Материалдар / "Тұздықтар" тақырыбына қосымша мәлімет
МИНИСТРЛІКПЕН КЕЛІСІЛГЕН КУРСҚА ҚАТЫСЫП, АТТЕСТАЦИЯҒА ЖАРАМДЫ СЕРТИФИКАТ АЛЫҢЫЗ!
Сертификат Аттестацияға 100% жарамды
ТОЛЫҚ АҚПАРАТ АЛУ

"Тұздықтар" тақырыбына қосымша мәлімет

Материал туралы қысқаша түсінік
"Аспазшы" мамандығы немесе мектепте Технология сабағында пайдалануына арналған. Теория сабағында алған білімдерін қайталап, бекіту мақсатымен дайындалған. Сабақта интерактивті тақтамен жұмыс жасайтын тапсырыстар бар.
Авторы:
Автор материалды ақылы түрде жариялады. Сатылымнан түскен қаражат авторға автоматты түрде аударылады. Толығырақ
21 Желтоқсан 2017
436
0 рет жүктелген
770 ₸
Бүгін алсаңыз
+39 бонус
беріледі
Бұл не?
Бүгін алсаңыз +39 бонус беріледі Бұл не?
Тегін турнир Мұғалімдер мен Тәрбиешілерге
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
Бұл бетте материалдың қысқаша нұсқасы ұсынылған. Материалдың толық нұсқасын жүктеп алып, көруге болады
img_page_1
Ресми байқаулар тізімі
Республикалық байқауларға қатысып жарамды дипломдар алып санатыңызды көтеріңіз!
Материалдың қысқаша түсінігі
Теректі колледж “Тұздықтар” тақырыбына арналған қосымша мәлімет ө/о шебері Жумагалиева бибигуль Муратовна

1 слайд
Теректі колледж “Тұздықтар” тақырыбына арналған қосымша мәлімет ө/о шебері Жумагалиева бибигуль Муратовна

1 слайд

Теректі колледж “Тұздықтар” тақырыбына арналған қосымша мәлімет ө/о шебері Жумагалиева бибигуль Муратовна

Тұздықтар дегеніміз-жартылай сұйықтық консистенциясы бар, тағамды дайындау процесінде немесе дайын тамақты беру кезінде

2 слайд
Тұздықтар дегеніміз-жартылай сұйықтық консистенциясы бар, тағамды дайындау процесінде немесе дайын тамақты беру кезінде оның дәмі мен хош иісін жақсарту үшін пайдаланатын тағамның қосымша құрам бөлігі (компоненті)

2 слайд

Тұздықтар дегеніміз-жартылай сұйықтық консистенциясы бар, тағамды дайындау процесінде немесе дайын тамақты беру кезінде оның дәмі мен хош иісін жақсарту үшін пайдаланатын тағамның қосымша құрам бөлігі (компоненті)

Тұздықтар тағам үшін маңызы үлкен: тағамның дәмін әрекетендіреді, шырынды консистенция береді, қуаттылығын артты

3 слайд
Тұздықтар тағам үшін маңызы үлкен: тағамның дәмін әрекетендіреді, шырынды консистенция береді, қуаттылығын арттырады, себебі оның құрамында қаймақ, сары май, жұмыртқа, ұн т.б.бар Тәбет ашуға және астың жеңіл сіңірілуіне септігін тигізеді. Сыртқы түрін, түсін тиімді, ұнамды жағына қарай өзгертеді

3 слайд

Тұздықтар тағам үшін маңызы үлкен: тағамның дәмін әрекетендіреді, шырынды консистенция береді, қуаттылығын арттырады, себебі оның құрамында қаймақ, сары май, жұмыртқа, ұн т.б.бар Тәбет ашуға және астың жеңіл сіңірілуіне септігін тигізеді. Сыртқы түрін, түсін тиімді, ұнамды жағына қарай өзгертеді

Тұздықтарды топтастыру дайындау әдісі бойынша: ұнмен ұнсыз сорпада етбалықсаңырау сүтте сары майд а өсімді к майын да сір

4 слайд
Тұздықтарды топтастыру дайындау әдісі бойынша: ұнмен ұнсыз сорпада етбалықсаңырау сүтте сары майд а өсімді к майын да сірке сусынд а Н е г і з г і қ ы з ы л Н е г і з г і а қ с а ң ы р а у қ ұ л а қ т ы с ү т т і қ а й м а қ т ы м а й л ы т ұ з д ы қ м а й л ы қ о с п а м а й о н е з т ұ з д ы қ т а р Ж е л к ө к т ұ з д ы , ы м а р и н а д т а р Н е г і з г і а қ т у ы н д ы л а р ы т у ы н д ы л а р ы т у ы н д ы л а р ы т у ы н д ы л а р ы т у ы н д ы л а р ы т у ы н д ы л а р ы т у ы н д ы л а р ы қаймақ

4 слайд

Тұздықтарды топтастыру дайындау әдісі бойынша: ұнмен ұнсыз сорпада етбалықсаңырау сүтте сары майд а өсімді к майын да сірке сусынд а Н е г і з г і қ ы з ы л Н е г і з г і а қ с а ң ы р а у қ ұ л а қ т ы с ү т т і қ а й м а қ т ы м а й л ы т ұ з д ы қ м а й л ы қ о с п а м а й о н е з т ұ з д ы қ т а р Ж е л к ө к т ұ з д ы , ы м а р и н а д т а р Н е г і з г і а қ т у ы н д ы л а р ы т у ы н д ы л а р ы т у ы н д ы л а р ы т у ы н д ы л а р ы т у ы н д ы л а р ы т у ы н д ы л а р ы т у ы н д ы л а р ы қаймақ

Ет сорпасындағы тұздықтар түсіне қарай: қызыл ақ Анық білетін

5 слайд
Ет сорпасындағы тұздықтар түсіне қарай: қызыл ақ Анық білетін өткір дәмі болады. Қызыл тұздықтың негізі –қызыл ұн шала қуырмасы мен қоңыр ет сорпасы. Дайын қызыл тұздықтар күнгірт-қызыл түсті болады. Олар экстрактивтік заттарға бай және тәбет ашады. Дәмі нәзік (томат тұздығынан басқа) Ақ тұздықтың негізі – ақ ұн шала қуырмасы мен ет немесе балық сорпасы. Дайын ақ тұздықтар ашық сары дан - сірне түске дейін болады.

5 слайд

Ет сорпасындағы тұздықтар түсіне қарай: қызыл ақ Анық білетін өткір дәмі болады. Қызыл тұздықтың негізі –қызыл ұн шала қуырмасы мен қоңыр ет сорпасы. Дайын қызыл тұздықтар күнгірт-қызыл түсті болады. Олар экстрактивтік заттарға бай және тәбет ашады. Дәмі нәзік (томат тұздығынан басқа) Ақ тұздықтың негізі – ақ ұн шала қуырмасы мен ет немесе балық сорпасы. Дайын ақ тұздықтар ашық сары дан - сірне түске дейін болады.

Тұздықтарды топтастыру консистенция бойынша: қою сұй

6 слайд
Тұздықтарды топтастыру консистенция бойынша: қою сұйықорта қою тартым өнімдер үшін Қуыру шкафында қақталған к/н тағамына және тартымдардан дайындалған тағамдарға қосымша ретінде кұю ыстық тағамдарға құю, бұқтыру үшін

6 слайд

Тұздықтарды топтастыру консистенция бойынша: қою сұйықорта қою тартым өнімдер үшін Қуыру шкафында қақталған к/н тағамына және тартымдардан дайындалған тағамдарға қосымша ретінде кұю ыстық тағамдарға құю, бұқтыру үшін

Тұздықтарды топтастыру дайындау технологиясы бойынша: Негізг і ақ туындысы (Мирон

7 слайд
Тұздықтарды топтастыру дайындау технологиясы бойынша: Негізг і ақ туындысы (Миронтон) + + = = Негізгі қызыл тұзды қ туындысы (Томат тұздығы) туындысы (Мадера)+ Туынды тұздықтарды негізгі тұздықтарға әр түрлі өнімдерді (дәмін, түсін, иісін өзгерту үшін) қосымша қосып дайындайды туындысынегізгі тұздық =

7 слайд

Тұздықтарды топтастыру дайындау технологиясы бойынша: Негізг і ақ туындысы (Миронтон) + + = = Негізгі қызыл тұзды қ туындысы (Томат тұздығы) туындысы (Мадера)+ Туынды тұздықтарды негізгі тұздықтарға әр түрлі өнімдерді (дәмін, түсін, иісін өзгерту үшін) қосымша қосып дайындайды туындысынегізгі тұздық =

Ыссы цехында тұздық бөлімшесінде, аспазшының жұмыс орыны, әр түрлi жылу және механикалық өңдеуi процестерiн орында

8 слайд
Ыссы цехында тұздық бөлімшесінде, аспазшының жұмыс орыны, әр түрлi жылу және механикалық өңдеуi процестерiн орындау үшiн тиiстi жабдықпен және түрлi ыдыспен, құралмен, аспаптармен құралдандырылған

8 слайд

Ыссы цехында тұздық бөлімшесінде, аспазшының жұмыс орыны, әр түрлi жылу және механикалық өңдеуi процестерiн орындау үшiн тиiстi жабдықпен және түрлi ыдыспен, құралмен, аспаптармен құралдандырылған

Тұздықты дайындау үшін: эл. плита, араластырғыш (миксер),арнайы тұрақты пайдаланатын тұздық қазандары, кастрөлдер, т

9 слайд
Тұздықты дайындау үшін: эл. плита, араластырғыш (миксер),арнайы тұрақты пайдаланатын тұздық қазандары, кастрөлдер, табалар, суырма таба, ағаш күрекше (веселки), былғауыштар (венчик), елек, сүзгі, ожау қасық т.б. құралдар пайдаланады.

9 слайд

Тұздықты дайындау үшін: эл. плита, араластырғыш (миксер),арнайы тұрақты пайдаланатын тұздық қазандары, кастрөлдер, табалар, суырма таба, ағаш күрекше (веселки), былғауыштар (венчик), елек, сүзгі, ожау қасық т.б. құралдар пайдаланады.

“Тұздықтар” тақырыбы бойынша кіріспе нұсқаулықтың материалын қайталап бекіту. Интерактивті тақтада кітапхана пай

10 слайд
“Тұздықтар” тақырыбы бойынша кіріспе нұсқаулықтың материалын қайталап бекіту. Интерактивті тақтада кітапхана пайдалана отырып (немесе флипчарт) ө/о шебері көмегімен, оқушылардың өзіндік жұмысы:

10 слайд

“Тұздықтар” тақырыбы бойынша кіріспе нұсқаулықтың материалын қайталап бекіту. Интерактивті тақтада кітапхана пайдалана отырып (немесе флипчарт) ө/о шебері көмегімен, оқушылардың өзіндік жұмысы:

Тұздықтар консистенциясына қарай қандай тағамдарға пайдаланады сүйық орташа қою қою Тартым өнімдер ұшін Көкөніс

11 слайд
Тұздықтар консистенциясына қарай қандай тағамдарға пайдаланады сүйық орташа қою қою Тартым өнімдер ұшін Көкөніс тағамдарына Қуыру шкафында қақтырылған тағамға Ыстық тағамдарға құю және бұқтыру ұшін

11 слайд

Тұздықтар консистенциясына қарай қандай тағамдарға пайдаланады сүйық орташа қою қою Тартым өнімдер ұшін Көкөніс тағамдарына Қуыру шкафында қақтырылған тағамға Ыстық тағамдарға құю және бұқтыру ұшін

Тұздықтарды топтастыру ұнмен сорпада ет балы қ саңыра у құлақ сүтт е Н е г і з г і қ ы з ы л Н е г і з г і а қ с а ң ы

12 слайд
Тұздықтарды топтастыру ұнмен сорпада ет балы қ саңыра у құлақ сүтт е Н е г і з г і қ ы з ы л Н е г і з г і а қ с а ң ы р а у қ ұ л а қ т ы с ү т т і қ а й м а қ т ы Н е г і з г і а қ т у ы н д ы л а р ы т у ы н д ы л а р ы т у ы н д ы л а р ы т у ы н д ы л а р ы т у ы н д ы л а р ы т у ы н д ы л а р ы қаймақт а

12 слайд

Тұздықтарды топтастыру ұнмен сорпада ет балы қ саңыра у құлақ сүтт е Н е г і з г і қ ы з ы л Н е г і з г і а қ с а ң ы р а у қ ұ л а қ т ы с ү т т і қ а й м а қ т ы Н е г і з г і а қ т у ы н д ы л а р ы т у ы н д ы л а р ы т у ы н д ы л а р ы т у ы н д ы л а р ы т у ы н д ы л а р ы т у ы н д ы л а р ы қаймақт а

Тұздықтарды топтастыру ұнсыз сары майд а өсімдік майынд а сірке сусында м а й л ы т ұ з д ы қ м а й л ы қ о с п а м

13 слайд
Тұздықтарды топтастыру ұнсыз сары майд а өсімдік майынд а сірке сусында м а й л ы т ұ з д ы қ м а й л ы қ о с п а м а й о н е з т ұ з д ы қ т а р Ж е л к ө к т ұ з д ы , ы м а р и н а д т а р т у ы н д ы л а р ы т у ы н д ы л а р ы т у ы н д ы л а р ы т у ы н д ы л а р ы т у ы н д ы л а р ы

13 слайд

Тұздықтарды топтастыру ұнсыз сары майд а өсімдік майынд а сірке сусында м а й л ы т ұ з д ы қ м а й л ы қ о с п а м а й о н е з т ұ з д ы қ т а р Ж е л к ө к т ұ з д ы , ы м а р и н а д т а р т у ы н д ы л а р ы т у ы н д ы л а р ы т у ы н д ы л а р ы т у ы н д ы л а р ы т у ы н д ы л а р ы

Негізгі тұздықты дайындау алгоритмі

14 слайд
Негізгі тұздықты дайындау алгоритмі

14 слайд

Негізгі тұздықты дайындау алгоритмі

Тұздықтарды дайындау кезінде керек аспаптар мен жабдықтар Тұздықтарды дайындау кезінде пайдаланатын

15 слайд
Тұздықтарды дайындау кезінде керек аспаптар мен жабдықтар Тұздықтарды дайындау кезінде пайдаланатын жабдықтар мен аспаптар

15 слайд

Тұздықтарды дайындау кезінде керек аспаптар мен жабдықтар Тұздықтарды дайындау кезінде пайдаланатын жабдықтар мен аспаптар