Материалдар / Нан дастарқанға қалай келеді?
2023-2024 оқу жылына арналған

қысқа мерзімді сабақ жоспарларын

жүктеп алғыңыз келеді ма?
ҚР Білім және Ғылым министірлігінің стандартымен 2022-2023 оқу жылына арналған 472-бұйрыққа сай жасалған

Нан дастарқанға қалай келеді?

Материал туралы қысқаша түсінік
Балабақша тәрбиешілеріне
Авторы:
Автор материалды ақылы түрде жариялады.
Сатылымнан түскен қаражат авторға автоматты түрде аударылады. Толығырақ
09 Желтоқсан 2018
418
0 рет жүктелген
Бүгін алсаңыз 25% жеңілдік
беріледі
770 тг 578 тг
Тегін турнир Мұғалімдер мен Тәрбиешілерге
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
Бұл бетте материалдың қысқаша нұсқасы ұсынылған. Материалдың толық нұсқасын жүктеп алып, көруге болады
logo

Материалдың толық нұсқасын
жүктеп алып көруге болады

Білім беру саласы: Әлеуметтік ортаҰйымдастырылғаноқуқызметіЖаратылыстану.Тақырыбы: Нан дастарқанға қалай келеді?Мақсаты: Ұннанжасалатынтағамдартуралыәңгімелету. Диқан мен наубайшылардыңеңбегіжайлытүсіндіру. Диқаншыеңбегітуралыбілімдерінтолықтыру. Нандыардақтауға, ысырапқылмауғатәрбиелеу, үлкендердіңеңбегінбағалауға баулу.Көрнекіліктер: бидаймасағы, слайд, ұннанжасалғантағамдар, дәндідақылдар, демонстрациялықматериалдар.Сөздікжұмыс: диқан, наубайшы, наубайхана, комбайншы, диірмен.Блингвальды компонент: нан - хлеб, диқан-хлебороб, земледелец.Балаларбидаймасақтарынбір–бірімізге беру арқылыжылылебіздеріміздібілдірейік. - Балаларқазіржылдыңқаймезгілі? - Күзмезгілініңайларынатаңдаршы? -  Күзмезгілініңерекшеліктерінатаңдар?Жылулық шеңбері:Біздің топта ұл-қыздар,Тату тәтті ойнаймыз.Әлемдегі бар адамға,Тек жақсылық сыйлаймыз.Бүгінгі біздің өтетін оқу қызметіміздің тақырыбы: «Нан дастарқанға қалай келеді?»- Ендеше, балалар, нан біздің дастарқанымызға қалай келеді? - деген сұраққа жауап іздеп көрейік.  - Балалар, айтыңдаршы күнделікті біздің дастарқанымызда қасиетті, қадірлі қандай тағам тұрады? - Дұрыс олай болса нанның дастарханға қалай келетінін  әңгімелеп берейін. ( слайд арқылы балаларға түсіндіреді) -Алдымен трактормен жерді жыртады, диқандар ол жерге бидайдың тұқымын тастайды. Бірнеше күндерден кейін дәндер өсе бастайды. Бидайдың сабақтары пайда болады, оны диқандар үнемі суарып отырады. Күзде астықты комбайндармен орады және үстерінен бастырады. Бидайды диірменге апарып тапсырады.  Аппақ болып ұн дайындалады. Қап – қаптармен ұнды наубайханаға тасиды. Онда ұн иленіп, нан пісіріледі. Нан таситын көліктермен дайын нандарды дүкендерге әкелінеді. Дүкенде нанның бірнеше түрлері: бөлке, тоқаш, батон, торттар, печениелер, бауырсақтар, бәліштер сатылымға шығарылады. Нан дастарқанға келгенше қаншама адам еңбек етеді. Мұның бәрі – адам еңбегі.    - Бидай неден өсіп шығады?    - Бидайды немен жинайды?   - Күзде дайын болған өнімді қалай атайды?   - Бидайданшыққан  ұндықайдаәкеледі?   - Егінөсірушілердіңмамандықтарынатаңдар.Сөздікжұмыс:   диқан, наубайшы, наубайхана, комбайншы, диірмен. Сергітусәті:Жайқаладыақбидай,Басыниіпаққудай.Трактормен комбайн,Жүргізуге мен дайын.Жұмбақ жасыру: Дастарханға қоямыз, Сары майды жағып ап Рахаттанып тоямыз (нан)Нанға қатысты қандай мақал-мәтел, тыйым сөздер білесіңдер?Асыл: Нан тамақтың атасы, Ынтымақ көптің батасы.Гұлнұр:Нанды жерге тастама.Бейбарыс:Нанды төңкеріп тастама.Інжу: Нанды аяққа баспа.

Д/О «Кел ойнайық»Шарты: Балалар тақтадағы ұннан пісірілген тағамдарды атап,суретін көрсетіп береді.   - Балалар бәріміз үстел жанына жақындап тұрайық, не көріп тұрсыңдар?   - Бұларды бір сөзбен қалай атаймыз?   - Дәнді дақылдардың ішінде қайсы түрінен бидай тартылып, нан пісіріледі?   - Қазіргі уақытта бұл дәнді дақылдардың ішінен бидай мен қара бидайды нан пісіруге көп қолданады.   - Сендердің аналарың үйлеріңде ұннан тағы не пісіреді? Біз бүгін қандай оқу қызметі болды?  - Не туралыәңгімелестік?  - Нан қайданкеледіекен?  - Нандықайданалады?  - Ұндыкімдердайындайды?  - Диірменненшыққанұндықайдаәкеледі?  Балаларбүгінбізнантуралыкөптегенмағлұматалдық, ендібізұннанжасалғантағамдарымыздықонақтарғатартуетейік.  - Балаларсендергеоқуқызметі ұнадыма?  Балалардымадақтаулар.

Материал жариялап тегін сертификат алыңыз!
Бұл сертификат «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық жұмысын жарияланғанын растайды. Журнал Қазақстан Республикасы Ақпарат және Қоғамдық даму министрлігінің №KZ09VPY00029937 куәлігін алған. Сондықтан аттестацияға жарамды
Ресми байқаулар тізімі
Республикалық байқауларға қатысып жарамды дипломдар алып санатыңызды көтеріңіз!