Қауымдастық
Жаңа
ЖИ көмекші
Жаңа
Хабарламалар
Менің курстарым
Менің олимпиадаларым
Дайын ҚМЖ
Менің материалдарым
Менің іс-шараларым
Менің байқауларым
Менің турнирлерлерім
Журнал
Курс Олимпиада Дайын ҚМЖ ЖИ көмекші Материалдар
Аттестация Іс-шаралар Байқау Турнир Орталық туралы
Материалдар Журнал Көпшілік талқылауына арналған
білім беру бағдарламаларының белсенді жобалары
Орталық туралы
ЖИ көмекші
Қауымдастық
0 / 1
Барлық 400 000 материалдарды тегін жүктеу үшін
Ұнаған тарифті таңдаңыз
Айлық
Жылдық
1 - күндік
Танысу
690 ₸ / 1 күнге
Таңдау
UstazTilegi AI - ЖИ арқылы тегін ҚМЖ, БЖБ, ТЖБ, тест, презентация, авторлық бағдарлама т.б.
  • 10 материал жасау
  • Материалдар бөлімі - Барлық 400 000 материалдарды тегін
  • 30 материал жүктеу
  • Аттестация ПББ тестеріне доступ аласыз
  • шексіз
  • Жеке ҚМЖ бөлімінде - дайын ҚМЖ-ларды, презентацияларды жүктеу
  • 5 файлды тегін жүктеу
  • Олимпиада, турнир, байқауларға 50% жеңілдік
    1 - айлық
    Стандарт
    2990 ₸ / айына
    UstazTilegi AI - ЖИ арқылы тегін ҚМЖ, БЖБ, ТЖБ, тест, презентация, авторлық бағдарлама т.б. жасау
  • 30 материал жасау
  • Материалдар бөлімі - Барлық 400 000 материалдарды тегін
  • 900 материал жүктеу
  • Аттестация ПББ тестеріне доступ аласыз
  • шексіз
  • Жеке ҚМЖ бөлімінде - дайын ҚМЖ-ларды, презентацияларды жүктеу
  • 150 файлды тегін жүктеу
  • Жинақталған ҚМЖ бөлімінде
  • 10 файлды тегін жүктеу
  • Олимпиада, турнир, байқауларға 50% жеңілдік
    Іс-шаралар (мини-курстар, семинарлар, конференциялар)
  • тегін қатысу
  • 1 - айлық
    Шебер
    7990 ₸ / айына
    Таңдау
    UstazTilegi AI - ЖИ арқылы тегін ҚМЖ, БЖБ, ТЖБ, тест, презентация, авторлық бағдарлама т.б. жасау
  • 150 материал жасау
  • Материалдар бөлімі - Барлық 400 000 материалдарды тегін
  • 900 материал жүктеу
  • Аттестация ПББ тестеріне доступ аласыз
  • шексіз
  • Жеке ҚМЖ бөлімінде - дайын ҚМЖ-ларды, презентацияларды жүктеу
  • 300 файлды тегін жүктеу
  • Жинақталған ҚМЖ бөлімінде
  • 50 файлды тегін жүктеу
  • Олимпиада, турнир, байқауларға 50% жеңілдік
    Іс-шаралар (мини-курстар, семинарлар, конференциялар)
  • тегін қатысу
  • Назар аударыңыз!
    Сіз барлық мүмкіндікті қолдандыңыз.
    Қалған материалдарды ертең жүктей аласыз.
    Ок
    Материалдың қысқаша нұсқасы


    Ұзақ мерзімді жоспар бөлімі: 4 «Тамақтану мәдениеті»

    Мектеп: Ақтөбе облысы, Хромтау ауданы, Көктау ауылы, Нұрлы-көш орта мектебі

    Күні:

    Мұғалімнің аты-жөні: Сагинова Жадра Есенбаевна

    Сынып: 6

    Қатысқандар саны: 24

    Қатыспағандар саны:0

    Сабақ тақырыбы

    Қазақ халқы мен түрлі халықтардың мәдениетінде және де қоғамдық тамақтану орындарындағы дастарқан басында өзін-өзі дұрыс ұстау ережелері

    Осы сабақта қол жеткізілетін оқу мақсаттары

    6.2.4.1-Қоғамдық тамақтану орындарында, қазақ халқы мен әлем халықтарының мәдениетіндегі дастарқан басында өзін-өзі ұстау ережелерін салыстыру және сипаттау

    6.2.4.2-Әртүрлі іс-шараға арналған дастарханды безендірудегі білімдері мен тәжірбиелік дағдыларын көрсету

    Сабақ мақсаттары

    Барлық оқушылар:Дастархан басында өзін-өзі ұстау мәдениетін сақтауды , гигиеналық ережелерді күнделікті сақтауды біледі

    Көпшілігі:

    Санитарлық, гигиеналық, эстетикалық, практикалық талаптарды есепке ала отырып, тамақ қабылдау үшін үстел дайындай алады.

    Кейбір оқушылар:

    Түрлі елдердегі тамақтану мәдениетіндегі ережелерді меңгереді

    Бағалау критерийлері

    Білу: үстелде қалай отыруға болатынын біледі.

    Түсіну: дастарханды әдемілеп жабдықтауды біліп, қазақ халқы мен әртүрлі ұлт өкілдерінің мәдениеті мен танысып,түсінеді.

    Қолдану: дастархан басында өзін дұрыс ұстау ережесін пайдаланады

    Тілдік мақсаттар


    Оқу мақсатына жету үшін қажетті терминалогиялық сөздіктерді қолдану: Дәстүр – традиция - tradition

    Рәсім – процедура - procedure

    Этикет – Этикет - Etiguette

    Қасық – ложка - the spoon

    Шанышқы – вилка – fork

    Пышақ - нож- - knife

    Диалогқа қажетті сөз тіркестері:

    • Дастархан басында___________ сақталу керек?

    • Өзін-өзі ұстау әдебіне қатысты_______________ білесіңдер?

    Дәстүр - көптеген қатынастар, әдет-ғұрыптар, ұрпақтан-ұрпаққа берілетін практикалық және қоғамдық іс-әрекеттер дағдылары, әлеуметтік қатынастарды реттеуші органдарының бірі.
    Рәсімдер - символикалық мәнге ие стереотиптік сипаттағы әрекеттер жиынтығы.
    Этикет - қоғамдағы адамдардың мінез-құлық ережелері, осы қоғамның көзқарасын дұрыс ұстанады.

    Асхана құралдары-құралдардң жиынтығы альминиден тот баспайтын болаттан жасалған асханалық серверлер,тойларда және банкеттерде қолданылатын

    Құндылықтарды дарыту


    Мәңгілік ел стратегиясы бойынша:

    -ұлттық құндылықтарды білу.

    - басқалардың жұмысын бағалау

    - бір-бірімен ынтымақтасуға арналған тапсырмаларды талқылау барысында

    -жауапкершілікті сезіну.

    Пәнаралық байланыстар

    Тарих – қазақ халқы мен әлем халықтарының тарихмен танысады

    Әдебиет- ауызекі әдебиетінен үйренеді,

    Мәдениет – әртүрлі халықтардың мәдениеті мен танысады

    Математика – мөлшерді үйреніп, пішіндермен топқа бөлінеді

    АКТ қолдану дағдылары

    Интернет желісінен тақырып бойынша қажетті мәліметтерді іздеп, пайдалану

    Бастапқы білім


    Қазақстанда тұратын әртүрлі халықтардың үстелінде мінез-құлық мәдениетіне арналған жалпылама материал.

    Сабақ барысы

    Сабақтың жоспарланған кезеңдері

    Сабақтағы жоспарланған іс-әрекет


    Ресурстар

    Сабақтың басы

    5 – 7 минут

    Белсенді әдіс:

    «Шаттық шеңбері» әдісі


    Айтылым, тыңдалым





    Белсенді әдіс:

    «Миға шабуыл» әдісі


    Тыңдалым, айтылым

    Сабақты ұйымдастыру

    Ынтымақтастыру атмосферасын құру

    «Шаттық шеңбері» әдісі: Мақсаты: Бұл әдіс оқушылар бойында идея немесе тілек білдіру, тыңдау дағдыларын дамытуға бағыттау, сондай-ақ барлық оқушыларды қатыстыру арқылы оқыту жағдайларын теңестіру.

    Тиімділігі: Оқушыны бір-біріне тілек айту арқылы жақындастырады, көңіл күйін көтереді, бауырмалдығын оятады.

    Оқушылар түрлі геометриялық пішіндер арқылы топқа бөлінеді

    Оқушыларға сабақтың тақырыбы хабарланады.

    Оқушылармен бірлесе отырып, сабақтың мақсаты мен жетістік критерийін құрастыру.

    « Миға шабуыл» бейне көрініс талқылау

    Мақсаты: Қандай да болмасын ақпарат (мәлімет, проблема, сұрақ) туралы бар білгендерін жазбаша немесе ауызша ой салу.

    Тиімділігі: Оқушыға сұрақ қою, проблеманы зерттеу арқылы ой-өрісін дамытады, ойын еркін жеткізеді. Пікірлерінің еркін айтылуы, ешқандай сынға ұшырамау керек, қағазға түсіріліп, талқылау жұмысы болады

    Ас адамның арқауы,

    Деген сөз бар ежелден.

    Бойға сіңіп, тарқауы,

    Үшін керек ереже.

    1. Дұрыс тамақтану үшін тамақтанудың гигиеналық ережелерін сақтау керек. Тамақ ішер алдында қолды жуу керек. (қолды жуу суреті)

    2. Тамақты жиі қабылдау майлы, тәтті, тұзды тағамдарды пайдалану зиянды әдеттерге жатады. Олардың бірі семіздікке, кейбіреуі асқазан, бауыр, бүйрек ауруларына әкеп соқтырады. (семіз, бауыр, бүйрек, асқазан) Тамақты жақсы ұста. Тамақты ішкен кезде сөйлеме.

    3. Тамақтың жақсы ішуіне тағамның сыртқы түрі, иісі, үстел әзірлігі де әсер етеді. (Дастархан әзірі)

    4. Үстелде отырғанда өзіңді жақсы ұста, тамақ ішкен кезде сөйлеме, тамақты жақсылап шайна, әдептілік сақта. (дастархан басында өзіңді жақсы ұста, тамақты шайнау)

    5. Ретсіз тамақтану (кейде ерте, кейде кеш) көбінесе асқазан ауруына шалдықтырады. Белгіленген уақытқа сәйкес тамақ ішіп үйренсе, сол уақытқа сәйкес асқорыту сөлдерінің бөлінуі қалыптасады. Бұл ағзаның жұмысын жеңілдетіп астың жақсы қорытылуына жағдай туғызады. Ретсіз тамақтану 8.00 де, 13.00 де, 20.00 де, тамақты ұйқыға дейін 2 сағат бұрын ішу керек. Бата беру.

    6. Тамақты ұйқыға дейін екі сағат бұрын ішу керек.

    Дескриптор:

    Топта белсенді жұмыс болады

    Оқушылар топта өз идеяларын ұсынады

    Бағалау: Қол белгісі: Мұғалім оқушылардан тақырыпты түсінгендігін я түсінбегендігін қол белгілері арқылы арқылы көрсетуді сұрайды.

    • Мен түсініп отырмын_____ және түсіндіре аламын. (қолдын бас бармағы жоғары бағытталады)

    • Мен әлі түсінбей отырмын_____(қолдын бас бармағы жанына қарай жантаяды)

    • Мен түсінгеніме сенімді емеспін_____(қолды бұлғау)

    Мұғалімнің бағалауы: ынталандырушы сөздер

    Саралау: Сұрақ жауап, диолог арқылы кері байланыс


     

    Геометриялық пішіндермен топқа бөлу


    Жүрекшемен тілек айту






    Тамақтану мәдениеті бейнекөрініс

    https//youtu.be/q_HDrox_YU

    https//youtu.be/agB9peSa9fE


    Р.Ш.Алимсаева және т.б

    6-сынып оқулығы























    Смайликтер


    Сабақтың ортасы:

    20-25 минут








    Белсенді әдіс:


    «INSERT» әдісі


    Айтылым, жазылым,

    оқылым














































    Белсенді әдіс:

    «Жалғасын тап» әдісі


    Оқылым, айтылым






















    «Бағдаршам» әдісі

    «INSERT» әдісі : Мақсаты: Оқылған мәліметті түртіп алу жүйесі бойынша таным түсінігін қалыптастыру

    Тиімділігі: Жаңа материалмен таныса отырып, түртіп алу жүйесімен мәлімет жинайды, саралайды, бағалайды.

    - Дастархан мәзірі дегеніміз не? (оқушылар жауаптары)

    Жазба кітапшасында

    Дастархан мәзірі –тамаққа ішу үшін керек.

    Дастархан мәзірінің басты мақсаты - барлық қажетті элементтерді қамтамасыз ету , үстелге тәртібін жасау.

    Дастархан мәзірінің тәртібі- ең жайлылық отыруға қажеттілігі талаптарын орындап, отырғандарға қолайлы жағдай жасау.

    Дастархан мәзірін таңғы асқа, кешкі асқа қою үшін не қажет?

    Бұл сұраққа жауап беру үшін біз тест қолданамыз.

    1. Этикет ережелері. Үстелдің шетінен мүлде алыс жайғасқанда немесе өте жақын отырып, шынатақты оның үстіне қойып алған да дұрыс емес. Тәрелкеге еңкеймей тік отыру керек. Үстелдің үстіне асылып барып тамақ алуға болмайды. Жеке бастың қолдануына арналған майлықты ашып тізеге жайып қояды. Тамақты жеп болған соң майлықпен ерінді және саусақтарды сүртуге болады. Тамақтанып болған соң майлық үстелдің үстіне бүктелмей, жай ғана қойылады, майлық балалардың жағасына қыстырылады.

    Үстел басында әңгіме байыппен айтылады. Әңгіме барысында, әсіресе пышақ, шанышқы ұстап отырып, қолды сермеуге болмайды.

    Ортақ табақтағы тамақты өзіңе ең жақын немесе үстіндегі бөлікті арнайы қойылған шанышқымен немесе қасықпен салған жөн. Табақ қонақтарға сол жағынан беріледі де, босаған ыдыс оң жағынан жинап алынады.

    Әдетте тағамдар шанышқының, қасықтың, қалақшаның немесе қысқаштың көмегімен тәрелкеге салынады, бірақ бірқатар азықтар қолмен алынады. Олар нан, печенье, жемістер, цитрус жемістері, қант. Бұл тағамдарды пышақпен немесе шанышқымен бөлуге болмайды, олар қолды былғамайды, әр қайсысы бөлек-бөлек алынып, тәрелкеге немесе кесеге салынады.

    Нанды үлкен бөлікпен жеу немесе тұтас бөлкенің өзін дастарханға тұтастай қою онша жарасымды көрінбейді, сондықтан мейлінше қажетіне қарай ұқсас бөліктерге бөліп қойған дұрыс.

    Жалпы, әр отбасының ең басты байлығы – балалары болуға тиіс. Қоғамдағы отбасы институтының негізгі міндеті де – бала тәрбиелеп, елге дұрыс азаматтар өсіріп, қосу. Алайда, бүгін материалдық жағдай мен мәнсапты бірінші кезекке қойған замандастарымыздың көпшілігі ба­ланы отбасының байлығы деп санамайды. Сол себепті, бұрынғы аталарымыздай баласының санымен емес, дүниемен ғана мақтануға тырысады.

    «Жалғасын тап» әдісі. Мақсаты: Оқушыны жылдам ой қорытуға баулу

    Тиімділігі: Оқушының логикалық ойлауы дамиды, жылдам ой түйіндейді.

    Қанекей балалар, енді денсаулыққа пайдасы бар тағамдар мен көкөністер туралы қандай мақал-мәтелдерді білесіңдер?

    1. Жаны саудың – тәні сау.

    1. Денсаулықтың қадірін ауырғанда білерсің.

    2. Тазалық – саулық негізі, Саулық – байлық негізі.

    3. Көзің ауырса қолыңды тый, Ішің ауырса аузыңды тый.

    4. Досы көптің жаны семіреді, Асы көптің тәні семіреді.

    5. Нан – тамақтың атасы, Ынтымақ – көптің батасы.

    Мақал-мәтелдерді жалғастыру.

    1. Ас иесімен тәтті, … (тағамымен жақсы)

    1. Ас тұрған үйде … (ауру тұрмайды)

    2. Ас тасыса қатығы төгілер … (ашуы тасыса ақылы төгілер)

    3. Ас атасы … (нан)

    4. Қойдың сүті … (қорғасын)

    5. Ішің ауырса … (аузыңды тый)

    6. Ас адамның … (арқауы)

    Дескриптор:

    Жүктеу
    ЖИ арқылы жасау
    ЖИ арқылы жасау
    bolisu
    Бөлісу
    1 - айлық
    Материал тарифі
    -96% жеңілдік
    00
    05
    00
    ҚМЖ
    Ашық сабақ
    Тәрбие сағаты
    Презентация
    БЖБ, ТЖБ тесттер
    Көрнекіліктер
    Балабақшаға арнарлған құжаттар
    Мақала, Эссе
    Дидактикалық ойындар
    және тағы басқа 400 000 материал
    Барлық 400 000 материалдарды шексіз
    жүктеу мүмкіндігіне ие боласыз
    1 990 ₸ 49 000₸
    1 айға қосылу
    Материалға шағымдану

    Бұл материал сайт қолданушысы жариялаған. Материалдың ішінде жазылған барлық ақпаратқа жауапкершілікті жариялаған қолданушы жауап береді. Ұстаз тілегі тек ақпаратты таратуға қолдау көрсетеді. Егер материал сіздің авторлық құқығыңызды бұзған болса немесе басқа да себептермен сайттан өшіру керек деп ойласаңыз осында жазыңыз

    Жариялаған:
    Сагинова Жадра Есенбаевна
    27 Қараша 2020
    1015
    Шағым жылдам қаралу үшін барынша толық ақпарат жіберіңіз

    Қазақ халқы мен түрлі халықтардың дастарқан басында өзін-өзі дұрыс ұстау ережелері

    Тақырып бойынша 11 материал табылды

    Қазақ халқы мен түрлі халықтардың дастарқан басында өзін-өзі дұрыс ұстау ережелері

    Материал туралы қысқаша түсінік
    Дастархан басында адамдардың өзін өзі ұстау ережеерін сақтауды үйрету
    Материалдың қысқаша нұсқасы


    Ұзақ мерзімді жоспар бөлімі: 4 «Тамақтану мәдениеті»

    Мектеп: Ақтөбе облысы, Хромтау ауданы, Көктау ауылы, Нұрлы-көш орта мектебі

    Күні:

    Мұғалімнің аты-жөні: Сагинова Жадра Есенбаевна

    Сынып: 6

    Қатысқандар саны: 24

    Қатыспағандар саны:0

    Сабақ тақырыбы

    Қазақ халқы мен түрлі халықтардың мәдениетінде және де қоғамдық тамақтану орындарындағы дастарқан басында өзін-өзі дұрыс ұстау ережелері

    Осы сабақта қол жеткізілетін оқу мақсаттары

    6.2.4.1-Қоғамдық тамақтану орындарында, қазақ халқы мен әлем халықтарының мәдениетіндегі дастарқан басында өзін-өзі ұстау ережелерін салыстыру және сипаттау

    6.2.4.2-Әртүрлі іс-шараға арналған дастарханды безендірудегі білімдері мен тәжірбиелік дағдыларын көрсету

    Сабақ мақсаттары

    Барлық оқушылар:Дастархан басында өзін-өзі ұстау мәдениетін сақтауды , гигиеналық ережелерді күнделікті сақтауды біледі

    Көпшілігі:

    Санитарлық, гигиеналық, эстетикалық, практикалық талаптарды есепке ала отырып, тамақ қабылдау үшін үстел дайындай алады.

    Кейбір оқушылар:

    Түрлі елдердегі тамақтану мәдениетіндегі ережелерді меңгереді

    Бағалау критерийлері

    Білу: үстелде қалай отыруға болатынын біледі.

    Түсіну: дастарханды әдемілеп жабдықтауды біліп, қазақ халқы мен әртүрлі ұлт өкілдерінің мәдениеті мен танысып,түсінеді.

    Қолдану: дастархан басында өзін дұрыс ұстау ережесін пайдаланады

    Тілдік мақсаттар


    Оқу мақсатына жету үшін қажетті терминалогиялық сөздіктерді қолдану: Дәстүр – традиция - tradition

    Рәсім – процедура - procedure

    Этикет – Этикет - Etiguette

    Қасық – ложка - the spoon

    Шанышқы – вилка – fork

    Пышақ - нож- - knife

    Диалогқа қажетті сөз тіркестері:

    • Дастархан басында___________ сақталу керек?

    • Өзін-өзі ұстау әдебіне қатысты_______________ білесіңдер?

    Дәстүр - көптеген қатынастар, әдет-ғұрыптар, ұрпақтан-ұрпаққа берілетін практикалық және қоғамдық іс-әрекеттер дағдылары, әлеуметтік қатынастарды реттеуші органдарының бірі.
    Рәсімдер - символикалық мәнге ие стереотиптік сипаттағы әрекеттер жиынтығы.
    Этикет - қоғамдағы адамдардың мінез-құлық ережелері, осы қоғамның көзқарасын дұрыс ұстанады.

    Асхана құралдары-құралдардң жиынтығы альминиден тот баспайтын болаттан жасалған асханалық серверлер,тойларда және банкеттерде қолданылатын

    Құндылықтарды дарыту


    Мәңгілік ел стратегиясы бойынша:

    -ұлттық құндылықтарды білу.

    - басқалардың жұмысын бағалау

    - бір-бірімен ынтымақтасуға арналған тапсырмаларды талқылау барысында

    -жауапкершілікті сезіну.

    Пәнаралық байланыстар

    Тарих – қазақ халқы мен әлем халықтарының тарихмен танысады

    Әдебиет- ауызекі әдебиетінен үйренеді,

    Мәдениет – әртүрлі халықтардың мәдениеті мен танысады

    Математика – мөлшерді үйреніп, пішіндермен топқа бөлінеді

    АКТ қолдану дағдылары

    Интернет желісінен тақырып бойынша қажетті мәліметтерді іздеп, пайдалану

    Бастапқы білім


    Қазақстанда тұратын әртүрлі халықтардың үстелінде мінез-құлық мәдениетіне арналған жалпылама материал.

    Сабақ барысы

    Сабақтың жоспарланған кезеңдері

    Сабақтағы жоспарланған іс-әрекет


    Ресурстар

    Сабақтың басы

    5 – 7 минут

    Белсенді әдіс:

    «Шаттық шеңбері» әдісі


    Айтылым, тыңдалым





    Белсенді әдіс:

    «Миға шабуыл» әдісі


    Тыңдалым, айтылым

    Сабақты ұйымдастыру

    Ынтымақтастыру атмосферасын құру

    «Шаттық шеңбері» әдісі: Мақсаты: Бұл әдіс оқушылар бойында идея немесе тілек білдіру, тыңдау дағдыларын дамытуға бағыттау, сондай-ақ барлық оқушыларды қатыстыру арқылы оқыту жағдайларын теңестіру.

    Тиімділігі: Оқушыны бір-біріне тілек айту арқылы жақындастырады, көңіл күйін көтереді, бауырмалдығын оятады.

    Оқушылар түрлі геометриялық пішіндер арқылы топқа бөлінеді

    Оқушыларға сабақтың тақырыбы хабарланады.

    Оқушылармен бірлесе отырып, сабақтың мақсаты мен жетістік критерийін құрастыру.

    « Миға шабуыл» бейне көрініс талқылау

    Мақсаты: Қандай да болмасын ақпарат (мәлімет, проблема, сұрақ) туралы бар білгендерін жазбаша немесе ауызша ой салу.

    Тиімділігі: Оқушыға сұрақ қою, проблеманы зерттеу арқылы ой-өрісін дамытады, ойын еркін жеткізеді. Пікірлерінің еркін айтылуы, ешқандай сынға ұшырамау керек, қағазға түсіріліп, талқылау жұмысы болады

    Ас адамның арқауы,

    Деген сөз бар ежелден.

    Бойға сіңіп, тарқауы,

    Үшін керек ереже.

    1. Дұрыс тамақтану үшін тамақтанудың гигиеналық ережелерін сақтау керек. Тамақ ішер алдында қолды жуу керек. (қолды жуу суреті)

    2. Тамақты жиі қабылдау майлы, тәтті, тұзды тағамдарды пайдалану зиянды әдеттерге жатады. Олардың бірі семіздікке, кейбіреуі асқазан, бауыр, бүйрек ауруларына әкеп соқтырады. (семіз, бауыр, бүйрек, асқазан) Тамақты жақсы ұста. Тамақты ішкен кезде сөйлеме.

    3. Тамақтың жақсы ішуіне тағамның сыртқы түрі, иісі, үстел әзірлігі де әсер етеді. (Дастархан әзірі)

    4. Үстелде отырғанда өзіңді жақсы ұста, тамақ ішкен кезде сөйлеме, тамақты жақсылап шайна, әдептілік сақта. (дастархан басында өзіңді жақсы ұста, тамақты шайнау)

    5. Ретсіз тамақтану (кейде ерте, кейде кеш) көбінесе асқазан ауруына шалдықтырады. Белгіленген уақытқа сәйкес тамақ ішіп үйренсе, сол уақытқа сәйкес асқорыту сөлдерінің бөлінуі қалыптасады. Бұл ағзаның жұмысын жеңілдетіп астың жақсы қорытылуына жағдай туғызады. Ретсіз тамақтану 8.00 де, 13.00 де, 20.00 де, тамақты ұйқыға дейін 2 сағат бұрын ішу керек. Бата беру.

    6. Тамақты ұйқыға дейін екі сағат бұрын ішу керек.

    Дескриптор:

    Топта белсенді жұмыс болады

    Оқушылар топта өз идеяларын ұсынады

    Бағалау: Қол белгісі: Мұғалім оқушылардан тақырыпты түсінгендігін я түсінбегендігін қол белгілері арқылы арқылы көрсетуді сұрайды.

    • Мен түсініп отырмын_____ және түсіндіре аламын. (қолдын бас бармағы жоғары бағытталады)

    • Мен әлі түсінбей отырмын_____(қолдын бас бармағы жанына қарай жантаяды)

    • Мен түсінгеніме сенімді емеспін_____(қолды бұлғау)

    Мұғалімнің бағалауы: ынталандырушы сөздер

    Саралау: Сұрақ жауап, диолог арқылы кері байланыс


     

    Геометриялық пішіндермен топқа бөлу


    Жүрекшемен тілек айту






    Тамақтану мәдениеті бейнекөрініс

    https//youtu.be/q_HDrox_YU

    https//youtu.be/agB9peSa9fE


    Р.Ш.Алимсаева және т.б

    6-сынып оқулығы























    Смайликтер


    Сабақтың ортасы:

    20-25 минут








    Белсенді әдіс:


    «INSERT» әдісі


    Айтылым, жазылым,

    оқылым














































    Белсенді әдіс:

    «Жалғасын тап» әдісі


    Оқылым, айтылым






















    «Бағдаршам» әдісі

    «INSERT» әдісі : Мақсаты: Оқылған мәліметті түртіп алу жүйесі бойынша таным түсінігін қалыптастыру

    Тиімділігі: Жаңа материалмен таныса отырып, түртіп алу жүйесімен мәлімет жинайды, саралайды, бағалайды.

    - Дастархан мәзірі дегеніміз не? (оқушылар жауаптары)

    Жазба кітапшасында

    Дастархан мәзірі –тамаққа ішу үшін керек.

    Дастархан мәзірінің басты мақсаты - барлық қажетті элементтерді қамтамасыз ету , үстелге тәртібін жасау.

    Дастархан мәзірінің тәртібі- ең жайлылық отыруға қажеттілігі талаптарын орындап, отырғандарға қолайлы жағдай жасау.

    Дастархан мәзірін таңғы асқа, кешкі асқа қою үшін не қажет?

    Бұл сұраққа жауап беру үшін біз тест қолданамыз.

    1. Этикет ережелері. Үстелдің шетінен мүлде алыс жайғасқанда немесе өте жақын отырып, шынатақты оның үстіне қойып алған да дұрыс емес. Тәрелкеге еңкеймей тік отыру керек. Үстелдің үстіне асылып барып тамақ алуға болмайды. Жеке бастың қолдануына арналған майлықты ашып тізеге жайып қояды. Тамақты жеп болған соң майлықпен ерінді және саусақтарды сүртуге болады. Тамақтанып болған соң майлық үстелдің үстіне бүктелмей, жай ғана қойылады, майлық балалардың жағасына қыстырылады.

    Үстел басында әңгіме байыппен айтылады. Әңгіме барысында, әсіресе пышақ, шанышқы ұстап отырып, қолды сермеуге болмайды.

    Ортақ табақтағы тамақты өзіңе ең жақын немесе үстіндегі бөлікті арнайы қойылған шанышқымен немесе қасықпен салған жөн. Табақ қонақтарға сол жағынан беріледі де, босаған ыдыс оң жағынан жинап алынады.

    Әдетте тағамдар шанышқының, қасықтың, қалақшаның немесе қысқаштың көмегімен тәрелкеге салынады, бірақ бірқатар азықтар қолмен алынады. Олар нан, печенье, жемістер, цитрус жемістері, қант. Бұл тағамдарды пышақпен немесе шанышқымен бөлуге болмайды, олар қолды былғамайды, әр қайсысы бөлек-бөлек алынып, тәрелкеге немесе кесеге салынады.

    Нанды үлкен бөлікпен жеу немесе тұтас бөлкенің өзін дастарханға тұтастай қою онша жарасымды көрінбейді, сондықтан мейлінше қажетіне қарай ұқсас бөліктерге бөліп қойған дұрыс.

    Жалпы, әр отбасының ең басты байлығы – балалары болуға тиіс. Қоғамдағы отбасы институтының негізгі міндеті де – бала тәрбиелеп, елге дұрыс азаматтар өсіріп, қосу. Алайда, бүгін материалдық жағдай мен мәнсапты бірінші кезекке қойған замандастарымыздың көпшілігі ба­ланы отбасының байлығы деп санамайды. Сол себепті, бұрынғы аталарымыздай баласының санымен емес, дүниемен ғана мақтануға тырысады.

    «Жалғасын тап» әдісі. Мақсаты: Оқушыны жылдам ой қорытуға баулу

    Тиімділігі: Оқушының логикалық ойлауы дамиды, жылдам ой түйіндейді.

    Қанекей балалар, енді денсаулыққа пайдасы бар тағамдар мен көкөністер туралы қандай мақал-мәтелдерді білесіңдер?

    1. Жаны саудың – тәні сау.

    1. Денсаулықтың қадірін ауырғанда білерсің.

    2. Тазалық – саулық негізі, Саулық – байлық негізі.

    3. Көзің ауырса қолыңды тый, Ішің ауырса аузыңды тый.

    4. Досы көптің жаны семіреді, Асы көптің тәні семіреді.

    5. Нан – тамақтың атасы, Ынтымақ – көптің батасы.

    Мақал-мәтелдерді жалғастыру.

    1. Ас иесімен тәтті, … (тағамымен жақсы)

    1. Ас тұрған үйде … (ауру тұрмайды)

    2. Ас тасыса қатығы төгілер … (ашуы тасыса ақылы төгілер)

    3. Ас атасы … (нан)

    4. Қойдың сүті … (қорғасын)

    5. Ішің ауырса … (аузыңды тый)

    6. Ас адамның … (арқауы)

    Дескриптор:

    Жүктеу
    bolisu
    Бөлісу
    ЖИ арқылы жасау
    Файл форматы:
    docx
    Технология Ашық сабақ 6 сынып
    27.11.2020
    1015
    Жүктеу
    ЖИ арқылы жасау
    Жариялаған:
    Сагинова Жадра Есенбаевна
    Бұл материалды қолданушы жариялаған. Ustaz Tilegi ақпаратты жеткізуші ғана болып табылады. Жарияланған материалдың мазмұны мен авторлық құқық толықтай автордың жауапкершілігінде. Егер материал авторлық құқықты бұзады немесе сайттан алынуы тиіс деп есептесеңіз,
    шағым қалдыра аласыз
    Қазақстандағы ең үлкен материалдар базасынан іздеу
    Сіз үшін 400 000 ұстаздардың еңбегі мен тәжірибесін біріктіріп, ең үлкен материалдар базасын жасадық. Төменде керек материалды іздеп, жүктеп алып сабағыңызға қолдана аласыз
    Материал жариялап, аттестацияға 100% жарамды сертификатты тегін алыңыз!
    Ustaz tilegi журналы министірліктің тізіміне енген. Qr коды мен тіркеу номері беріледі. Материал жариялаған соң сертификат тегін бірден беріледі.
    Оқу-ағарту министірлігінің ресми жауабы
    Сайтқа 5 материал жариялап, тегін АЛҒЫС ХАТ алыңыз!
    Қазақстан Республикасының білім беру жүйесін дамытуға қосқан жеке үлесі үшін және де Республика деңгейінде «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық материалыңызбен бөлісіп, белсенді болғаныңыз үшін алғыс білдіреміз!
    Сайтқа 25 материал жариялап, тегін ҚҰРМЕТ ГРОМАТАСЫН алыңыз!
    Тәуелсіз Қазақстанның білім беру жүйесін дамытуға және білім беру сапасын арттыру мақсатында Республика деңгейінде «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық жұмысын жариялағаны үшін марапатталасыз!
    Министірлікпен келісілген курстар тізімі

    Химия пәні

    бойынша педагогтің пәндік және кәсіби құзыреттілігін дамыту
    80/108 сағат
    Толығырақ

    Тарих пәні

    бойынша педагогтің пәндік және кәсіби құзыреттілігін дамыту
    80/108 сағат
    Толығырақ

    Биология пәні

    бойынша педагогтің пәндік және кәсіби құзыреттілігін дамыту
    80/108 сағат
    Толығырақ

    Ағылшын тілі пәні

    бойынша педагогтің пәндік және кәсіби құзыреттілігін дамыту
    80/108 сағат
    Толығырақ

    География пәні

    бойынша педагогтің пәндік және кәсіби құзыреттілігін дамыту
    80/108 сағат
    Толығырақ

    Информатика пәні

    бойынша педагогтің пәндік және кәсіби құзыреттілігін дамыту
    80/108 сағат
    Толығырақ

    Мектепке дейінгі білім беру

    бойынша педагогтің пәндік және кәсіби құзыреттілігін дамыту
    80/108 сағат
    Толығырақ

    «Қазақ тілі» жəне «Қазақ əдебиеті»

    бойынша педагогтің пәндік және кәсіби құзыреттілігін дамыту
    80/108 сағат
    Толығырақ

    Дене шынықтыру

    пәні бойынша педагогтің пәндік және кәсіби құзыреттілігін дамыту
    80/108 сағат
    Толығырақ

    Білім алушылардың білім сапасын арттыру

    мақсатында сабақта цифрлық технологияларды қолдану
    80/108 сағат
    Толығырақ

    Инклюзивті білім беру

    жүйесінде ерекше білім беру қажеттілігі бар білім алушыға психологиялық-педагогикалық қолдау көрсету бойынша педагогтердің кәсіби және пәндік құзыреттіліктерін дамыту
    80/108 сағат
    Толығырақ
    Ғылыми-әдістемелік орталығы
    Редакциямен байланыс
    +7 (771) 234-55-99
    Жұмыс кестесі: Дүйсенбі –
    жұма, 9:00 – 18:00
    Мекенжай:
    Қазақстан, Алматы, Гоголья 86,
    4 этаж, 406-кабинет
    Электронды пошта
    ustaztilegi@gmail.com
    Сведения об организации
    Сайт Peaksoft веб-студиясында жасалған - Peaksoft.kz
    Политика конфиденциальности
    Сведения об организации