1 слайд
Зерттеу жұмысымның
тақырыбы:
“Белсенді туризм”
2 слайд
Туристтік демалыстарды қайда және қалай ұйымдастыру,
саяхаттарға көңілді қалау аударту, туризмде қызықты және пайдалы
не бар, ол құбылыс қай экономикалық-әлеуметтік себептермен
байланысты адам мінез құлқының қай мотивтері адамдарға бос
уақытын өткізудің осы формасын таңдатады, ол құбылыстардың ел
шаруашылығы мен оның бөлек аймақтарының шаруашылығына
әсері қандай- осы мәселелерді зерттеп қарастыру бүгінгі таңның
маңызды міндеттерінің бірі.Зерттеу жұмысының мақсаты:
3 слайд
-туризм инструкторы мен туризмнің белсенді түрлері бойынша гидтер дайындаудың
толық оқу курсымен таныстыру;
-туризмнің негізгі белсенді түрлерін қарастыру.
-1-2 дәрежелі күнделіктегі саяхаттарын ұйымдастыру мен өткізудің ерекшеліктерін
қарастыру;
-белсенді турды өткізу кезінде қажетті құралдар мен қауіпсіздік ережесімен
таныстыру;
-Қазақстан территориясындағы белсенді труистік маршруттармен таныстыру;
-Маршрутты дұрыс ұйымдастыра білуге дайындау;
-Алматы маңындағы 2-3 күндік жорықтың жоспары және барысымен таныстыру. Зерттеу жұмысының міндеттері:
4 слайд
Кіріспе................................................................................
І.Белсенді туризмнің теориялық негіздері............................
1.Белсенді туризмнің түрлері..................................................
2. Белсенді туризмнің әдісі мен тәсілдерінің негіздері.......
3.Белсенді туризмде тамақтануды және қауіпсіздікті
ұйымдастыру..........................................................................
ІІ. Белсенді туризмде жорықтарды ұйымдастыру..............
1.Маршрут жібі...........................................................................
2.Маршрут картасы....................................................................
3.Құрал-жабдықтардың тізімі..................................................
4.Ас мәзірі және азық-түліктің тізімі.................................
5.Медициналық жабдықтар тізімі.......................................
Қорытынды.......................................................
Пайдаланылған әдебиеттер............................................
Қосымша.................................................................................... Жоспар:
5 слайд
Белсенд і туризм
Белсенді туризм – ол адамның физикалық
ресурстарын және күшін қолдануды қажет
ететін туризм түрі, яғни демалыс немесе саяхат
екені белгілі. Белсенді туризм – көптеген
демалу түрінің бір түрі болып есептеледі.
Белсенді туризм түрлері
жай туристер ортасында үлкен
танымалдылықта болып жүр. Шаршағанды
басуға көмектесетін тек
қана жағажайдағы демалу емес, сонымен
қатар созылған жүйке-жүйе мен физикалық
төзімділікте көмектеседі.
6 слайд
І. Белсенді туризмнің теориялық негіздері
Белсенді туризм – көптеген демалу түрінің бір түрі болып
есептеледі. Белсенді туризм түрлері жай туристер ортасында үлкен
танымалдылықта болып жүр. Шаршағанды басуға көмектесетін тек
қана жағажайдағы демалу емес, сонымен қатар созылған жүйке-жүйе мен
физикалық төзімділікте көмектеседі.Көптен көп адамдар таулардың
сұлулығын, шығанақтарды, сарқырамаларды көргісі келеді, таулы
өзендерде жүзгісі келеді, тау шаңғысымен немесе жылқымен жүргісі
келеді және осы арқылы белсенді туризмге туристер үйрене бастайды.
Көп уақытта белсенді туризм табиғатқа немесе спортқа тікелей қатысты
болып келеді. Белсенді туризм және табиғатта демалу – табиғатқа жақын
белсенді туризмнің түрі – қазіргі уақытта танымал экологиялық
туризмімен ортақ жақтары бар. Себебі, жайлылықтан бас тартады және
табиғатта көлікті қолданудан. Белсенді туризм бұл шаңғы, ат, велосипедті
пайдалану арқылы пайда болған туризм түрі болып табылады .
7 слайд
Қазіргі уақытта белсенді туризмнің
мынандай түрлері бар:
Таудағы туризм;
Жердегі туризм;
Судағы туризм;
Экзотикалық туризм. БЕЛСЕНДІ ТУРИЗМНІҢ
ТҮРЛЕРІ
8 слайд
Белсенді туризмнің жердегі түрі:
Жаяу туризм немесе треккинг;
Спелеотуризм (үңгір ішіндегі саяхат);
Спелестология
Велотуризм;
Маунтинбайкинг.
Таудағы туризм:
Альпинизм
Таулы шаңғы және сноуборд.
3). Судағы туризм:
Виндсерфинг (парустық тақтада жүзу);
Судағы шаңғы;
Вейкбординг;
Кайтинг;
Каякинг;
Рафтинг. Белсенді туризм
классификациясы
9 слайд
Жорық түрі Жүк
килом
метрі Туристің жасы
11-12 13-14 15-16 17
Бір күндік кг/км 3/12 4-5/15 5-6/20 6-8/24
Екі күндік кг/км 3/20 6/24 6-10/30-35 8-12/40
Үш күндік Кг
км 6
30 8-12
45-50 10-14-16
50-60
Көпкүндік Кг
км 6
12-15 8-14
17-18 8-10\14-16
20 -дейін
Жорықтың
ұзақтығы
(күнмен) 4-7 10-12 12-14
10 слайд
Туризм техникасы дегеніміз-
туристік маршрутта кездесетін
кедергілерден өту әдістерінің
жиынтығы және осыларға
сәйкес құрал-жабдықтарды,
қауіпсіздікті қамтамасыз ету
үшін қолдана білу.
Әртүрлі табиғи кедергілерді
өту кезіндегі туристер білу
қажет:
1. Сол бара жатқан
маршруттың ерекшелігін білу.
2. Кедергілерді өту кезіндегі
әдістерді жатқа білу.
3. Сол маршруттағы қажет
болатын жабдықтарды
толықтыру1.2.Белсенді туризмнің әдісі мен
тәсілдерінің негіздері
11 слайд
Туризм тактикасы дегеніміз – қойылған мақсатқа адам күшін,
қаржысын, жабдықтарын, уақытын, мүмкіндігінше аз мөлшерде
жұмсап және қауіпсіздіктің қажетті деңгейін қамтамасыз етіп, шаралар
мен әрекеттер жиынтығын қолдану. Сонымен қатар, тактика – маршрут
жолымен өту үшін қажетті құралдармен әрекеттер жиынтығы.
Тактика 2 кезеңнен тұрады:
1-кезең. Жорық алдындағы тактикалық іс-әрекеттер:
- Маршрутты таңдау;
- Жорыққа қажетті жоспарлы кестені құру;
- Жорыққа қажетті құрал-жабдықтар мен азық-түлікпен қамтамасыз
ету;
- Жорыққа бара жатқан топтың деңгейін білу.
2-кезең. Жорық барысындағы тактикалық әрекеттер:
- Жорықтың жалпы жүріп өту жоспарын, кестесін құру;
- Рельефке қатысты жүру жолдарын таңдау; Туризм тактикасы
12 слайд
Жорық қиындық дәрежесі
І ІІ ІІІ І V V VI
1.Ұзақтығы
( 1 күннен
кем емес) 6 8 10 13 16 20
2.Жорық
жолының
ұзындығы
(км кем
емес)
Жаяу
Шаңғы
Тау
Су
Велосипед
Мотоцикл
Автомобиль 120 150 190 220 250 300
130 160 200 1120 300 320
100 120 140 150 160 160
150 160 170 180 190 190
200 500 600 900 1000 1000
1000 1500 2000 2500 300 3000
1500 2000 2500 3000 3500 3500
13 слайд
1.3. Белсенді туризмде тамақтануды және қауіпсіздікті
ұйымдастыру
Туристік саяхатты табысты өткізудің маңызды мәселесі –
ол туристердің дұрыс әрі қауіпсіз тамақтануы. Тамақ дене ауыртпалығымен
болған күшінінің орнын толтыру үшін қажет.
Тамақтану уақыттары:
Таңертеңгі тамақ: 07:00-07:40
Түскі тамақ. 12:00-01:00
Полдик: 04:00-04:30
Кешкі тамақ: 19.00-20.00
14 слайд
Белсенді туризмде қауіпсіздікті ұйымдастыру
Белсенді туризм – көптеген демалу түрінің бір түрі болып есептеледі. Белсенді туризм
түрлері жай туристер ортасында үлкен танымалдылықта ие болып жүр.
Шаршағанды басуға көмектесетін тек қана жағажайдағы демалу емес, сонымен
қатар созылған жүйке-жүйе мен физикалық төзімділікте көмектеседі. Көптен көп
адамдар таулардың сұлулығын, шығанақтарды , сарқырамаларды көргісі келеді,
таулы өзендерде жүзгісі келеді, тау шаңғысымен немесе жылқымен жүргісі келеді
және осы арқылы белсенді туризмге туристер үйрене бастайды. Көп уақытта белсенді
туризм табиғатқа немесе спортқа тікелей қатысты болып келеді. Белсенді туризм
және табиғатта демалу – табиғатқа жақын белсенді туризмнің түрі – қазіргі уақытта
танымал экологиялық туризмімен ортақ жақтары бар. Себебі, жайлылықтан бас
тартады және табиғатта көлікті қолданудан.Белсенді туризм бұл шаңғы, ат,
велосипедті пайдалану арқылы пайда болған туризм түрі болып табылады. Жалпы
алғанда белсенді туризмнің екі негізгі түрі бар: активті дәне пассивті белсенді туризм.
Бұлай болып бөлінуі саяхаттау жәе демалу барысында қолданылатын құралдардың
түріне, олардың болу-болмауына байланысты болып келеді.
15 слайд
16 слайд
І І . Б е л с е н д і т у р и з м д е ж о р ы қ т а р д ы ұ й ы м д а с т ы р у
2 . 1 . М а р ш р у т ж і б і
М а р ш р у т ж і б і . А қ т ө б е қ а л а с ы – Қ о б д а а у д а н ы - Т а л д ы с а й
к е н т і ( А б а т - Б а й т а қ к е с е н е с і ) – Ж и р е н қ о п а ( Қ о б ы л а н д ы
б а т ы р м е м о р и а л д ы қ к е ш е н і ) – Ж ы м п и т ы – О р а л –
Т е р е к т і а у д а н ы – Ч а п а е в – И н д е р – А т ы р а у – Қ ұ л с а р ы –
Б е й н е у – Ш е т п е – А қ т а у
17 слайд
Маршрут мақсаты: Батыс Қазақстанның тарихи-мәдени,
табиғи ескерткіштерімен танысу.
Маршрут міндеті: Туристерге белгіленген объектілерді
көрсету, олардың физикалық және рухани күшін қалпына
келтіру МАРШРУТ ЖІБІ
18 слайд
1
Қатысушылар құрамы
• 10 адам
• 23-35 жас аралығы
• Физикалық дайындығы жоғары
2
Маршрут к үрделілігі
Маршрут ұзақтығы
Маршрут ұзындығы
1 дәрежелі (150 км) – 2 дәрежелі (300 км)
12 күн (01.07 – 12.07)
2178 км
3
Жорық кезіндегі жалпы
сметасы • 80000 тг тамақтануы
• 300000 тг велосипедті жалға алу
• 30000 тг қосымша
Барлығы – 410000 тг
19 слайд
№ Жорыққа қажетті саймандар тізімі Салмағы
кг Бір адамға
саны Жалпы
саны
1 Жол дорбасы 18-25 1 6
2 Жатар жайқап (қауырсынды) 2,5 1 6
3 Пенополиурентандық алаша 2 1 6
4 Карабиндар дираль 0,08 22
5 Мамықты куртка 1,5 1 6
6 Жаңбырлы күнге кеудеше 0,2 1 6
7 Жұқа жемпір 0,3 1 6
8 Жеңі ұзын футболка 0,2 2 12
9 Шалбар 1,3 1 10
10 Ішкі киім 0,075 2 жұп
11 Шұлық 0,05 3 6 жұп
12 Тауға арналған ботинка 2,5 1 жұп 6
13 Кроссовки 1,0 1 жұп 6
14 Жылы бас киім 1 1 6
15 Кепка 0,2 1 6
16 Күнге қарсы маска 0,03 1 6 жұп
п17 Күнге қарсы көзілдірік 0,1 1 6
18 Қолбақ 0,2 1 жұп 6жұп
19 Күнге қарсы крем 0,1 1 6
20 Табақ, кружка, қасық(үлкен,кіші),пышақ,шұңқыр
тарелка 0,25 комплект 6комплект
21 Жеке қажеттілік құралдар 0,3 комплект 6комплект
22 Қалам,дәптер 0,1 комплект 6комплект
Жалпы салмағы 11,9 кгКесте-4. Жеке құрал-жабдықтар тізімі.
20 слайд
Жол
дорбасы
Жатар
жайқап
Пенополиур
ентандық
алаша
Гигеналық
құралдары Жеке құрал-жабдықтар тізімі
Табақ, кружка,
қасық(үлкен,кіші),пы
шақ,шұңқыр тарелка
Жаңбырлы
күнге кеудеше
Карабиндар
дираль
компас
21 слайд
3 орынды
шатыр
Мұз шапқыш
Дәрілік спирт
Фонарик Маршрут
Құрғақ спирт документтері
Шамдар
картаТоптық құрал-жабдықтар
22 слайд
4.Ас мәзірі және азық-түліктің тізімі
Ас мәзірі бір адамға арналған:
1 күн
Аялдамаларда және жүріс кезіндегі тамақтану (1850-2100ккал)
Сыр_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _25 г
Колбаса_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _25 г
Маймен қуырылған консерв-н балық _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 1 25 г
Кептірілген нан _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _40г
Глюкоза_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _10 г
Жаңғақ_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 2 0 г
Тәтті сусындар_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _0.5 литр
Кешкі ас (1500-1700ккал)
Консервіленген ет, қуырылған пиязбен _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 350г ет, 25г
пияз
Шай құмшекермен
23 слайд
24 слайд
...Көзге елестетіңіз
25 слайд
26 слайд
27 слайд
Назарларыңызға
рахмет!
Сіз үшін 400 000 ұстаздардың еңбегі мен тәжірибесін біріктіріп, ең үлкен материалдар базасын жасадық. Төменде пәніңізді белгілеп, керек материалды алып сабағыңызға қолдана аласыз