Материалдар / Жартылай дайын өнімдерден тағамдар әзірлеу технологиясы.
2023-2024 оқу жылына арналған

қысқа мерзімді сабақ жоспарларын

жүктеп алғыңыз келеді ма?
ҚР Білім және Ғылым министірлігінің стандартымен 2022-2023 оқу жылына арналған 472-бұйрыққа сай жасалған

Жартылай дайын өнімдерден тағамдар әзірлеу технологиясы.

Материал туралы қысқаша түсінік
• Жартылай дайын өнім туралы түсінік қалыптастыр Олардың адам ағзасына жағымды және жағымсыз жақтарын өзара салыстыру. Жартылай орындалатын тағамдардың жасалу жолдары мен технологияларымен таныстыру. Керекті құралдарды анықтап, суреттеу. Аз мәзірінің жасалу жолдарын суреттеу.
Авторы:
Автор материалды ақылы түрде жариялады.
Сатылымнан түскен қаражат авторға автоматты түрде аударылады. Толығырақ
19 Шілде 2021
556
1 рет жүктелген
Бүгін алсаңыз 25% жеңілдік
беріледі
770 тг 578 тг
Тегін турнир Мұғалімдер мен Тәрбиешілерге
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
Бұл бетте материалдың қысқаша нұсқасы ұсынылған. Материалдың толық нұсқасын жүктеп алып, көруге болады
logo

Материалдың толық нұсқасын
жүктеп алып көруге болады

Қысқа мерзімді жоспар

Сабақ жоспары

Ұзақ мерзімді жоспар бөлімі:

Тамақтану мәдениеті

Мектеп:

Күні:

Мұғалімнің аты-жөні:

Сынып: 6

Қатысқандар саны:


Қатыспағандар саны:

Сабақ тақырыбы

Жартылай дайын өнімдерден тағамдар әзірлеу технологиясы.

Осы сабақта қол жеткізілетін оқу мақсаттары (оқу бағдарламасына сілтеме)

6.2.4.3 Жылдам орындалатын тағамдар мен десерт дайындау технологияларын білу және қолдану.

6.2.4.4 Әр түрлі тағамдарды дайындау үшін азық-түліктер, құрал-саймандар мен керек-жарақтарын анықтау және таңдау.

Сабақ мақсаттары

  • Жартылай дайын өнім туралы түсінік қалыптастыру.

  • Олардың адам ағзасына жағымды және жағымсыз жақтарын өзара салыстыру.

  • Жартылай орындалатын тағамдардың жасалу жолдары мен технологияларымен таныстыру.

  • Керекті құралдарды анықтап, суреттеу.

  • Аз мәзірінің жасалу жолдарын суреттеу.

Жетістік критерийлері

  • Жартылай дайын өнімдердің жасау жолдарын түсіндіре алады.

  • Олардың жағымды және жағымсыз жақтарын өзара салыстырады.

  • Білу және түсіну дағыдыларын көрсетеді.

  • Практика кезінде құрал-саймандар мен керек-жарақтарын қолданады.

  • Аз мәзірінің жасалу жолдарын суреттейді.

  • Практика кезінде өзінің жасау/тәжірбиелік дағдыларын көрсетеді.

Тілдік мақсаттар


Оқушылар:

  • академиялық тілдік дағдыларын қолдана отырып, өзінің шығармашылық жұмыстарын орындалу үдерісінің сатылы кезеңдерін түсіндіреді (сөйлеу дағдылары) және сипаттайды;

  • өзінің іс-әрекетіне және сынып ішінде таныстыру кезінде өз ойымен бөлісе алады;


Пәндік терминология

  • Дағын тағамдар, жатрылай дайын өнім, дүмбілзат, дүмбілдәм, пышақ, әрлеу заттары, шанышқы, шыны ыдыстар, дастархан үстіндегі тәртіп т.б;


Тілдік мақсатқа байланысты талқылауға арналған сұрақтар:

  • Жартылай дайын өнім .... білдім.

  • Тағамдардың дайындалу жолдары туралы ... таныстым.

  • Мен өз суретімде .... бейнелей отырып, жартылай дайын өнімдердің .... жасалу жолдарын көрсеткім келді.

  • Мен үшін бұл елдің ... маңызы зор деп білемін.

Құндылықтарды дарыту

Өзіне және өзгелерге құрмет

Оқушылар мен мұғалім бір-бірімен амандасады. Негізгі ұғымдарды талдау кезінде мұғалім мен оқушылардың және оқушылардың бір-бірінің пікірімен алмасып құрмет көрсетуі.

Еңбек және шығармашылық

Жұптық және топтық жұмыс жасауда бірігіп еңбек етеді, оқушылар жаңа идея ұсынады.

Пәнаралық байланыстар

Тарих, География.

АКТ қолдану дағдылары

Тақырып бойынша қажетті ақпараттарды іздеу, өңдеу.

Презентация жасау барысында АКТ құрылғыларына жүгіну және топта/жұпта бөлісу.

Бастапқы білім


Оқушылар қоғамдық тамақтану орындарында, қазақ халқы мен әлем халықтарының мәдениетіндегі дастарқан басында өзін-өзі ұстау ережелерін салыстыру және сипаттай алады. Әртүрлі іс-шараға арналған дастарханды безендірудегі техникасымен таныстып, практика кезінде қолдана алады.

Сабақ барысы

Сабақтың жоспарланған кезеңдері

Сабақтағы жоспарланған іс-әрекет


Ресурстар

3 мин








25 мин



















3 мин







4 мин

Оқушылардың келесі сабақта қол жеткізілетін оқу мақсаты таныстыру.


6.2.4.4 Әр түрлі тағамдарды дайындау үшін азық-түліктер, құрал-саймандар мен керек-жарақтарын анықтау және таңдау.



Практикалық жұмыс

Тұшпараның /котлет, балмұздақ/ жасау жолдарын /нарисованный рецепт/ суреттеу.

Тұшпара жасау үшін керекті құралдарды анықтап, олардың жасалу жолдарын А4 қағаз бетіне суреттеу.

  • Композициялық шешімін анықтау;

  • Түстік шешімін таңдау;

  • Жұмысқа керекті түстерді анықтау.


Оқушылар жұмыстарын жақсарту мақсатында өзара сынып ішінде ақыл-кеңеске жүгіну.

  • Мен жұмысымды жақсарту үшін не істеуім керек?

  • Қандай түстерді қолдансам, жұмысым жақсара түседі?

Сынып ішінде талқылау жасап, көркейту жұмыстарын орындайды.


Қалыптастырушы бағалау:

Оқушылар өзін-өзі немесе өзара бағалау жұмысын жүргізу.


Бағалау критерийлері

Жетті

Талпынады

Тамаққа керекті құрал-жабдықтарды ыдыс-аяқтарды суреттейді.



Композиция заңдылықтарын сақтайды.



Берілген уақытты ұтымды пайдаланады.



Өз ойымен/идясын жүзеге асырады.



Түстік шешімін анықтап суреттей алады.



Тамақтың жасалу жолдары суреттелген.






Презентация 6 бет






Презентация 7-8 беттер

Суреттер үлгісі







Қарындаштар, түрлі түсті фломастерлер, қағаз, өшіргіш.












Бағалау парақшасы


Презентация

9 бет

Сабақтың соңы

5 мин



Рефлексия:

Оқушылардың назарына келесі сурет көрсетіліп, сабақ барысында түсінбеген мағұлматтары болса, сұрақтарын қойып талқылай алады.

Суреттер парақшасы



Презентация

10 бет

Саралау – оқушыларға қалай көбірек қолдау көрсетуді жоспарлайсыз? Қабілеті жоғары оқушыларға қандай міндет қоюды жоспарлап отырсыз?

Бағалау – оқушылардың материалды меңгеру деңгейін қалай тексеруді жоспарлайсыз?

Денсаулық және қауіпсіздік техникасының сақталуы


Оқушылар өз жұмыстарын тақтада берілген жетістік критерийлер арқылы бағалайды.


Қауіпсіздік ережелерін оқушыларға сабақ барысында түсіндіріліп, жасау кезінде мұғалімнің назарымен қадағаланады.

Сабақ бойынша рефлексия


Бұл бөлімді сабақ туралы өз пікіріңізді білдіру үшін пайдаланыңыз.

Өз сабағыңыз туралы сол жақ бағанда берілген сұрақтарға жауап беріңіз.



Жалпы баға

Сабақтың жақсы өткен екі аспектісі (оқыту туралы да, оқу туралы да ойланыңыз)?

1:

2:

Сабақты жақсартуға не ықпал ете алады (оқыту туралы да, оқу туралы да ойланыңыз)?

1:

2:

Сабақ барысында сынып туралы немесе жекелеген оқушылардың жетістік/қиындықтары туралы нені білдім, келесі сабақтарда неге көңіл бөлу қажет?


Материал жариялап тегін сертификат алыңыз!
Бұл сертификат «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық жұмысын жарияланғанын растайды. Журнал Қазақстан Республикасы Ақпарат және Қоғамдық даму министрлігінің №KZ09VPY00029937 куәлігін алған. Сондықтан аттестацияға жарамды
Ресми байқаулар тізімі
Республикалық байқауларға қатысып жарамды дипломдар алып санатыңызды көтеріңіз!