандай жәндік жемейтін картоп түрін аламыз немесе күнделікті пайдаланып

жүрген томатты алсақ, оған солтүстік камбаласының генін пайдаланған. Томатқа қарасақ, ол суыққа төзімді әрі үсімейді.

ГМО өнімдерінің пайдасы мен қатар зияны да бар. Бірақ ГМО зиянды екендігін нақты ешкім айта алмайды. Көп жағдайда «қауіпті болуы мүмкін»

термині қолданылады


1. Солтүстік камбала балығының гені енгізілген өнім
A) соя
B) картоп
C) қызанақ
D) бұршақ
E) жүгері
2. Қазіргі кездегі тағамдық аллергиялық аурулардың көбею себептерінің бірі
A) жасанды өнімдердің көбеюі
B) емдейтін дәрілердің жетіспеуі
C) уақытында толыққанды тамақтанбау
D) шектен тыс тамақтану
3. Кейбір елдердің ГМО өнімдерінен бас тарту себебі
A) ел экономикасының төмендеуі
B) мал шаруашылық өнімдерін көбірек тұтынуы
C) тамақ рационынан жемістерді алып тастауы
D) халық арасында аллергиялық аурулардың көбеюі
4. Гендік инженерияның медицина саласындағы жетістігі
A) трансгенді өнімдер алу
B) инсулин гормонын өндіру
C) жаңа штамдар алу
D) жаңа сорттар шығару

5. Гендік инженерияның негізі
A) бастапқы түрді өзгертпеу
B) түрдің сыртқы белгілерін сақтау
C) түрдің фенотипін өзгерту
D) генетикалық кодты өзгерту

(Жеке жұмыс ) Тапсырма 3. Кестені толтырыңыз.

Гендік инженерия жетістіктері

Ауылшаруа-шылығы саласы

Медицина саласы

Тамақ өндірісі саласы






Оқушылар тақтада жасырылған сөздерді «-» теріс белгі мен «+» оң белгіге сәйкес ГМО артықшылығы мен кемшілігін ажыратады.


Биотехнология, биоқауіпсіздік, трансгендік организм маңыздарының адам денсаулығы үшін оң және теріс тұстарын талқылайды.


















Оқушылар генетикалық түрлендірілген ағзаларды биотехнологияда қолданылуын сызбада орналастырады.


Биотехнология жетістіктерін бағалайды.

















Оқушылар гендік инженерия жетістіктерін бағалай отырып, кестені толтырады.









Сұраққа нақты факттерге негізделген дәлелді жауап ұсынады.

Дескриптор:

Білім алушылар:

- ГМО өнімдерінің оң жақтарын ажыратады

- ГМО өнімдерінің теріс жақтарын ажыратады.





















Дескриптор

Білім алушылар:

Мәтінді оқып сұрақтарға жауап береді









































Дескриптор

Білім алушылар:

  • Гендік инженерияның ауылшаруашылығы саласындағы жетістіктерін атайды;

  • Гендік инженерияның медицинасаласындағы жетістіктерін атайды;

  • Гендік инженерияның тамақ өндірісі саласын

    Ресми байқаулар тізімі
    Республикалық байқауларға қатысып жарамды дипломдар алып санатыңызды көтеріңіз!