Тамақтанудың физиологиялық негіздері
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
1 слайд
Қоркыт Ата атындағы
Қызылорда университеті
Тақырыбы:
Тамақтанудың физиологиялық Тамақтанудың физиологиялық
негіздерінегіздері
Орындаған: Г.Т.Абдихайымова Кызылординский университет им.
Коркыт Ата
1 слайд
Қоркыт Ата атындағы Қызылорда университеті Тақырыбы: Тамақтанудың физиологиялық Тамақтанудың физиологиялық негіздерінегіздері Орындаған: Г.Т.Абдихайымова Кызылординский университет им. Коркыт Ата
2 слайд
Жоспар
Салауатты өмір салты
Тағамдық заттар
Рациональды тама қтану
Қорытынды
Пайдаланылған әдебиеттер
2 слайд
Жоспар Салауатты өмір салты Тағамдық заттар Рациональды тама қтану Қорытынды Пайдаланылған әдебиеттер
3 слайд
3 слайд
4 слайд
С алауатты
өмір салтыДенені шынықтыру
Жақсы
эмоциялар
Зиянды
заттардан
бас тарту
Жеке гигиена Таза
экология Рациональдық
тамақтануСалауатты өмір салты элементтері
4 слайд
С алауатты өмір салтыДенені шынықтыру Жақсы эмоциялар Зиянды заттардан бас тарту Жеке гигиена Таза экология Рациональдық тамақтануСалауатты өмір салты элементтері
5 слайд
Тағамдық заттар
Белок
Май
Су Көмірсу
Витаминдер
Минералды заттар
5 слайд
Тағамдық заттар Белок Май Су Көмірсу Витаминдер Минералды заттар
6 слайд
БЕЛОК
-клетка негізін құратын құрылыс материалы
-қоректік заттардың түзілуі, ферменттердің
қатысумен жүреді
Белоктар түзілуі бойынша бөлінеді:
Өсімдіктік: күріш, соя, жарма, бұршақ, нан т.б.
Жануарлық : ет, балық, сүт, жұмыртқа т. б.
6 слайд
БЕЛОК -клетка негізін құратын құрылыс материалы -қоректік заттардың түзілуі, ферменттердің қатысумен жүреді Белоктар түзілуі бойынша бөлінеді: Өсімдіктік: күріш, соя, жарма, бұршақ, нан т.б. Жануарлық : ет, балық, сүт, жұмыртқа т. б.
7 слайд
Адамны ң күнделікті
тамағында белок мөлшері
30% дан кем болмағаны
жөн. Белок - қуат қоры. 1г
белок тоты қса,денеде
4,1ккал , яғни
17,17 к .джоуль жылу пайда
болады
7 слайд
Адамны ң күнделікті тамағында белок мөлшері 30% дан кем болмағаны жөн. Белок - қуат қоры. 1г белок тоты қса,денеде 4,1ккал , яғни 17,17 к .джоуль жылу пайда болады
8 слайд
- энергия көзі 1г көмірсу
тотықса 4,1 ккал энергия
б өлініп шығады.
Адамға тәулігіне 450-500 г
көмірсу қажет Көмірсу
8 слайд
- энергия көзі 1г көмірсу тотықса 4,1 ккал энергия б өлініп шығады. Адамға тәулігіне 450-500 г көмірсу қажет Көмірсу
9 слайд
•
Қанттар ( глюкоза, фруктоза, лактоза ): балда,
жеміс- жидектерде, сүтте, қантта, конфетте
болады.
•
Крахмал : картоп, ұн, тары, жарма, макарон
өнімдері
•
Клетчатка : кебек, орамжапырақ, сәбіз, баклажан
т.бКөмірсу түрлері:
9 слайд
• Қанттар ( глюкоза, фруктоза, лактоза ): балда, жеміс- жидектерде, сүтте, қантта, конфетте болады. • Крахмал : картоп, ұн, тары, жарма, макарон өнімдері • Клетчатка : кебек, орамжапырақ, сәбіз, баклажан т.бКөмірсу түрлері:
10 слайд
Майлар
-энергия көзі, жылуды сақтайды
:Майлар түзілуі бойынша:
Өсімдіктік :күнбағыс майы, бүрген
майы, зәйтүн майы,соя майы,т.б
Жануарлық:сары май, шошқа майы,
тауық майы т.б.
10 слайд
Майлар -энергия көзі, жылуды сақтайды :Майлар түзілуі бойынша: Өсімдіктік :күнбағыс майы, бүрген майы, зәйтүн майы,соя майы,т.б Жануарлық:сары май, шошқа майы, тауық майы т.б.
11 слайд
ВИТАМИНДЕР
-организмнің иммунитетін жақсартады
-органдардың жұмысын қадағалайды
Витамин жетіспеушілігі - ГИПОВИТАМИНОЗ
Витаминдердің көбейіп кетуі -
ГИПЕРВИТАМИНОЗ
Витаминдердің болмауы -
АВИТАМИНОЗ
11 слайд
ВИТАМИНДЕР -организмнің иммунитетін жақсартады -органдардың жұмысын қадағалайды Витамин жетіспеушілігі - ГИПОВИТАМИНОЗ Витаминдердің көбейіп кетуі - ГИПЕРВИТАМИНОЗ Витаминдердің болмауы - АВИТАМИНОЗ
12 слайд
МИНЕРАЛДЫ ТҰЗДАР
Макроэлементтер:
Темір – гемоглобин
құрамына кіреді
Калий - суды
шығарады
Натрий –суды ұстап
тұрады
Кальций сүйектің,тістің
Фосфор түзілуіне
қатысады
Микроэлементтер
Йод – қалқанша
безінде болады
Фтор сүйектің
түзілуіне қатысады
Магний – белок
синтезіне қатысады
12 слайд
МИНЕРАЛДЫ ТҰЗДАР Макроэлементтер: Темір – гемоглобин құрамына кіреді Калий - суды шығарады Натрий –суды ұстап тұрады Кальций сүйектің,тістің Фосфор түзілуіне қатысады Микроэлементтер Йод – қалқанша безінде болады Фтор сүйектің түзілуіне қатысады Магний – белок синтезіне қатысады
13 слайд
- барлық органдар мен ткандардың құрамына кіреді
-тағамдық заттардың сіңірілуіне қатысады
Ересек адамның дене салмағының 60-70% су
Тәулігіне қажетті су мөлшері 2…2,5
Оның сусын түрінде 700-1700 мл
т үрінде,ал тағам қүрамымдағы су
түрінде 800-1000 мл т үрінде,
эндогенді су 200-300 мл түрінде
болады Су
13 слайд
- барлық органдар мен ткандардың құрамына кіреді -тағамдық заттардың сіңірілуіне қатысады Ересек адамның дене салмағының 60-70% су Тәулігіне қажетті су мөлшері 2…2,5 Оның сусын түрінде 700-1700 мл т үрінде,ал тағам қүрамымдағы су түрінде 800-1000 мл т үрінде, эндогенді су 200-300 мл түрінде болады Су
14 слайд
Рациональды тамақтанудың 3 принцип і
бар
1. Энергетикалық тепе- теңдік
2. Тамақтанудың әртүрлігі.
3. Тамақтану режимі.
14 слайд
Рациональды тамақтанудың 3 принцип і бар 1. Энергетикалық тепе- теңдік 2. Тамақтанудың әртүрлігі. 3. Тамақтану режимі.
15 слайд
•
Ағзада қорытылып сіңірілген ас энергия көзі болып табылады,ал
энергия бұлшық еттердің жұмысына,ағзада температураның қалыпты
сақталуына және адамның жасушалары мен мүшелерінің пайда
болуын қамтамасыз ететін жасушалардың жаңаруына себепші
болады
•
Әр адам күніне қанша эергия жоғалтса,сонша энергия алу керек,ол
ағзадағы энергетикалық тепе теңдіктің сақталуын қамтамасыз.
•
Егер адам энергетикалық шығынның орнын толтыратын калория
алмаса ,онда жүдеулік болады.
•
Егерде ағзаға тамақ арқылы түскен эергия,энергетикалық
шығынынан көп болса,онда семіздік болады1.Энергетикалық тепе- теңдік .
15 слайд
• Ағзада қорытылып сіңірілген ас энергия көзі болып табылады,ал энергия бұлшық еттердің жұмысына,ағзада температураның қалыпты сақталуына және адамның жасушалары мен мүшелерінің пайда болуын қамтамасыз ететін жасушалардың жаңаруына себепші болады • Әр адам күніне қанша эергия жоғалтса,сонша энергия алу керек,ол ағзадағы энергетикалық тепе теңдіктің сақталуын қамтамасыз. • Егер адам энергетикалық шығынның орнын толтыратын калория алмаса ,онда жүдеулік болады. • Егерде ағзаға тамақ арқылы түскен эергия,энергетикалық шығынынан көп болса,онда семіздік болады1.Энергетикалық тепе- теңдік .
16 слайд
БУЛИМИЯ
– тәбеттің кенеттен
тыс жоғарылап кету
ұстамаларымен
түсіндірілетін
психикалық жағдай Сем іздік
АНОРЕКСИЯ
– психикалық бұзылыс,
организм тамақты қажет
етіп тұрсада ,әдейілеп
тамақ жемеуін айтамызДИСТРОФИЯ -
нәрсіздену . Зат алмасуының
бұзылуына байланысты туындайтын
жа5дай
16 слайд
БУЛИМИЯ – тәбеттің кенеттен тыс жоғарылап кету ұстамаларымен түсіндірілетін психикалық жағдай Сем іздік АНОРЕКСИЯ – психикалық бұзылыс, организм тамақты қажет етіп тұрсада ,әдейілеп тамақ жемеуін айтамызДИСТРОФИЯ - нәрсіздену . Зат алмасуының бұзылуына байланысты туындайтын жа5дай
17 слайд
2. Тамақтанудың әртүрлігі
Егерде тамақтың бір түрімен ғана тамақтанса онда адамда
дене салмағы төмендеп кетеді жәнеде көптеген
бұзылыстарға алып келеді.Сондықтанда тағам құрамында
белок,май,көмірсу,витаминдер күнделікті тамақпен
организмге түсіп тұру қажет.
17 слайд
2. Тамақтанудың әртүрлігі Егерде тамақтың бір түрімен ғана тамақтанса онда адамда дене салмағы төмендеп кетеді жәнеде көптеген бұзылыстарға алып келеді.Сондықтанда тағам құрамында белок,май,көмірсу,витаминдер күнделікті тамақпен организмге түсіп тұру қажет.
18 слайд
3 ре ттік тамақтану :
•
танертеңгілік ас - 30%,
•
түскі ас - шамамен 50%,
•
кешкі ас (ұйықтар алдында 1-2
сағат бұрын )-20%
18 слайд
3 ре ттік тамақтану : • танертеңгілік ас - 30%, • түскі ас - шамамен 50%, • кешкі ас (ұйықтар алдында 1-2 сағат бұрын )-20%
19 слайд
Төрегелді Шарманов,
Ұлттық тағамтану
академиясының президенті Шарманов айтқан шарт
Тамақ адамның мінезіне, генофондына әсер
етеді. Мысалы, сырт елдің кока-кола, пепси-
кола сияқты фастфудтарымен тамақтансақ,
геніміз жақсармайды.
Әрқашан ұлттық тағам бірінші тұруы және
насихатталуы керек. Қымыз, шұбат, айран,
ірімшік, құрт, бауырсақ, ет секілді қазақтың
қанында бар ұлттық тағаммен азықтану
рухани байлықты бойға жинау мен
денсаулықты мықты қылуға көмектеседі.
Қарап отырсаңыз, қазіргі таңда жастардың
көбі әлжуаз. Себебі, ұлттық тағамынан
алыстап кеткен. Ал, бұрын бабаларымыз
бойшаң, ойшаң, ірі болатын. Мұның бір сыры
осы тамақта жатыр.
19 слайд
Төрегелді Шарманов, Ұлттық тағамтану академиясының президенті Шарманов айтқан шарт Тамақ адамның мінезіне, генофондына әсер етеді. Мысалы, сырт елдің кока-кола, пепси- кола сияқты фастфудтарымен тамақтансақ, геніміз жақсармайды. Әрқашан ұлттық тағам бірінші тұруы және насихатталуы керек. Қымыз, шұбат, айран, ірімшік, құрт, бауырсақ, ет секілді қазақтың қанында бар ұлттық тағаммен азықтану рухани байлықты бойға жинау мен денсаулықты мықты қылуға көмектеседі. Қарап отырсаңыз, қазіргі таңда жастардың көбі әлжуаз. Себебі, ұлттық тағамынан алыстап кеткен. Ал, бұрын бабаларымыз бойшаң, ойшаң, ірі болатын. Мұның бір сыры осы тамақта жатыр.
20 слайд
www.google.kz
20 слайд
www.google.kz
21 слайд
Назарларыңызға рахмет!
21 слайд
Назарларыңызға рахмет!