Технология «Қазақтың дәстүрлі ұлттық тағамдары»
Сынып: 6
Пәні: Технонлогия
Күні:29.10.2016ж
Сабақтың тақырыбы: Қазақтың дәстүрлі ұлттық тағамдары
Сабақтың мақсаттары:
а) Қазақтың ұлттық тағамдары, сүт тағамдарының түрлері бойынша түсінік беру,білімдерін тереңдету.
ә) Оқушылардың сын тұрғысынан ойлауын, теориялық алған білімдерін күнделікті тұрмыста пайдалануға бағыт- бағдар бере отырып, өздіктерінен жұмыс істеуге, салыстыруға, бірінің пікірін бірі дамыта отырып, өзара сыйласуға, қорытынды шығаруға машықтануға:
б)оқушылардың еңбек мәдениетін, эстетикалық талғамын қалыптастыру, ұлтжандылыққа, ұқыптылыққа, іскерлікке, шеберлікке, әсемдікке және жауапкершілікке,қауіпсіздік ережесін сақтауға тәрбиелеу.
Сабақтың түрі:аралас сабақ. Сабақтың түрі: топтастыру,түсіндірмелі,сұрақ-жауап. Сабақтың көрнекілігі:буклет, слайд,жануарлар суреті, ұлттық тағамдарының суреттері.
Сабақтың барысы: Психологиялық дайындық Күлімде, күн, күлімде Бүлдіршіндер қуансын. Кешегідей бүгін де, Қанат қақсын көгершін! Күлімде, күн,күлімде, Күлсін барлық бала шат! Берекелі бүгіндей Бейбіт болсын болашақ.
Ұйымдастыру кезеңі а) Сәлемдесу, сынып тазалығына қарау. ә) Оқушылардың сабаққа дайындығын тексеру, назарын сабаққа аудару.
Оқушылар шеңбер құрып қонақтармен амандасып алады:
Жақсы оқып сабақты,
Әдеп сақтау сәніміз.
Сәлем бердік сіздерге,
Басты иіп бәріміздеп бір біріне бүгінгі сабаққа сәттілік тілеп өздері жасаған гүл шоқтарын сыйлайды
Үй тапсырмасын тексеру
-
Тамақтану гигиенасы дегеніміз не?
-
Диетология дегеніміз не?
-
Көкөніс дегеніміз не?
-
Өсімдіктердің көбею жолдарын ата.
-
Ет тағамдарын ата
Қызығушылықты ояту Cөзжұмбақ шешу. Жаңа сабақ Қазақтың ұлттық тағамдары. Дастарқаны.
Қазақ халқы үшін дастарқаннан, дәмнен үлкен нәрсе жоқ. Сондықтан тамақ ішуге шақырғанда тамақты көп күттіруге болмайды.
Қазақтың ұлттық дастарқанында болатын негізгі тамақтардың түрлері:
-
Ет тағамдары
-
Сүт тағамдары
-
Нан тағамдары
Ең негізгі ұлттық тамақ-қазақша ет. Ет тағамдары: еттен жасалған-даярланған тағамдар:
-
Қуырдақ
-
Қазы
-
Шұжық
-
Жая
Нан тағамдары
-
Бауырсақ
-
Жалпақ нан
-
Самса
-
Бәліш
Сүт тағамдары:
-
Қымыз
-
Шұбат
-
Құрт
-
Ірімшік
-
Сарымай
-
Қаймақ
-
Сүзбе
Деңгейлік тапсырмалар мен жұмыс
-
Мәтінді мазмұндау
-
Өлеңднр оқу
Қымыз –бие сүті ғой. Ұнаса тағы іше ғой. Қымыздан көп пайда бар. Нағыз қымыз тауда бар. Қымыз сусын тамаша, Бойымызға тараса.
Сүт
Ыстық ыстық сүт ішсең, Дәмі кетпес таңдайдан. Бой жадырап кенеттен, Буы шығар маңдайдан.
Ой қозғау.Сөздік жұмыс.
Сүт- малдан алынатын өнім
Уыз- жаңа төлдеген малдың алғашқы қою сүті.
Ашқылтым-сүт тағамдарының дәмі
Малта-езілген құрттың жұқанасы
Меңіреу-қой сүтінен ұйытылған қатық түрі.
Ұйытқы-сүтті ұйыту үшін мәйек,айран,сүзбе сияқты ащылар(ұйытқы) деп аталады.
Торта-май қайнатқанда шығатын тұнба.
Қату(май қату,сүт қату)-тағамға май,қаймақ қосуды айтады.Мысалы,шайға сүт,сорпаға қатық қатады.
V
Топтастыру әдіс: (екі
топқа)
Қазақтың ұлттық тағамдары
Ұлттық,дәстүрлі дастарқан
![]()
ҮІ. Пысықтау.(Жұмбақ шешу)
Бірінші топ
Кезікті бір жануар, Үстінде екі тауы бар.
Екінші топ
VІІ Сергіту сәті.
Техникалық Қауіпсіздік ережесін қайталау.
Оқушыларды бағалау.
Үйге тапсырма:Ұлттық тағамдарын әзірлеу.
жүктеу мүмкіндігіне ие боласыз
Бұл материал сайт қолданушысы жариялаған. Материалдың ішінде жазылған барлық ақпаратқа жауапкершілікті жариялаған қолданушы жауап береді. Ұстаз тілегі тек ақпаратты таратуға қолдау көрсетеді. Егер материал сіздің авторлық құқығыңызды бұзған болса немесе басқа да себептермен сайттан өшіру керек деп ойласаңыз осында жазыңыз
"Қазақтың ұлттық тағамдары" ашық сабақ
"Қазақтың ұлттық тағамдары" ашық сабақ
Технология «Қазақтың дәстүрлі ұлттық тағамдары»
Сынып: 6
Пәні: Технонлогия
Күні:29.10.2016ж
Сабақтың тақырыбы: Қазақтың дәстүрлі ұлттық тағамдары
Сабақтың мақсаттары:
а) Қазақтың ұлттық тағамдары, сүт тағамдарының түрлері бойынша түсінік беру,білімдерін тереңдету.
ә) Оқушылардың сын тұрғысынан ойлауын, теориялық алған білімдерін күнделікті тұрмыста пайдалануға бағыт- бағдар бере отырып, өздіктерінен жұмыс істеуге, салыстыруға, бірінің пікірін бірі дамыта отырып, өзара сыйласуға, қорытынды шығаруға машықтануға:
б)оқушылардың еңбек мәдениетін, эстетикалық талғамын қалыптастыру, ұлтжандылыққа, ұқыптылыққа, іскерлікке, шеберлікке, әсемдікке және жауапкершілікке,қауіпсіздік ережесін сақтауға тәрбиелеу.
Сабақтың түрі:аралас сабақ. Сабақтың түрі: топтастыру,түсіндірмелі,сұрақ-жауап. Сабақтың көрнекілігі:буклет, слайд,жануарлар суреті, ұлттық тағамдарының суреттері.
Сабақтың барысы: Психологиялық дайындық Күлімде, күн, күлімде Бүлдіршіндер қуансын. Кешегідей бүгін де, Қанат қақсын көгершін! Күлімде, күн,күлімде, Күлсін барлық бала шат! Берекелі бүгіндей Бейбіт болсын болашақ.
Ұйымдастыру кезеңі а) Сәлемдесу, сынып тазалығына қарау. ә) Оқушылардың сабаққа дайындығын тексеру, назарын сабаққа аудару.
Оқушылар шеңбер құрып қонақтармен амандасып алады:
Жақсы оқып сабақты,
Әдеп сақтау сәніміз.
Сәлем бердік сіздерге,
Басты иіп бәріміздеп бір біріне бүгінгі сабаққа сәттілік тілеп өздері жасаған гүл шоқтарын сыйлайды
Үй тапсырмасын тексеру
-
Тамақтану гигиенасы дегеніміз не?
-
Диетология дегеніміз не?
-
Көкөніс дегеніміз не?
-
Өсімдіктердің көбею жолдарын ата.
-
Ет тағамдарын ата
Қызығушылықты ояту Cөзжұмбақ шешу. Жаңа сабақ Қазақтың ұлттық тағамдары. Дастарқаны.
Қазақ халқы үшін дастарқаннан, дәмнен үлкен нәрсе жоқ. Сондықтан тамақ ішуге шақырғанда тамақты көп күттіруге болмайды.
Қазақтың ұлттық дастарқанында болатын негізгі тамақтардың түрлері:
-
Ет тағамдары
-
Сүт тағамдары
-
Нан тағамдары
Ең негізгі ұлттық тамақ-қазақша ет. Ет тағамдары: еттен жасалған-даярланған тағамдар:
-
Қуырдақ
-
Қазы
-
Шұжық
-
Жая
Нан тағамдары
-
Бауырсақ
-
Жалпақ нан
-
Самса
-
Бәліш
Сүт тағамдары:
-
Қымыз
-
Шұбат
-
Құрт
-
Ірімшік
-
Сарымай
-
Қаймақ
-
Сүзбе
Деңгейлік тапсырмалар мен жұмыс
-
Мәтінді мазмұндау
-
Өлеңднр оқу
Қымыз –бие сүті ғой. Ұнаса тағы іше ғой. Қымыздан көп пайда бар. Нағыз қымыз тауда бар. Қымыз сусын тамаша, Бойымызға тараса.
Сүт
Ыстық ыстық сүт ішсең, Дәмі кетпес таңдайдан. Бой жадырап кенеттен, Буы шығар маңдайдан.
Ой қозғау.Сөздік жұмыс.
Сүт- малдан алынатын өнім
Уыз- жаңа төлдеген малдың алғашқы қою сүті.
Ашқылтым-сүт тағамдарының дәмі
Малта-езілген құрттың жұқанасы
Меңіреу-қой сүтінен ұйытылған қатық түрі.
Ұйытқы-сүтті ұйыту үшін мәйек,айран,сүзбе сияқты ащылар(ұйытқы) деп аталады.
Торта-май қайнатқанда шығатын тұнба.
Қату(май қату,сүт қату)-тағамға май,қаймақ қосуды айтады.Мысалы,шайға сүт,сорпаға қатық қатады.
V
Топтастыру әдіс: (екі
топқа)
Қазақтың ұлттық тағамдары
Ұлттық,дәстүрлі дастарқан
![]()
ҮІ. Пысықтау.(Жұмбақ шешу)
Бірінші топ
Кезікті бір жануар, Үстінде екі тауы бар.
Екінші топ
VІІ Сергіту сәті.
Техникалық Қауіпсіздік ережесін қайталау.
Оқушыларды бағалау.
Үйге тапсырма:Ұлттық тағамдарын әзірлеу.
шағым қалдыра аласыз













