Ғылыми-зерттеу жұмысының тақырыбы:
Мармелад
Мазмұны
Кіріспе
1 тарау. Мармеладтың пайда болу тарихы.
1.1. Мармелад дегеніміз не?
1.2. Мармелад сорттары
1.3. Мармеладтың пайдасы мен зияны
2 тарау. Практикалық бөлім.
2.1. Оқушылардың мармелад туралы білім деңгейін анықтау. Сауалнама " Сіз мармеладты жақсы көресіз бе?»
Қорытынды
Әдебиеттер тізімі
Қосымша 1. Мармеладтың пайда болу тарихы
Қосымша 2.. "Мармелад" ғылыми-зерттеу жұмысы шеңберінде сауалнама жүргізу
Қосымша 3. "Мармелад" ғылыми-зерттеу жұмысы шеңберінде сауалнама нәтижелері
Кіріспе
Тәттілердің зияны туралы біз тәттілерді көп тұтынуға мүмкіндік бермейтін ата-аналардан үнемі естиміз; қанттың біздің денемізге теріс әсері туралы ескертетін дәрігерлерден. Бірақ тәтті нәрсе туралы айтатын болсақ, ол әрқашан мереке ретінде байланысты, ал көңіл-күй көтеріледі. Бұл жағдайда қалай дұрыс әрекет ету керек? Тәттілікті қалай таңдауға болады және не іздеу керек?
Менің сүйікті Тәттім – мармелад. Бірақ бұл өнім біздің денемізге қандай әсер етеді, бұл өнім балаларға зиянды емес пе? Үйде пайдалы мармелад дайындауға бола ма?
Мен мұны өзім шешуді шештім…
Мармелад-француздардың ең сүйікті тәттісі. Сондай-ақ, біздің елде бұл тағам өте танымал. Табиғи мармеладты тіпті диеталар үшін де тұтынуға болады. Ол ешқандай зиян келтірмейді, керісінше денені қанықтырады, көңіл-күйді көтереді. "Дұрыс" тәттілердің ішінен диетологтар мармеладты ұсынады. Онда пайдалы пектин мен жеміс пюресі бар.
Мармеладың ең танымал түрлері: жеміс, жидек, шайнау, желе және цитрус. Мармелад ұзақ пісіру арқылы жасалады. Қоюландырғыштар мен басқа да дәмдік қоспалар қосылады. Біздің ата-әжелеріміздің балалық шағында өндірілген мармеладқа агар-агар қосылды. Бұл қоспаны кондитерлер тәттілерді дайындауда пайдаланады. Агар-агар өте кең таралған. Агар агарының иісі мен дәмі жоқ, табиғи, пайдалану үнемді. Ол балдырлардан алынады.
Өзектілігі. Мармелад - ең көп таралған төмен калориялы тәттілердің бірі.
Біздің зерттеуіміздің мақсаты:
Мармеладтың адам ағзасына әсерін анықтаңыз.
Зерттеу нысаны: мармелад
Зерттеу тақырыбы: мармелад пайдалы немесе зиянды, адам ағзасына қалай әсер етеді.
Тапсырмалар:
мармеладтың шығу тарихын жинау және зерттеу;
мармеладтың пайдасы немесе зияны туралы біліңіз;
мармеладты қалай дұрыс таңдау керектігін анықтаңыз;
мармелад жасаудың құпияларын біліңіз;
мармелад жасауды үйреніңіз.
Зерттеу барысында мармелад адам денсаулығына пайдалы және оны өзіңіз жасау қиын емес деген болжам жасалды.
Зерттеу әдістері:
Ақпарат жинау.
Сауалнама.
Бақылау.
Жұмыстың құрылымы оның мақсаты мен міндеттеріне байланысты, ол кіріспеден, екі тараудан, қорытындыдан, әдебиеттер тізімінен тұрады.
1 тарау. МАРМЕЛАДТЫҢ ПАЙДА БОЛУ ТАРИХЫ.
1.1. "Мармелад"дегеніміз не?
Алғашқы мармеладтың пайда болуы XIV ғасыр болып саналады. Кейбір мифтер мен аңыздарға сәйкес, ежелгі Греция, Жерорта теңізінің жағалауы мармеладтың пайда болуының Отаны болып саналады. Мұнда ол шайға тәттілік ретінде ғана емес, емдік мақсатта да қолданылған. Мармеладты жақсы ету үшін алма мен айва жеміс шырынын пісіру үшін қолданды. Содан кейін олар оны қайнатып, пектинде мармелад жасады. Мармеладтың атауы өте қызықты - "пелте", бұл "жеңіл қалқан" дегенді білдіреді. Мармеладтың ізашары-рахат-лукум. Рахат-лукум балдан, жемістерден, крахмалдан және судан қайнатылды. Ол өте тәтті емес болып шықты және табиғи және жаңа піскен жемістерден тұрды.
Егер біз Шотландиядағы мармеладтың шығу тарихына жүгінетін болсақ, онда өте қызықты аңыз бар. Аңыз бойынша, бұл тәттінің негізін қалаушы жас қыз Дженит Кейлер болған. Бір күні қыздың күйеуі испандықтардан қышқыл, арзан апельсин сатып алды. Оларды жеу мүмкін емес еді, содан кейін Дженит қышқыл апельсиндерден ерекше джем жасады. Осылайша, бұл өнім танымал болды. Жас қыз Джениттің атынан бұл тәттінің атауы "джем" болды .
Америкада мармелад бұршақ-jellybeans түріндегі жарқын және бай кәмпиттер түрінде өте кең таралған. Олар қатты қабықпен және сағызмен толтырылған. Бұл кәмпиттер Р.Рейганның кезінде пайда болды. Олар кейіннен Американың үлкен мақтанышына айналған танымал нәзіктік болып саналды.
Англияда мармелад өте құрметті тәттілік болып саналды. Оның өнертапқышы болып саналатын аңыз болды дәрігер патшайым Мария Стюарт. Ол бұл емдеуді теңіз ауруын емдеу үшін қолданды. Бұл таңғажайып дәрі патшайымға өте ұнады, сол күннен бастап ол әрқашан бүйірлік үстелде болды.
Францияда кәдімгі мармелад "Джем"деп аталды. Ол тұтқыр, қатты, кәмпит тәрізді болды. Егер сіз мармеладты француз тілінен сөзбе-сөз аударсаңыз, бұл айва джемін білдіреді. Кондитерлер оны әр түрлі түрде дайындады: глазурь, желе, жіп және басқалары апельсин, айва, өрік, шабдалы, алма және киви.
1.2. Мармелад сорттары.
Интернет пен әдебиетті зерттегеннен кейін мен мармеладтың көптеген түрлері бар екенін білдім.
Өндіріс әдісіне сәйкес келесі түрлерге бөлуге болады:
* жеміс-жидек
* желе
* желе-жеміс
* шайнайтын.
Жеміс-жидек мармеладтары аз мөлшерде қант қосылған жеміс пюресін кәдімгі қайнату арқылы жасалады. Негіз ретінде пектин мен жаңа піскен жеміс пюресі қолданылады. Қабаттар түріндегі мармеладтар бір кездері өте танымал болды. Бүгінгі күні олар өте сирек қолданылады.
Егер желе мармеладын қарастыратын болсақ, онда ол агар-агардан қант пен сірне қосылған агар-агарды қайнату арқылы жасалады. Дәм беру үшін арнайы хош иістер қосылады. Пектин желатин ретінде де қолданылады. Желе мармелады пішінделген және ойылған болып бөлінеді (мысалы, апельсин тілімдері). Пішінді мармелад ерекше фигуралар түрінде жасалады. Бұл жұлдыздар, күндер, снежинкалар және т. б. болуы мүмкін.
1.3. Мармеладтың пайдасы мен зияны.
Мармелад-көптеген адамдардың ең тәтті, төмен калориялы тәттілерінің бірі. Мұндай нұсқа бар, оны біреуі жасаған француз. Мармеладтың пайдалы немесе зиянды екендігі туралы пікірталастар әлі де бар ма?
Нағыз мармелад құрамында бактерицидтік қасиеті бар, ас қорытуды жақсартатын және ішек микрофлорасын қалыпқа келтіретін пектин өте көп. Мармеладтың келесі пайдалы қасиеттері белгілі:
* мармелад-құрамында май жоқ тағам;
* мармелад ағзадан токсиндерді кетіреді;
* бұл ас қорыту жүйесін қалыпқа келтіреді, әсіресе бауырдың жұмысын жақсартады;
* мармелад қандағы холестеринді төмендетеді;
* денені зиянды улы заттардан тазартады;
* шайнайтын мармелад ауыз қуысы мен тістерді өте жақсы тазартады;
олар өз кезегінде стрессті жеңілдетеді, иммунитетті нығайтады, адамның миы мен жүйке жүйесінің қалыпты жұмысына әсер етеді.
Мармеладтың бұл түрлері ең пайдалы қасиеттерге ие-агар-агар және пектин негізіндегі мармелад және жеміс-жидек мармеладының қабаты
Жасанды пектин өндірісі кезінде, бүгінде мармелад өндірісінде жиі қолданылады, әртүрлі химиялық заттар, атап айтқанда қышқылдар қолданылады. Аз мөлшерде бұл жасанды пектин ешқандай зиян келтірмейді, бірақ табиғи мармеладтың пайдасы да болмайды.
Осылайша, мармеладтың пайдасы зияннан гөрі көп. Құрамында табиғи ингредиенттер (агар-агар, желатин, пектин, жемістер мен жидектер) бар Мармелад денсаулыққа пайдалы. Ең бастысы-контрафактілерден аулақ болу және мармеладты таңдағанда әрқашан оның құрамына назар аудару.
2 тарау. ПРАКТИКАЛЫҚ БӨЛІМ.
2.1. Оқушылардың мармелад туралы білім деңгейін анықтау. Сауалнама " сіз мармеладты жақсы көресіз бе?»
Мектептің 3 сынып оқушысының мармелад туралы білім деңгейін анықтау үшін оларға сауалнама ұсынылды. Мен оқушылар арасында сауалнама жүргіздім .................................................................... Зерттеуге 26 оқушы және олардың сынып жетекшісі қатысты. Мен бірінші сынып оқушылары мармеладты жақсы көретінін және ол туралы не білетінін білгім келді. 26 білім алушы мен олардың сынып жетекшісінің жауаптарын өңдеу мыналарды көрсетті:
- Сауалнамаға қатысқандардың 74% - ы мармеладты жақсы көреді;
- Сауалнамаға қатысқандардың 74% аптасына 1 рет мармелад жейді;
- Сауалнамаға қатысқандардың 41% - ы "Фрутелла"деп аталатын мармелад дүкенінен жиі сатып алады
- Сауалнамаға қатысқандардың 37% - ы мармеладтың ағзаға пайдалы екенін растады, сонымен қатар 37% - ы осы өнімнің зияндылығын атап өтті.
Осылайша, бірінші сынып оқушыларының сауалнамасын талдағаннан кейін мен 3-сынып оқушыларының көпшілігі мармеладтың пайдасы туралы білмейді деген қорытындыға келдім. Бұл жағдайды түзету үшін мен сынып жетекшісіне көмектесуді ұсындым. Біз онымен келесі іс-шараларды өткіздік, бұл менің ғылыми жұмысымның практикалық маңыздылығына айналды.
2.2. Үйде мармелад жасау.
Сынып сағатында біз қызықты "Мармелад дегеніміз не” тақырыбында іс - шара өткіздік. Мен презентация дайындап, оны сыныптастарыма көрсеттім. Біз сондай-ақ мармеладтың пайдасы мен зияны туралы аздап әңгімелестік. Менің тұсаукесерім мен мармелад туралы ақпарат менің барлық 3 сынып оқушыларыма өте ұнады .
Үйде анам мен әпкем екеуміз тәжірибе өткіздік. Бастау үшін біз әр түрлі өндірушілердің супермаркеттеразды түрлерін сатып алдық. Мармеладтар кесілді, қаралды, иіскеді және дәмін татты. Әр түрлі мармеладтың кішкене бөліктері стакандарға жайылып, сәл жылы сумен құйылды. Біз не байқадық? Желе мармелады тез ериді, ол тез және толық ериді. Су сарғыш реңкке ие болды. Екінші стаканда бір күн бойы еріген шайнайтын мармелад және одан сәл қызғылт су қалды.
Үшінші стаканда қатпарлы мармелад болды. Ол желе мармелад сияқты тез ериді. Осылайша, бұл тәжірибе бізге не білуге көмектесті
мармеладтың ерігіштігі оның құрамына, яғни қоспаларға және олардың мөлшеріне байланысты.
Осы тәжірибелерден кейін біз мармеладты өзіңіз жасаған дұрыс деген қорытындыға келдік, содан кейін оның неден жасалғанын нақты білеміз. Біз осылай жасадық және өзіміздің нағыз мармеладымызды дайындадық. Мен мармеладтың рецептін төменде ұсындым.
Біздің денсаулығымыз – біз жейтін барлық нәрсе. Тамақ бізге күш береді және күшті және сау өсуге көмектеседі. Сондықтан біздің тағам дұрыс, пайдалы және сонымен бірге дәмді болуы керек.
Біз эксперименттер жүргізген кезде, мармеладты өзіңіз жасаған дұрыс екендігі түсінікті болды, содан кейін біз оның неден жасалғанын нақты білеміз. Біз осылай жасадық және мармеладты дайындадық.
Қорытынды
Ғылыми-зерттеу жұмыстарын жүргізіп, әдебиеттер мен интернет-ресурстарды талдап, мармеладтың пайдалы қасиеттерін зерттеу бойынша тәжірибелерімді жүргізе отырып, мен келесі қорытындыға келдім:
1) Мармелад-бұл жаңа піскен жемістер мен жеміс шырындарынан, сондай-ақ арнайы гельдік заттар қосылатын отвар мен қанттан жасалған желе тәрізді өнім.
2) сапалы мармеладтың құрамына қант (немесе меласса), табиғи жемістерден, жидектерден жасалған гельдік заттар кіреді.
3) мен табиғи компоненттерден жасалған мармеладтың өте пайдалы екенін білдім. Мармелад біздің денсаулығымызға зиян тигізбеуі үшін дүкеннен сатып алмас бұрын оның құрамымен қаптамада танысуды ұмытпаңыз. Әрине, табиғи компоненттерден жасалған мармеладты таңдаңыз.
4) ең табиғи және пайдалы мармеладты үйде табиғи өнімдерден жасауға болады.
Осылайша, біздің ғылыми-зерттеу жұмысымыздың мақсатына қол жеткізілді, мармелад адам денсаулығына пайдалы және оны өзіңіз жасау қиын емес деген гипотеза расталды.
Желе бұршақтарын қолданыңыз, сонда сіз көптеген жағымды әсерлерге ие боласыз, денсаулықты нығайтасыз!
ӘДЕБИЕТТЕР ТІЗІМІ
1. Иванова г.в., Никулина Е. О. мармелад өндірісінің технологиясын жетілдіру. // Кондитерлік өндіріс. - 2010. №1.11-12 бет.
2. Консервілеу. Джем, джем, джем және т. б.: - Мәскеу, Рипол Классик, 2014 - 64 б.
3. Погодина-Кузьмина о. Адамово алма. Санкт-Петербург, АСТ, Астрель, E редакциясы, 2011 ж. - 576 б.
Интернет-ресурстар:
1. http://food-tips.ru/000102566-marmelad-polza-i-vred/.
2. http://polzovred.ru/pitanie/marmelad.html.
3. http://nyam.ru/recipes/deserty/zhele/yablochnyj-marmelad.
4. http://docs.cntd.ru/document/gost-6442-89.
5. http://www.amta.ru/index.php/component/virtuemart/karamel-vesovaya-fasovannaya/marmelad2015-07-09-21-27-55/tsvetochnyj-detail?Itemid=0.
Приложение 1
История появления мармелада.
|
Рисунок 1.
|
Рисунок 2.
|
Рисунок 3.
|
|
Рисунок 4.
|
Рисунок 5.
|
Рисунок 6.
|
|
Рисунок 7.
|
Рисунок 8.
|
Рисунок 9.
|
|
Рисунок 10.
|
|
|
Ғылыми-зерттеу жұмысы аясындағы сауалнама
"Мармелад"
Қайырлы күн! Біз ғылыми-зерттеу жұмысымыздың аясында сауалнама жүргіземіз. Біздің сұрақтарымызға жауап беріңіз, жауабыңызды дөңгелектеңіз.
Рахмет!
1. Сіз мармеладты жақсы көресіз бе?
"иә"
"жоқ"
"білмеймін"
2. Сіз мармеладты жиі қолданасыз ба?
"күн сайын"
"Аптасына 1 рет"
"Айына 1 рет"
"мен мүлдем қолданбаймын"
3.Дүкенде қай мармеладты жиі сатып аласыз?
Фрутелла
Бон Ставкасы
Фру-фру
Haribo
Басқа______________________________________
4.Мармелад ағзаға пайдалы ма, әлде зиянды ма?
"пайдалы"
"зиянды"
"білмеймін"
Сыныптағы сауалнама нәтижелері
ғылыми-зерттеу жұмысы
"Мармелад"
1.Сіз мармеладты жақсы көресіз бе?

жүктеу мүмкіндігіне ие боласыз
Бұл материал сайт қолданушысы жариялаған. Материалдың ішінде жазылған барлық ақпаратқа жауапкершілікті жариялаған қолданушы жауап береді. Ұстаз тілегі тек ақпаратты таратуға қолдау көрсетеді. Егер материал сіздің авторлық құқығыңызды бұзған болса немесе басқа да себептермен сайттан өшіру керек деп ойласаңыз осында жазыңыз
Ғылыми жұмыс "Мармелад"
Ғылыми жұмыс "Мармелад"
Ғылыми-зерттеу жұмысының тақырыбы:
Мармелад
Мазмұны
Кіріспе
1 тарау. Мармеладтың пайда болу тарихы.
1.1. Мармелад дегеніміз не?
1.2. Мармелад сорттары
1.3. Мармеладтың пайдасы мен зияны
2 тарау. Практикалық бөлім.
2.1. Оқушылардың мармелад туралы білім деңгейін анықтау. Сауалнама " Сіз мармеладты жақсы көресіз бе?»
Қорытынды
Әдебиеттер тізімі
Қосымша 1. Мармеладтың пайда болу тарихы
Қосымша 2.. "Мармелад" ғылыми-зерттеу жұмысы шеңберінде сауалнама жүргізу
Қосымша 3. "Мармелад" ғылыми-зерттеу жұмысы шеңберінде сауалнама нәтижелері
Кіріспе
Тәттілердің зияны туралы біз тәттілерді көп тұтынуға мүмкіндік бермейтін ата-аналардан үнемі естиміз; қанттың біздің денемізге теріс әсері туралы ескертетін дәрігерлерден. Бірақ тәтті нәрсе туралы айтатын болсақ, ол әрқашан мереке ретінде байланысты, ал көңіл-күй көтеріледі. Бұл жағдайда қалай дұрыс әрекет ету керек? Тәттілікті қалай таңдауға болады және не іздеу керек?
Менің сүйікті Тәттім – мармелад. Бірақ бұл өнім біздің денемізге қандай әсер етеді, бұл өнім балаларға зиянды емес пе? Үйде пайдалы мармелад дайындауға бола ма?
Мен мұны өзім шешуді шештім…
Мармелад-француздардың ең сүйікті тәттісі. Сондай-ақ, біздің елде бұл тағам өте танымал. Табиғи мармеладты тіпті диеталар үшін де тұтынуға болады. Ол ешқандай зиян келтірмейді, керісінше денені қанықтырады, көңіл-күйді көтереді. "Дұрыс" тәттілердің ішінен диетологтар мармеладты ұсынады. Онда пайдалы пектин мен жеміс пюресі бар.
Мармеладың ең танымал түрлері: жеміс, жидек, шайнау, желе және цитрус. Мармелад ұзақ пісіру арқылы жасалады. Қоюландырғыштар мен басқа да дәмдік қоспалар қосылады. Біздің ата-әжелеріміздің балалық шағында өндірілген мармеладқа агар-агар қосылды. Бұл қоспаны кондитерлер тәттілерді дайындауда пайдаланады. Агар-агар өте кең таралған. Агар агарының иісі мен дәмі жоқ, табиғи, пайдалану үнемді. Ол балдырлардан алынады.
Өзектілігі. Мармелад - ең көп таралған төмен калориялы тәттілердің бірі.
Біздің зерттеуіміздің мақсаты:
Мармеладтың адам ағзасына әсерін анықтаңыз.
Зерттеу нысаны: мармелад
Зерттеу тақырыбы: мармелад пайдалы немесе зиянды, адам ағзасына қалай әсер етеді.
Тапсырмалар:
мармеладтың шығу тарихын жинау және зерттеу;
мармеладтың пайдасы немесе зияны туралы біліңіз;
мармеладты қалай дұрыс таңдау керектігін анықтаңыз;
мармелад жасаудың құпияларын біліңіз;
мармелад жасауды үйреніңіз.
Зерттеу барысында мармелад адам денсаулығына пайдалы және оны өзіңіз жасау қиын емес деген болжам жасалды.
Зерттеу әдістері:
Ақпарат жинау.
Сауалнама.
Бақылау.
Жұмыстың құрылымы оның мақсаты мен міндеттеріне байланысты, ол кіріспеден, екі тараудан, қорытындыдан, әдебиеттер тізімінен тұрады.
1 тарау. МАРМЕЛАДТЫҢ ПАЙДА БОЛУ ТАРИХЫ.
1.1. "Мармелад"дегеніміз не?
Алғашқы мармеладтың пайда болуы XIV ғасыр болып саналады. Кейбір мифтер мен аңыздарға сәйкес, ежелгі Греция, Жерорта теңізінің жағалауы мармеладтың пайда болуының Отаны болып саналады. Мұнда ол шайға тәттілік ретінде ғана емес, емдік мақсатта да қолданылған. Мармеладты жақсы ету үшін алма мен айва жеміс шырынын пісіру үшін қолданды. Содан кейін олар оны қайнатып, пектинде мармелад жасады. Мармеладтың атауы өте қызықты - "пелте", бұл "жеңіл қалқан" дегенді білдіреді. Мармеладтың ізашары-рахат-лукум. Рахат-лукум балдан, жемістерден, крахмалдан және судан қайнатылды. Ол өте тәтті емес болып шықты және табиғи және жаңа піскен жемістерден тұрды.
Егер біз Шотландиядағы мармеладтың шығу тарихына жүгінетін болсақ, онда өте қызықты аңыз бар. Аңыз бойынша, бұл тәттінің негізін қалаушы жас қыз Дженит Кейлер болған. Бір күні қыздың күйеуі испандықтардан қышқыл, арзан апельсин сатып алды. Оларды жеу мүмкін емес еді, содан кейін Дженит қышқыл апельсиндерден ерекше джем жасады. Осылайша, бұл өнім танымал болды. Жас қыз Джениттің атынан бұл тәттінің атауы "джем" болды .
Америкада мармелад бұршақ-jellybeans түріндегі жарқын және бай кәмпиттер түрінде өте кең таралған. Олар қатты қабықпен және сағызмен толтырылған. Бұл кәмпиттер Р.Рейганның кезінде пайда болды. Олар кейіннен Американың үлкен мақтанышына айналған танымал нәзіктік болып саналды.
Англияда мармелад өте құрметті тәттілік болып саналды. Оның өнертапқышы болып саналатын аңыз болды дәрігер патшайым Мария Стюарт. Ол бұл емдеуді теңіз ауруын емдеу үшін қолданды. Бұл таңғажайып дәрі патшайымға өте ұнады, сол күннен бастап ол әрқашан бүйірлік үстелде болды.
Францияда кәдімгі мармелад "Джем"деп аталды. Ол тұтқыр, қатты, кәмпит тәрізді болды. Егер сіз мармеладты француз тілінен сөзбе-сөз аударсаңыз, бұл айва джемін білдіреді. Кондитерлер оны әр түрлі түрде дайындады: глазурь, желе, жіп және басқалары апельсин, айва, өрік, шабдалы, алма және киви.
1.2. Мармелад сорттары.
Интернет пен әдебиетті зерттегеннен кейін мен мармеладтың көптеген түрлері бар екенін білдім.
Өндіріс әдісіне сәйкес келесі түрлерге бөлуге болады:
* жеміс-жидек
* желе
* желе-жеміс
* шайнайтын.
Жеміс-жидек мармеладтары аз мөлшерде қант қосылған жеміс пюресін кәдімгі қайнату арқылы жасалады. Негіз ретінде пектин мен жаңа піскен жеміс пюресі қолданылады. Қабаттар түріндегі мармеладтар бір кездері өте танымал болды. Бүгінгі күні олар өте сирек қолданылады.
Егер желе мармеладын қарастыратын болсақ, онда ол агар-агардан қант пен сірне қосылған агар-агарды қайнату арқылы жасалады. Дәм беру үшін арнайы хош иістер қосылады. Пектин желатин ретінде де қолданылады. Желе мармелады пішінделген және ойылған болып бөлінеді (мысалы, апельсин тілімдері). Пішінді мармелад ерекше фигуралар түрінде жасалады. Бұл жұлдыздар, күндер, снежинкалар және т. б. болуы мүмкін.
1.3. Мармеладтың пайдасы мен зияны.
Мармелад-көптеген адамдардың ең тәтті, төмен калориялы тәттілерінің бірі. Мұндай нұсқа бар, оны біреуі жасаған француз. Мармеладтың пайдалы немесе зиянды екендігі туралы пікірталастар әлі де бар ма?
Нағыз мармелад құрамында бактерицидтік қасиеті бар, ас қорытуды жақсартатын және ішек микрофлорасын қалыпқа келтіретін пектин өте көп. Мармеладтың келесі пайдалы қасиеттері белгілі:
* мармелад-құрамында май жоқ тағам;
* мармелад ағзадан токсиндерді кетіреді;
* бұл ас қорыту жүйесін қалыпқа келтіреді, әсіресе бауырдың жұмысын жақсартады;
* мармелад қандағы холестеринді төмендетеді;
* денені зиянды улы заттардан тазартады;
* шайнайтын мармелад ауыз қуысы мен тістерді өте жақсы тазартады;
олар өз кезегінде стрессті жеңілдетеді, иммунитетті нығайтады, адамның миы мен жүйке жүйесінің қалыпты жұмысына әсер етеді.
Мармеладтың бұл түрлері ең пайдалы қасиеттерге ие-агар-агар және пектин негізіндегі мармелад және жеміс-жидек мармеладының қабаты
Жасанды пектин өндірісі кезінде, бүгінде мармелад өндірісінде жиі қолданылады, әртүрлі химиялық заттар, атап айтқанда қышқылдар қолданылады. Аз мөлшерде бұл жасанды пектин ешқандай зиян келтірмейді, бірақ табиғи мармеладтың пайдасы да болмайды.
Осылайша, мармеладтың пайдасы зияннан гөрі көп. Құрамында табиғи ингредиенттер (агар-агар, желатин, пектин, жемістер мен жидектер) бар Мармелад денсаулыққа пайдалы. Ең бастысы-контрафактілерден аулақ болу және мармеладты таңдағанда әрқашан оның құрамына назар аудару.
2 тарау. ПРАКТИКАЛЫҚ БӨЛІМ.
2.1. Оқушылардың мармелад туралы білім деңгейін анықтау. Сауалнама " сіз мармеладты жақсы көресіз бе?»
Мектептің 3 сынып оқушысының мармелад туралы білім деңгейін анықтау үшін оларға сауалнама ұсынылды. Мен оқушылар арасында сауалнама жүргіздім .................................................................... Зерттеуге 26 оқушы және олардың сынып жетекшісі қатысты. Мен бірінші сынып оқушылары мармеладты жақсы көретінін және ол туралы не білетінін білгім келді. 26 білім алушы мен олардың сынып жетекшісінің жауаптарын өңдеу мыналарды көрсетті:
- Сауалнамаға қатысқандардың 74% - ы мармеладты жақсы көреді;
- Сауалнамаға қатысқандардың 74% аптасына 1 рет мармелад жейді;
- Сауалнамаға қатысқандардың 41% - ы "Фрутелла"деп аталатын мармелад дүкенінен жиі сатып алады
- Сауалнамаға қатысқандардың 37% - ы мармеладтың ағзаға пайдалы екенін растады, сонымен қатар 37% - ы осы өнімнің зияндылығын атап өтті.
Осылайша, бірінші сынып оқушыларының сауалнамасын талдағаннан кейін мен 3-сынып оқушыларының көпшілігі мармеладтың пайдасы туралы білмейді деген қорытындыға келдім. Бұл жағдайды түзету үшін мен сынып жетекшісіне көмектесуді ұсындым. Біз онымен келесі іс-шараларды өткіздік, бұл менің ғылыми жұмысымның практикалық маңыздылығына айналды.
2.2. Үйде мармелад жасау.
Сынып сағатында біз қызықты "Мармелад дегеніміз не” тақырыбында іс - шара өткіздік. Мен презентация дайындап, оны сыныптастарыма көрсеттім. Біз сондай-ақ мармеладтың пайдасы мен зияны туралы аздап әңгімелестік. Менің тұсаукесерім мен мармелад туралы ақпарат менің барлық 3 сынып оқушыларыма өте ұнады .
Үйде анам мен әпкем екеуміз тәжірибе өткіздік. Бастау үшін біз әр түрлі өндірушілердің супермаркеттеразды түрлерін сатып алдық. Мармеладтар кесілді, қаралды, иіскеді және дәмін татты. Әр түрлі мармеладтың кішкене бөліктері стакандарға жайылып, сәл жылы сумен құйылды. Біз не байқадық? Желе мармелады тез ериді, ол тез және толық ериді. Су сарғыш реңкке ие болды. Екінші стаканда бір күн бойы еріген шайнайтын мармелад және одан сәл қызғылт су қалды.
Үшінші стаканда қатпарлы мармелад болды. Ол желе мармелад сияқты тез ериді. Осылайша, бұл тәжірибе бізге не білуге көмектесті
мармеладтың ерігіштігі оның құрамына, яғни қоспаларға және олардың мөлшеріне байланысты.
Осы тәжірибелерден кейін біз мармеладты өзіңіз жасаған дұрыс деген қорытындыға келдік, содан кейін оның неден жасалғанын нақты білеміз. Біз осылай жасадық және өзіміздің нағыз мармеладымызды дайындадық. Мен мармеладтың рецептін төменде ұсындым.
Біздің денсаулығымыз – біз жейтін барлық нәрсе. Тамақ бізге күш береді және күшті және сау өсуге көмектеседі. Сондықтан біздің тағам дұрыс, пайдалы және сонымен бірге дәмді болуы керек.
Біз эксперименттер жүргізген кезде, мармеладты өзіңіз жасаған дұрыс екендігі түсінікті болды, содан кейін біз оның неден жасалғанын нақты білеміз. Біз осылай жасадық және мармеладты дайындадық.
Қорытынды
Ғылыми-зерттеу жұмыстарын жүргізіп, әдебиеттер мен интернет-ресурстарды талдап, мармеладтың пайдалы қасиеттерін зерттеу бойынша тәжірибелерімді жүргізе отырып, мен келесі қорытындыға келдім:
1) Мармелад-бұл жаңа піскен жемістер мен жеміс шырындарынан, сондай-ақ арнайы гельдік заттар қосылатын отвар мен қанттан жасалған желе тәрізді өнім.
2) сапалы мармеладтың құрамына қант (немесе меласса), табиғи жемістерден, жидектерден жасалған гельдік заттар кіреді.
3) мен табиғи компоненттерден жасалған мармеладтың өте пайдалы екенін білдім. Мармелад біздің денсаулығымызға зиян тигізбеуі үшін дүкеннен сатып алмас бұрын оның құрамымен қаптамада танысуды ұмытпаңыз. Әрине, табиғи компоненттерден жасалған мармеладты таңдаңыз.
4) ең табиғи және пайдалы мармеладты үйде табиғи өнімдерден жасауға болады.
Осылайша, біздің ғылыми-зерттеу жұмысымыздың мақсатына қол жеткізілді, мармелад адам денсаулығына пайдалы және оны өзіңіз жасау қиын емес деген гипотеза расталды.
Желе бұршақтарын қолданыңыз, сонда сіз көптеген жағымды әсерлерге ие боласыз, денсаулықты нығайтасыз!
ӘДЕБИЕТТЕР ТІЗІМІ
1. Иванова г.в., Никулина Е. О. мармелад өндірісінің технологиясын жетілдіру. // Кондитерлік өндіріс. - 2010. №1.11-12 бет.
2. Консервілеу. Джем, джем, джем және т. б.: - Мәскеу, Рипол Классик, 2014 - 64 б.
3. Погодина-Кузьмина о. Адамово алма. Санкт-Петербург, АСТ, Астрель, E редакциясы, 2011 ж. - 576 б.
Интернет-ресурстар:
1. http://food-tips.ru/000102566-marmelad-polza-i-vred/.
2. http://polzovred.ru/pitanie/marmelad.html.
3. http://nyam.ru/recipes/deserty/zhele/yablochnyj-marmelad.
4. http://docs.cntd.ru/document/gost-6442-89.
5. http://www.amta.ru/index.php/component/virtuemart/karamel-vesovaya-fasovannaya/marmelad2015-07-09-21-27-55/tsvetochnyj-detail?Itemid=0.
Приложение 1
История появления мармелада.
|
Рисунок 1.
|
Рисунок 2.
|
Рисунок 3.
|
|
Рисунок 4.
|
Рисунок 5.
|
Рисунок 6.
|
|
Рисунок 7.
|
Рисунок 8.
|
Рисунок 9.
|
|
Рисунок 10.
|
|
|
Ғылыми-зерттеу жұмысы аясындағы сауалнама
"Мармелад"
Қайырлы күн! Біз ғылыми-зерттеу жұмысымыздың аясында сауалнама жүргіземіз. Біздің сұрақтарымызға жауап беріңіз, жауабыңызды дөңгелектеңіз.
Рахмет!
1. Сіз мармеладты жақсы көресіз бе?
"иә"
"жоқ"
"білмеймін"
2. Сіз мармеладты жиі қолданасыз ба?
"күн сайын"
"Аптасына 1 рет"
"Айына 1 рет"
"мен мүлдем қолданбаймын"
3.Дүкенде қай мармеладты жиі сатып аласыз?
Фрутелла
Бон Ставкасы
Фру-фру
Haribo
Басқа______________________________________
4.Мармелад ағзаға пайдалы ма, әлде зиянды ма?
"пайдалы"
"зиянды"
"білмеймін"
Сыныптағы сауалнама нәтижелері
ғылыми-зерттеу жұмысы
"Мармелад"
1.Сіз мармеладты жақсы көресіз бе?

шағым қалдыра аласыз























