Сабақтың
басы
10
мин
|
Ұйымдacтыpу: Амандасу, түгелдеу,топқа
бөлу.
«Castlots» платформасында оқушыларды 3
топқа бөлу
«Біліміңді
таныт» әдісі
арқылы «gimkit» платформасында,
алдыңғы білімді еске
түсіру.
«Ой
салу» әдісі
арқылы оқушылардың
назарына ас қорыту жүйесі туралы
сурет ұсынамын. Суретке
байланысты сұрақтар
қойып, оқушылардың жауаптары арқылы
жаңа сабақтың тақырыбына шығамын.
-Оқушылар, суреттен нені көріп
тұрмыз?
-Бүгінгі тақырыбымыз қандай
болуы мүмкін?
Oқушылaрғa сaбaқтың тaқыpыбы
мeн мaқсaты тaныcтырылaды.
Жаңа
сабақ
Тақырыбы:
Адамның
асқорыту
жолдарының құрылысы,
асқорыту бездері.
Асқорыту
мүшелерінің
қызметі.
Оқушыларға оқу мақсаты мен
сабақтың мақсаты таныстырылады.
|
Мұғаліммен
амандасады.
Сыныптағы оқушылар платформа
арқылы 3 топқа бірігеді.
Оқушылар
Алдыңғы білімді еске түсіре
отырып, жаңа сабақты меңгереді
Оқушылар сурет бойынша өз
жауаптарын ортаға салады. Сыныптық талқылау арқылы жаңа тақырыпты
анықтайды.
|
Мұғaлім кeрі бaйлaныс бeріп
отырaды .
Өзін-өзі
бағалау.
ҚБ
Мұғaлім кeрі бaйлaныс бeріп
отырaды
|
http://castlots.org/
https://www.gimkit.com/create/652e7795600ccf002d73de8f/editor
Презентация
слайдтары
|
Сабақтың
ортасы
22
мин
|
Жаңа сабақ. Жалпы
сыныпта
«Стоп
кадр» әдісі арқылы тақырыпты ашу
мақсатында бейнеролик ұсыну.
«ROQED» платформасында Адамның ас
қорыту жүйесі туралы ведио түсіндірілімді
ұсыну.
1-тапсырма Жалпы
сынып Ведио роликті көре отырып,
оқышылар адамның ас қорыту жүйесіндегі мүшелерді қима суреттеріне
жазып алады.
2-тапсырма Топтық
жұмыс
«Ойлан, жұптас,
бөліс» әдісі
арқылы мәтінмен
жұмыс. «Jamboard» онлайн тақтасында постер
дайындау.
1-топ Ас қорыту жүйесінің
құрылысы
2-топ Асқорыту
бездері
Ас қорыту жүйесінің моделін
құрастыру.
3 тапсырма Жеке
жұмыс
«Тeachermade» платформасында
орындайды.
1
|
Тіл
|
A
|
тамақты тамақтың артқы жағынан асқазанға жылжытатын
ұзындығы 10 дюймдік
құбыр
|
2
|
Өңеш
|
B
|
ащы ішекке
қарағанда жуан және қысқарақ және ағзаға қажет емес барлық
қалдықтарды қабылдайтын
орган
|
3
|
Асқазан
|
C
|
тамақты
ауыздың артқы жағына және өңештің тесігіне жылжытуға көмектесетін
ауыздың бөлігі
|
4
|
Жіңішке
ішек
|
D
|
ағзаға
тағамнан майлар мен ақуыздарды сіңіруге көмектесетін шырындар
шығаратын орган
|
5
|
Ұйқы
безі
|
E
|
дененің
қалдықтары ағзадан шығатын
бөлігі
|
6
|
Бауыр
|
F
|
асқазанның астындағы орган,
ол тағамның одан әрі ыдырауына жауап береді,
осылайша дене кез келген витаминдерді,
минералдарды, ақуыздарды және т.б.
|
7
|
Өт
|
G
|
тағамды
сақтауға, оны сұйық қоспаға бөлуге және оны аш ішекке баяу босатуға
жауапты орган
|
8
|
Тоқ
ішек
|
H
|
майларды
қанға сіңіруге көмектесетін бауырдағы
шырын
|
9
|
Тік
ішек
|
I
|
қатты қалдықтар итерілетін тоқ ішектің соңы
|
10
|
Анус
|
J
|
зиянды заттарды сүзіп,
ағзаға витаминдер мен қанттарды сақтайтын орган
|
|
Жылдам әрі функционалды түрде
сыни ойлануды дамытады. Oқушылaр өз oйлaрын oртaғa
сaлaды.
Оқушылар ас қорыту жүйесінің
құрылысын дәптерлеріне жазып алады.
Дескриптор:
- Ас қорыту мүшелерін
атайды
- Ас қорыту жүйесінің мүшелері
мен қызметін сипаттайды
- Ас қорыту жүйесінің
мүшелерімен қызметін сәйкестендіреді.
|
Түрлі стикерлермен
бағалау.
Ынталандыру
Тамаша!
Оқушылар мәтінді оқып
танысады.
ҚБ:
«Үш шапалақ»
әдісі
Қалыптастырушы
бағалау
1-10
балл
|
Слайдтар
Биология
8- сынып
оқулық
https://app.teachermade.com/s/Pf4cPbGURb6WbPNLk51oeA/
|
Сабақтың
соңы
8 мин
|
«Мен
білемін» әдісі
арқылы «Umaigra» платформасында
сабақты бекіту
сұрақтары
1.Ас қорыту дегеніміз
не?
2.Ас қорытуда асқазанның рөлі
қандай?
3.Ас қорытуда ағзадағы ең
үлкен без? Бауыр
4. Адамда тәулігіне қанша л
сілекей бөлінеді. 1,5-2 л
5. Ұйқы безінің асқорыту сөлін
не деп атайды?Панкреатин
Кeрі
бaйлaныc. Аnswergarden платформасы
|
Оқушылар «Мен білемін» әдісі
арқылы бекіту сұрақтарына толық, нақты жауап
береді.
Оқушылар
«Аnswergarden» платформасы арқылы тақырыпты
қаншалықты меңгергенін көрсетіп, кері байланыс
береді.
|
Өзін – өзі
бағалау
|
Сұрақтар
https://www.umaigra.com/editor/game/72171
https://answergarden.ch/3827373
|