Материалдар / ашық сабақ

ашық сабақ

Материал туралы қысқаша түсінік
3 сынып , жаратылыстану , Ас қорыту жүйесі ашық сабақ
Авторы:
Автор материалды ақылы түрде жариялады. Сатылымнан түскен қаражат авторға автоматты түрде аударылады. Толығырақ
31 Мамыр 2024
61
0 рет жүктелген
450 ₸
Бүгін алсаңыз
+23 бонус
беріледі
Бұл не?
Бүгін алсаңыз +23 бонус беріледі Бұл не?
Тегін турнир Мұғалімдер мен Тәрбиешілерге
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
Бұл бетте материалдың қысқаша нұсқасы ұсынылған. Материалдың толық нұсқасын жүктеп алып, көруге болады
logo

Материалдың толық нұсқасын
жүктеп алып көруге болады

135 жалпы орта білім беретін мектебі

Қысқа мерзімді жоспар

  Жаратылыстану


Бөлім

Адам

Педагогтің аты-жөні

Орынбаева А

Күні:

15.11.2023ж

Сынып:

Қатысушылар саны:

Қатыспағандар саны:

Сабақтың тақырыбы

Асқорыту жүйесі.

Оқу бағдарламасына сәйкес оқыту мақсаттары

3.2.3.1 - адамның ішкі ағзаларының орналасуын анықтау;

3.2.3.2 - асқорыту жүйесінің тіршілікке қажетті энергияны алудағы рөлін сипаттау;

Сабақтың мақсаты

Тағамның ағзадағы жүретін жолын білу

Құндылықты дарыту

Ұлттық мүдде: қоршаған орта түсінігін кеңейту .Оқушылар арасындағы достық сыйластық қарым –қатынасы сақтай білуге тәрбилелеу. Жақсы мен жаманды ажырата білуге тәрбиелеу

Сабақтың барысы

Сабақтың кезең

уақыт

Педагогтің әрекеті

Оқушының әрекеті

Бағалау

Ресурстар

Сабақтың басы.



5 минут


Психологиялық ахуал орнату

«Ақ тілек. Әсем күлкі».
- Көңіл – күйлеріңіз қалай?
- Керемет! (Қолдарын көтереді)
- Сабаққа дайындықтарыңыз қалай?
- Керемет! ( Алақандарын шапалақтайды)
- Ынтаңыз ше?
- Керемет! (Қолдарын көтереді).
- Ендеше бастайық!

Сыныпты 4 топқа бөлу: «Монстенберг» әдісі. 1.АПРОЛАУЫЗҚУЫСЫДЖДЛОРПА

2МЦУКЕННАСҚАЗАНОЛДЖЭХ

3ЯЧСМИТАШІШЕКХЗЩШШГНЕК

4ЖДЛОТОҚІШЕКРПАВЫФЯЧ

1-топ:«Ауыз қуысы», 2-топ: «Асқазан», 3- топ:«Аш ішек», 4-топ: «Тоқ ішек».

Өткен тақырыпқа шолу

«Ауызша сұраққа пікір айту» әдісі арқылы жүреді.

Әр топ үйге берілген тапсырмаларын қорғайды.

«Асқазан тобы»: Дұрыс тамақтану жүрек пен тамырды нығайтуға қалай ықпал етеді?

Денеге күш түскенде неге адамның тыныс алуы жиілей бастайды?

Таза ауада ұзақ жүру неліктен пайдалы?

Дәрумені бай тағам түрі?

«Тоқ ішек» тобы:Ас не үшін қажет?

«Аш ішек» тобы: Ас қайда қорытылады?

«Ауыз қуысы» тобы: Ас қорыту жүйесі не істейді?

Жаңа сабақтың тақырыбын анықтау.


  1. Орындарынан тұрып, көңіл -күйлерін білдіреді









Топ аттарын табу









Әр топ сұраққа жауап береді. Тақырыпты шығарады.


. Дескриптор:

-Дұрыс тамақтану туралы айтып береді;

-Астың пайдасы және қалай қорытылатыны туралы айтылады;

-Ас қорыту жүйесінің қызметін түсіндіреді;



Бағалау «Дәрумендер»

Shape1























1 балл










АКТ тақта,презентация,үлестірмелі парақтар.


















10мин


Сабақтың ортасы

15 мин



Жаңа сабақ. Бейнеролик көрсету

Балалар тағамның саяхаты неден басталатынын бақылап көрелік

Ұжымдық жұмыс.

-Печеньенің бір тілімін алып, ауыздарыңа салыңдар.

-Тамақ қайда кетті, не болды?

1. Аузымызда не бар? (тіс)

- Тіс не істейді?(Тістеріміз диірмен сияқты жұмыс істейді: олар ұсақтайды және тағамды шайнады. Бұл өте маңызды жұмыс)

2. . - Тамақты сілекеймен не ылғалдандырады? (тіл)

- Тіл не істейді? (тамақты араластырады және жұтқыншаққа жылжытады)

3.- Тамақ жұтқыншақтан соң неге өтеді? (Жұтқыншақтан өңешке өтеді)

4.- Өңеш арқылы тамақ қайда келеді? (асқазанға түседі) - Асқазан не бөліп шығарады? (Асқазаннан сөл бөлініп, тағамға араласады)

5.- Содан кейін не болады? (өте тығыз орналасқан ішектің ұзын жолы басталады. Ол мөлшері 8 метрге дейін созылады.

Асқорытуда бауыр қандай рөл атқарады? (Бауыр асқорыту үшін ішекке майды ерітетін арнайы сұйықтық бөледі)

6.- Асқорыту қанша сағатқа созылады деп ойлайсың? (Осылай 7-8 сағат бойы біздің ағзамыз тағамдардан қоректік заттарды өзіне сіңіреді. Ал қорытылмаған тамақ ағзадан шығарылады). Оқулықпен жұмыс

ЕББҚ ететін (ойлау деңгейі төмен) балаға тапсырма - Астың ағзадағы қозғалысын, жолын көрсетеді


Дескриптор:

- бейнеролик қарап тағамның саяхатының неден басталатынын айтады.

-Ас сілекеймен араласып, майдаланатын қуысын анықтай алады;

-Ас қоймалжың ботқаға айналып қорытылатын қуысты анықтайды;

-Жұтқыншақты асқазанмен байланыстыратын мүшені біледі;

-Қорытылған астың қанға сіңіп, ағзаға тарауына көмектесетін мүшені анықтайды












1 балл






1 балл




1 балл

1 балл

1 балл




1балл

1балл

Оқулық



5 мин

Сергіту сәті. «Көңілді әуен»

Музыка ырғағымен суретті бояу




АКТ тақта

15 мин

«Мен зерттеушімін» айдары. Зерттеушілік қосымша тапсырмаларын көрсетеді.

Қорытынды: Тұжырым дұрыс па?ойыны

Сұрақтар реті жазылған кестеге «+», «-» таңбаларын қою.

1. Әртүрлі тағамдарды жеуге тырысу керек...

2. Тәттілер мен майлы тағамдарды азырақ жеген дұрыс.

3. Қуырылған, қақталған, тұзды, ащы тағамдарды көп жемеу керек.

4 Бір уақытта тамақтануды әдетке айналдыру керек.

5. Таңертең мектепке барарда міндетті түрде тамақтану қажет.

6. Ұйықтар алдында тойып тамақ ішіп алу керек.

7. Жеген тамақ 1 сағатта қорытылады.


1

2

3

4

5

6

7










Өте жақсы Жақсы Орташа

7 ұпай 5 ұпай 3 ұпай

Дескриптор:

-Қызғылықты тәжірбие жасайды.

-Асқорыту мүшелерінің қызметін түсіндіреді.

- Тағам ағзамызда неліктен осындай ұзақ жол жүріп өтетінін түсіндіреді.





Дескриптор:


Сұрақтар реті жазылған кестеге «+», «-» таңбаларын қояды













1 балл




1 балл























суреттер

Сабақтың соңы

5 мин

Рефлексия «Энергия» әдісі

  • Жинаған дәрумендерінің санына қарай энергия мөлшері анықталады.

-Қандай энергия жинадыңдар?

-Мен энергияны жаққанда өз энергияларыңа қолдарыңды көтеріңдер.

Еліміздің, қазақ ұлтының болашағы - жас ұрпақ! Қазақ халқының қаны таза, дені сау, сымбатты, білімді болуы үшін салауатты өмір салтын сақтап, дұрыс тамақтануды естеріңде сақтаңдар!


Оқу тапсырмасы: Мәтінді оқып, мазмұндау. Тамақтануға байланысты тыйым сөздер жинақтау

Түсінгені туралы ой қорытады. Тапсырманы жазып алады.

ҚБ қойылады.




























1.АПРОЛАУЫЗҚУЫСЫДЖДЛОРПА









ТОҚ ІШЕК



АШ ІШЕК



АУЫЗ ҚУЫСЫ



АСҚАЗАН



















Материал жариялап тегін
сертификат алыңыз!
Бұл сертификат «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық жұмысын жарияланғанын растайды. Журнал Қазақстан Республикасы Ақпарат және Қоғамдық даму министрлігінің №KZ09VPY00029937 куәлігін алған. Сондықтан аттестацияға жарамды
Ресми байқаулар тізімі
Республикалық байқауларға қатысып жарамды дипломдар алып санатыңызды көтеріңіз!