Материалдар / Қазақ халқының ұлттық тағамдары 7 сынып
2023-2024 оқу жылына арналған

қысқа мерзімді сабақ жоспарларын

жүктеп алғыңыз келеді ма?
ҚР Білім және Ғылым министірлігінің стандартымен 2022-2023 оқу жылына арналған 472-бұйрыққа сай жасалған

Қазақ халқының ұлттық тағамдары 7 сынып

Материал туралы қысқаша түсінік
қосымша мәлімет
Авторы:
Автор материалды ақылы түрде жариялады.
Сатылымнан түскен қаражат авторға автоматты түрде аударылады. Толығырақ
17 Маусым 2019
260
0 рет жүктелген
Бүгін алсаңыз 25% жеңілдік
беріледі
770 тг 578 тг
Тегін турнир Мұғалімдер мен Тәрбиешілерге
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
Бұл бетте материалдың қысқаша нұсқасы ұсынылған. Материалдың толық нұсқасын жүктеп алып, көруге болады
logo

Материалдың толық нұсқасын
жүктеп алып көруге болады



Ұзақ мерзімді жоспар бөлімі:

Тамақтану мәдениеті



Мектеп: Сарысай негізгі орта мектебі

Мұғалімнің аты жөні: Нұрымова Қызғалдақ

Жұмағалиқызы


Күні: 12.04.2019ж

Сынып: 7


Қатысқандар саны: 4

Қатыспағандар саны: жоқ



Сабақ тақырыбы:

Қазақ халқының ұлттық тағамдары

Оқу мақсаты:

7.2.4.2-Әлем халықтарының және ұлттық тағамдардың жасалу технологияларын зерделеу және қолдану.

Сабақ мақсаттары:

Барлық оқушылар орындай алады: Қазақ халқының ұлттық тағамдарымен танысу.

Көпшілік оқушылар орындай алады: Қазақ халқының ұлттық тағамдарын біледі, түсінеді.

Қажетті азық-түліктерді қолдана алады, гигиеналық талаптарды сақтайды.

Кейбір оқушылар орындай алады: Қазақ халқының ұлттық тағамдары туралы толық мәлімет алу, салыстыру Қазақ халқының ұлттық тағамдарын жасау.

Бағалау критерийлері:

Білу: Қазақ халқының ұлттық тағамдарын біледі.

Түсіну: Ұлттық тағамдардың денсаулыққа пайдалы екендігін, қандай тамақ әзірлеуге болатынын түсінеді.

Қолдану: Қазақ халқының ұлттық тағамдарын жасайды.

Тілдік мақсаттар:

Термин сөздер:

Қонақжайлылық-гостееприимство-hosрitality

Тамақ-пища, еда-food

Нан-хлеб-nan

Ет-мясо-meat

Құрт-курт-kurt

Шелпек-шелпек-shelpek

Cүт-молоко-milk

Диалог. Оқылым -айтылым, оқылым-жазылым, оқылым-тыңдалым

Тыңдалым: Қазақ халқының ұлттық тағамдарының сөз тіркестерін тыңдады.

Айтылым: Қазақтың ұлттық тағамдары туралы айтады

Оқылым: Қазақ халқының ұлттық тағамдары туралы мәтінді оқиды.

Жазылым:

1. Қазақ халқының ұлттық тағамдары дегеніміз не?

2. Ұлттық тағамдардың қандай түрлері бар?


Құндылықтарды дарыту

«Мәңгілік Ел» стратегиясы

1. Оқушыларды бір-біріне құрмет көрсетуіне дағдыландыру

2. Жаңа қазақстандық патриотизм
3. Барлық этностар азаматтарының тең құқықтылығы
4. Индустрияландыру мен инновацияларға негізделген экономикалық өнім

Пәнаралық байланыстар

Тарих –ұлттық тағамдардың тарихы, жаратылыстану,биология- тағамның құрамы, информатика

АКТ қолдану дағдылары

Ноутбук, интербелсенді тақта, ақпараттық-коммуникативтік сервистік қызметі

Бастапқы білім



Оқушылар қазақтың ұлттық тағамдары туралы толық мәлімет алды. Қазақтың ұлттық тағамдарын дайындауда қауіпсіздік техникасы ережелері қалыптасқан.

Сабақ барысы

Сабақтың жоспарланған кезеңдері

Сабақтағы жоспарланған іс-әрекет


Ресурстар


Сабақтың басы

5-мин


Үй тапсырмасын сұрау: 3 мин



Білу









Белсенді оқыту әдісі:

7 мин
























Белсенді оқу

Ұйымдастыру кезеңі.

1.Оқушылармен амандасу

2.Оқушыларды түгендеу

Шаттық шеңберін құру. Бір-біріне тілек айту

2 топқа бөлу

1.Топ-Бауырсақ

2.топ-Шелпек

Үй тапсырмасы: Жиынтық құрастыру. Бөлшектерді пішу. Бұйымды әшекейлеу

Белсенді оқу «Миға шабуыл» әдісі

1.Топ «Бауырсақ»

1. Жиынтық дегеніміз не?

2. Бұйымды әшекейлеудегі қандай түрлерің қолдандың?

2.топ «Шелпек»

1. Бұйымды пішу үшін қандай құрал-жабдықтар керек?

2. Модельдеу дегеніміз не?

Кері байланыс:

  1. Бауырсақ дегеніміз не?

  2. Бауырсақтың қандай түрлерін білесің?

  3. Бауырсақты жасау үшін қандай құрал-жабдықтар болу керек?

Білу: Бауырсақ дегеніміз не екенін білесің

Түсіну: Бауырсақтың түрлерін түсінесің Қолдану: Бауырсақты жасау үшін құрал-жабдықтарды қолдана аласын.


Жаңа сабақ

Қазақ халқының ұлттық тағамдары. Оқушылардан ұлттық тағамдар туралы сұрау.

Белсенді оқу. «Кластер» әдісі

Оқушылар қазақ халқының ұлттық тағамдары туралы тірек сызба арқылы көрсетеді.

Кері байланыс: Қазақтың ұлттық тағамдары туралы айту, түсіндіру.

Қалыптастырушы бағалау «Үш шапалақ » әдісі


Белсенді оқу. «Семантикалық карта» әдісі

1. Қазақта ұлттық тағамдардың түрлері көп.

2. Қымыз-түйенің сүтінен жасалады.

3. Құрт-малдың сүтінен дайындалатын ұзақ уақыт сақтауға арналған тағам.

Кері байланыс: Келісемін. Келіспеймін

«Шапалақ ұру» әдісі


Белсенді оқу. «Жалғасын тап» әдісі

..... биенің сүтінен денсаулыққа шипалы әрі жұғымды сусын.

..... қуырылған бидайдан, арпадан жүгеріден ұнтақтап дайындалады.

.... жаңа төлденген малдың желініне жиналатын қою сүт.

Кері байланыс: Берілген тапсырманың қандай тағамдар екенін айту.

Қалыптастырушы бағалау: «Смайлик» әдісі

Белсенді оқу. «Венн диаграммасы»

Қымыз Шұбат

Shape2 Shape1





Дескриптор:

Оқушылар венн диаграмасы бойынша қымыз бен шұбаттың денсаулыққа қандай пайдасы бар екенін айтты.

Қымыз бен шұбаттың қандай айырмашылығы бар екенін тапты.

Кері байланыс: Қымыз бен шұбаттың денсаулыққа пайдасы бар екенің білесің.

Қымыз бен шұбаттың қандай айырмашылығы бар екенің түсінесің

Қалыптастырушы бағалау. «Бағдаршам» әдісі

Шаттық шеңбері



https://ds04.infourok.ru/uploads

/ex/0694/000536b3-81add2df/img4.jpg












Интербелсенді тақта, тапсырма, слайд

















Қазақ халқының ұлттық тағамдары туралы суреттер



Қазақтың ұлттық тағамдары видио, слайд, постер қорғау

https://ds04.infourok.ru/uploads

/ex/1370/0014c067-d8672aa6/640/img5.jpg






карточка, сұрақтар

https://ds04.infourok.ruuploads

/ex/097f/000f3836-e8bb2506/img14.jpg







дәптермен жұмыс, қалам

https://ds05.infourok.ru/uploads/ex/

09d4/0005748b-3f11cd77/hello_html_m499

200f5.png



















Флипчарт, маркерлер, тақта

https://ds04.infourok.ru/uploads

/ex/0f55/000602c4-b34045fb/img10.jpg

Сабақтың ортасы

10-мин


қолдану


Пәнаралық байланыс:

Қазақ тілі, тарих, жаратылыстану, информатика



Үш деңгейлік тапсырма (А-қарапайым,

578тг - Сатып алу
Материал жариялап тегін сертификат алыңыз!
Бұл сертификат «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық жұмысын жарияланғанын растайды. Журнал Қазақстан Республикасы Ақпарат және Қоғамдық даму министрлігінің №KZ09VPY00029937 куәлігін алған. Сондықтан аттестацияға жарамды
Ресми байқаулар тізімі
Республикалық байқауларға қатысып жарамды дипломдар алып санатыңызды көтеріңіз!