Презентаций: "Ботқалар "
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
1 слайд
ТАҚЫРЫП:
«БОТҚА ЛАР.БОТҚАДАН
ӘЗІРЛЕНГЕН
ТАҒАМДАР.САПАСЫНА
ҚОЙЫЛАТЫН ТА ЛАПТАР»
Дайындаған:Сулейменова Айсулу
Батырбековна арнайы пәндер
оқытушысы.КММ №5Агротехникалық колледж і
1 слайд
ТАҚЫРЫП: «БОТҚА ЛАР.БОТҚАДАН ӘЗІРЛЕНГЕН ТАҒАМДАР.САПАСЫНА ҚОЙЫЛАТЫН ТА ЛАПТАР» Дайындаған:Сулейменова Айсулу Батырбековна арнайы пәндер оқытушысы.КММ №5Агротехникалық колледж і
2 слайд
САБАҚ МАҚСАТЫ:
Ботқа түрлері мен дайындау
технологиясын,тағамдарды ұсыну мен әсемдеу
ерекшеліктерін,сақтау мерзімі тәсілдері мен
ережелерін үйретуде пәнге деген қызығушылығын
дамыту.
2 слайд
САБАҚ МАҚСАТЫ: Ботқа түрлері мен дайындау технологиясын,тағамдарды ұсыну мен әсемдеу ерекшеліктерін,сақтау мерзімі тәсілдері мен ережелерін үйретуде пәнге деген қызығушылығын дамыту.
3 слайд
ШЕШЕТІН СҰРАҚТАР
1.Ботқаларды дайындау
технологиясы.
2.Сапасына қойылатын
талаптар
3 слайд
ШЕШЕТІН СҰРАҚТАР 1.Ботқаларды дайындау технологиясы. 2.Сапасына қойылатын талаптар
4 слайд
ЖАРМАЛАРДЫ ӨҢДЕУ
ЖармаларЖармалар Жармаларды Жармаларды
алғашқы мехникалық алғашқы мехникалық
өңдеу.өңдеу.
сорттайдсорттайд
ыы илейдіилейді
жуадыжуады
Кептіреді не Кептіреді не
қуырадықуырады Суға Суға
саладысалады
ҚарақұмықҚарақұмық
++
--
--
++
--
күрішкүріш
++
-- Жылы Жылы
судасуда --
--
«Геркулес»«Геркулес»
++
--
--
++
--
жүгеріжүгері
++
-- Жылы Жылы
судасуда --
--
МанныйМанный
--
++
--
++
--
арпаарпа
++
-- Жылы Жылы
судасуда -- Салықн Салықн
суда 2-суда 2-
3сағат3сағат
4 слайд
ЖАРМАЛАРДЫ ӨҢДЕУ ЖармаларЖармалар Жармаларды Жармаларды алғашқы мехникалық алғашқы мехникалық өңдеу.өңдеу. сорттайдсорттайд ыы илейдіилейді жуадыжуады Кептіреді не Кептіреді не қуырадықуырады Суға Суға саладысалады ҚарақұмықҚарақұмық ++ -- -- ++ -- күрішкүріш ++ -- Жылы Жылы судасуда -- -- «Геркулес»«Геркулес» ++ -- -- ++ -- жүгеріжүгері ++ -- Жылы Жылы судасуда -- -- МанныйМанный -- ++ -- ++ -- арпаарпа ++ -- Жылы Жылы судасуда -- Салықн Салықн суда 2-суда 2- 3сағат3сағат
5 слайд
Ботқаға май,жұмыртқа,қант қосады,ал тәтті
өнімдерге – ванилин қосады. Ірімшіктен,жеміс-
жидектерден тәтті не тұщы жарма пісірмелерін
дайындайды.. Ботқадан дайындалған тағамдардың
дайындау технологиясы
Сусымалы
ботқа
пісірме
Пудинг Котлет,
биточкилар Үзбелер
5 слайд
Ботқаға май,жұмыртқа,қант қосады,ал тәтті өнімдерге – ванилин қосады. Ірімшіктен,жеміс- жидектерден тәтті не тұщы жарма пісірмелерін дайындайды.. Ботқадан дайындалған тағамдардың дайындау технологиясы Сусымалы ботқа пісірме Пудинг Котлет, биточкилар Үзбелер
6 слайд
КҮРІШ,СӨК,ҰНТАҚ ПІСІРМЕСІ.
Дайындалған тұтқыр ботқаны 60С температураға
дейн салқындатады.Оған шикі жұмыртқа,қант
қосады.Сонымен қатар жүзім,кепкен
өрік,ванилина қосады.Араласытырлған массасны
май жағылған және ұнтақталға кепкен нан
себілген суырма табаға салады.Масса қабаты
қалындығы 3-4см.Бетіне тегістейді,үстіне
жұмыртқа мен қаймақ қоспасын жағады.
Сары май құйяды немесе тұздық тостаққа салып
қаймақ береді.
6 слайд
КҮРІШ,СӨК,ҰНТАҚ ПІСІРМЕСІ. Дайындалған тұтқыр ботқаны 60С температураға дейн салқындатады.Оған шикі жұмыртқа,қант қосады.Сонымен қатар жүзім,кепкен өрік,ванилина қосады.Араласытырлған массасны май жағылған және ұнтақталға кепкен нан себілген суырма табаға салады.Масса қабаты қалындығы 3-4см.Бетіне тегістейді,үстіне жұмыртқа мен қаймақ қоспасын жағады. Сары май құйяды немесе тұздық тостаққа салып қаймақ береді.
7 слайд
КЕЗЕКТЕП КҮРІШТЕН ПІСІРІЛГЕН
БОТҚА
Сусымалы ботқа
дайындау. 1 кезек
7 слайд
КЕЗЕКТЕП КҮРІШТЕН ПІСІРІЛГЕН БОТҚА Сусымалы ботқа дайындау. 1 кезек
8 слайд
КЕЗЕКТЕП КҮРІШТЕН
ПІСІРІЛГЕН БОТҚА
Ботқаға шикі
жұмыртқа,қант,ме
йіз,өрік,ванилин
ұнтағын қосады.2 кезек
8 слайд
КЕЗЕКТЕП КҮРІШТЕН ПІСІРІЛГЕН БОТҚА Ботқаға шикі жұмыртқа,қант,ме йіз,өрік,ванилин ұнтағын қосады.2 кезек
9 слайд
КЕЗЕКТЕП КҮРІШТЕН
ПІСІРІЛГЕН ПІСІРМЕ
Арнайы қалыпқа
салып.Бетін
тегістейді,үстіне
жұмыртқа мен қаймақ
қоспасын жағады3Кезек
9 слайд
КЕЗЕКТЕП КҮРІШТЕН ПІСІРІЛГЕН ПІСІРМЕ Арнайы қалыпқа салып.Бетін тегістейді,үстіне жұмыртқа мен қаймақ қоспасын жағады3Кезек
10 слайд
КЕЗЕКТЕП КҮРІШТЕН
ПІСІРІЛГЕН ПІСІРМЕ
Дайын пісірмені
салқындатып,ұсынар
да сары май құйяды
немесе тұздық
тостаққа салып
қаймақ береді. 4Кезек
10 слайд
КЕЗЕКТЕП КҮРІШТЕН ПІСІРІЛГЕН ПІСІРМЕ Дайын пісірмені салқындатып,ұсынар да сары май құйяды немесе тұздық тостаққа салып қаймақ береді. 4Кезек
11 слайд
ҚАРАҚҰМЫҚ КРУПЕНИГІ
Дайындалған жұмсақ сусыма ботқаға
қант,жұмыртқа,біраз қаймақ,үгілгне ірімшік
қосып барлығын араластырады.Майланған және
кепкен нан себілген суырма табаға салады,бетін
тегістейді,қаймақ жағады.Салқындатып
сыбағаларға бөледі.Әр кесектің массасы
250гр.Ұснарда май құйяды немесе тұздық
тостақта қаймақ пен қоса береді.
11 слайд
ҚАРАҚҰМЫҚ КРУПЕНИГІ Дайындалған жұмсақ сусыма ботқаға қант,жұмыртқа,біраз қаймақ,үгілгне ірімшік қосып барлығын араластырады.Майланған және кепкен нан себілген суырма табаға салады,бетін тегістейді,қаймақ жағады.Салқындатып сыбағаларға бөледі.Әр кесектің массасы 250гр.Ұснарда май құйяды немесе тұздық тостақта қаймақ пен қоса береді.
12 слайд
КЕЗЕКТЕП КРУПЕНИК
ПІСІРУ
Үгілмелі
қарақұмық
ботқасын
дайындау. 1Кезек
12 слайд
КЕЗЕКТЕП КРУПЕНИК ПІСІРУ Үгілмелі қарақұмық ботқасын дайындау. 1Кезек
13 слайд
КЕЗЕКТЕП КРУПЕНИК ПІСІРУ
2Кезек
Ботқаға
қант,жұмыртқа,қайм
ақ,үгілген ірімшік
қосып барлығын
араластырады.
13 слайд
КЕЗЕКТЕП КРУПЕНИК ПІСІРУ 2Кезек Ботқаға қант,жұмыртқа,қайм ақ,үгілген ірімшік қосып барлығын араластырады.
14 слайд
КЕЗЕКТЕП КРУПЕНИК ПІСІРУ
3Кезек
Майланған және
кепкен нан
себілген суырма
табаға
салады,бетін
тегістейді,қаймақ
жағады.
14 слайд
КЕЗЕКТЕП КРУПЕНИК ПІСІРУ 3Кезек Майланған және кепкен нан себілген суырма табаға салады,бетін тегістейді,қаймақ жағады.
15 слайд
КЕЗЕКТЕП КРУПЕНИК ПІСІРУ
4Кезек
Салқындатып
сыбағаларға бөледі.Әр
кесектің массасы
250гр.Ұснарда май
құйяды немесе тұздық
тостақта қаймақ пен
қоса береді.
15 слайд
КЕЗЕКТЕП КРУПЕНИК ПІСІРУ 4Кезек Салқындатып сыбағаларға бөледі.Әр кесектің массасы 250гр.Ұснарда май құйяды немесе тұздық тостақта қаймақ пен қоса береді.
16 слайд
ҰНТАҚ ЖАРМАДАН КОТЛЕТТЕР
МЕН БИТОЧКИ
60С –қа дейін салқындатылған тұтқыр ботқаға
қант,шикі жұмыртқа қосып,жақсылап
араластырады.Әзірге 40-45С температурадағы жылы
күйіндегі массаны сыбағаларға өлшеп,бөліп котлет
формасын беріп кепкен нан аунатпасында
аунатады.Әр сыбағаға 2 данадан,тәтті тқздықпен не
кисельмен ұсынады.
16 слайд
ҰНТАҚ ЖАРМАДАН КОТЛЕТТЕР МЕН БИТОЧКИ 60С –қа дейін салқындатылған тұтқыр ботқаға қант,шикі жұмыртқа қосып,жақсылап араластырады.Әзірге 40-45С температурадағы жылы күйіндегі массаны сыбағаларға өлшеп,бөліп котлет формасын беріп кепкен нан аунатпасында аунатады.Әр сыбағаға 2 данадан,тәтті тқздықпен не кисельмен ұсынады.
17 слайд
КЕЗЕКТЕП ҰНТАҚ БИТОЧАКАСЫН
ДАЙЫНДАУ
Ұнтақ ботқасын
дайындау.1кезектеп
17 слайд
КЕЗЕКТЕП ҰНТАҚ БИТОЧАКАСЫН ДАЙЫНДАУ Ұнтақ ботқасын дайындау.1кезектеп
18 слайд
КЕЗЕКТЕП КҮРІШ БОТҚАСЫН
ДАЙЫНДАУ
Шикі жұмыртқа
қосып
араластырамыз 2Кезек
18 слайд
КЕЗЕКТЕП КҮРІШ БОТҚАСЫН ДАЙЫНДАУ Шикі жұмыртқа қосып араластырамыз 2Кезек
19 слайд
КЕЗЕКТЕП КҮРІШ БОТҚАСЫН ДАЙЫНДАУ
Пішінін
келтіріп,кепкен нан
айнатпасында
аунату.3Кезек
19 слайд
КЕЗЕКТЕП КҮРІШ БОТҚАСЫН ДАЙЫНДАУ Пішінін келтіріп,кепкен нан айнатпасында аунату.3Кезек
20 слайд
КЕЗЕКТЕП КҮРІШ БОТҚАСЫН
ДАЙЫНДАУ
Таба қызыл қабық
пайда болғанша екі
жағынан қуыру.4Кезек
20 слайд
КЕЗЕКТЕП КҮРІШ БОТҚАСЫН ДАЙЫНДАУ Таба қызыл қабық пайда болғанша екі жағынан қуыру.4Кезек
21 слайд
КЕЗЕКТЕП КҮРІШ БОТҚАСЫН ДАЙЫНДАУ
Әр сыбағаға 2
данадан,тәтті
тқздықпен не
кисельмен ұсынады .5Кезек
21 слайд
КЕЗЕКТЕП КҮРІШ БОТҚАСЫН ДАЙЫНДАУ Әр сыбағаға 2 данадан,тәтті тқздықпен не кисельмен ұсынады .5Кезек
22 слайд
САПАСЫНА ҚОЙЫЛАТЫН ТАЛАПТАР
№ Та ғам
түрлері консист
енциясы иісі дәмі түсі Тұздық
түрі
22 слайд
САПАСЫНА ҚОЙЫЛАТЫН ТАЛАПТАР № Та ғам түрлері консист енциясы иісі дәмі түсі Тұздық түрі
23 слайд
САҚТАУ МЕРЗІМІ
Дайын котлеттер мен биточкилерді дайын
болғаннан кейін 3 сағат сақтайды.
23 слайд
САҚТАУ МЕРЗІМІ Дайын котлеттер мен биточкилерді дайын болғаннан кейін 3 сағат сақтайды.