Материалдар / Презентация: "Тұздықтар"
МИНИСТРЛІКПЕН КЕЛІСІЛГЕН КУРСҚА ҚАТЫСЫП, АТТЕСТАЦИЯҒА ЖАРАМДЫ СЕРТИФИКАТ АЛЫҢЫЗ!
Сертификат Аттестацияға 100% жарамды
ТОЛЫҚ АҚПАРАТ АЛУ

Презентация: "Тұздықтар"

Материал туралы қысқаша түсінік
материал "тағам дайындау технология" пәнінен қажет болады.Тұздықтар түрлері көрсетілген,жасалу жолдары және қандай тағамдарға қандай тұздықтар қолданылады.
Авторы:
Автор материалды ақылы түрде жариялады. Сатылымнан түскен қаражат авторға автоматты түрде аударылады. Толығырақ
23 Сәуір 2019
1493
1 рет жүктелген
770 ₸
Бүгін алсаңыз
+39 бонус
беріледі
Бұл не?
Бүгін алсаңыз +39 бонус беріледі Бұл не?
Тегін турнир Мұғалімдер мен Тәрбиешілерге
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
Бұл бетте материалдың қысқаша нұсқасы ұсынылған. Материалдың толық нұсқасын жүктеп алып, көруге болады
img_page_1
Ресми байқаулар тізімі
Республикалық байқауларға қатысып жарамды дипломдар алып санатыңызды көтеріңіз!
Материалдың қысқаша түсінігі
Мұғалімнің шеберлігі

1 слайд
Мұғалімнің шеберлігі

1 слайд

Мұғалімнің шеберлігі

 - жартылай сұйықтық - жартылай сұйықтық консистенциясы бар,тағамды консистенциясы бар,тағамды дайындау процесінде немесе дай

2 слайд
 - жартылай сұйықтық - жартылай сұйықтық консистенциясы бар,тағамды консистенциясы бар,тағамды дайындау процесінде немесе дайындау процесінде немесе дайын тамақты беру кезінде оның дайын тамақты беру кезінде оның дәмі мен хощ иісін жақсарту үшін дәмі мен хощ иісін жақсарту үшін падаланылатын тағамның падаланылатын тағамның қосымша құрам бөлігі.қосымша құрам бөлігі.

2 слайд

 - жартылай сұйықтық - жартылай сұйықтық консистенциясы бар,тағамды консистенциясы бар,тағамды дайындау процесінде немесе дайындау процесінде немесе дайын тамақты беру кезінде оның дайын тамақты беру кезінде оның дәмі мен хощ иісін жақсарту үшін дәмі мен хощ иісін жақсарту үшін падаланылатын тағамның падаланылатын тағамның қосымша құрам бөлігі.қосымша құрам бөлігі.

Тұздықтардың Тұздықтардың тамақтанудағы тамақтанудағы маңызы:маңызы:  Тағамның дәмі өзгередіТағамның дәмі өзгереді  Консисте

3 слайд
Тұздықтардың Тұздықтардың тамақтанудағы тамақтанудағы маңызы:маңызы:  Тағамның дәмі өзгередіТағамның дәмі өзгереді  Консистенциясы нәзікКонсистенциясы нәзік  Тағамдық құндылығын жоғарлатаТағамдық құндылығын жоғарлата  Тәбет ашадыТәбет ашады  Адам ағзасына тез сіңедіАдам ағзасына тез сіңеді  Тағамның түрін жақсартады.Тағамның түрін жақсартады.

3 слайд

Тұздықтардың Тұздықтардың тамақтанудағы тамақтанудағы маңызы:маңызы:  Тағамның дәмі өзгередіТағамның дәмі өзгереді  Консистенциясы нәзікКонсистенциясы нәзік  Тағамдық құндылығын жоғарлатаТағамдық құндылығын жоғарлата  Тәбет ашадыТәбет ашады  Адам ағзасына тез сіңедіАдам ағзасына тез сіңеді  Тағамның түрін жақсартады.Тағамның түрін жақсартады.

Ұннан Ұннан П

4 слайд
Ұннан Ұннан Піспе су және сорпа Сары май мен Өсімдік маймен Сірке қышқылыетпен балықпен Саңырау құлақ Қаймақпен Сүттен Майлы қопалар Майлы Тұздық тар Майонез тұздықтар Мари- надтар Хрен тұздығы Негізгі Қызыл Негізгі ақ Негізгі ақ Саңырау құлақ сүтті қаймақты қосымша қосымша қосымша қосымша қосымша қосымша қосымшаҰнсызҰнсыз

4 слайд

Ұннан Ұннан Піспе су және сорпа Сары май мен Өсімдік маймен Сірке қышқылыетпен балықпен Саңырау құлақ Қаймақпен Сүттен Майлы қопалар Майлы Тұздық тар Майонез тұздықтар Мари- надтар Хрен тұздығы Негізгі Қызыл Негізгі ақ Негізгі ақ Саңырау құлақ сүтті қаймақты қосымша қосымша қосымша қосымша қосымша қосымша қосымшаҰнсызҰнсыз

ТТ ұздықтар топтасуыұздықтар топтасуы  Ұсыну температурасы бойынша: Ұсыну температурасы бойынша: салқын және ыстық;салқын және

5 слайд
ТТ ұздықтар топтасуыұздықтар топтасуы  Ұсыну температурасы бойынша: Ұсыну температурасы бойынша: салқын және ыстық;салқын және ыстық;  Түсі: қызыл және ақ;Түсі: қызыл және ақ;  Консистенциясы: сұйық, орташа Консистенциясы: сұйық, орташа қою және қою.қою және қою.

5 слайд

ТТ ұздықтар топтасуыұздықтар топтасуы  Ұсыну температурасы бойынша: Ұсыну температурасы бойынша: салқын және ыстық;салқын және ыстық;  Түсі: қызыл және ақ;Түсі: қызыл және ақ;  Консистенциясы: сұйық, орташа Консистенциясы: сұйық, орташа қою және қою.қою және қою.

Орташа қою Орташа қою тұздықтарын тұздықтарын пісірмелер үшін пісірмелер үшін пайдаланады.пайдаланады.

6 слайд
Орташа қою Орташа қою тұздықтарын тұздықтарын пісірмелер үшін пісірмелер үшін пайдаланады.пайдаланады.

6 слайд

Орташа қою Орташа қою тұздықтарын тұздықтарын пісірмелер үшін пісірмелер үшін пайдаланады.пайдаланады.

Сұйық тұздықтарды Сұйық тұздықтарды бұқтыру үшін бұқтыру үшін пайдаланады. пайдаланады.

7 слайд
Сұйық тұздықтарды Сұйық тұздықтарды бұқтыру үшін бұқтыру үшін пайдаланады. пайдаланады.

7 слайд

Сұйық тұздықтарды Сұйық тұздықтарды бұқтыру үшін бұқтыру үшін пайдаланады. пайдаланады.

Қою тұздықтарды Қою тұздықтарды тағамды тартымдату тағамды тартымдату үшін пайдаланады үшін пайдаланады

8 слайд
Қою тұздықтарды Қою тұздықтарды тағамды тартымдату тағамды тартымдату үшін пайдаланады үшін пайдаланады

8 слайд

Қою тұздықтарды Қою тұздықтарды тағамды тартымдату тағамды тартымдату үшін пайдаланады үшін пайдаланады

Тұздық шала өнімдеріТұздық шала өнімдері Пассервіленген көкөністер: сәбіз, пияз,ас көк Ұнды пассервілеу сорпалар

9 слайд
Тұздық шала өнімдеріТұздық шала өнімдері Пассервіленген көкөністер: сәбіз, пияз,ас көк Ұнды пассервілеу сорпалар

9 слайд

Тұздық шала өнімдеріТұздық шала өнімдері Пассервіленген көкөністер: сәбіз, пияз,ас көк Ұнды пассервілеу сорпалар

Ұн пассеровкасыҰн пассеровкасы Қызыл Ақ салқынкепке н кепек енмайл ы майлы

10 слайд
Ұн пассеровкасыҰн пассеровкасы Қызыл Ақ салқынкепке н кепек енмайл ы майлы

10 слайд

Ұн пассеровкасыҰн пассеровкасы Қызыл Ақ салқынкепке н кепек енмайл ы майлы

Қызыл тұздықҚызыл тұздық  Кепкен – ұнды елеп табаға салып Кепкен – ұнды елеп табаға салып қалындығы 3-5см, 150С-та қызғылт-қал

11 слайд
Қызыл тұздықҚызыл тұздық  Кепкен – ұнды елеп табаға салып Кепкен – ұнды елеп табаға салып қалындығы 3-5см, 150С-та қызғылт-қалындығы 3-5см, 150С-та қызғылт- қоңыр түске дейін пассервілейді.қоңыр түске дейін пассервілейді.  Майлы – ұнды елеп, табаға салып еріген Майлы – ұнды елеп, табаға салып еріген маймен 150Ста қоңыр түс пайда маймен 150Ста қоңыр түс пайда болғанша,ұн түйіршіктері үгілгенше болғанша,ұн түйіршіктері үгілгенше пассервілейді.пассервілейді.

11 слайд

Қызыл тұздықҚызыл тұздық  Кепкен – ұнды елеп табаға салып Кепкен – ұнды елеп табаға салып қалындығы 3-5см, 150С-та қызғылт-қалындығы 3-5см, 150С-та қызғылт- қоңыр түске дейін пассервілейді.қоңыр түске дейін пассервілейді.  Майлы – ұнды елеп, табаға салып еріген Майлы – ұнды елеп, табаға салып еріген маймен 150Ста қоңыр түс пайда маймен 150Ста қоңыр түс пайда болғанша,ұн түйіршіктері үгілгенше болғанша,ұн түйіршіктері үгілгенше пассервілейді.пассервілейді.

Ақ тұздықАқ тұздық  Кепкен – Кепкен – ұнды елеп Кепкен – Кепкен – ұнды елеп табаға салып қалындығы 3-5см, табаға салып қалынды

12 слайд
Ақ тұздықАқ тұздық  Кепкен – Кепкен – ұнды елеп Кепкен – Кепкен – ұнды елеп табаға салып қалындығы 3-5см, табаға салып қалындығы 3-5см, 120С-та сары түске дейін 120С-та сары түске дейін пассервілейді.пассервілейді.  Майлы – ұнды елеп, табаға салып Майлы – ұнды елеп, табаға салып еріген маймен 120Ста ақшылт түс еріген маймен 120Ста ақшылт түс пайда болғанша,ұн түйіршіктері пайда болғанша,ұн түйіршіктері үгілгенше пассервілейді.үгілгенше пассервілейді.

12 слайд

Ақ тұздықАқ тұздық  Кепкен – Кепкен – ұнды елеп Кепкен – Кепкен – ұнды елеп табаға салып қалындығы 3-5см, табаға салып қалындығы 3-5см, 120С-та сары түске дейін 120С-та сары түске дейін пассервілейді.пассервілейді.  Майлы – ұнды елеп, табаға салып Майлы – ұнды елеп, табаға салып еріген маймен 120Ста ақшылт түс еріген маймен 120Ста ақшылт түс пайда болғанша,ұн түйіршіктері пайда болғанша,ұн түйіршіктері үгілгенше пассервілейді.үгілгенше пассервілейді.

Салқын тұздықСалқын тұздық  Ұнды сары маймен пассервілейді Ұнды сары маймен пассервілейді түйіршіктері ерігенше.түйіршіктері е

13 слайд
Салқын тұздықСалқын тұздық  Ұнды сары маймен пассервілейді Ұнды сары маймен пассервілейді түйіршіктері ерігенше.түйіршіктері ерігенше.

13 слайд

Салқын тұздықСалқын тұздық  Ұнды сары маймен пассервілейді Ұнды сары маймен пассервілейді түйіршіктері ерігенше.түйіршіктері ерігенше.

БульоныБульоны Ақ сорпа Қоңыр сорпа Ет сөліФюме сорпасы

14 слайд
БульоныБульоны Ақ сорпа Қоңыр сорпа Ет сөліФюме сорпасы

14 слайд

БульоныБульоны Ақ сорпа Қоңыр сорпа Ет сөліФюме сорпасы

Ақ сорпаАқ сорпа

15 слайд
Ақ сорпаАқ сорпа

15 слайд

Ақ сорпаАқ сорпа

Қоңыр сорпаҚоңыр сорпа  Өңделген сүйекті 1-1,5сағат қуыру Өңделген сүйекті 1-1,5сағат қуыру пешінде 160-170*температурада ал

16 слайд
Қоңыр сорпаҚоңыр сорпа  Өңделген сүйекті 1-1,5сағат қуыру Өңделген сүйекті 1-1,5сағат қуыру пешінде 160-170*температурада алтын пешінде 160-170*температурада алтын түске дейін,кастрөлге ауыстырып, түске дейін,кастрөлге ауыстырып, Салқын су құйып баяу отта қайнатады. Салқын су құйып баяу отта қайнатады. овности добавляют морковь, лук, корни овности добавляют морковь, лук, корни петрушки и сельдерея, предварительно петрушки и сельдерея, предварительно подпечённые или обжаренные вместе с подпечённые или обжаренные вместе с костями. Можно добавить мясной сок. костями. Можно добавить мясной сок. Готовый бульон процеживают.Готовый бульон процеживают.

16 слайд

Қоңыр сорпаҚоңыр сорпа  Өңделген сүйекті 1-1,5сағат қуыру Өңделген сүйекті 1-1,5сағат қуыру пешінде 160-170*температурада алтын пешінде 160-170*температурада алтын түске дейін,кастрөлге ауыстырып, түске дейін,кастрөлге ауыстырып, Салқын су құйып баяу отта қайнатады. Салқын су құйып баяу отта қайнатады. овности добавляют морковь, лук, корни овности добавляют морковь, лук, корни петрушки и сельдерея, предварительно петрушки и сельдерея, предварительно подпечённые или обжаренные вместе с подпечённые или обжаренные вместе с костями. Можно добавить мясной сок. костями. Можно добавить мясной сок. Готовый бульон процеживают.Готовый бульон процеживают.

фюмефюме  Пісірілген қоңыр қою сорпаны Пісірілген қоңыр қою сорпаны буландырады 1/5, 1/10 буландырады 1/5, 1/10 көлемінен.Сал

17 слайд
фюмефюме  Пісірілген қоңыр қою сорпаны Пісірілген қоңыр қою сорпаны буландырады 1/5, 1/10 буландырады 1/5, 1/10 көлемінен.Салқындатылған кезде көлемінен.Салқындатылған кезде сілікпе тәрізді.Жақсы сілікпе тәрізді.Жақсы консистенциясын алу 5-10 рет консистенциясын алу 5-10 рет ыстық сумен қайнатады.ыстық сумен қайнатады.

17 слайд

фюмефюме  Пісірілген қоңыр қою сорпаны Пісірілген қоңыр қою сорпаны буландырады 1/5, 1/10 буландырады 1/5, 1/10 көлемінен.Салқындатылған кезде көлемінен.Салқындатылған кезде сілікпе тәрізді.Жақсы сілікпе тәрізді.Жақсы консистенциясын алу 5-10 рет консистенциясын алу 5-10 рет ыстық сумен қайнатады.ыстық сумен қайнатады.

Ет сөліЕт сөлі Етті қуырған кезде су құйып Етті қуырған кезде су құйып отырамыз. Қуырған кезде қалған отырамыз. Қуырған кезд

18 слайд
Ет сөліЕт сөлі Етті қуырған кезде су құйып Етті қуырған кезде су құйып отырамыз. Қуырған кезде қалған отырамыз. Қуырған кезде қалған сөлін булаймыз,майын алып, сөлін булаймыз,майын алып, өнімді су не сорпамен өнімді су не сорпамен аралсатырамыз,сүземіз. аралсатырамыз,сүземіз. Қуырылған ет тағамдарына және Қуырылған ет тағамдарына және қыз тұздыққа қосымша.қыз тұздыққа қосымша.

18 слайд

Ет сөліЕт сөлі Етті қуырған кезде су құйып Етті қуырған кезде су құйып отырамыз. Қуырған кезде қалған отырамыз. Қуырған кезде қалған сөлін булаймыз,майын алып, сөлін булаймыз,майын алып, өнімді су не сорпамен өнімді су не сорпамен аралсатырамыз,сүземіз. аралсатырамыз,сүземіз. Қуырылған ет тағамдарына және Қуырылған ет тағамдарына және қыз тұздыққа қосымша.қыз тұздыққа қосымша.

Ет СөліЕт Сөлі

19 слайд
Ет СөліЕт Сөлі

19 слайд

Ет СөліЕт Сөлі

Тұздықты гарнирмен бірге Тұздықты гарнирмен бірге не жеке арнайы не жеке арнайы ыдысында массасы 50, 75 ыдысында массасы 50, 7

20 слайд
Тұздықты гарнирмен бірге Тұздықты гарнирмен бірге не жеке арнайы не жеке арнайы ыдысында массасы 50, 75 ыдысында массасы 50, 75 немес 100г (кейбір кезде немес 100г (кейбір кезде 25г)25г)

20 слайд

Тұздықты гарнирмен бірге Тұздықты гарнирмен бірге не жеке арнайы не жеке арнайы ыдысында массасы 50, 75 ыдысында массасы 50, 75 немес 100г (кейбір кезде немес 100г (кейбір кезде 25г)25г)

Білімдерін тексеруБілімдерін тексеру 1. Қандай температурада ақ тұздықты дайындайды? 1. Қандай температурада ақ тұздықты дай

21 слайд
Білімдерін тексеруБілімдерін тексеру 1. Қандай температурада ақ тұздықты дайындайды? 1. Қандай температурада ақ тұздықты дайындайды? а) 120*С а) 120*С б) 140*С б) 140*С в) 150*Св) 150*С 2. Қай тұздықты ұнсыз дайындайды?2. Қай тұздықты ұнсыз дайындайды? а) сүттіа) сүтті б) негізгі қызылб) негізгі қызыл в) майонезв) майонез 3. Қоңыр сорпа алу үшін сүйектерді қанша уақыт қайнатады?3. Қоңыр сорпа алу үшін сүйектерді қанша уақыт қайнатады? а) 1-1,5сағ а) 1-1,5сағ б) 30-40мин б) 30-40мин в) 10-15минв) 10-15мин 4. Орташа қоюлықтағы тұздықты қай тағам үшін падаланады?4. Орташа қоюлықтағы тұздықты қай тағам үшін падаланады? а) тағамдарға құю үшіна) тағамдарға құю үшін б) тартымдату үшінб) тартымдату үшін в) қақтау үшінв) қақтау үшін 5.5.

21 слайд

Білімдерін тексеруБілімдерін тексеру 1. Қандай температурада ақ тұздықты дайындайды? 1. Қандай температурада ақ тұздықты дайындайды? а) 120*С а) 120*С б) 140*С б) 140*С в) 150*Св) 150*С 2. Қай тұздықты ұнсыз дайындайды?2. Қай тұздықты ұнсыз дайындайды? а) сүттіа) сүтті б) негізгі қызылб) негізгі қызыл в) майонезв) майонез 3. Қоңыр сорпа алу үшін сүйектерді қанша уақыт қайнатады?3. Қоңыр сорпа алу үшін сүйектерді қанша уақыт қайнатады? а) 1-1,5сағ а) 1-1,5сағ б) 30-40мин б) 30-40мин в) 10-15минв) 10-15мин 4. Орташа қоюлықтағы тұздықты қай тағам үшін падаланады?4. Орташа қоюлықтағы тұздықты қай тағам үшін падаланады? а) тағамдарға құю үшіна) тағамдарға құю үшін б) тартымдату үшінб) тартымдату үшін в) қақтау үшінв) қақтау үшін 5.5.

Үй жұмысыҮй жұмысы 1.Қосымша іздену.1.Қосымша іздену.

22 слайд
Үй жұмысыҮй жұмысы 1.Қосымша іздену.1.Қосымша іздену.

22 слайд

Үй жұмысыҮй жұмысы 1.Қосымша іздену.1.Қосымша іздену.