ТЕХНИКАЛЫҚ ЖӘНЕ КӘСІПТІК БІЛІМ БЕРУДЕ ПРАКТИКАЛЫҚ ДАҒДЫЛАРДЫ ҚАЛЫПТАСТЫРУДА ӘДІСТЕМЕЛІК НҰСҚАУЛЫҚТЫҢ РӨЛІ

Тақырып бойынша 11 материал табылды

ТЕХНИКАЛЫҚ ЖӘНЕ КӘСІПТІК БІЛІМ БЕРУДЕ ПРАКТИКАЛЫҚ ДАҒДЫЛАРДЫ ҚАЛЫПТАСТЫРУДА ӘДІСТЕМЕЛІК НҰСҚАУЛЫҚТЫҢ РӨЛІ

Материал туралы қысқаша түсінік
Қазіргі заманда техникалық және кәсіптік білім беру жүйесінде теория мен практиканы ұштастыра отырып, еңбек нарығына бейімделген маман даярлау қажеттілігі артып отыр. Әсіресе, тағам өндірісі саласында кәсіби дағдылардың басым бөлігі практикалық сабақтар арқылы қалыптасады. Осыған байланысты оқу процесінде арнайы пәндер бойынша зертханалық жұмыстарды ұйымдастыруда сапалы әдістемелік сүйемелдеу қажет екені анық.
Материалдың қысқаша нұсқасы

ТЕХНИКАЛЫҚ ЖӘНЕ КӘСІПТІК БІЛІМ БЕРУДЕ ПРАКТИКАЛЫҚ ДАҒДЫЛАРДЫ ҚАЛЫПТАСТЫРУДА ӘДІСТЕМЕЛІК НҰСҚАУЛЫҚТЫҢ РӨЛІ



Досжанова Молдир Серикбаевна
С. Жандосов атындағы Қаскелең кәсіптік-техникалық колледжінің арнайы пәндер оқытушысы


Қазіргі заманда техникалық және кәсіптік білім беру жүйесінде теория мен практиканы ұштастыра отырып, еңбек нарығына бейімделген маман даярлау қажеттілігі артып отыр. Әсіресе, тағам өндірісі саласында кәсіби дағдылардың басым бөлігі практикалық сабақтар арқылы қалыптасады. Осыған байланысты оқу процесінде арнайы пәндер бойынша зертханалық жұмыстарды ұйымдастыруда сапалы әдістемелік сүйемелдеу қажет екені анық.

2022–2023 оқу жылында С. Жандосов атындағы Қаскелең кәсіптік-техникалық колледжінде дайындаған «Тәжірибелік және зертханалық жұмыстарды орындауға арналған әдістемелік нұсқаулық» атты әдістемелік құралым оқу процесіне енгізілді. Құрал тағам өнімдерін өңдеу, сақтау және бағалау салаларына байланысты 20 зертханалық-практикалық тапсырмаларды қамтиды.

Нұсқаулық құрылымында әр тапсырма бойынша мақсат, қажетті құрал-жабдықтар тізімі, жұмыс барысы, техника қауіпсіздігі және қорытынды бағалау парағы нақты көрсетілген. Бағалау критерийлерінің болуын, студенттің өздік бақылау қабілетін қалыптастыруын – құралдың артықшылықтарының бірі ретінде атауға болады.

Жаңашылдығы – оқу тапсырмалары өндірістік орта талаптарына сай құрылып, студенттерге нақты кәсіптік іс-әрекеттерді орындау дағдыларын меңгеруге мүмкіндік береді. Сонымен қатар, нұсқаулық арқылы гигиена, санитария, еңбек мәдениеті сынды тәрбиелік бағыттағы құндылықтар да оқыту үдерісіне енгізіледі.

Нұсқаулық колледжде оқу жылының I семестрінде қолданысқа енгізілді. Апробация нәтижесінде:

- Студенттердің сабаққа қатысу белсенділігі 92%-ға жетті;

- Практикалық дағдыны меңгеру көрсеткіші 23%-ға артты;

- Өзбетінше жұмыс істеу, шешім қабылдау, гигиеналық талаптарды сақтау дағдылары қалыптасты;

- Оқытушылар тарапынан оң пікірлер алынды.

Қазіргі заман талабына сай білікті маман даярлау – тек теориялық біліммен шектелмей, нақты практикалық дағдыларды қалыптастыруды қажет етеді. Осы мақсатта әзірленген әдістемелік нұсқаулық – тағам өндірісі саласына бағытталған оқу процесінің тиімділігін арттыруға ықпал ететін маңызды құрал. Аталған нұсқаулықты жасау барысында оқу мақсаттарының бірізділігі, өндірістік ортаға бейімділік және кәсіби құндылықтарды қалыптастыру басты назарда болды.

Болашақта бұл тәжірибені одан әрі жетілдіру, мазмұнын жаңғырту және өзге пәндермен пәнаралық байланыста қолдану жоспарлануда. Әдістемелік құрал кәсіби білім беру ұйымдарындағы әріптестерге пайдалы болады деп сенемін.


Пайдаланылған әдебиеттер:


1. ҚР ТжКБ жүйесіне арналған мемлекеттік жалпыға міндетті білім беру стандарты (ҚР МЖМБС 2021 ж.)

3. Білім беру мазмұнын жаңарту және құзыреттілік тәсілді жүзеге асыру: әдістемелік нұсқаулықтар жинағы. – Астана, 2023

4. «Кәсіптік білім» журналы, №4(76) – 2024

Жүктеу
bolisu
Бөлісу
ЖИ арқылы жасау
Файл форматы:
docx
19.04.2025
116
Жүктеу
ЖИ арқылы жасау
Бұл материалды қолданушы жариялаған. Ustaz Tilegi ақпаратты жеткізуші ғана болып табылады. Жарияланған материалдың мазмұны мен авторлық құқық толықтай автордың жауапкершілігінде. Егер материал авторлық құқықты бұзады немесе сайттан алынуы тиіс деп есептесеңіз,
шағым қалдыра аласыз
Қазақстандағы ең үлкен материалдар базасынан іздеу
Сіз үшін 400 000 ұстаздардың еңбегі мен тәжірибесін біріктіріп, ең үлкен материалдар базасын жасадық. Төменде керек материалды іздеп, жүктеп алып сабағыңызға қолдана аласыз
Материал жариялап, аттестацияға 100% жарамды сертификатты тегін алыңыз!
Ustaz tilegi журналы министірліктің тізіміне енген. Qr коды мен тіркеу номері беріледі. Материал жариялаған соң сертификат тегін бірден беріледі.
Оқу-ағарту министірлігінің ресми жауабы
Сайтқа 5 материал жариялап, тегін АЛҒЫС ХАТ алыңыз!
Қазақстан Республикасының білім беру жүйесін дамытуға қосқан жеке үлесі үшін және де Республика деңгейінде «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық материалыңызбен бөлісіп, белсенді болғаныңыз үшін алғыс білдіреміз!
Сайтқа 25 материал жариялап, тегін ҚҰРМЕТ ГРОМАТАСЫН алыңыз!
Тәуелсіз Қазақстанның білім беру жүйесін дамытуға және білім беру сапасын арттыру мақсатында Республика деңгейінде «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық жұмысын жариялағаны үшін марапатталасыз!
Министірлікпен келісілген курстар тізімі